Domů     Bylinky z polí a luk
Bylinky z polí a luk
29.5.2020

Pozdní jaro pokrylo louky kvítím, a tak je právě čas vzít košíček a vyrazit ven pro trochu toho vonného bohatství. Že jste ještě nikdy bylinky nesbírali? Pak je nejvyšší čas.

Tentokrát půjdeme pro takové, které využijeme v kuchyni do jídla i na ozdobu. Ale i to se počítá, protože něha a vůně jarních květů v nás probudí radost, úsměv a bude nám na světě hned o trochu lépe.

A to ani nepočítáme to, že sbírání bylin je zdravé, protože je to docela slušný tělocvik. Nejenže se projdeme na čerstvém vzduchu, ale málo platné, musíme se občas shýbnout. A než se pustíme do sběru, řekněme si pár nezbytných pravidel.

Sbírejte jen ty rostlinky, které dobře znáte, nebo s sebou vezměte někoho, kdo je umí určit. Můžete si také koupit kapesní herbář. Jste-li ale přesto na pochybách, o jakou bylinku jde, raději ji netrhejte.

Důležité je získat z bylinky co největší množství účinných látek – a to se může lišit podle doby sběru. Obecně platí, že kořeny sbíráme ráno nebo večer. Nadzemní části rostlin, jako jsou květy, listy nebo nať, je nejlépe sbírat kolem poledne.

Květy sbíráme za plného rozkvětu. Jakmile totiž bylinka začne odkvétat, obsah účinných látek v ní rychle klesá.

Nať sbíráme nejlépe na počátku květu anebo před odkvetením a lze ji buď stříhat, anebo řezat. Pokud byste nať trhali, můžete rostlinu vytrhnout i s kořeny, a tím ji zničit.

Bylinky zásadně sbíráme na místech, která nejsou znečištěná, tedy ne u silnic, továren či skládek. Nesbíráme ani bylinky z chemicky ošetřených porostů či zahrádek.

V chráněných oblastech a rezervacích se bylinky sbírat nesmějí. V místě, kde roste více exemplářů stejného druhu, jich vždy několik ponechte, aby se mohly dále rozmnožovat. Vrátí se vám to příští sezonu.

Bylinky volně vkládejte do košíku anebo plátěných či papírových pytlíků. Mikrotenový sáček není vhodný – bylinky by se v něm zapařily.

Měsíčnice roční

Místo: Najdete ji poblíž stavení, v chatových oblastech, ale i za humny vesnic, nepohrdne ani blízkostí železniční trati. Má ráda mírné zastínění a bohaté středně vlhké půdy. Květy mohou být fialové až po tmavě purpurovou, někdy jsou bílé.

Na sklonku života vkládá měsíčnice veškerou energii do tvorby velkých, ale lehounkých placatých semen, jež se vyvíjejí v bezpečí plodů zvaných šešule. Když z nich zbyde jen papírovitě tenká, stříbřitě lesklá přepážka, září jako měsíc na noční obloze.

V kuchyni: Na dekoraci sladkých jídel, do slaných jídel či salátů můžeme naopak nasekat celá květenství. Střed lodyhy je mírně pikantní.

Křen selský

Součástí kuchyně je odjakživa. Tím myslíme ovšem většinou kořen. Ale květ je vynikající a list také velmi dobrý a ten se dá používat celou sezonu. Výhodou je, že obojí je jemnější než kořen.

Místo: Roste v zahradách, v přírodě ho najdeme spíš na vlhčích stanovištích, a to od nížin až po vyšší polohy.

V kuchyni: Křenové květy můžeme olamovat postupně, protože květenství bývá velké. Hodí se do pomazánek, do tvarohových dipů. Vzhledem k tomu, že květy jsou jemnější, mohou se dávat také do různých salátů ať už zeleninových, nebo listových.

Dobře vyniknou i vedle tepelně upravené zeleniny nebo brambor. Ladí i s různými úpravami vajíček. Listy jsou nádhernou dekorací. Dají se prostřít pod sýry, kanapky, jednohubky i uzeniny. Prostě za málo peněz hodně muziky.

