Domů     Chybička se vloudí
Chybička se vloudí

Nikdo není dokonalý a každá superkuchařka se někdy utne. Než se s hrncem vydáte směrem k odpadkovému koši nebo na jiné podobné místo, zkuste, jestli se ještě nedá něco zachránit.

Přesolená polévka

Polévka uplakané kuchařky se dá zachránit pomocí brambor. Ostrouhejte je, nakrájejte na kolečka a deset minut povařte v polévce. Brambory přebytečnou sůl nasají a polévka bude zase k jídlu. Některé kuchařky nedají dopustit na směs cukru a jablečného moštu:

smíchejte obě suroviny v poměru 1:1 a pomalu přidávejte, dokud nebude chuť polévky podle vašich představ. U přesolené zeleniny si pomůžete troškou cukru, přesolenou pečeni zkuste potřít medem. Cukr i med slanou chuť neutralizují.

Problémy s omáčkou

Omáčka se může pokazit mnoha způsoby. I tady se dá pomoci: příliš mastné omáčce pomůže kostka ledu. Zabalte ji do kousku plátna a chvíli držte v omáčce. Tuk díky chladu ztuhne a zůstane nalepený na látce. A šup s ním pryč.

Řídká omáčka se samozřejmě dá zahustit moukou, ale ztratíte část chuti. Můžete to zkusit i jinak: deset minut v hrnci povařte chleba bez kůrky.

Máte-li příliš málo omáčky, nastavíte ji jednoduše mlékem nebo smetanou.

Připálené jídlo

Spálené části už nezachráníte, takže pomůže jen odebrat to, co je v pořádku, a dovařit v jiném hrnci. Rýže ovšem ráda nasaje spálenou příchuť, takže zkuste jako protiopatření nepoškozený díl povařit s trochou bílého vína.

To by mělo nepříjemnou pachuť neutralizovat. Hořká příchuť se ztratí, když do jídla stříknete trošku citronové šťávy. Podobnou službu udělá i cibule, pokrájená na větší kousky.

Chvíli ji nechte povařit s jídlem, a až do sebe nasaje (aspoň část) připálené pachuti, vyhoďte ji a jídlo dochuťte.

Příliš ostré jídlo

Komu ujela ruka při dochucování a jídlo pálí tak, že se to nedá ve zdraví přežít, může zkusit zachránit situaci přidáním mléka, jogurtu, čerstvé citronové šťávy nebo trochy vývaru.

První pomoc pro toho, kdo ochutnal, není napít se vody, ale mléka, nebo sníst banán. Odstranit z jídla tuk, jak se můžete občas dočíst na internetu, nepomáhá.

Druhou možností je zvětšit objem jídla: jestli máte dost surovin, začněte v dalším hrnci znovu. Potom k nepálivé variantě postupně přidávejte tu ďábelskou, až bude chuť tak akorát. Máte sice dvojnásobné množství jídla, ale zato dobrého. Co nesníte, o to se postará mrazák.

Ovadlé bylinky

Bez čerstvých bylinek to někdy v kuchyni nejde, zvlášť když se chcete předvést jako dokonalá hostitelka. Jenže bylinky donesené z obchodu někdy stačí ovadnout tak rychle, že by působily spíš žalostně.

Radši než ochutit mozzarellu něčím, co vypadá jako dva dny staré seno, sáhněte po sušené bazalce. Stop: Svazek bylinek čerstvě seřízněte a na chvíli postavte do skleničky s oslazenou vodou.

Další alternativou je ponořit bylinky na pár minut do vlažné vody s trochou citronové šťávy. To pomůže i povadlému listovému salátu.

Rozvařená příloha

Rozvařené brambory, rýže nebo těstoviny už na talíři parádu neudělají. Leda byste na to šli od lesa: z rozpadající se brambory dostanou druhou šanci jako brambory šťouchané. Když do nich přimícháte trochu bylinek, nikdo nepozná, že to nebyl úmysl.

Trošku tužší, ale přece jen rozvařené brambory, dejte na pánev a opečte s troškou oleje. Okořeňte třeba paprikou nebo rovnou grilovacím kořením. Když přidáte ještě na kousky pokrájenou papriku, cuketu, nebo cibulku, bude z katastrofy rázem promyšlené jídlo.

