Domů     Co s letošní úrodou?
Co s letošní úrodou?
12.11.2020

Nádherné, šťavnaté a je toho tolik najednou. I kdybychom sebevíc chtěli, nedokážeme letní úrodu zkonzumovat všechnu čerstvou. Poradíme vám, jak ji zachovat i pro zimní časy.

Postupů na zpracování úrody je velké množství a snad v každé rodině se nějaký recept předává z generace na generaci. Jsou i postupy nové, nebo takové, které sice nové nejsou, ale my je najednou objevujeme, protože jsme na ně už zapomněli. Pojďme si o nich povědět.

Sušení

Jde pravděpodobně o nejstarší způsob konzervace, což platí pro ovoce, zeleninu i bylinky. Snížením obsahu vody se zamezí vývoji mikroorganismů a zároveň se uchovají všechny vitaminy.

Sušením se také v ovoci a zelenině koncentrují cukry, proto má takto zpracované ovoce a zelenina sladší chuť. A sušit se dá opravdu různě.

V teplém podnebí se plody po sklizni rozmístí tak, aby kolem nich mohl cirkulovat vzduch a tak se nechají nějakou dobu, aby z nich vyšla vlhkost. Pokud je ovšem podnebí chladnější, je potřeba sušení napomoci.

Někdo spoléhá na sušičku, jiný má raději sušení v troubě, některé plody se dají sušit na slunci, ať už v solární sušičce, nebo jen tak zavěšené na provázku jako bylinky, papričky, ale i houby.

Před sušením

Plody, které by zhnědly, se musí před samotným sušením namočit do pomerančové nebo citronové šťávy (hrušky, jablka), jiné je potřeba blanšírovat (hrozny, fazole).

Nižší teplota – záruka úspěchu

Pokud namítáte, že by se ovoce či zelenina při vyšších teplotách usušily rychleji, máte sice pravdu, ale jen napůl. Je-li teplota příliš vysoká, sušené kousky navenek ztvrdnou a vlhkost nebude mít možnost vycházet.

Procesu sušení naopak velmi prospěje zvýšení cirkulace vzduchu kolem povrchu potraviny. Nesmíme zapomenout na to nejdůležitější – ovoce k sušení musí být čerstvé, nepřezrálé, nepomačkané. Nejlépe trhané za suchého počasí odpoledne.

Ovocná kůže

Je to vlastně placka z rozmixovaného ovoce, kterou můžete nakrájet na pruhy nebo stočit jako roládu a něčím naplnit, nebo jen tak prostě tuhle voňavou věc mlsat. Nebo ji někomu darovat. To už je na vás.

Na přípravu placek použijeme přezrálé ovoce, které se jinak špatně zpracovává – meruňky, hrušky, broskve, jahody, rybíz, angrešt, maliny a podobně. Na zeleninové placky zpracováváme přezrálá rajčata, cukety, dýně a další podobné plody.

Postup

Rozmixujete plody na hladké husté pyré, můžete je ještě podle potřeby dochutit přidáním vanilky, skořice, pepře či bezinkového sirupu.

Dále můžete vyzkoušet různé kombinace, například smíchat kyselejší rybíz s jablkem, brusinky s jablky, různé druhy lesního ovoce. Postup sušení v sušičce je jednoduchý. Nastavte teplotu ideálně na 40–45 °C, protože tato teplota je nejšetrnější k vitaminům.

Vrstva by měla být rovnoměrná a silná přibližně 3–4 mm. Sušením se ztenčí přibližně na polovinu.

Doba sušení závisí na výši hydratace pyré a také na síle vrstvy, v jaké sušíte, ale začněte na 10 hodinách, a pokud ještě kůže nebude dostatečně suchá, aby šla sloupnout, přidejte potřebný čas.

Pokud se rozhodnete vyrobit ovocnou placku v troubě, nastavte co nejnižší teplotu a postupujte stejně.

Zákusek ze sušených jahod

300 g cukru

300 g jahod

1) Jahody vložte do mísy a rozmačkejte téměř dohladka, ale trochu textury by mělo zůstat. Vmíchejte do nich cukr.

2) Rozetřete ovocnou směs na kus pečicího papíru nebo na nepřilnavý plech na pečení a vložte na 6–8 hodin do trouby.

3) Po vytažení nechte vychladnout a pokrájejte na dlouhé tenké pruhy. Sviňte je a uložte do neprodyšně uzavřené nádoby, ve které vám vydrží až 3 měsíce.

Ovocné sýry

Další báječný způsob uchování ovoce, zejména toho se zrníčky, protože dužina se propasíruje cedníkem. Tahle metoda je nejúčinnější u ovoce s vysokým obsahem pektinu. Není to vlastně žádná nová věc, naše babičky takhle ovoce zpracovávaly, ale vrací se do módy.

