Domů     Chantal Poullain: Důležité je, co člověk vyzařuje
Chantal Poullain: Důležité je, co člověk vyzařuje

Šarmantní, vždy elegantní dáma používající češtinu s originální ekvilibristikou. Hraje divadlo, se svou nadací zdětšťuje dětská oddělení nemocnic a nezaměnitelným hlubokým hlasem báječně zpívá francouzské šansony.

Když přijíždím do Marseille, něco se ve mně probudí, je cítit, že kořeny tam jsou. Přitom tam nežiju už strašně dlouho.“ Narodila ve slavném středomořském přístavu, moře a lodě miluje.

A také francouzský kraj Camargue, kde trávila v dětství hodně času s dědou, který choval koně. A koně miluje dodnes. „Všechno, co vím o koních, mě naučil on. Posadil si mě k sobě do sedla už jako batole.“

Bála se nejistoty

Pochází z převážně umělecké rodiny – jeden dědeček byl houslista, maminka sochařka a malířka a otec sochař a umělecký kovář. Takové geny asi nelze zapřít.

Chantal chtěla být nejprve baletka, tančila 12 let. „Ale pak jsem si uvědomila, že nechci žít život umělce.

Měla jsem strach z nejistoty, bála jsem se.“ Kreslila, zajímala ji architektura, také chtěla dělat medicínu. „Zároveň mě ale pořád něco táhlo k tomu umění… Říkala jsem si – budeš studovat a uvidíme.“ Pak začala hrát ve školním divadle.

„A všichni – učitelé i kamarádi – mi říkali, hele, ty musíš dělat divadlo!“

Bolek vyhrál na New Yorkem

V Ženevě, kam se po rozvodu s otcem maminka s ní dvěma jejími sestrami přestěhovala, vystudovala Chantal Divadelní akademii, měla nabídky na angažmá, měla filmové role a měla už koupenou letenku do New Yorku, kde chtěla sbírat herecké zkušenosti.

Jenže náhodou potkala dlouhého hubeného klauna odněkud z komunistického Československa. Bylo jí dva a dvacet, beznadějně se zamilovala a tu letenku prý roztrhala. „Nepřestěhovala jsem se hned.

Nejdříve jsem jen přijížděla a odjížděla, byly to jen takové návštěvy, až do revoluce jsem vždycky dostala vízum. Po listopadu 1989 jsem získala trvalé bydliště jako cizinka. Dvacet let jsme bydleli v Brně a cestovali a hráli všude po světě.“

I Vladimír propadl umění

Když měl v létě roku 1989 přijít na svět syn Vladimír, odjela rodit do Ženevy. „Bolek zrovna točil a já jsem nechtěla obtěžovat. Tak jsem pak už přivezla malinké miminko.“ Vždycky prý doufala, že „Vladimír nepropadne do uměleckých sfér“, ale marně.

Od dětství prý dělá krásné sochy – jak by ne, zase ty geny. Ostatně kromě francouzských prarodičů je sochařkou a malířkou i jeho teta a mladší sestra Chantal, Beatrice. V roce 2002 se Polívkovi rozvedli a Chantal se s Vladimírem časem přestěhovala do Prahy.

Syn vystudoval alternativní herectví a dnes vystupuje mimo jiné se svým otcem v představení Šašek a syn. „Vladimír je Čech jak poleno! A já jsem ráda, že jsem mu ponechala jeho českou rodinu.“

U jídla se nesmí spěchat

Francie je synonymem vyhlášené kuchyně. Jaký vztah k vaření má Chantal Poullain? „Miluji vařit pro lidi, které mám ráda.“ Zdůrazňuje, že v životě nejde jen o to „krmit se“, ale mít z jídla radost a k vaření i jídlu přistupovat s láskou.

„Když přijedu do Francie, okamžitě cítím všechny vůně, chuť vína i prostředí – mám hned pusu plnou chutí. Je to jako afrodiziakum…“ Má ráda, když je velký stůl a kolem rodina, přátelé, debatuje se, probírají se zážitky, směje se a přitom se jí.

A nikdo nikam nespěchá. „Z české kuchyně umím pár receptů na jídla, která miluju – jako první, když jsem sem přijela, jsem se naučila svíčkovou, guláš a bramborový salát od Bolkovy maminky.