Mařinka vonná

Ve slovníku ji najdete spíš pod názvem svízel, ale mařinka je prostě hezčí. Je to jedinečná květina, která je lepší sušená než čerstvá. Obsahuje kumarin, což je sloučenina, která je hlavní složkou posečené trávy.

Rostliny, které jej obsahují, se brání nadměrnému spásání. Je velmi křehká, takže k jejímu sběru budete potřebovat nůžky.

Místo: Roste především v listnatých lesích, ale i ve smrčinách na pasekách. Kvete od května do června.

V kuchyni: Možná už jste někdy slyšeli o mařinkovém víně. Je to májový nápoj a vzniká máčením listů v bílém víně. Němci mařinku používali do německé májové bowle (májového vína), Francouzi do šampaňského, ve Švýcarsku do koňaku i benediktinky.

Mařinkou ale můžeme ochutit i obyčejnou perlivou vodu, ochotně se o svou vůni podělí s mlékem, s ním pak můžete připravit žloutkové nebo máslové krémy. Sušené bylinky můžeme rozdrtit a přidávat do různých těst.

Náš tip: Mařinkové mléko na dobrý spánek

Mléko ochutíme medem a namočíme do něj na jednu až dvě hodiny jednu a půl lžičky mařinky. Vše potom přecedíme, necháme vychladit.

Popenec obecný

Zapomenutá bylinka bývá k naší škodě řazena mezi plevely. Přitom popenec je překvapující – kořeněný i svěží, když ho rozemneme v prstech, ucítíme příjemnou vůni. Dá se jíst prakticky celou vegetační dobu. Má i chuťové varianty podle toho, jestli roste na slunci nebo ve stínu.

Místo: Roste téměř všude, i když upřednostňuje vlhčí místa. Paseky, sady, lužní lesy, ale i parky a okraje cest.

V kuchyni: Je příbuzný s mateřídouškou nebo tymiánem, takže ho můžeme použít podobně. Hodí se do kombinace s vajíčky, bramborami, masem. Je vynikající do omelet.

Mladé lístky se dají použít do salátů nebo bylinkového másla, starší ozvláštní třeba pizzu nebo dušenou zeleninu. Nastříhaný v lednici vydrží několik dní.

Náš tip: Potřebujete-li zpracovat starší sýry, můžete spolu s popencem plnit taštičky z listového těsta, nebo do těsta zapracovat a upéct slané tyčky k aperitivu.

Hořčice polní

Místo: Najdeme ji na minerálně bohatých půdách, roste na rumištích i v zahradách. Preferuje slunné stanoviště.

V kuchyni: Je opravdu pikantní, a tak se hodí všude tam, kde byste použili hořčici. Dobře se snáší s masem a sýry všeho druhu. Můžeme ji použít do dipů ze zakysané smetany i tvarohu. Ozvláštnit jí můžete saláty, ale také ji přidat do letní polévky místo pažitky.

Merlík bílý

Znáte ho jako plevel, ale možná netušíte, že se dá i jíst. Je ovšem třeba ho trhat v okamžiku, kdy jsou jeho listy stříbřité či jemně zelené a kdy hlavní stonek ještě nezačal odnožovat.

Místo: S oblibou osídluje místa ovlivněná lidskou činností a dále ponechaná svému osudu, jako jsou rumiště nebo skládky, roste také u opuštěných sídel a na okrajích cest, ale najdeme ho třeba i na zahradě.

V kuchyni: Používáme výhonky jako vypletý plevel, později ulamujeme horní část rostliny. Dělá se z něj vynikající salát třeba v kombinaci s dalšími výhonky i s klasickou zeleninou. Hodí se do studených salátů z brambor, luštěnin nebo těstovin. V teplé kuchyni nahradí špenát, dá se přidat do polévky.

Náš tip: Dávejte pozor, aby stonek nebyl příliš tuhý. Není to nebezpečné, ale velmi to sníží chuťový požitek.

Náš recept

Ochutnejte salát mesclun

Tenhle salát, jehož název znamená míchat, vznikl vlastně jako z nouze ctnost v mnišských zahrádkách. Začali jej pěstovat františkáni pro chudé ze zbylých semínek, která vyseli na záhonky. Jak listy dorůstaly, postupně se sklízely do salátu.

