Cuketové placky i bábovku každý zná, co si ale připravit něco netradičního? Výhodou cukety je její nevýrazná chuť, díky které se s ní dá v kuchyni doslova čarovat.
Říká se o ní, že je „multifunkční“ potravina. Co také potěší? Neobsahuje téměř žádné kalorie, zato má spoustu vitaminu A a draslíku. A jako správná zelenina i hodně vlákniny. Při vaření se sami intuitivně rozhodněte, zda cuketu oloupete, nebo ne. Ta mladší může v pohodě zůstat se slupkou.
Cuketový chléb
Suroviny: 3 vejce * 1 šálek oleje * 1 šálek medu * 1 vanilkový cukr * 2 šálky nastrouhané okapané cukety * ½ prášku do pečiva * 3 šálky polohrubé mouky * špetka soli * 1 lžíce skořice
Příprava:
1. Žloutky s olejem, vanilkovým cukrem a medem ušlehejte do pěny.
2. Postupně zašlehejte okapanou nastrouhanou cuketu a mouku, do které jste zamíchali prášek do pečiva. Osolte a přidejte skořici.
3. Nakonec zlehka zamíchejte ušlehaný sníh.
4. Pečte asi hodinu ve vymazané a vysypané chlebíčkové formě.
Pomerančovo-cuketová marmeláda
Suroviny: 1 větší cuketa * 2 pomeranče * 1 bio citron * 1 kg třtinového cukru * agar nebo pektin
Příprava:
1. Oloupanou cuketu nakrájejte na kostičky, pomeranč zbavte pecek a bílé kůry (jinak bude marmeláda hořká) a také ho nakrájejte na kostičky. Vše dejte do kastrolu, přisypte cukr dle chuti a vařte na mírném plameni.
2. Přidejte šťávu z 1 citronu (bez jader), a pokud máte bio citron, vložte také nastrouhanou kůru.
Podle potřeby dolijte vodu a přiveďte k varu. Nakonec dejte agar nebo pektin a dle návodu povařte.
3. Tyčovým mixérem rozmixujte a ještě horké plňte do pořádně vymytých skleniček. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte do spíže.
Cuketové „matjesy“
Suroviny: 1 kg cukety * 200 g cibule * 100 ml 8% octa * 50 ml oleje * 1 lžíce soli * 1 lžíce cukru krystalu * 20 kuliček pepře * 5 kuliček nového koření * 3 bobkové listy
Příprava:
1. Cuketu zbavte jader a nastrouhejte ji na tenké plátky. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Obojí vložte do mísy.
2. Přidejte ostatní suroviny, promíchejte a nechte 24 hodin uležet v chladničce.
3. Pak směs napěchujte do zavařovacích sklenic. Pro přímou spotřebu uchovávejte v chladničce. Ostatní zavařte při 70 °C asi 20 minut.
Foto: PX FUEL, Freepik