Podobně můžete naložit i s těstovinami nebo rýží (a na pánvi přidat třeba trochu protlaku a cibulku). A vždycky je tu i další možnost:

brambory, rýži i těstoviny můžeme dát do zapékací mísy, okořenit, případně přidat třeba povařenou brokolici, překrýt sýrem a krátce zapéct.

Přeslazený dezert

Nejen příliš soli, ale i příliš cukru vadí. Když je zákusek sladký tak, že z něj až trnou zuby, můžeme přidat trošičku citronové šťávy nebo jablečného octa (pozor, smetana by se mohla srazit). Příliš sladkou chuť dezertu stáhne i tvaroh.

Bábovka uvízla ve formě

Nad stávkující bábovkou, kterou nemůžete vyklopit z formy, vyzrajete tak, že ji obrátíte a zakryjete utěrkou namočenou do studené vody. Po pár minutách se přestane vzpouzet a vyklopíte ji.

Poškozená místa, kde se bábovka oddrolila, můžete zamaskovat čokoládovou polevou. Jestli při vašich pokusech dostat ji z formy bábovka někde praskla a odpadl velký kus, můžete ji „zrestaurovat“ tím, že odpadlou část přilepíte našlehaným bílkem.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
reklama
Související články
2.6.2023
Asi není mnoho lidí, kteří by řekli, že mytí oken je jejich vášeň. A většina stále hledá způsob, jak si tuhle protivnou činnost zjednodušit. Zkoušejí různé postupy, všelijaké mycí prostředky, které slibují lesk jako blesk, i hadříky, které zaručují lesk beze šmouh a také bez chemie. V poslední době se na trh dostal přístroj, který práci skutečně může usnadnit – vysavač na okna, který také bývá oz
27.5.2023
Také máte potíž, kam si do auta uložit ubrousky nebo papírové kapesníčky, aby byly po ruce, ale přitom nepřekážely? Zkuste jednoduchý a vtipný trik. Klasické ubrousky do auta nejsou vůbec šikovné. Krabice je příliš velká, ale ani když sáhnete po té menší, krychlové, není v autě kam dát, aby držela na svém místě. Naštěstí je možné tento problém elegantně a hravě vyřešit. A ještě si zamlsáte.   Jak
24.5.2023
Pára je skvělá nejen pro boj s bakteriemi, roztoči nebo skvrnami, ale dokáže zlepšit vlastnosti textilních vláken a pomoci i jinak. Jaké jsou rozdíly oproti klasickému praní? Možná jste o nich už slyšeli, ale jestli ne, pak vězte, že obliba parních praček neustále roste. Nabízejí totiž výhody, které se nedají jen tak přehlédnout. Nutno ale nejprve vysvětlit, že to není tak, že by tyto pračky vodu
11.5.2023
Načněme tím z  granátového jablka (viz úvodní foto). Má pověst přírodního anti-aging přípravku. Řeší dva hlavní problémy zralé pokožky: Zmírňuje její suchost a zlepšuje pružnost. Tím dokáže zpomalit postup stárnutí, navíc vyhlazuje už vzniklé jemné vrásky. Můžete ho použít do pleťových masek, jako základ se hodí avokádo nebo banán. Ale dokáže nahradit i denní krém, zvláště prospěšný je za chladn
9.5.2023
Dekorace inspirované mořským pobřežím mají své specifické kouzlo stejně jako dovolená, kterou připomínají. Zvlášť teď, když už se jí nemůžeme dočkat. Jako základ věnce vyřízněte kruh ze silnější lepenky nebo tenčí dřevotřískové desky. Ten polepte pevně stočenou spirálou z přírodního provazu. Na papír si nakreslete vzor pro hvězdice ve třech různých velikostech. Nejmenší by měla zhruba odpovída
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A VODNÍKU TUTÍNKOVI.
epochanacestach.cz
POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A VODNÍKU TUTÍNKOVI.