Takže to je přesně salát pro nás kytkožrouty. Nemá přesná pravidla, pokaždé bude mít jinou podobu, takže nikdy nezačne nudit. Proto i následující recept berte pouze orientačně.

Mesclun

100 g jarního lupení (merlík, řebříček, …), 100 g výhonků ze záhonů (ředkvičky, drobné lístky kedluben nebo řepy), na ozdobu několik jedlých květů (sedmikrásky, macešky, rozrazil, pampeliška atd.), 30 ml vinného octa, 50 ml olivového oleje, lžička dijonské hořčice, sůl, pepř

1) Z oleje, octa, hořčice, soli a pepře umíchejte hladký dresink.

2) Divoké býlí spolu s výhonky omyjte a osušte.

3) Zalijte dresinkem a šetrně zamíchejte. Na závěr ozdobte jedlými květy.

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
21.6.2024
A přitom dokáže přinášet radost po převážnou část roku. Existuje spousta druhů, takže si vybere každý. A nebo si můžete na okně vytvořit celou sbírku. Když se o ni budete jen trochu starat, budou vás její květy těšit celá léta. Kde se vzala? Květina pochází z Tanzánie, kde ji v roce 1892 objevil baron Walter von Saint Paul-Illaire. Po něm také rostlina dostala své jméno Saintpaulia, což se v Če
10.6.2024
Petúnie jsou hned po muškátech nejoblíbenějším druhem truhlíkových rostlin. Osázet se jimi dají i mísy na terase, květináče na balkóně a dokonce i záhony. Každoročně se rozsáhlá nabídka petúnií a jejich nejbližších příbuzných surfinií rozrůstá o nové a nové druhy a kultivary. Ty se vzhledem buď prolínají a zdánlivě splývají, nebo se naopak výrazně liší od svých předchůdkyň. Jaké si vybrat? U p
30.5.2024
Milujete houby, ale do lesa už se nedostanete nebo chcete mít na talíři vždycky čerstvé, ať už je houbová sezona jakákoliv? Zkuste si je vypěstovat sami. Samozřejmě to nebudou hřiby, i když pokusy se v tomto směru dělají, jenže s nevalnými výsledky. Hřibovité houby totiž potřebují symbiózu s různými dřevinami a travinami a té v domácích podmínkách nedosáhnete. Vy potřebujete houby, které se živí
19.4.2024
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude mít tvar, jak bude velký i jaký mu určíte os
8.4.2024
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
reklama
Šikovné tipy
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Potřebujete si rychle zchladit žáhu?
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, […]
Velký úklid v lednici! Jak na něj?
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice […]
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Otec atomové bomby přitahoval ženy jako magnet
historyplus.cz
Otec atomové bomby přitahoval ženy jako magnet
Profesor americké literatury John Tatlock se už drahnou dobu marně snaží dozvonit na svoji dceru Jean. Renomovaná psychiatrička po dlouhá léta udržuje komplikovaný vztah se světově proslulým fyzikem Robertem Oppenheimerem. Protože trpí depresemi, vleze její otec záhy do bytu oknem. Bojí se, že by si Jean mohla sáhnout na život… Pouštní krajinu Nového Mexika ozáří
Benátská! S Impulsem oslaví svojí třetí dekádu třemi velkými S: Scooter, Suzi Quatro & Slade
epochanacestach.cz
Benátská! S Impulsem oslaví svojí třetí dekádu třemi velkými S: Scooter, Suzi Quatro & Slade
Poslední červencový víkend je pro milovníky hudby již neodmyslitelně spjatý s festivalem Benátská! s Impulsem. Ten se od svého vzniku, kdy měl pódium sestavené z lešení a aparaturu přivázanou ke stožárům veřejného osvětlení, etabloval mezi tuzemskou špičku. Letos slaví 30 let. Mezi gratulanty nebudou chybět ani zahraniční ikony Scooter, Suzi Quatro a Slade, kteří mají