Ten jsem trefila až napotřetí… A moc ráda mám španělské ptáčky nebo koprovou omáčku s vajíčkem.“ Ale většinou prý vaří něco z francouzské kuchyně, která je jí přece jenom bližší, a z italské. „Dávám přednost lehkým jídlům a malým porcím.“

S Archou má život smysl

Založení nadace Archa Chantal iniciovala herečka v roce 1993. Může za to její syn. Chantal s Bolkem hráli tehdy hodně ve světě a malý cestoval s nimi.

A tak samozřejmě navštívil občas i tamní dětská zdravotnická zařízení, která byla barevná a plná hraček, takže děti zapomínaly, kde vlastně jsou. Pak se Vladimír se jednou ocitl v české nemocnici a řekl prý: Mami, proč je to tu tak smutný?

„On se do té nemocnice těšil a byl zklamaný…“ Slíbila mu, že udělá vše pro to, aby se i do místních nemocnic děti těšily. A tak vznikla Archa Chantal. „Zpočátku to byl velký boj. Lékaři říkali – výrazné barvy? Blázníte?“

Léčit nejen tělo

Nakonec se ale záměr povedlo naplnit. Nadace Archa Chantal utváří vždycky celé prostředí, aby vypadalo jako dětský svět.

Jednou je to džungle, jindy divadlo, pak loď, zoologická zahrada, farma zvířat, pláž, ostrov pokladů, rozkvetlá louka… „Důvod, proč o tohle všechno usiluji je prostý – v nemocnici by se nemělo léčit pouze tělo, ale i obolavělá duše.

Pohoda a harmonie jsou přece základním předpokladem fyzického zdraví.“ Prvním projektem byla kdysi úprava dětského oddělení ve Fakultní nemocnici s poliklinikou v Brně-Běrkově. Tam tehdy začala „vládnout“ pohádková zvířátka.

Dnes už je za nadací na čtyřicet realizovaných projektů, další jsou ve stadiu příprav. Dříve nudná dětská nemocniční oddělení se díky nadaci změnila k nepoznání.

Fotky těch úžasně veselých interiérů si lze prohlédnout na stránkách nadace – určitě se při prohlížení budete usmívat! „Tahle práce je pro mě velmi důležitá. Mám pocit, že můj život má větší smysl.“

Žít na plný pecky

Před sedmi lety musela Chantal čelit diagnóze rakovina prsu. Už podruhé – poprvé to bylo krátce po seznámení Bolkem. Tehdy i teď to dopadlo dobře. ,,Nemoc zřejmě přišla, aby mi udělila lekci. Aby mně řekla, že si mám vážit života a štěstí, které mám.

Myslím, že mě to mělo přimět vnímat víc samu sebe. Já jsem opak hypochondra, vůbec se nešetřím.“ Spousta kamarádů prý jí radila jak dál žít, co jíst… „A já jim řekla, že budu papat, co chci, a že budu žít na plný pecky. Chci žít, ne přežívat!“

Chantal Poullain-Polívková ve zkratce

Narodila se 17. srpna 1956 v Marseille ve Francii, vystudovala Divadelní akademii v Ženevě ve Švýcarsku, poté studovala v Anglii

1978 setkání s Bolkem Polívkou – následovala ho do Československa

Hrála v Divadle Na Provázku, v Divadle Ungelt

Dnes vystupuje pod hlavičkou Divadla Bolka Polívky

Filmy: např. Šašek a královna (1987), Kopytem sem, kopytem tam (1988), Král Ubu (1996), Na zámku (2000), seriály: např. Dokonalý svět (2010)

Zpívá francouzské šansony, natočila album Chantal Chansons

Už 24 let je prezidentkou Nadace Archa Chantal (www. archa-chantal.cz)

Rodina: S bývalým manželem, hercem Boleslavem Polívkou má syna Vladimíra (28, herec)

Kde ji lze vidět: https://www.i-divadlo.cz/profily/chantal-poullain

Co řekla o…

… o výchově: Dostalo se nám přísné katolické výchovy, já jsem studovala v klášterní škole u salesiánských sester ve Švýcarsku, a dnes mohu říct, že to nebylo tak špatné, protože mi to dalo určité životní hodnoty. Máma nám ponechala možnost volby.

