Domů     Dorty, které možná neznáte
Dorty, které možná neznáte
20.8.2025

Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku.

Opera

Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla

Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic teplé vody, ¼ šálku krystalového cukru, 3 lžíce brandy nebo koňaku

Francouzský kávový máslový krém: 1 lžíce instantního prášku na espresso, ½ šálku + 1 lžíce vody, ¾ šálku cukru, 4 žloutky, 1 šálek změklého másla nakrájeného na kostičky

Čokoládová: 6 lžic másla, 200 g jemně nasekané polosladké čokolády

1) Předehřejte troubu na 230 °C. Vymažte formu 17×11 cm.

2) V robotu šlehejte mandlovou mouku, cukrářský cukr, univerzální mouku, celá vejce a žloutek, dokud se nespojí. V samostatné misce ušlehejte bílky s cukrem, dokud nevznikne hustý sníh. Ten jemně vmíchejte do mandlové směsi.

Přidejte rozpuštěné máslo a opatrně promíchejte. Nalijte do formy, rovnoměrně stěrkou rozetřete a pečte 5–7 minut. Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout.

3) Vyklopte dort na mřížku. Zhnědlé okraje dortu opatrně odřízněte.

4) Na sirup smíchejte espresso a 1 lžíci vody. Zbývající vodu dejte do hrnce s krystalovým cukrem. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Sundejte z plotny a vmíchejte espresso a brandy nebo koňak. Nechte vychladnout.

5) Na krém smíchejte dohromady espresso a 1 lžíci vody, v hrnci přiveďte cukr a zbývající vodu k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Bez míchání vařte až dosáhnete 115 °C. Poté odstraňte z ohně.

6) V robotu šlehejte žloutky a postupně pomalým proudem přidávejte středem horký cukrový sirup. Přidejte rozpuštěnou směs espressa a šlehejte při vysoké rychlosti, dokud úplně nevychladne.

Když je mixovací nádoba na dotek chladná, přepněte na lopatkový nástavec a přidávejte kousky másla. Směs může začít vypadat jako sražená, ale pokračujte. Když přidáte všechno máslo, šlehejte na vysokou rychlost, dokud nevznikne hustá, krémová hmota.

7) Na čokoládovou polevu v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a 180 g čokolády (2 lžíce a 20 g nasekané čokolády si ponechejte). Jemně promíchejte do hladka. Přidejte zbývající 2 lžíce čokolády a šlehejte, dokud se nerozpustí. Nechte stát při pokojové teplotě do zhoustnutí.

8) Dort nakrájejte na tři vrstvy. První umístěte na servírovací talíř a naneste vrstvu kávového sirupu. Pak potřete polovinou francouzského máslového krému. Navrch naneste druhou vrstvu těsta a potřete kávovým sirupem.

Na něj rozetřete polovinou čokoládové polevy. Navrch dejte zbylý piškot a potřete kávovým sirupem. Přidejte zbývající francouzský máslový krém a rozetřete k okrajům. Dort chlaďte, dokud krém neztuhne.

9) Zbývající čokoládovou polevu zahřejte v mikrovlnné troubě asi 15 sekund a přelijte vršek dortu a rovnoměrně rozetřete. Nechte ztuhnout.

Prinsesstårta čili Princezna

4 větší vejce, 160 g cukru krupice, 160 g hladké mouky, 4 lžíce oleje

Vanilkový krém: 4 žloutky, 240 ml smetany na vaření, 2 lžíce cukru krupice, 2 rovné lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky vanilkového extraktu

Na dokončení: 480 ml smetany ke šlehání + 2 lžičky moučkového cukru, malinový džem, marcipánová hmota na potažení, zelená gelová barva

1) Bílky s cukrem vyšlehejte do tuhého lesklého sněhu. Pak už jen opatrně zašlehejte žloutky rozmíchané s olejem. Zaprašte moukou a vmíchejte do vaječné směsi. Pečte při cca 180 °C v kruhové formě (průměr 20 cm). Po upečení vyndejte z trouby, nechte mírně zchladnout a vyndejte z formy.

2) Malinový džem propasírujte přes síto, aby v něm nebyla zrníčka. Pokud použijete želé, tento krok odpadá.

3) Žloutky, cukr, smetanu a škrob dejte do kastrůlku, rozšlehejte a pak na mírném ohni za stálého míchání ohřívejte, dokud krém nezhoustne (jistější je udělat ho ve vodní lázni). Stáhněte z ohně, rozmíchejte dohladka a vmíchejte vanilkový extrakt.

4) Marcipán obarvěte na zeleno. Smetanu s moučkovým cukrem vyšlehejte dotuha. A můžete dort skládat.

