Domů     Delikatesy země galského kohouta
Delikatesy země galského kohouta
29.11.2023

Francouzská kuchyně má skvělou pověst. Ale nejde jen o takzvanou vysokou gastronomii. Jídla mohou být i docela jednoduchá. Pojďte s námi některá vyzkoušet.

Nejlepší cibulačka

(4 porce)

1 kg cibule, 60 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 125 ml suchého bílého vína, 1,25 l hovězího vývaru, 1 bobkový list, 2 lžičky tymiánových lístků, mořská sůl, kajenský pepř, čerstvě strouhaný muškátový oříšek, 8–12 plátků bagety, 150 g chuťově výrazného sýra (Francouzi používají gruyére, ale nahradit ho můžete ementálem)

1) Cibuli oloupejte rozpůlte a nakrájejte na tenké plátky. Máslo a olej rozehřejte ve velkém hrnci. Přidejte cibuli a na mírném ohni 15–20 minut opékejte do měkka a zlatohněda.

2) Troubu předehřejte na 250 °C. Opečenou cibuli poprašte moukou, promíchejte a pak podlijte bílým vínem. Přidejte vývar, bobkový list a tymiánové lístky. Přiveďte k varu a zhruba 10 minut nezakryté vařte na středním ohni.

Polévku osolte mořskou solí, přidejte kajenský pepř a muškátový oříšek. Bobkový list vyjměte.

3) Nakrájenou bagetu opečte v horní části trouby z obou stran do zlatohněda (trvá to asi 2 minuty). Sýr nastrouhejte nahrubo.

4) Polévku rozdělte do čtyř žáruvzdorných misek nebo šálků, obložte plátky bagety a ty posypte sýrem. Uprostřed trouby přibližně 2 minuty zapékejte do zlatohněda a hned podávejte.

Cibulačka má ve Francii mnoho podob. Pro změnu ji můžete udělat s červenou cibulí, pak ovšem podléváte vínem červeným, přidat pórek nebo slaninu. Zapéci ji lze i s kozím sýrem.

Doba přípravy 55 minut

Náročnost 1

Pečená kachní stehna s celerovým pyré

(4 porce)

4 kachní stehna, 2 lžíce olivového oleje, hrubě mletá mořská sůl, hrubě mletý pepř, 200 g šalotky, 2–3 snítky rozmarýnu, 2 lžíce medu

Na pyré: 600 g celeru, 600 g brambor, mořská sůl, 200 ml mléka, 100 ml smetany ke šlehání, pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

1) Troubu předehřejte na 180 °C. Kachní stehna omyjte studenou vodou a osušte. V pekáči rozehřejte olej, stehna osolte mořskou solí, opepřete a potom ze všech stran zprudka opečte Pekáč přiklopte poklicí a dejte doprostřed trouby a pečte nejprve 45 minut.

2) Mezitím oloupejte šalotky, větší rozpulte, rozmarýn opláchněte a osušte. Po 45 minutách vyjměte pekáč z trouby a stehna obraťte. Je-li třeba mírně podlijte. Přidejte šalotky, rozmarýn a med a vraťte na 40 minut do trouby.

Poté vyzkoušejte, zda je maso dostatečně měkké. Pokud ne, pečte dalších 20 minut. Ke konci pečení poklici sundejte.

3) Připravte celerové pyré. Celer a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte do vroucí osolené vody a vařte 20–25 minut, až změknou. Sceďte, ale asi 150 ml vody z vaření uschovejte. Celer a brambory rozmačkejte lisem na brambory do hrnce.

4) Současně ohřejte dohromady mléko a smetanu ke šlehání a horké vmíchejte do pyré. Je-li příliš husté, zřeďte trochu vody z vaření. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Přiklopte a udržujte teplé.

5) Hotová kachní stehna servírujte se šalotkami na pyré, podlitá trochou vypečené šťávy.