Srdečně Vás zveme na veselou pohádku O Jezerní královně a vodníku Tutínkovi, která se odehraje v předsálí, zahradách v barokních Grottách ploskovického zámku. Barunka a princ Jan se mají tajně už dlouho rádi, ale Barunka je jen chudá schovanka. Pan král o jejich lásce neví a pozval na zámek bohatou, ale rozmazlenou nevěstu – princeznu Veronu.
Pověsti hradu Valečov
enigmaplus.cz
Pověsti hradu Valečov
Lidé na skalním hradě Valečov na pokraji Českého ráje využívali jak skalní prostory či pukliny hradu, tak kombinace zděné zástavby a dřevěných přístřešků. V pískovci byly vybudovány i sklepy, zásobárn
Daně ve starověku: Prodražil se rozvod i pohřeb
epochaplus.cz
Daně ve starověku: Prodražil se rozvod i pohřeb
Zvyšování daní, rostoucí inflace, zkrátka ekonomika je dnes ožehavé téma. Na přetřes ale přicházelo už od starověku – dokonce i ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. Zřejmě k historicky první zaz
Fusilli s kuřecím prsíčkem
tisicereceptu.cz
Fusilli s kuřecím prsíčkem
Zdravý a lehký těstovinový pokrm rozhodně existuje. Vyzkoušejte fusilli s orestovaným prsíčkem. Suroviny 2 kuřecí prsíčka 1/2 nadrcené sušené chilli papričky (lze vynechat) 2 stroužky česneku
Voda nad zlato i ve střední Evropě
21stoleti.cz
Voda nad zlato i ve střední Evropě
Bez vody by to nešlo, tedy, alespoň co se týče pozemského života. Vodní koloběh je přitom na naší planetě jemně vyladěn a jakýkoliv zásah do něj může způsobit problém. Jenže probíhající klimatické změ
Certina zahalila své DS Action Diver do černé barvy
iluxus.cz
Certina zahalila své DS Action Diver do černé barvy
Hodinky DS Action Diver od značky Certina se vynořují z temných hlubin oceánu a jsou nyní k dostání v černém provedení. Jako pravé potápěčské hodinky mají voděodolnost 300 metrů a jsou ideálně vybaven
Prsten z Atlantidy: Jediný pozůstatek bájné civilizace?
epochalnisvet.cz
Prsten z Atlantidy: Jediný pozůstatek bájné civilizace?
V roce 1860 objeví francouzský egyptolog Marquis d’Agrain v Údolí králů v Egyptě záhadný prsten, který do této kultury vůbec nezapadá. Podle legendy jej tam zanechal kněz z legendární Atlantidy. Jasno
Ženský křik mě paralyzoval
skutecnepribehy.cz
Ženský křik mě paralyzoval
Během studií jsem bydlela s kamarádkou v pronájmu. Když jsem tam jednou zůstala sama, zažila jsem něco, na co bych ráda zapomněla. Společně s kamarádkou Mirkou jsem bydlela v pronajatém bytě. V poklidu jsme tam žily asi dva roky. Majitelem bytu byl starší pán, kterého bych v klidu nazvala podivínem. Za tu dobu, co nám byt pronajímal, s námi prohodil sotva pět
Po svatbě s ním Rolins netouží
nasehvezdy.cz
Po svatbě s ním Rolins netouží
Rok a půl je zpěvačka Dara Rolins (50) šťastná po boku fotbalisty Pavla Nedvěda (50), otázky na svatbu jí už ale nejspíš lezou krkem. Nedávno se totiž nechala slyšet, že po svatbě s fotbalovou lege
Přijde Lucie Polišenská o chlapa?
nasehvezdy.cz
Přijde Lucie Polišenská o chlapa?
Vdala se! Ale odmítá ukázat manžela. Lucie Polišenská (37) , o níž se ještě donedávna psalo, že je sama jako kůl v plotě, je pěkná tajnůstkářka. Hvězda seriálu ZOO se v tichosti provdala, a navíc
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Kapr pečený v alobalu
tisicereceptu.cz
Kapr pečený v alobalu
Zkuste si rybu tentokrát upéct v alobalu. Příprava je sice trochu náročnější, ale výsledek vás potěší a na obal ze strouhanky si nejspíš ani nevzpomenete. Ingredience 4 porce kapra 100 g másla