Domů     Chybička se vloudí
Chybička se vloudí

Nikdo není dokonalý a každá superkuchařka se někdy utne. Než se s hrncem vydáte směrem k odpadkovému koši nebo na jiné podobné místo, zkuste, jestli se ještě nedá něco zachránit.

Přesolená polévka

Polévka uplakané kuchařky se dá zachránit pomocí brambor. Ostrouhejte je, nakrájejte na kolečka a deset minut povařte v polévce. Brambory přebytečnou sůl nasají a polévka bude zase k jídlu. Některé kuchařky nedají dopustit na směs cukru a jablečného moštu:

smíchejte obě suroviny v poměru 1:1 a pomalu přidávejte, dokud nebude chuť polévky podle vašich představ. U přesolené zeleniny si pomůžete troškou cukru, přesolenou pečeni zkuste potřít medem. Cukr i med slanou chuť neutralizují.

Problémy s omáčkou

Omáčka se může pokazit mnoha způsoby. I tady se dá pomoci: příliš mastné omáčce pomůže kostka ledu. Zabalte ji do kousku plátna a chvíli držte v omáčce. Tuk díky chladu ztuhne a zůstane nalepený na látce. A šup s ním pryč.

Řídká omáčka se samozřejmě dá zahustit moukou, ale ztratíte část chuti. Můžete to zkusit i jinak: deset minut v hrnci povařte chleba bez kůrky.

Máte-li příliš málo omáčky, nastavíte ji jednoduše mlékem nebo smetanou.

Připálené jídlo

Spálené části už nezachráníte, takže pomůže jen odebrat to, co je v pořádku, a dovařit v jiném hrnci. Rýže ovšem ráda nasaje spálenou příchuť, takže zkuste jako protiopatření nepoškozený díl povařit s trochou bílého vína.

To by mělo nepříjemnou pachuť neutralizovat. Hořká příchuť se ztratí, když do jídla stříknete trošku citronové šťávy. Podobnou službu udělá i cibule, pokrájená na větší kousky.

Chvíli ji nechte povařit s jídlem, a až do sebe nasaje (aspoň část) připálené pachuti, vyhoďte ji a jídlo dochuťte.

Příliš ostré jídlo

Komu ujela ruka při dochucování a jídlo pálí tak, že se to nedá ve zdraví přežít, může zkusit zachránit situaci přidáním mléka, jogurtu, čerstvé citronové šťávy nebo trochy vývaru.

První pomoc pro toho, kdo ochutnal, není napít se vody, ale mléka, nebo sníst banán. Odstranit z jídla tuk, jak se můžete občas dočíst na internetu, nepomáhá.

Druhou možností je zvětšit objem jídla: jestli máte dost surovin, začněte v dalším hrnci znovu. Potom k nepálivé variantě postupně přidávejte tu ďábelskou, až bude chuť tak akorát. Máte sice dvojnásobné množství jídla, ale zato dobrého. Co nesníte, o to se postará mrazák.

Ovadlé bylinky

Bez čerstvých bylinek to někdy v kuchyni nejde, zvlášť když se chcete předvést jako dokonalá hostitelka. Jenže bylinky donesené z obchodu někdy stačí ovadnout tak rychle, že by působily spíš žalostně.

Radši než ochutit mozzarellu něčím, co vypadá jako dva dny staré seno, sáhněte po sušené bazalce. Stop: Svazek bylinek čerstvě seřízněte a na chvíli postavte do skleničky s oslazenou vodou.

Další alternativou je ponořit bylinky na pár minut do vlažné vody s trochou citronové šťávy. To pomůže i povadlému listovému salátu.

Rozvařená příloha

Rozvařené brambory, rýže nebo těstoviny už na talíři parádu neudělají. Leda byste na to šli od lesa: z rozpadající se brambory dostanou druhou šanci jako brambory šťouchané. Když do nich přimícháte trochu bylinek, nikdo nepozná, že to nebyl úmysl.

Trošku tužší, ale přece jen rozvařené brambory, dejte na pánev a opečte s troškou oleje. Okořeňte třeba paprikou nebo rovnou grilovacím kořením. Když přidáte ještě na kousky pokrájenou papriku, cuketu, nebo cibulku, bude z katastrofy rázem promyšlené jídlo.

Podobně můžete naložit i s těstovinami nebo rýží (a na pánvi přidat třeba trochu protlaku a cibulku). A vždycky je tu i další možnost:

brambory, rýži i těstoviny můžeme dát do zapékací mísy, okořenit, případně přidat třeba povařenou brokolici, překrýt sýrem a krátce zapéct.

Přeslazený dezert

Nejen příliš soli, ale i příliš cukru vadí. Když je zákusek sladký tak, že z něj až trnou zuby, můžeme přidat trošičku citronové šťávy nebo jablečného octa (pozor, smetana by se mohla srazit). Příliš sladkou chuť dezertu stáhne i tvaroh.

Bábovka uvízla ve formě

Nad stávkující bábovkou, kterou nemůžete vyklopit z formy, vyzrajete tak, že ji obrátíte a zakryjete utěrkou namočenou do studené vody. Po pár minutách se přestane vzpouzet a vyklopíte ji.