Jde vlastně o víc zahuštěné džemy, které se suší. A až potom konzumují. Dají se vyrobit i z hotové marmelády. Základní proces je jednoduchý. Stejné množství ovocné dužiny a cukru se asi hodinu jemně zahřívá, dokud se směs nerozpustí a směs nezhoustne. Ovocné sýry se hodí k opravdovým sýrům a k masu.

Sýr z kdoulí

1 kg zralých kdoulí, 1 vanilkový lusk, cukr

1) Kdoule vařte s trochou vody, dokud nezměknou. Vzniklou hmotu propasírujte přes sítko, přidejte stejné množství cukru a za jemného míchání nechte rozpustit. Poté vařte ještě cca hodinu, dokud směs nezhoustne.

2) Předehřejte troubu na nejnižší možnou teplotu, vymastěte plech na pečení a pokryjte ho papírem. Na takto připravený plech nalijte kdoulovou pastu a uhlaďte. Vložte do trouby, kde asi za hodinu ztuhne. Vychladlý nakrájejte na porce a uložte do chladu.

Nakládání do oleje

Tenhle způsob je už poněkud známější, jen se rozšířily možnosti, protože na trhu najdete kromě oleje řepkového a olivového ještě další řádku olejů různých chutí (třeba oleje z oříšků).

Je to trochu dražší záležitost, ale pamatujte, že například zelenina naložená v oleji vám přinese hned dvojí užitek.

Jednak ji samotnou můžete jíst jako antipasti či přidávat do salátů a kromě toho olej získá chuť naložené zeleniny nebo bylinek a vy jej potom můžete použít jak při vaření, tak při přípravě dresinků na saláty. Z toho jasně vyplývá, že by olej měl být kvalitní.

Příprava surovin

Nakládáte-li bylinky či zeleninu do oleje, budete jistě chtít, aby nazlátlá tekutina přijala jejich chuť a vůni. Bylinky proto před naložením potlučte, oříšky nasucho opražte a semínka podrťte. Pokud je to možné, nakládejte raději suché produkty.

Osušte je kuchyňským papírem a dejte na chvíli do trouby. Při nakládání do oleje je důležitý čas. Takže s konzumací pár dní počkejte. A během té doby párkrát protřepejte. Sklenice ukládejte na tmavém místě.

Opečené papriky v oleji

1) Nejprve pokrájejte papriky na větší plátky, rozložte na plech na pečení a zastříkněte olejem. Pečte 45 minut při 180 °C. Opečené papriky nechte vychladnout.

2) Sloupněte slupku a zbavte je stopek a semínek. Vložte s bylinkami do zavařovací sklenice a zalijte olejem tak, aby byly zcela zakryté. Sklenici dejte do ledničky.

Tip

Podobně můžete nakládat lilek, cuketu, nebo sušená rajčata.

V alkoholu

Do alkoholu se ovoce nakládá i u nás, ale větší tradici má v německy mluvících zemích, kde se takzvaný Rumtopf, což je ovocný hrnec, užívá hlavně o svátcích smíchaný se sektem, nebo se k němu podává vanilková zmrzlina.

Abyste si mohli tuhle dobrotu užít nejen o Vánocích, budete potřebovat keramický hrnec s pokličkou a musíte začít už v létě a postupně přidávat ovoce tak, jak dozrává.

Rumtopf

Po 400 g různých druhů ovoce, na každých 400 g ovoce200 g třtinového cukru, kvalitní, pokud možno třtinový rum (množství všeho neuvádíme, protože budete skládat, prosypávat a zalévat postupně)

1) Do hrnce přidávejte každé nové ovoce s výjimkou jablek. Jahody zbavte stopek, švestky rozpulte a zbavte pecek, třešně vypeckujte atd.

2) Přisypte cukr a zalijte rumem.

3) Ovoce musí zůstat pod hladinou rumu, takže bude dobré vložit plastovou mřížku, nebo zatížit prkénkem se závažím.

4) Hrnec zakryjte potravinářskou fólií a přes ni přiklopte poklici. Pak přidejte další dávku ovoce, cukr atd…

Tipy

Nepoužívejte přezrálé ovoce, broskve a hrušky je vhodné předem oloupat, velké plody je třeba rozkrájet na úhledné kousky. Pecky a jadýrka odstraňte.

Po první várce ovoce cukrem nešetřete, později můžete již ubírat.

Když ovoce vypotřebujete, rum chutnající po ovoci nakonec přeceďte přes jemné pláténko a pochutnejte si na lahodném likéru.