Kachní stehna jsou opravdovou pochoutkou. A moc dobrá jsou i studená, protože maso je velmi křehké a voňavé. Takže nic nezkazíte, když jich uděláte víc. Do velkého pekáče se vám vejde 8 kusů.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Lososové rilletky

(4 porce)

250 g filetu z lososa bez kůže, 150 ml rybího vývaru, 2 kuličky nového koření, 150 g uzeného lososa, 2 snítky estragonu, 1 lžička nastrouhané kůra z bio citronu, 75 g másla, 2–3 lžíce suchého bílého vermutu, sůl, pepř, chléb (nejlépe některý tmavší, kapary nebo kyselé okurky na ozdobu.

1) Lososa omyjte studenou vodou, osušte a popřípadě zbavte kostí. Filety nakrájejte na velké kusy. Vývar rozehřejte s novým kořením, vložte do něj nakrájenou rybu a asi 10 minut nechte přiklopené táhnout na mírném ohni.

2) Lososa vyjměte děrovanou naběračkou a tekutinu uschovejte. Nechte vychladnout a pak natrhejte na malé kousky.

2) Uzeného lososa nakrájejte nadrobno. Estragon opláchněte, osušte a nakrájejte nadrobno. Uzeného lososa, polovinu estragonu, 5 lžic vývaru, citronovou kůru a máslo nakrájené na lupínky přidejte k rybě a všechno promíchejte vidličkou.

3) Vmíchejte vermut (můžete ho nahradit dalšími dvěma lžícemi vývaru) a osolte a opepřete.

4) Chleba nakrájejte na plátky a opečte nasucho uprostřed trouby nebo na topinkovači. Potřete rybím rillettes, ozdobte kapary nebo okurkami.

Rillettes se dělá většinou z vepřového masa nebo z kachny, ale rybí pro vás může být velmi příjemným překvapením. A nemusí být jen na topinkách, můžete s ním udělat i jednohubky.

Doba přípravy 30 minut

Náročnost 1

Kohoutek na víně

(6 porcí)

1 větší kuře (nebo malý kohoutek), 250 g anglické slaniny, 6 malých cibulek, 40 g másla, 2 stroužky česneku, svazeček bylinek (petržel, tymián, bobkový list), sůl, pepř, 1 mrkev, kousek celeru, 50 ml koňaku, 700 ml červeného vína, 250 g žampionů, 40 g másla, 30 g mouky

1) Kuře rozdělte na porce a slaninu nakrájejte na podlouhlé kousky. Ty povařte 2 minuty ve vodě a osušte.

2) Oloupané cibulky zpěňte na směsi másla a oleje, přidejte slaninu a chvilku společně opékejte dozlatova.

3) Poté z nádoby slaninu s cibulkami vyjměte a dejte do ní osolené a opepřené kousky kuřete. Opečte dozlatova. Přidejte opečené cibulky se slaninou, česnek, mrkev nakrájenou na plátky, celer na kousky a bylinky.

4) Přilijte teplý koňak a krátce flambujte (zapalte a počkejte až alkohol vyhoří). Přilijte víno a přikryté duste na mírném ohni asi 1 a ½ hodiny. Před dokončením přidejte ještě žampiony pokrájené na kousky.

5) Nakonec maso s houbami vyndejte, nechte v teple a čistou šťávu zahustěte. Z másla a mouky vytvořte kuličku, přidejte do omáčky a 5 minut povařte.

6) Kuře zalijte šťávou a můžete podávat.

Kohout na víně je francouzská klasika. Bohužel u nás sehnat kohouta je téměř nemožné, ale s kuřetem to jde také. Jen vyberte kvalitní, nejlépe krmené kukuřicí. Hlavně musíte použít dobré a silné víno, třeba pinot noir, které dodá jídlu chuť a vůni.

Nezapomeňte, že víno se odpaří a v jídle zůstane jeho extrakt. A s nekvalitním vínem to žádný zázrak nebude.