Vždycky říkala, že nejdůležitější je svoboda myšlení, najít si vlastní víru, v níž najdeme svou cestu.

… o vyzařování: „Šarm a elegance nejsou jen věcí toho, jak člověk vypadá navenek, ale spíš věcí vnitřního pocitu. Toho, co člověk vyzařuje.“

… o vzpomínání: „Některé odžité a prožité věci je lepší nechat zavřené. Jde o minulost. Předaná zkušenost ale může pomoci, potom má význam.“

… o instinktu: „Naše životní mapa je složená tak, že neprocházíme jedinou velkou cestou, ale když tu mapu pomalu otevíráme, vidíme spoustu menších nových cest, ze kterých si můžeme vybrat. Při tom výběru jsem vždy poslechla svůj instinkt. Nikdy mne nezklamal.“

… o strachu z davu: „Jsem klaustrofob a mám děs z davů na koncertech, hysterie se bojím. Proto chodím jen na intimní koncerty. To mám, i když je třeba náměstí plné lidí – já musím utéct, mám pocit, že se zadusím…“

… o svém hlase: „Celý život jsem měla kvůli hlasu komplex. Byla jsem malá holčička, roztomilá blondýnka a už tehdy jsem měla hluboký hlas. Promluvila jsem a lidi, kteří tu blondýnku obdivovali, se lekli.“

… o hraní: „Hraní mě hrozně baví, asi nejvíc, když se zkouší. Baví mě to hledání… Ale nikdy jsem neměla pocit, že bych bez divadla nemohla žít. Myslím, že můžu dělat spoustu věcí.“