Více o možnostech zpracování úrody s podrobnými recepty se dozvíte v knize Konzervování a zavařování nakladatelství Metafora.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
8.12.2025
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou houbu * metr * tužku * tenk
27.11.2025
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se formulovat své myšlenky co nejrychleji. Jinak riskujete, že
19.11.2025
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením na plynu apod. Zplodi
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
30.10.2025
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo zelenin
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jak si jednoduše vybudovat chytrou domácnost?
epochaplus.cz
Jak si jednoduše vybudovat chytrou domácnost?
Chytrá domácnost už dávno není sci-fi pro geeky. Dnes si ji může postavit prakticky každý, stačí pár dobře vybraných zařízení a chuť propojit běžné rutiny do systému, který myslí za vás. Ať jde o úsporu energie, pohodlí nebo bezpečí, chytrý domov může fungovat stejně nenápadně jako spolehlivě. Tady je návod, jak ho začít budovat krok
Etzler zase pěkně naštval svoji přítelkyni?
nasehvezdy.cz
Etzler zase pěkně naštval svoji přítelkyni?
Miroslav Etzler (60) si hraje s ohněm! Možná by někdo hádal, že se nyní jeho partnerce Heleně Bartalošové (43) uleví, když mu manželku v seriálu Polabí už nebude hrát jeho exmanželka Vilma Cibulková
Višňový džem v čokoládě
tisicereceptu.cz
Višňový džem v čokoládě
K nastávající sezóně třešní a višní je tu pro vás recept na skvělý domácí džem. Co potřebujete 800-900 g vypeckovaných višní JamFix 2:1 Labeta 500 g cukru polévková lžíce rumu hořká čokoláda
Perníčkové stromečky
nejsemsama.cz
Perníčkové stromečky
Krásná a jedlá dekorace na vánoční stůl. Připravíte ji jednoduše z perníkového těsta, které postupně vykrajujete do tvaru hvězd a ozdobíte podle své fantazie. Potřebujete: ✿ 400 g hladké mouky ✿ 120 g medu ✿ 160 g cukru moučky ✿ 60 g tuku ✿ 3 vejce ✿ 1 lžičku kakaa ✿ 1/2 lžičky jedlé sody ✿ 1 lžičku perníkového koření Poleva: ✿ 2–3 lžičky citronové šťávy ✿ 1 bílek
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Barvy spotřebičů jako součást harmonického interiéru
iluxus.cz
Barvy spotřebičů jako součást harmonického interiéru
Kuchyně se v posledních letech proměnila z ryze praktického prostoru v plnohodnotnou součást obytné zóny. Její vzhled je dnes stejně důležitý jako její funkčnost. Právě proto nabývá na významu celkové
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Museli jsme napravit své děti
skutecnepribehy.cz
Museli jsme napravit své děti
S mým manželem jsme spolu už čtyřicet sedm let. Bydlíme v malém domku s kouzelnou zahrádkou plnou růží. Náš dům je plný věcí. Starých fotek, knížek i hrnců po babičce. A taky plný lidí. Našich dětí. Tří dospěláků. A pořád je máme na krku. Nejstarší je povaleč Nejstarší je Petr. Čtyřicet dva let. Když mu bylo dvacet, přišel domů s tím, že
Šlechtic-dobrodruh fingoval turecký útok
historyplus.cz
Šlechtic-dobrodruh fingoval turecký útok
V Jeruzalémě přislíbil vést umírněný život. Dodrží to, byť se mu mnoho šlechticů směje, protože odmítá pít alkohol. Janovi je to jedno. Věří v návrat ideálu křesťanského rytíře a nápravu zkažené společnosti, což považuje za nejlepší zbraň proti turecké hrozbě! V dětství ztratil otce i strýce, a postarat se tak o něj museli vzdálení příbuzní
Nové stavby ze starých odpadů: I stavebnictví může být udržitelné…
21stoleti.cz
Nové stavby ze starých odpadů: I stavebnictví může být udržitelné…
Odpady nemusí být vyloženě jen problém, ale i příležitost. Cemex, jeden z největších producentů stavebních materiálů, ukazuje, jak proměnit odpad v cenný zdroj energie i materiálu. Díky inovacím v rec
Tajemství Velké sfingy v Gíze: Střeží ztracenou moudrost lidstva?
enigmaplus.cz
Tajemství Velké sfingy v Gíze: Střeží ztracenou moudrost lidstva?
Na západním břehu řeky Nil v Gíze se nachází socha Velké sfingy, která má podobu lva s lidskou hlavou. Je vyrobená z přírodního vápence a nikdo dodnes neví, koho vlastně znázorňuje. Badatelé se neshod
Neandertálci: Co přispěje k jejich konci?
epochalnisvet.cz
Neandertálci: Co přispěje k jejich konci?
V létě roku 1856 objeví dělníci z lomu v jeskyni Kleine Feldhofer Grotte v Německu části lidské kostry i podivně vypadající lebku. Tehdy ještě netuší, že jde o naše blízké příbuzné, kteří vyhynuli před asi 40 000 lety. Teď už o nich víme hodně. Ale jedna otázka zůstává: co stojí za jejich zánikem?   Neandertálci