5) Z korpusu ořízněte horní kůrku a rozřízněte ho na tři pláty, přičemž ten horní může být tenčí. První plát pomažte malinovým džemem a na něj rozprostřete polovinu vanilkového krému a přiklopte druhým plátem.

6) Na něj namažte zbytek vanilkového krému a pak přidejte většinu šlehačky a uhlaďte ji, aby tvořila kopeček. Nakonec nahoru položte poslední piškotový plát, přitiskněte ke šlehačce a dort vytvarujte, aby byl nahoře oblý. Odloženým zbytkem šlehačky celý dort tence potřete.

7) Rozválejte marcipán a dort jím potáhněte, uhlaďte a přebytečnou hmotu odřízněte.

Posypejte moučkovým cukrem a ozdobte malými růžičkami.

Red Velvet

110 g másla, 150 g krupicového cukru, 250 g hladké mouky, 2 velká vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, ½ lžičky soli, 2 lžíce kakaa, 300 ml podmáslí, červené gelové barvivo, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička jablečného octa

Na krém: 250 g krémového sýra, 250 g mascarpone, 1 lžička vanilkového extraktu, 110 g moučkového cukru, 400 ml smetany ke šlehání 40%, jahody

1) Troubu předehřejte na 175 °C. Dno formy vyložte pečicím papírem, zbytek vymažte máslem. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehejte vajíčka a vanilkový extrakt.

2) Do jiné mísy prosejte hladkou mouku s kukuřičným škrobem, solí a kakaem. Podmáslí smíchejte s červeným barvivem, aby bylo opravdu hodně červené. Do másla střídavě po částech zašlehávejte moučnou směs a podmáslí.

Sodu nasypte do octa a rychle ji vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 25 až 30 minut.

3) Upečený korpus nechte vychladnout, pak zabalte do potravinové fólie a vložte na chvíli do mrazáku. Bude se lépe krájet.

4) Vyšlehejte krémový sýr s mascarpone, přidejte vanilkový extrakt, cukr a nakonec rychle zašlehejte i studenou smetanu ke šlehání, krém tak zhoustne.

5) Korpus nechte chvíli povolit, rozkrojte na tři části a naplňte krémem. Nakonec ozdobte jahodami.

Kvæfjordkake

150 g másla, 150 g cukru, 5 žloutků, 150 g univerzální mouky, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 100 ml mléka

Poleva: 5 bílků, 200 g cukru, mandle ve vločkách nebo nasekané

Vanilkový krém: 4 žloutky, 35 g kukuřičného škrobu, 100 g cukru, 250 ml smetany, 250 ml mléka, 0,5 vanilkového lusku

Krém: 350 ml smetany smícháme s vanilkovým krémem

1) Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo a cukr vyšlehejte a po jednom vmíchejte žloutky. Přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, střídavě s mlékem.

2) Těsto rozetřete do formy 40 x 35 cm. Vyšlehejte bílky a cukr na sníh a rozetřete na dortové těsto. Posypte nasekanými mandlemi nebo mandlovými lupínky. Pečte 30-40 minut při cca 160 °C.

3) Ušlehejte žloutky, kukuřičný škrob a cukr. Mléko se smetanou nalijte do kastrůlku, vanilkový lusk rozpulte, vyškrábněte obsah a vše dejte do kastrůlku včetně lusku. Svařte a za stálého míchání nalijte část do mísy s vaječnou směsí.

Poté vše vlijte zpět do hrnce a intenzivně míchejte, dokud krém nezhoustne. Nechte vychladnout a smíchejte s vyšlehanou smetanou.

4) Dort rozdělte na dvě stejné části. Spodní položte piškotovou stranou nahoru a potřete krémem. Druhou část položte navrch pusinkou nahoru.