Poškozená místa, kde se bábovka oddrolila, můžete zamaskovat čokoládovou polevou. Jestli při vašich pokusech dostat ji z formy bábovka někde praskla a odpadl velký kus, můžete ji „zrestaurovat“ tím, že odpadlou část přilepíte našlehaným bílkem.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
reklama
Související články
19.4.2024
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude mít tvar, jak bude velký i jaký mu určíte os
11.4.2024
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku s malými šuplíky * akrylové barvy * štěte
5.4.2024
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají se především čerstv
27.3.2024
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, nechte se inspirovat japonskou ike
26.3.2024
Nové knihy stále přibývají, knihovna praská ve švech a ani při sebelepší vůli už se v titulech nevyznáte? Jestli je to i váš problém, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Učili nás, že knihy se nevyhazují. A tak to neděláme. Ukládáme je, jak se dá. Často, když už máme knihovnu plnou, tak do druhé řady, někam dozadu, to v lepším případě. Při namátkové prohlídce některé přece jen vyřadíme… Abycho
reklama
reklama
Šikovné tipy
Křehká krása lisovaných květů
Lisované květy mají trochu jiné kouzlo než sušené. V 2D verzi se stávají spíš ilustrací. A toho se dá využít k tvoření líbezných osobních i bytových doplňků. Zdlouhavé lisování květin zatížených knihami se dá urychlit za využití mikrovlnky. Potřebujete k tomu dvě destičky z překližky v rozměrech odpovídající prostoru mikrovlnky. Na destičku položte tři archy […]
Vyzkoušeli jsme: Jak se čistí ekologicky?
Přichází jaro, a tak snad není nikdo, kdo by je nechtěl přivítat s krásně uklizeným bytem. Ale že takový úklid pro nikoho, až na malé výjimky, není velká zábava, je také pravda. I proto se snažíme volit takové prostředky, které budou co nejúčinnější a práci nám usnadní. To je samozřejmě dobře, ale ještě na jednu […]
Lazura: Tak trochu jiná barva
Lavička. Máte ji na zahradě, rádi na ní sedáváte, ale už se na ní podepsalo počasí i čas. Přišla chvíle dát jí nový kabát. Zkuste tentokrát vyměnit barvu za lazuru. Obnova dřevěného zahradního nábytku je čas od času nutná. Dřevo má své nesporné přednosti, jako je kvalita, svěží vzhled, nadčasovost, kresba, struktura… Ale také nevýhody, […]
I kuchyňská linka potřebuje péči
V kuchyni vznikají mastné páry a ty se usazují na dvířkách, ale nejen to. Bojujeme také s otisky prstů a různými skvrnami. Jenže na každý materiál se musí trochu jinak, a pokud si nechcete linku zničit nevhodnými metodami, musíte dodržovat pár pravidel. Hlavně se řídit podle materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Dřevěný Dřevo je […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
epochalnisvet.cz
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
iluxus.cz
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
Světový šampionát ABB FIA Formula E se jako obvykle zastaví v Monaku. A pro tento sedmý ročník slavného závodu se společnosti DS Automobiles a PENSKE AUTOSPORT rozhodly oslavit prestiž a půvab proslul
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
nasehvezdy.cz
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
Chvíli se zdálo, že je Denisa Nesvačilová (32) znovu šťastná. Jenže bohužel má asi opět srdce na cáry. Románek s pohledným kolegou podle všeho nevyšel. Měl se k ní chovat jako princezně, zahrnovat
Osvobození Osvětimi: Mrazivé ticho, spáleniště a 7 000 zubožených vězňů!
epochaplus.cz
Osvobození Osvětimi: Mrazivé ticho, spáleniště a 7 000 zubožených vězňů!
Opatrně prochází bránou, na níž je nápis „Arbeit macht frei“. Sovětští vojáci doufají, že dobyli nacistickou továrnu, jenže po pár krocích zírají do prázdných očí stovek lidí v pruhovaných mundúrech. Ti jsou vyhublí, mají strach a neví, co od příchozích čekat! Onoho 27. ledna 1945 postupují Sověti k polskému městu Osvětim. Rozsáhlý komplex považují za nacistickou továrnu,
Nepečený dort s malinami
tisicereceptu.cz
Nepečený dort s malinami
Tvaroh můžete nakombinovat s ricottou nebo také řeckým jogurtem. Ovoce použijte podle sezony nebo podle toho, jaké máte u vás doma rádi. Ingredience Na 1 kulatou formu 300 g kakaových sušenek
Vepřová žebírka glazovaná pivem
nejsemsama.cz
Vepřová žebírka glazovaná pivem
Žebra můžete podlévat jak černým pivem, tak světlým ležákem. Ingredience na 6 porcí: 500 ml černého piva 2 kg vepřových žeber 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička uzené papriky 1 lžíce olivového oleje sůl barevný pepř Postup: Vepřová žebra omyjte, osušte a rozdělte na větší díly tak, aby se vám porce vešly do pekáče. Připravte si směs, kterou budete
Pozor na noční pohled z okna!
enigmaplus.cz
Pozor na noční pohled z okna!
Odedávna existuje celá řada lidových pověr. Ty skutečně nejděsivější z nich se pak většinou týkaly temné části dne, tedy noci. Lidé pevně věřili, že za tmy se nemá vycházet z domu a není ani dobré dív
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
21stoleti.cz
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
epochanacestach.cz
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu,
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
historyplus.cz
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
Znavený mnich se opile olízne. Trochu přebral, jenže tahle várka piva se opravdu povedla. Tíží ho výčitky svědomí, na paměti má varovná slova biskupa. Zítra ale všechno dožene. Modlitbám se bude věnovat s ještě větší intenzitou než jindy.   Zpracování chmele na zlatavý mok se jako první u nás ujímají kláštery. „Protože měly vlastní výrobu piva,
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
skutecnepribehy.cz
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
Naši začali mluvit o rozvodu. Byla jsem rozmazlený jedináček a představa, že by se mi najednou zhroutil domov, byla pro mě zničující. Když mi naši opatrně naznačili, že se budou rozvádět, zhroutil se mi svět. Pocit jistoty splaskl jako propíchnutý balonek. Ještě nikdy v životě jsem se necítila tak mizerně. Nevěřila jsem svým uším. Nevěřila jsem, že to