Biohazard v kuchyni

Když se vás někdo zeptá, kde je i v uklizené domácnosti největší riziko nákazy, patrně většina odpoví, že na WC. Chyba, mnohem více si jich totiž pěstujeme v kuchyni.

V kuchyni mají škodlivé bakterie doslova ideální terén. Je tam stále teplo a vlhko a stále přibývají nové potraviny, které se starají o přísun čerstvých bakterií zvenku. Náš organismus se tomu dokázal do značné míry přizpůsobit. Běžným následkem ledabylé hygieny v kuchyni bývá jen nevolnost či lehké střevní potíže. U lidí oslabených to ovšem může vést vážnějším zdravotním potížím.

Dřez

Na mycí houbičce a žínce žije stejně větší populace škodlivých bakterií než na záchodovém prkénku. Oboje vztaženo na čistotnou domácnost. Jak je to možné? Už po prvním použití vytvoří zbytky potravin, pouhým okem neviditelné, na houbičce živou půdu pro bakterie. Mycí výbavu by tedy bylo ideální po každém použití vyhodit, což je ovšem neekonomické. Proplachování saponátem k likvidaci bakterií nestačí. Sterilizovat houbičku v mikrovlnce, jak se někdy doporučuje, je zase nebezpečné. Jakmile je vysušená, lehce vzplane. Takže zbývá opravdu jen častá výměna houbičky. Jiný hadřík bychom měli používat na stírání kuchyňské linky a stolu, abychom bakterie z houbičky neroznášeli po kuchyni.

Prkénka

Jak je snadné díky prkýnku něco chytit, zkoumali ve Státním zdravotním ústavu. Pomazali plastová a dřevěná prkénka nakaženou masovou pastou a pak je čistili saponátem a 1% roztokem sava. Výsledek? Nepříjemný. Bakterie, způsobující především průjmy, se podařilo zlikvidovat jen na zcela novém plastovém prkénku. Dřevěné, byť nepoškozené prkénko už zdaleka tak dobře nedopadlo a u starších plastových a dřevěných výrobků se už o skutečné hygieně nedá pořádně mluvit..

Řešení: Prkénka musí být dvě

Jedno prkénko vyhradíme pouze pro potraviny, které se nevaří, tedy pečivo, sýry, zeleninu, kterou jíme syrovou. To je jednoduché opatření, aby se na něj nepřenesly mikroby z druhého prkénka určeného pro syrové maso.

Odkapávač a myčka

Jakákoli trvalá vlhkost je inkubátorem pro bakterie. Ať už v kuchyni používáte myčku nebo oplachujete nádobí v dřezu a necháváte schnout v odkapávači, vždy jsou to příležitosti pro množení bakterií. Odkapávače je nutné denně vydrhnout kartáčem a saponátem. Jakmile na vlhkých místech nahmatáte mazlavý povrch, znamená to, že se bakterie vyhrávají a že se vám je nedaří běžným čistěním odstranit. Pak je nejlepší koupit odkapávač nový. U myčky je situace jednodušší, provoz při vysokých teplotách přes 70 °C bakterie ničí.

Lednice

V lednici se lehce pomnoží nejen mikroby, ale i plísně a ty jsou často větší problém. Bakterie se začínají explozivně množit při 7 °C. Proto je třeba lednici nastavit na 1,5 °C až 4,5 °C ověřit si to teploměrem. V mrazáku musí být -18 °C. Pokud je v lednici tepleji, z jediné salmonely je jich za pár hodin milion. Totéž listerie, další častý obyvatel našich lednic, který rovněž způsobuje střevní potíže. Do lednice se listerie nejčastěji dostávají s mléčnými nebo lahůdkářskými výrobky. Hlavním zdrojem salmonel jsou vejce, a to i skořápky čerstvě donesených vajec, a pak maso, zejména mleté.

Pomáhá jen časté čištění

Druhým pilířem správné ochrany je pravidelné umývání lednice octovou vodou. Jednoduché, ověřené a účinné, octová voda bakterie likviduje. S plísněmi je to složitější, ty se špatně likvidují, takže podstatné je hlavně nedat jim moc šancí, aby se do lednice dostaly. To znamená kontrolovat potraviny a při podezření na plíseň raději vyhodit.

Potraviny, které představují větší riziko bakteriální infekce:

  • vejce, celá i rozklepnutá a dokonce i skořápky (ty nikdy neomýváme, jinak proniknou bakterie dovnitř a vejce se začnou kazit)

  • mleté maso, bakterie totiž žijí jen na povrchu masa a ten se mletím mnohonásobně zvětší, proto je trvanlivost mnohem kratší jen masa vcelku

  • chlazené a čerstvé ryby, déle skladované a rozmrazené maso

Foto: Shutterstock

Štítky: , , , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Za neobjevenými skvosty Karlovarského kraje
epochanacestach.cz

Za neobjevenými skvosty...

Chcete objevovat zajímavá...
Brdy: Mládě mezi chráněnými krajinnými oblastmi
epochanacestach.cz

Brdy: Mládě mezi chráněnými...

Naše nejmladší chráněná...
Projekt CROCODILE: Inteligentní doprava Evropy
21stoleti.cz

Projekt CROCODILE:...

„Jak chcete vládnout zemi, kde se vyrábí 246...
Děti s epilepsií: Jaké jsou jejich sny?
epochaplus.cz

Děti s epilepsií: Jaké jsou...

„Můj největší sen“ – obrázky na toto téma...
Kolik životů stála v Čechách osmihodinová pracovní doba?
epochaplus.cz

Kolik životů stála v Čechách...

Před továrnou v severočeském Svárově se shromažďují dělníci. Přišlo jich 2000. Třebaže jsou klidní, policie a...
Naštvaný na svět. Co ho tak vytočilo?
nasehvezdy.cz

Naštvaný na svět. Co ho tak...

Není to dlouho, co Zdeněk Pohlreich (63)...
Překonali spolu nevěru i ztrátu dcery Michalky
nasehvezdy.cz

Překonali spolu nevěru i...

Jen těžko bychom v českém showbyznysu hledali...
Muž, který se svědectvím o UFO prošel i přes detektor lži
enigmaplus.cz

Muž, který se svědectvím o UFO...

Gulf Breeze je ospalé městečko v americké...
Čínská lochneska: Jde o draka, nebo vzácného krokodýla?
epochalnisvet.cz

Čínská lochneska: Jde o draka,...

Oči postaršího čínského vesničana se rozšíří...
0 shares