Foto: Shutterstock
Další článek
Související články
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
reklama
Šikovné tipy
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dojdou naše duše smíření?
skutecnepribehy.cz
Dojdou naše duše smíření?
S bratrancem jsem vždy vycházela, dokud nepoznal svoji ženu. Pak jsme se odcizili a vstoupil mezi nás hněv. Ten trvá i poté, co Pavel zemřel. Někdy bývá život smutný a komplikovaný, a hlavně nepředvídatelný. Bývaly časy, kdy jsme se s bratrancem Pavlem měli hodně rádi. Byl jen o rok starší než já, takže jsme dětství prožili spolu, často
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tvůrce nacistických relikvií pobýval v ústavu pro choromyslné
epochaplus.cz
Tvůrce nacistických relikvií pobýval v ústavu pro choromyslné
Řídí budování nacistického duchovního centra na hradě Wewelsburg. Jeho koníčkem jsou runy. Seznamte se, nacistický mystik Karl Maria Willigut. Původně armádní důstojník rakouského původu Karl Maria Willigut (1866–1946) má na Himmlera ohromný vliv. K SS se přidává v roce 1933 a už o dva roky později patří mezi Himmlerovy nejbližší spolupracovníky. Do nacismu vnáší mystiku. Mezi
Guláš s kořenovou zeleninou
nejsemsama.cz
Guláš s kořenovou zeleninou
Guláš podávejte s malými bramboráčky nebo jej jednoduše zabalte do většího bramboráku. Stejně dobře ale bude chutnat i s bramborovou kaší. Ingredience na 5 porcí: ● 800 g hovězího zadního ● 1 cibule ● 1 petržel ● kousek celeru ● 1 mrkev ● 3 stroužky česneku ● 2 bobkové listy ● 1 snítka rozmarýnu ● 4 snítky tymiánu ● 5 kuliček pepře ● 5 kuliček nového koření ● sůl ● pepř ● 2 lžíce sladké
Roboti se učí operovat sami. Lidské tělo je čeká do deseti let
21stoleti.cz
Roboti se učí operovat sami. Lidské tělo je čeká do deseti let
Vědci z Univerzity Johna Hopkinse, Stanfordu a Kolumbijské univerzity dosáhli významného milníku v autonomní chirurgii. Robotickému systému, vybavenému neuronovými sítěmi podobnými těm, které naleznem
Češi vymysleli 3D tiskový materiál pro vesmírné aplikace, který zvládne i běžná tiskárna
epochalnisvet.cz
Češi vymysleli 3D tiskový materiál pro vesmírné aplikace, který zvládne i běžná tiskárna
Polykarbonátový filament vyvinutý společností Prusa Research ve spolupráci s vesmírnou firmou TRL Space míří do prodeje. Nový materiál Prusament PC Space Grade Black je unikátní pro své použití v náročném prostředí satelitních misí, laboratoří částicové fyziky i v pozemních aplikacích, kde je klíčová rozměrová přesnost, odolnost a elektrostatická bezpečnost.   Navíc je levný a snadno
Jak připravit želatinu?
tisicereceptu.cz
Jak připravit želatinu?
Ovoce zalité želatinou má své kouzlo. Jak na to, aby se opravdu povedla? V první řadě nesmí přejít varem, tím by totiž ztratila želírovací schopnost! Příprava je velmi rychlá, stačí jen smíchat obs
Když svíčky svítí, lodě plují a perníčky voní: Advent na jezeře Wolfgangsee
iluxus.cz
Když svíčky svítí, lodě plují a perníčky voní: Advent na jezeře Wolfgangsee
Potemnělá hladina jezera, tiše plující parník, vrcholy okolních hor ztrácející se v oblacích a v dálce světla přístavních městeček. Takovou atmosféru adventu, jako na jezeře Wolfgangsee v rakouské Sol
Ringo Čech musel trpět kvůli vtipu
nasehvezdy.cz
Ringo Čech musel trpět kvůli vtipu
Chtěl si jen udělat legraci. A na ni pak František Ringo Čech (82) doplatil. Oblíbený zpěvák, hudebník a spisovatel František Ringo Čech (82) si vždycky budoval pověst bouřliváka. Zkušenosti získa
Jezero Anjikuni a tajuplná modrá světla: Byl to únos?
enigmaplus.cz
Jezero Anjikuni a tajuplná modrá světla: Byl to únos?
Záhada zmizení celé eskymácké osady u jezera Anjikuni v roce 1930 nekončí jen u opuštěných stanů a nedovařené večeře. K tomuto děsivému příběhu se pojí i další svědectví o neznámých silách, které
Město, do kterého se zamilujete na první pohled: Žďár nad Sázavou
epochanacestach.cz
Město, do kterého se zamilujete na první pohled: Žďár nad Sázavou
Leží přímo uprostřed Českomoravské vrchoviny. Je proto její skutečnou duší. Žďár nad Sázavou nabízí klid, barokní krásu i pocit, že když chce, dokáže člověk cokoli. Není jenom krásný, ale také hrdý a až pohádkově dokonalý. Může za to možná trochu i slavný poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na nedaleké Zelené hoře. Stavba je vrcholným dílem
V Monopolech se hrálo o svobodu
historyplus.cz
V Monopolech se hrálo o svobodu
Zajatí britští letci se snaží nedat najevo svou radost. Právě k nim do německého zajateckého tábora doputoval zvláštní dárek – desková hra Monopoly. Nemá jim posloužit jen k ukrácení času. Pomůže jim k útěku. „Je vaší povinností pokusit se o útěk ze zajetí,“ vtloukali britským vojákům do hlavy při výcviku. Někteří z nich, většinou letci, dostávali za druhé světové