Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku.
Opera
Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla
Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic teplé vody, ¼ šálku krystalového cukru, 3 lžíce brandy nebo koňaku
Francouzský kávový máslový krém: 1 lžíce instantního prášku na espresso, ½ šálku + 1 lžíce vody, ¾ šálku cukru, 4 žloutky, 1 šálek změklého másla nakrájeného na kostičky
Čokoládová: 6 lžic másla, 200 g jemně nasekané polosladké čokolády
1) Předehřejte troubu na 230 °C. Vymažte formu 17×11 cm.
2) V robotu šlehejte mandlovou mouku, cukrářský cukr, univerzální mouku, celá vejce a žloutek, dokud se nespojí. V samostatné misce ušlehejte bílky s cukrem, dokud nevznikne hustý sníh. Ten jemně vmíchejte do mandlové směsi.
Přidejte rozpuštěné máslo a opatrně promíchejte. Nalijte do formy, rovnoměrně stěrkou rozetřete a pečte 5–7 minut. Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout.
3) Vyklopte dort na mřížku. Zhnědlé okraje dortu opatrně odřízněte.
4) Na sirup smíchejte espresso a 1 lžíci vody. Zbývající vodu dejte do hrnce s krystalovým cukrem. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Sundejte z plotny a vmíchejte espresso a brandy nebo koňak. Nechte vychladnout.
5) Na krém smíchejte dohromady espresso a 1 lžíci vody, v hrnci přiveďte cukr a zbývající vodu k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Bez míchání vařte až dosáhnete 115 °C. Poté odstraňte z ohně.
6) V robotu šlehejte žloutky a postupně pomalým proudem přidávejte středem horký cukrový sirup. Přidejte rozpuštěnou směs espressa a šlehejte při vysoké rychlosti, dokud úplně nevychladne.
Když je mixovací nádoba na dotek chladná, přepněte na lopatkový nástavec a přidávejte kousky másla. Směs může začít vypadat jako sražená, ale pokračujte. Když přidáte všechno máslo, šlehejte na vysokou rychlost, dokud nevznikne hustá, krémová hmota.
7) Na čokoládovou polevu v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a 180 g čokolády (2 lžíce a 20 g nasekané čokolády si ponechejte). Jemně promíchejte do hladka. Přidejte zbývající 2 lžíce čokolády a šlehejte, dokud se nerozpustí. Nechte stát při pokojové teplotě do zhoustnutí.
8) Dort nakrájejte na tři vrstvy. První umístěte na servírovací talíř a naneste vrstvu kávového sirupu. Pak potřete polovinou francouzského máslového krému. Navrch naneste druhou vrstvu těsta a potřete kávovým sirupem.
Na něj rozetřete polovinou čokoládové polevy. Navrch dejte zbylý piškot a potřete kávovým sirupem. Přidejte zbývající francouzský máslový krém a rozetřete k okrajům. Dort chlaďte, dokud krém neztuhne.
9) Zbývající čokoládovou polevu zahřejte v mikrovlnné troubě asi 15 sekund a přelijte vršek dortu a rovnoměrně rozetřete. Nechte ztuhnout.

