Jak si vybrat správnou varnou desku?

Pokud se chystáte na výstavbu nové, nebo na renovaci staré kuchyně, dříve nebo později narazíte na otázku výběru varné desky. Na trhu se momentálně nabízí 3 druhy varných desek: plynové, sklokeramické a indukční. V tomto článku vám shrneme, jaké jsou mezi nimi rozdíly, abyste si mohli snadněji vybrat.

Plynové varné desky

Klasika s plynovými hořáky, na níž někteří nedají dopustit. Pro někoho se jedná o archaismus, pro jiné o retro a pro množství nadšených, ale i profesionálních kuchařů o naprostou nezbytnost.

Plynová varná deska pracuje na principu hořícího plynu, jehož plameny přímo ohřívají nádobu.

Vaření na plynu má výhodu v okamžité regulaci velikosti plamene a zpravidla bývají tyto varné desky levnější. Výjimkou však mohou být moderní a designové desky, takže i příznivci vyššího standardu si v této kategorii vyberou.

Nevýhodou je samozřejmě nutnost přívodu plynu (bomba nebo přípojka) a obtížnější čištění.

Sklokeramické varné desky

Modernější pojetí varných desek. Vestavěná topná spirála ohřívá plotýnky, na nichž stojí nádoba. Tyto desky už samozřejmě disponují elektronickým, většinou dotykovým ovládáním a pro ohřev nevyužívají otevřeného ohně ani přívodu plynu, což z hlediska bezpečnosti může být pro někoho rozhodující.

Nevýhodou sklokeramické desky je pak nižší energetická efektivita, pomalejší regulace ohřevu zapříčiněna zbytkovým teplem (nebo setrvačností). Pořizovací cena se nachází někde uprostřed mezi plynovou a indukční deskou.

Indukční varné desky

Zatím nejmodernější všeobecně rozšířený typ varné desky. Indukční deska pracuje na principu elektromagnetické indukce, kdy se pomocí magnetického pole z plotýnky ohřívá přímo nádoba položená na ní.

Nádoba s kompatibilním dnem klade odpor vířivým proudům z cívky ve vařiči, a tím dochází ke generování tepla přímo v ní. Indukční desky jsou nejbezpečnější, poskytují rychlý a přesný ohřev, bleskovou regulaci teploty. Zpravidla má také vyšší efektivitu, a tím pádem i nižší spotřebu než deska sklokeramická.

Nevýhodou indukční desky je snad jen vyšší pořizovací cena a fakt, že možná nebude kompatibilní s vaším stávajícím nádobím. Většina moderního nádobí ale již feromagnetickým dnem disponuje, a není proto problém si ho v případě nutnosti pořídit. Jeho pořizovací cena není vyšší než cena jiného nádobí.

reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jaké je skutečné tajemství jejího mladistvého vzhledu?
nasehvezdy.cz

Jaké je skutečné tajemství...

Navzdory tomu, že JANA ŠVANDOVÁ...
Vyrazíte na letošní festival Berlinale? Pak uvidíte i českou komedii!
epochanacestach.cz

Vyrazíte na letošní festival...

Mezinárodní filmový...
Vědci v místech, kam dopadly meteority, našli záhadné rostliny. Pocházejí z vesmíru?
epochalnisvet.cz

Vědci v místech, kam dopadly...

Před deseti lety byly nedaleko amerického...
Noreen Renier: Ze skeptičky kartářkou, která řeší zločiny
enigmaplus.cz

Noreen Renier: Ze skeptičky...

Dlouho byla zatvrzelou skeptičkou se silným...
Loď pro sportovní nadšence
rezidenceonline.cz

Loď pro sportovní nadšence

Dominantou neobvyklé výletní lodi Scarlet Lady (tedy...
Zimní péče o rty s Klarou Rott
iluxus.cz

Zimní péče o rty s Klarou Rott

Mráz, ledový vítr, rychlé přechody ze zimy do...
Svou lásku jsem nalezla v závěji
skutecnepribehy.cz

Svou lásku jsem nalezla v...

Setkání s mým mužem bylo takové...
Švestková pomazánka na chléb
tisicereceptu.cz

Švestková pomazánka na chléb

Výtečná rychlá švestková pomazánka potěší malé...
Ona plánovala dítě, on si už užíval jinde
nasehvezdy.cz

Ona plánovala dítě, on si už...

Mluvilo se o nich jako...
SpaceX a pizza: Bývalý zaměstnanec Muskovy společnosti vyvinul speciálního robota-pizzaře
21stoleti.cz

SpaceX a pizza: Bývalý...

Jistý Benson Tsai, který v minulosti působil...
Oskar Schindler: Dobrodinec nebo vychytralý vyděrač a otrokář?
epochaplus.cz

Oskar Schindler: Dobrodinec nebo...

Desítky německých podnikatelů stáhly vězně...
Kdo vynalezl burrito? Prý Kim Čong-Il!
epochaplus.cz

Kdo vynalezl burrito? Prý...

Populární burrito je podle mnohých z nás...
0 shares