Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat.

Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyniknou sladké tóny.

Flat white – jeho domovem byla původně Austrálie a je trochu podobné cappuccinu z dvojitého espressa, nicméně o co je v šálku více kávy, o to méně mléka. Například na 150 ml patří 2 espressa a 100 ml mléka.

Latte – správně cafè latté. Jde o espresso s větším množstvím napěněného mléka. Pokud pojedete do Itálie, objednávejte si tento nápoj celým jeho názvem, protože když řeknete pouze latte, budete chtít mléko.
Připravuje se do šálku nebo sklenice s objemem asi 250 ml a mléko se nalévá do espressa.

Americano – podle legendy vzniklo caffè americano za druhé světové války, když si američtí vojáci začali ředit silné espresso vodou. Poměr kávy a vody 1:5.

Cappuccino – patří k nejoblíbenějším kávovým nápojům. Připravuje se tak, že se udělá ristretto nebo espresso a v šálku o objemu 150–180 ml se až po okraj zalije vyšlehaným mlékem s mikropěnou. Díky napěněnému mléku s teplotou do 65 °C výsledný nápoj lehce zesládne.

Mocha – nebo také moccaccino je nápoj kombinovaný z kávy, mléka a čokolády či kakaa. V základu jde vždy o espresso, případně dvojité espresso – doppio, našlehané teplé mléko a přídavek nějaké formy čokolády.

Cafe au lait – původem francouzský nápoj se připravuje z filtrované kávy a mléka v poměru 1:1.

Macchiato – italsky skvrnité mléko. Na rozdíl od caffè latte se espresso přidává do mléka, nikoli mléko do espressa. Pravé latte macchiato má typické tři vrstvy.
První je mléčná, následuje mléko spojené s espressem a poslední je našlehaná pěna.

Flat white – novozélandský nápoj obsahuje 2 espressa a zbytek skleničky o objemu 160 ml se dolije šlehaným teplým mlékem.

Irish Coffee – skládá se z kvalitní filtrované kávy, pravé irské whiskey, třtinového cukru a velmi tučné smetany.

Frappe – připravuje se v šejkru nebo pomocí šlehače. Nejprve se instantní káva, cukr a menší množství vody protřepou, až vznikne hustá pěna. Vše se nalije do 250 ml sklenice, přidá se led a mléko a trocha sirupu. Někdy se navrch dává ještě trochu šlehačky, ale není to zvykem.

Cold Brew – káva se maceruje ve studené vodě několik hodin.

Affogato – v překladu znamená utopený. Kopeček zmrzliny se zalije espressem.

Red eye – káva z jednoho dílu espressa s dvěma díly filtrované kávy. Je to kofeinová bomba.

Vietnamská káva – připravuje se ve speciálních nádobách, kde se káva překapává do hrnku se sladkým kondenzovaným mlékem v poměru asi 1:6.