Doba přípravy 120 minut

Náročnost 3

Lotrinský koláč

(6–8 porcí)

300 g hladké mouky, 6 vajec, 150 g másla, 200 g anglické slaniny, 125 g crème fraîche (můžete použít zakysanou smetanu, ale je kyselejší), 100 g výrazného sýra (gruyére, ementál, gouda) vcelku, špetka muškátového oříšku, mletý pepř, sůl

1) Do mísy prosejte mouku, přidejte změklé máslo a špetku soli a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte v lednici alespoň dvě hodiny odležet.

2) Poté těsto vyválejte a vložte do kulaté formy o průměru 30 centimetrů. Okraje začistěte a dno propíchejte vidličkou.

3) Překryjte pečícím papírem a na něj vysypte fazole. Tím dno zatížíte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Korpus vyndejte z trouby a odstraňte papír s fazolemi.

4) Slaninu nakrájejte na nudličky a nasucho opečte do zlatova. Můžete ji ještě dát okapat na kuchyňskou utěrku. Poté ji rovnoměrně rozprostřete na těsto a posypte nastrouhaným sýrem.

5) Zbylá vejce promíchejte s crème fraîche, přidejte špetku muškátového oříšku, pepř, sůl a nalijte do formy. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C 20−25 minut.

Quiche lorraine pochází ze severovýchodní Francie z oblasti Lotrinska. Prý ho jako první upekl pekař v Nancy už v 16. století. Je-li to pravda, nevíme, ale dělá se s mírnými obměnami dodnes. Dá se jíst teplý i studený a poslouží vám jako chutná večeře i svačinka.

Doba přípravy 60 minut + chlazení těsta

Náročnost 2

Crème brûlée

(4 porce)

1 vanilkový lusk, 400 g smetany ke šlehání, 1 proužek kůry z bio pomeranče, 5 žloutků z větších vajec , 4–5 lžic krupicového cukru

1) Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vyškrabte dřeň. Smetanu ke šlehání s pomerančovou kůrou vanilkovým luskem a dření přiveďte do varu. Poté odstavte a nechte 10 minut odpočinout.

2) Žloutky utřete se 2 lžícemi cukru do pěny, přidejte k nim přecezenou smetanu a promíchejte. Směs nalijte do formiček nebo do šálků.

3) Troubu předehřejte na 120 °C. Formičky postavte do zapékací mísy a opatrně do ní nalijte tolik vody, aby dosahovala do dvou třetin formiček.

4) Mísu postavte na mřížku do středu trouby a krém pečte 45 minut. Formičky vyjměte z vody a nechte vychladnout. Poté dejte alespoň na 2 hodiny do chladničky.

5) Vychlazené formičky opět postavte do mísy s vodou, tentokrát studenou s kostkami ledu. Krém ve formičkách rovnoměrně posypte cukrem a pomocí cukrářské pistole zkaramelizujte (Dříve se k témuž účelu používala rozpálená kovová lžíce). Ihned podávejte. Ozdobit můžete jakýmkoliv ovocem, ale většinou se jí jen tak.

Crème brûlée se podává jako sladká tečka v mnoha domácnostech. Nezapomeňte při karamelizování opravdu dát formičky do ledu, protože právě tak vynikne chuťový kontrast mezi studeným krémem a chřupavou krustičkou.