Kdo postavil jávský chrám Borobudur?
epochalnisvet.cz
Kdo postavil jávský chrám Borobudur?
Byl vztyčen uprostřed džungle na ostrově Jáva, a to zhruba před 1200 lety. Kým, to dodnes zůstává záhadou. V době, kdy kamenný skvost Borobudur vznikl, zde totiž žila kultura, která i velké stavby pokrývala jen palmovými listy… Několik dlouhých staletí je Borobudur zcela zapomenutý a skrytý lidským očím. Chátrající kamenný kolos vyrve ze spárů bující
Uteče jí Jeřábek za mladší ženou?
nasehvezdy.cz
Uteče jí Jeřábek za mladší ženou?
Sblížící se padesátkou má herec Tomáš Jeřábek (49) ze seriálu Jedna rodina obavy, že už nikdy nesbalí žádnou mladou kočku. Že by to ještě na poslední chvíli zkusil? Toho se bojí hlavně jeho žena Ha
Moderní obývací pokoj
rezidenceonline.cz
Moderní obývací pokoj
Text: Alena Müllerová Foto: Archiv firem
Sakura: Strom japonské národní hrdosti
epochaplus.cz
Sakura: Strom japonské národní hrdosti
Když rozkvetou sakury, je to úchvatná podívaná. Pro mnoho měst, které je pěstují jako okrasné stromy, to často bývá vrchol turistické sezóny. Miliony lidí po celém světě se totiž vydává obdivovat nádherné pastelově zbarvené květy. Tato dřevina má jedinečnou historii a stejně fascinující současnost. Obvykle je máme spojeny s Japonskem, kde k nejznámějším místům se
Jak na to: Nalíčené oči i k vodě
nejsemsama.cz
Jak na to: Nalíčené oči i k vodě
Velmi svůdné a času, horku a vodě odolávající líčení vykouzlíte pomocí konturovací tužky. Jdeme na to! Připravte si podklad. Na pohyblivé oční víčko naneste bázi pro oční stíny, můžete také použít trochu korektoru nebo béžový oční stín. Díky tomu se vytvořené líčení ani nehne. Použijte konturovací tužku Čím ostřejší tužka, tím lépe se s ní pracuje. Barvu si
Vždycky můžete začít milovat
skutecnepribehy.cz
Vždycky můžete začít milovat
Miluji milostné příběhy. Vždy mi připadaly vzrušující. Proč? Možná jsem sama žila nudný život. Do jisté doby. Je to vlastně smutné, když překročíte padesátku, máte pocit, že roky žijete vedle nesprávného muže a čekáte na rozuzlení, které se děje v telenovelách. Na dnešní poměry jsem se vdávala brzy. Podle zvyklostí za minulého režimu. Bylo mi 25 let,
Přemožené kočky decimují australskou faunu
21stoleti.cz
Přemožené kočky decimují australskou faunu
Pro řadu lidí je symbolem roztomilosti. Ale i to předoucí klubíčko pořád zůstává šelmou. A to takovou, že dokáže rozvrátit celé ekosystémy. Kočka domácí, domestikovaná forma kočky plavé, člověka dopr
Tajemství kamenných bran v Saúdské Arábii: Šlo o vstupy do pekla?
enigmaplus.cz
Tajemství kamenných bran v Saúdské Arábii: Šlo o vstupy do pekla?
V posledních letech se ukazuje, že naše planeta stále ukrývá mnohá tajemství. Před časem například vyšlo najevo, že v poušti na území Saúdské Arábie leží stovky záhadných kamenných útvarů z dávné minu
Nový Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+: více agility pro závodní tratě
iluxus.cz
Nový Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+: více agility pro závodní tratě
Společnost Mercedes-AMG představila na automobilové slavnosti Goodwood Festival of Speed nejnovější přírůstek do rodiny supersportovních vozů AMG GT – nový Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+. Novinka se z
Pilaf s rajčaty
tisicereceptu.cz
Pilaf s rajčaty
Pilaf je pokrm z rýže, do něhož lze použít různé druhy masa i zeleniny. Skvěle chutná i s indiánskou rýží. Ingredience na 4 porce 400 g jasmínové rýže 2 cibule 2 konzervy loupaných rajčat oli