Text: Helena Leitlová; foto: Herminapress, Nexfoto

Související články
6.5.2025
Potřebujete si odpočinout? Zkuste vyrazit na Maltu, hlavní sezóna tu právě začíná, přitom tu ještě není tolik turistů, ale ani není ještě extrémní horko. A tak se dá vyrazit jak obdivovat památky, tak na túru na kole a dokonce si i zaplavat v neuvěřitelně čistém moři. Že je Marsaxlokk stále živým rybářským městečkem, o tom se můž
18.3.2025
Že je hudebně zábavný pořad Hovory W zárukou dobré zábavy se mohou diváci řady našich měst a obcí přesvědčovat už několik let. Netradiční formát, kdy si sehraná moderátorská dvojka Jiří Werich Petrášek a Pavel Mészáros doslova „vychutnávají“ své hosty během velmi otevřeného rozhovoru tak trochu vybočuje z ustáleného modelu jeden moderátor – jeden host, takže rozhodně nepřipomíná pouhou besedu na j
25.2.2025
Doktor Hofbauer v Modrém kódu nebo v Sestřičkách, policista Kamil Mlejnek v seriálu Poldové a nemluvně, ale také Macbeth na Letních shakespearovských slavnostech. Hraje, režíruje a říká: „Líbilo by se mi být architektem…“ Do dramatického kroužku nikdy nechodil, zato skoro osm let hrál na housle, třináct zpíval ve sboru. I jeho tatínek je muzikant, také hraje na housle. A babička prý absolvovala „
24.1.2025
Takový pocit není koncem roku nic zvláštního, jenže co když nejde jen o konec roku a nakupování se stalo posedlostí? Pak možná máte problém, který má i svůj odborný název oniománie nebo také shopaholismus. A závislost postihuje bohužel hlavně ženy. Ale mužů se tenhle problém týká také, i když v menší míře. Zato utratit dokážou stejně, nebo i víc peněz než ženy. Zdánlivě se nic neděje Vždyť lidí
21.1.2025
Projekt  „Podzim s láskou a humorem“ pokračuje i v letošním roce a už teď se mohou diváci těšit na první letošní představení Hovorů W v Radiocafé, a to 25. února. Hosta zatím oba protagonisté prozradit nechtějí, tajemství zachovává i třetí, dvorní pianista pořadu Karel Štolba. „Všechno se diváci včas dovědí jako vždy přímo v Radiocafé, na sociálních sítích i v médiích“, říká Pavel Mészá
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
enigmaplus.cz
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
Po staletí jsou na mnoha místech planety nacházeny podivné kostry a nástroje, které údajně dokládají existenci lidem podobné rasy velkého vzrůstu, která vládla světu dávno před nástupem člověka. Bohuž
Směs z lesních hub nakyselo
tisicereceptu.cz
Směs z lesních hub nakyselo
Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky. Suroviny na 4 sklenice 1 kg očištěných hub 2 lžíce octa sůl Na nálev 500 ml octa 1,5 l vody 10 kuliček pepře 10 kuliček nového k
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
epochaplus.cz
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
Od chytrých pomůcek pro rodiče přes kuchyňské vychytávky až po designové doplňky – tyto produkty kombinují technologii, praktičnost a styl. Chytrá ponožka pro děti, strojek na těstoviny, USB rozbočovač, potápěčské hodinky a zarážka na dveře zpříjemní každodenní život. Chytrá ponožka hlídá životní funkce děťátka, i když rodiče spí Chytrá ponožka Owlet Smart Sock je chůvičkou
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
epochanacestach.cz
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
Nejvyšší věž na Moravě, největší moravský zvon a rozlehlý historický areál, který se může směle rovnat i Pražskému hradu. Přemyslovský hrad v Olomouci je výjimečný v mnoha ohledech a pokoušet se ho prohlédnout za jediný den je prostě marná snaha. Návrší, které dnes známe pod jménem Václavské, považovali za ideální k budování sídla už obyvatelé za pravěkých časů.
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
historyplus.cz
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
„Kupředu!“ zvolá římský velitel a s četou vojáků se rozeběhne tunelem směrem k nepříteli. Za sebou mají sotva pár metrů, když vtom je přes nos praští ostrý zápach. Křečovitě lapají po vzduchu, padají na kolena a v mučivých bolestech umírají. Římská pevnost toho dne padne. Co stálo za úspěchem perské armády?   Píše se rok
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
nasehvezdy.cz
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
Když začal Jaromír Jágr (53) randit se svou o třiadvacet let mladší partnerkou Dominikou Branišovou (30), bylo jim oběma o pět let míň. Nyní, tři roky po padesátce, musí ale legendární hokejista,
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
21stoleti.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev
Jak se mám nadechnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se mám nadechnout?
Byly jsme jen dvě. Já a moje dcera Klára. Bez jejího otce, bez velké rodiny, bez zázemí. Ale měly jsme sebe. A teď už ji nemám. Nám to stačilo. Byla moje radost, moje světlo, moje všechno. Když jsem večer zavírala oči, děkovala jsem, že ji mám. A ráno jsem vstávala s myšlenkou na ni. Smála se s hlavou zakloněnou,
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
iluxus.cz
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
V roce 2024, kdy byla kolekce uvedena na trh, Montblanc představil nový způsob, jak vyjádřit různé aspekty svého bohatého dědictví, naplněného kreativitou a řemeslnou zručností. Montblanc Collection z
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
epochalnisvet.cz
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
Představte si budoucnost, ve které domy rostou stejně jako houby po dešti. Zní to jako sci-fi? Možná. Ale v České republice už takový dům existuje.   Experimentální projekt SAMOROST přinesl skutečnou revoluci v udržitelném bydlení. Poprvé v historii nechali vyrůst dům, jehož klíčovým materiálem je mykokompozit – stavební prvek vytvořený z podhoubí. Inovativní přístup otevírá
Nádherný svět Sicis
rezidenceonline.cz
Nádherný svět Sicis
Věhlasná značka, která se původně proslavila především luxusními mozaikovými obklady, dnes nabízí vybavení pro celý interiér. Co její návrháři a řemeslníci dovedou, představila ve svém kompletně zrekonstruovaném showroomu v srdci Paříže. Koncept „Casa Sicis“, který se vedle Londýna a Milána nedávno zabydlel také ve francouzské metropoli, v ulici 41 Rue François Premier poblíž Champs Elysées,
Sladký toust
nejsemsama.cz
Sladký toust
Na takových sladkých toustech si pochutnáte ve Francii. Můžete je podávat s různými druhy ovoce a s kopečkem mascarpone. Ingredience na 4 porce: 8 plátků toustového chleba máslo na smažení 3 vejce 100 ml mléka 1 lžíce cukru 1 lžička mleté skořice 1 miska borůvek 1 malý kelímek zakysané smetany 2 lžíce medu Postup: V misce prošlehejte vejce s mlékem, cukrem a skořicí. Do směsi namáčejte tousty