Když vás začne bolet v krku, na nic nečekejte a začněte popíjet čaj z islandského lišejníku a do druhého dne byste měli mít pokoj. Stejně dobře dokáže tenhle lišejník zmírnit třeba infekci dýchacích cest. A umí toho mnohem víc.
Kdysi se z něj připravoval chléb, polévka, kaše i salát, dnes se však islandský lišejník nejčastěji používá při kašli a infekcích dýchacích cest. Je to totiž skvělé přírodní antibiotikum. Někteří odborníci mu dokonce říkají přírodní penicilin.
Léčivé účinky
Islandský lišejník obsahuje slizové látky, které chrání sliznice hltanu a trávicích orgánů, především žaludku, a speciální lišejníkové kyseliny, jež účinkují proti mnoha choroboplodným bakteriím a virům.
Spolehlivě likvidují zánětlivá onemocnění ústní dutiny, hltanu a trávicí soustavy a také žaludeční a střevní katary. Řadě lidí dokonce pomohl zmírnit potíže se žaludečními vředy. Díky obsahu hořkých látek ho lze použít také k povzbuzení chuti do jídla.
Stimuluje totiž tvorbu žaludečních šťáv i trávicích enzymů a posiluje činnost žaludku.
![Kromě sušené drogy jsou výborné i pastilky, které při rozpuštění vytvářejí v ústech a hrtanu zvláčňující a ochranný film.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/08/shutterstock_149411624-768x1228.jpg)
Na kašel
Výše zmíněné slizy jsou vlastně sacharidy, které díky schopnosti vázat na sebe vodu, vytvářejí vazké roztoky. To pomáhá při ředění a vykašlávání hlenu z dýchacích trubic. Užitečné jsou i při suchém kašli, kdy vytvoří na podrážděných sliznicích povlak.
Ten je chrání a zároveň přispívá k jejich zklidnění. To je také důvod, proč ho tradiční léčitelství doporučuje pít i při bronchitidě a proč může mít smysl jako doplněk při astmatu.
Na rány
V mnoha lišejnících se rovněž vyskytuje kyselina usnová, kterou je možné využít zevně jako antiseptikum a protizánětlivě působící látku, proto se aplikuje na špatně se hojící rány.
Samostatně či ve směsi
Islandský lišejník je možné užívat samostatně nebo v bylinných směsích. Do čajových směsí určených k lepšímu vykašlávání hlenu se vedle něj používá proskurník, sléz, podběl, jitrocel a lněné semeno.
Do směsí určených na suchý kašel se míchá s jitrocelem, podbělem a lněným semenem.
![Čaj z islandského lišejníku je možné užívat i s jinými bylinami. Hořkou chuť lze zmírnit medem.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/08/shutterstock_181746467-768x592.jpg)
Jako prevence
Čaje nebo preparáty s islandským lišejníkem mohou pomoci i preventivně nebo při mírných potížích.
Třeba při dráždění ke kašli a chrapotu, v klimatizovaných místnostech, ve kterých suchý vzduch vysušuje sliznice dýchacích cest nebo pokud musíme hodně mluvit a namáhat hlasivky, jako třeba učitelé ve škole atd.
Preparáty se např. myslí pastilky, které při rozpuštění vytvářejí v ústech a hrtanu zvláčňující a ochranný film, jež na sliznici spočívá jako balzám a chrání tak před chrapotem a drážděním ke kašli, a současně působí blahodárně na krk.
Kontraindikace
Při užívání sušeného lišejníku je třeba být opatrný, ve větších dávkách může vyvolat nevolnost a také případně průjmy a závratě. Jinak nejsou známé žádné jiné vážnější nežádoucí účinky. Naopak, droga je vhodná pro jakýkoli věk – pro děti i seniory. Pokud je někomu na závadu hořká chuť, může ji upravit třeba medem.
![Podle lišejníku se můžete také celkem snadno orientovat v přírodě bez kompasu. Roste na severozápadních stranách stromů.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/08/shutterstock_149411597-768x513.jpg)
Nejlepší je studený
Když si chcete sami připravit koncentrovaný nálev (macarát), je nejlepší si ho udělat za studena.
Odborníci na léčivé rostliny doporučují, abychom bylinu, i tu, kterou koupíme v lékárně, dobře proprali třeba v sítku, pak ji dali do skleněné nádoby s vodou a nechali lišejník přes noc vylouhovat (cca 8 hodin).
Tento postup je nejen nejšetrnější ke slizům, které rostlina obsahuje, ale i vůči dalším látkám, jež se z lišejníku do roztoku vyluhují. Při vaření se slizy z větší části rozloží, a tedy zničí.
Dávkování
Macerát můžete před použitím mírně přihřát. Pije se sklenice denně nebo 3 – 5x denně šálek nebo ho můžete přidávat do poněkud ochlazeného čaje, připraveného ze směsi dalších bylinek.
Proslulý recept
Známý bylinář J. A. Zentrich v souvislosti s touto bylinou uvádí proslulou víkendovou kúru srbského léčitele Jovo Mijatoviče. Ve čtvrtek večer přelijeme 5 až 10 gramů islandského lišejníku 1, 5 litru studené vody a přikryjeme.
V pátek po příchodu z práce vaříme na mírném ohni tak dlouho, až zůstane 1 litr. Potom odvar přecedíme, vmícháme do něj 100 gramů medu, ještě několik vteřin za stálého míchání povaříme a vlijeme do termosky.
Až vychladne, je vhodné jej do spotřebování držet v chladnu a komu studený čaj vadí, si příslušné množství může před podáním trochu přihřát.
Podáváme z počátku 2 až 3 polévkové lžíce a potom každou hodinu 1 polévkovou lžíci až do večera. Druhý den, v sobotu, a pak ještě v neděli postupujeme stejně.
Tato víkendová kúra spolehlivě léčí žaludeční vředy, ale můžete ji použít i na ochranu sliznic, při chrapotu, kašli apod. Pokud se výjimečně stane, že čaj v průběhu tří dnů, kdy má být podáván, zkysne, pak jej raději vylijeme. Kúru je vhodné opakovat třeba i několik víkendů za sebou.
Foto: Shutterstock