Doba přípravy 30 minut

Náročnost 2

Foto: Shutterstock

Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Luminox rozšiřuje sérii RECON s novými 8830 NAV SPEC
iluxus.cz
Luminox rozšiřuje sérii RECON s novými 8830 NAV SPEC
Společnost Luminox, švýcarská značka hodinek, které důvěřují příslušníci Navy SEALs, záchranáři a elitní dobrodruzi po celém světě, s hrdostí představuje další evoluci hodinek připravených pro mise: ř
Zapečená cuketa se slaninou
tisicereceptu.cz
Zapečená cuketa se slaninou
Můžete vynechat slaninu, čímž z tohoto pokrmu uděláte i skvělé jídlo pro vegetariány. Suroviny 2 menší cukety 100 g anglické slaniny 50 g tvrdého sýra sůl šlehačka prolisovaný česnek a byli
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Abysál: Zóna, kde žijí monstra? Co se skrývá v nejtemnějších hlubinách oceánu?
enigmaplus.cz
Abysál: Zóna, kde žijí monstra? Co se skrývá v nejtemnějších hlubinách oceánu?
Chapadla, ostré zuby či démonické ryby bez tváře. Hlubomořská zóna Abysál je jedno z nejtemnějších míst na naši Zemi. Sluneční světlo sem neproniká a tak zde život probíhá ve věčné temnotě. Mohou se v
Baroni omezili práva nehodného krále
historyplus.cz
Baroni omezili práva nehodného krále
Král se tváří vznešeně, ale potají skřípe zuby. Historický dokument, jehož platnost právě stvrzuje přiložením své pečeti, mu nadiktovali vzbouřenci z řad vysoké šlechty, kteří o pár dní dříve obsadili Londýn. Anglie v roce 1199 truchlí i oslavuje současně. Tento svět právě opustil chrabrý král Richard Lví srdce (*1157), ale země vzápětí získává nového panovníka. Stává se
Experiment Tuskegee: Ve jménu vědy nemáte nárok na penicilin!
21stoleti.cz
Experiment Tuskegee: Ve jménu vědy nemáte nárok na penicilin!
Odstartovalo to v roce 1932 a trvalo další čtyři dekády. Americká Veřejná zdravotní služba (PHS) realizovala projekt zaměřený na studium syfilidy u Afroameričanů. Ty pak nechala desítky let trpět, aby
Konečně už nemusím tak zoufale šetřit
skutecnepribehy.cz
Konečně už nemusím tak zoufale šetřit
Důchod, který jsem pobírala, nebyla žádná sláva. Zoufale jsem si hledala brigádu nebo jiný zdroj příjmu. Až si mě našla skvělá práce sama. Na ten nápad mě přivedla bývalá kolegyně Jarka. Prý si našla senzační brigádu. „Přes noc doplňuji zboží v nákupním centru a mám za to spoustu peněz. No věřila bys tomu?“ vysvětlovala mi nadšeně. Brada
Svrab je zase mezi námi
nejsemsama.cz
Svrab je zase mezi námi
Svědění, vyrážka, bezesné noci a nejasná diagnóza. Možná se nejedná o alergii, ale o svrab. Šíří se mezi námi takřka raketovou rychlostí. Co s ním? Je to kožní onemocnění, které je aktuálně na velkém vzestupu. Jak svrab vypadá, proč se tak rychle šíří, jak se chránit a co na něj skutečně zabírá? Proč se svrab vrací? Možná jste o něm slyšela z vyprávění
Šokující zpověď Keanu Reevese: Slavný herec prý viděl duchy!
epochalnisvet.cz
Šokující zpověď Keanu Reevese: Slavný herec prý viděl duchy!
Herec se svým kamarádem zastaví stopařce. Je to mladá dívka, co se prý potřebuje dostat domů. Jenže, když se auto přiblíží až k mostu, který vede do města, děvče zmizí, jako kdyby tu ani nikdy nebylo. Šlo snad u nějaký přelud, nebo třeba ducha, který věčně bloudí krajinou?   Když je hollywoodskému herci Keanu Reevesovi
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Mužům umí Švandová stále poplést hlavy
nasehvezdy.cz
Mužům umí Švandová stále poplést hlavy
Internet a sociální sítě se pro herečku Janu Švandovou (78) stávají novou zábavou a herečka přiznala, že se do jejich objevování vrhá s nadšením. Sleduje, co se kolem děje, a přiznává, že si užívá
Abeceda českých vynálezů, které změnily svět
epochaplus.cz
Abeceda českých vynálezů, které změnily svět
Chytré české mozky daly světu už obrovské množství významných objevů, od těch notoricky známých, starých i stovky let, až po ty nové, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Všechny vyjmenovat nedokážeme, ale provedeme vás abecedou těch, které zanechaly nesmazatelnou stopu. Lodě jezdí rychleji, rány se lépe hojí, fotografie už nejsou černobílé a táborníkům neteče do