reklama

Chybička se vloudí

Nikdo není dokonalý a každá superkuchařka se někdy utne. Než se s hrncem vydáte směrem k odpadkovému koši nebo na jiné podobné místo, zkuste, jestli se ještě nedá něco zachránit.

Přesolená polévka

Polévka uplakané kuchařky se dá zachránit pomocí brambor. Ostrouhejte je, nakrájejte na kolečka a deset minut povařte v polévce. Brambory přebytečnou sůl nasají a polévka bude zase k jídlu. Některé kuchařky nedají dopustit na směs cukru a jablečného moštu: smíchejte obě suroviny v poměru 1:1 a pomalu přidávejte, dokud nebude chuť polévky podle vašich představ.

U přesolené zeleniny si pomůžete troškou cukru, přesolenou pečeni zkuste potřít medem.

Cukr i med slanou chuť neutralizují.

Problémy s omáčkou

Omáčka se může pokazit mnoha způsoby. I tady se dá pomoci: příliš mastné omáčce pomůže kostka ledu. Zabalte ji do kousku plátna a chvíli držte v omáčce. Tuk díky chladu ztuhne a zůstane nalepený na látce. A šup s ním pryč.

Řídká omáčka se samozřejmě dá zahustit moukou, ale ztratíte část chuti. Můžete to zkusit i jinak: deset minut v hrnci povařte chleba bez kůrky.

Máte-li příliš málo omáčky, nastavíte ji jednoduše mlékem nebo smetanou.

Připálené jídlo

Spálené části už nezachráníte, takže pomůže jen odebrat to, co je v pořádku, a dovařit v jiném hrnci. Rýže ovšem ráda nasaje spálenou příchuť, takže zkuste jako protiopatření nepoškozený díl povařit s trochou bílého vína. To by mělo nepříjemnou pachuť neutralizovat. Hořká příchuť se ztratí, když do jídla stříknete trošku citronové šťávy.

Podobnou službu udělá i cibule, pokrájená na větší kousky.

Chvíli ji nechte povařit s jídlem, a až do sebe nasaje (aspoň část) připálené pachuti, vyhoďte ji a jídlo dochuťte.

Příliš ostré jídlo

Komu ujela ruka při dochucování a jídlo pálí tak, že se to nedá ve zdraví přežít, může zkusit zachránit situaci přidáním mléka, jogurtu, čerstvé citronové šťávy nebo trochy vývaru. První pomoc pro toho, kdo ochutnal, není napít se vody, ale mléka, nebo sníst banán. Odstranit z jídla tuk, jak se můžete občas dočíst na internetu, nepomáhá.

Druhou možností je zvětšit objem jídla: jestli máte dost surovin, začněte v dalším hrnci znovu. Potom k nepálivé variantě postupně přidávejte tu ďábelskou, až bude chuť tak akorát. Máte sice dvojnásobné množství jídla, ale zato dobrého. Co nesníte, o to se postará mrazák.

Ovadlé bylinky

Bez čerstvých bylinek to někdy v kuchyni nejde, zvlášť když se chcete předvést jako dokonalá hostitelka. Jenže bylinky donesené z obchodu někdy stačí ovadnout tak rychle, že by působily spíš žalostně. Radši než ochutit mozzarellu něčím, co vypadá jako dva dny staré seno, sáhněte po sušené bazalce. Stop: Svazek bylinek čerstvě seřízněte a na chvíli postavte do skleničky s oslazenou vodou.

Další alternativou je ponořit bylinky na pár minut do vlažné vody s trochou citronové šťávy.

To pomůže i povadlému listovému salátu.

Rozvařená příloha

Rozvařené brambory, rýže nebo těstoviny už na talíři parádu neudělají. Leda byste na to šli od lesa: z rozpadající se brambory dostanou druhou šanci jako brambory šťouchané. Když do nich přimícháte trochu bylinek, nikdo nepozná, že to nebyl úmysl. Trošku tužší, ale přece jen rozvařené brambory, dejte na pánev a opečte s troškou oleje. Okořeňte třeba paprikou nebo rovnou grilovacím kořením.

Když přidáte ještě na kousky pokrájenou papriku, cuketu, nebo cibulku, bude z katastrofy rázem promyšlené jídlo. Podobně můžete naložit i s těstovinami nebo rýží (a na pánvi přidat třeba trochu protlaku a cibulku).

A vždycky je tu i další možnost: brambory, rýži i těstoviny můžeme dát do zapékací mísy, okořenit, případně přidat třeba povařenou brokolici, překrýt sýrem a krátce zapéct.

Přeslazený dezert

Nejen příliš soli, ale i příliš cukru vadí. Když je zákusek sladký tak, že z něj až trnou zuby, můžeme přidat trošičku citronové šťávy nebo jablečného octa (pozor, smetana by se mohla srazit). Příliš sladkou chuť dezertu stáhne i tvaroh.

Bábovka uvízla ve formě

Nad stávkující bábovkou, kterou nemůžete vyklopit z formy, vyzrajete tak, že ji obrátíte a zakryjete utěrkou namočenou do studené vody. Po pár minutách se přestane vzpouzet a vyklopíte ji. Poškozená místa, kde se bábovka oddrolila, můžete zamaskovat čokoládovou polevou.

Jestli při vašich pokusech dostat ji z formy bábovka někde praskla a odpadl velký kus, můžete ji „zrestaurovat“ tím, že odpadlou část přilepíte našlehaným bílkem.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jak se rozhoduje buňka?
epochalnisvet.cz

Jak se rozhoduje buňka?

Prestižní evropský grant – ERC...
Domažlice, srdce Chodska
epochanacestach.cz

Domažlice, srdce Chodska

Město Domažlice a celá...
Mám dítě, ale ne muže
skutecnepribehy.cz

Mám dítě, ale ne muže

Už jako malá jsem si přála mít...
Italská sekaná s paprikami a olivami
tisicereceptu.cz

Italská sekaná s paprikami...

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše...
Le Chaton: Podzimní péče o pleť s leknínem a malinami
iluxus.cz

Le Chaton: Podzimní péče o...

Aby pleť po letním slunění vypadala dobře i...
Pátrání po ztraceném městě Paititi
enigmaplus.cz

Pátrání po ztraceném městě...

Kdesi na jihovýchodě Peru, severu Bolívie, nebo...
Skládačka jménem Bond: Kdo byl předlohou nejslavnějšího agenta?
epochaplus.cz

Skládačka jménem Bond: Kdo byl...

Tak jako jeho herecký představitel nemá jen jednu...
Plánuje se Soukupem brzy založit rodinu?
nasehvezdy.cz

Plánuje se Soukupem brzy...

Vztah AGÁTY...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Pozoruhodný svět vyder
21stoleti.cz

Pozoruhodný svět vyder

Je známo, že polovodní savci jsou velmi...
Opravdu má Matonoha mladší milenku?
nasehvezdy.cz

Opravdu má Matonoha mladší...

Má doma krásnou manželku, ale...
Whistlerova matka: Skandální obraz spořádané ženy
epochaplus.cz

Whistlerova matka: Skandální...

Kdyby byla modelka Maggie spolehlivá,...
0 shares