Prinsesstårta čili Princezna
4 větší vejce, 160 g cukru krupice, 160 g hladké mouky, 4 lžíce oleje
Vanilkový krém: 4 žloutky, 240 ml smetany na vaření, 2 lžíce cukru krupice, 2 rovné lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky vanilkového extraktu
Na dokončení: 480 ml smetany ke šlehání + 2 lžičky moučkového cukru, malinový džem, marcipánová hmota na potažení, zelená gelová barva
1) Bílky s cukrem vyšlehejte do tuhého lesklého sněhu. Pak už jen opatrně zašlehejte žloutky rozmíchané s olejem. Zaprašte moukou a vmíchejte do vaječné směsi. Pečte při cca 180 °C v kruhové formě (průměr 20 cm). Po upečení vyndejte z trouby, nechte mírně zchladnout a vyndejte z formy.
2) Malinový džem propasírujte přes síto, aby v něm nebyla zrníčka. Pokud použijete želé, tento krok odpadá.
3) Žloutky, cukr, smetanu a škrob dejte do kastrůlku, rozšlehejte a pak na mírném ohni za stálého míchání ohřívejte, dokud krém nezhoustne (jistější je udělat ho ve vodní lázni). Stáhněte z ohně, rozmíchejte dohladka a vmíchejte vanilkový extrakt.
4) Marcipán obarvěte na zeleno. Smetanu s moučkovým cukrem vyšlehejte dotuha. A můžete dort skládat.
5) Z korpusu ořízněte horní kůrku a rozřízněte ho na tři pláty, přičemž ten horní může být tenčí. První plát pomažte malinovým džemem a na něj rozprostřete polovinu vanilkového krému a přiklopte druhým plátem.
6) Na něj namažte zbytek vanilkového krému a pak přidejte většinu šlehačky a uhlaďte ji, aby tvořila kopeček. Nakonec nahoru položte poslední piškotový plát, přitiskněte ke šlehačce a dort vytvarujte, aby byl nahoře oblý. Odloženým zbytkem šlehačky celý dort tence potřete.
7) Rozválejte marcipán a dort jím potáhněte, uhlaďte a přebytečnou hmotu odřízněte.
Posypejte moučkovým cukrem a ozdobte malými růžičkami.

Red Velvet
110 g másla, 150 g krupicového cukru, 250 g hladké mouky, 2 velká vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, ½ lžičky soli, 2 lžíce kakaa, 300 ml podmáslí, červené gelové barvivo, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička jablečného octa
Na krém: 250 g krémového sýra, 250 g mascarpone, 1 lžička vanilkového extraktu, 110 g moučkového cukru, 400 ml smetany ke šlehání 40%, jahody
1) Troubu předehřejte na 175 °C. Dno formy vyložte pečicím papírem, zbytek vymažte máslem. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehejte vajíčka a vanilkový extrakt.
2) Do jiné mísy prosejte hladkou mouku s kukuřičným škrobem, solí a kakaem. Podmáslí smíchejte s červeným barvivem, aby bylo opravdu hodně červené. Do másla střídavě po částech zašlehávejte moučnou směs a podmáslí.
Sodu nasypte do octa a rychle ji vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 25 až 30 minut.
3) Upečený korpus nechte vychladnout, pak zabalte do potravinové fólie a vložte na chvíli do mrazáku. Bude se lépe krájet.
4) Vyšlehejte krémový sýr s mascarpone, přidejte vanilkový extrakt, cukr a nakonec rychle zašlehejte i studenou smetanu ke šlehání, krém tak zhoustne.
5) Korpus nechte chvíli povolit, rozkrojte na tři části a naplňte krémem. Nakonec ozdobte jahodami.

Kvæfjordkake
150 g másla, 150 g cukru, 5 žloutků, 150 g univerzální mouky, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 100 ml mléka
Poleva: 5 bílků, 200 g cukru, mandle ve vločkách nebo nasekané
Vanilkový krém: 4 žloutky, 35 g kukuřičného škrobu, 100 g cukru, 250 ml smetany, 250 ml mléka, 0,5 vanilkového lusku
Krém: 350 ml smetany smícháme s vanilkovým krémem
1) Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo a cukr vyšlehejte a po jednom vmíchejte žloutky. Přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, střídavě s mlékem.
2) Těsto rozetřete do formy 40 x 35 cm. Vyšlehejte bílky a cukr na sníh a rozetřete na dortové těsto. Posypte nasekanými mandlemi nebo mandlovými lupínky. Pečte 30-40 minut při cca 160 °C.
3) Ušlehejte žloutky, kukuřičný škrob a cukr. Mléko se smetanou nalijte do kastrůlku, vanilkový lusk rozpulte, vyškrábněte obsah a vše dejte do kastrůlku včetně lusku. Svařte a za stálého míchání nalijte část do mísy s vaječnou směsí.
Poté vše vlijte zpět do hrnce a intenzivně míchejte, dokud krém nezhoustne. Nechte vychladnout a smíchejte s vyšlehanou smetanou.
4) Dort rozdělte na dvě stejné části. Spodní položte piškotovou stranou nahoru a potřete krémem. Druhou část položte navrch pusinkou nahoru.