Biohazard v kuchyni

Když se vás někdo zeptá, kde je i v uklizené domácnosti největší riziko nákazy, patrně většina odpoví, že na WC. Chyba, mnohem více si jich totiž pěstujeme v kuchyni.

V kuchyni mají škodlivé bakterie doslova ideální terén. Je tam stále teplo a vlhko a stále přibývají nové potraviny, které se starají o přísun čerstvých bakterií zvenku. Náš organismus se tomu dokázal do značné míry přizpůsobit. Běžným následkem ledabylé hygieny v kuchyni bývá jen nevolnost či lehké střevní potíže.

U lidí oslabených to ovšem může vést vážnějším zdravotním potížím.

Dřez

Na mycí houbičce a žínce žije stejně větší populace škodlivých bakterií než na záchodovém prkénku. Oboje vztaženo na čistotnou domácnost. Jak je to možné? Už po prvním použití vytvoří zbytky potravin, pouhým okem neviditelné, na houbičce živou půdu pro bakterie. Mycí výbavu by tedy bylo ideální po každém použití vyhodit, což je ovšem neekonomické.

Proplachování saponátem k likvidaci bakterií nestačí. Sterilizovat houbičku v mikrovlnce, jak se někdy doporučuje, je zase nebezpečné. Jakmile je vysušená, lehce vzplane. Takže zbývá opravdu jen častá výměna houbičky.

Jiný hadřík bychom měli používat na stírání kuchyňské linky a stolu, abychom bakterie z houbičky neroznášeli po kuchyni.

Prkénka

Jak je snadné díky prkýnku něco chytit, zkoumali ve Státním zdravotním ústavu. Pomazali plastová a dřevěná prkénka nakaženou masovou pastou a pak je čistili saponátem a 1% roztokem sava. Výsledek? Nepříjemný. Bakterie, způsobující především průjmy, se podařilo zlikvidovat jen na zcela novém plastovém prkénku.

Dřevěné, byť nepoškozené prkénko už zdaleka tak dobře nedopadlo a u starších plastových a dřevěných výrobků se už o skutečné hygieně nedá pořádně mluvit..

Řešení: Prkénka musí být dvě

Jedno prkénko vyhradíme pouze pro potraviny, které se nevaří, tedy pečivo, sýry, zeleninu, kterou jíme syrovou. To je jednoduché opatření, aby se na něj nepřenesly mikroby z druhého prkénka určeného pro syrové maso.

Odkapávač a myčka

Jakákoli trvalá vlhkost je inkubátorem pro bakterie. Ať už v kuchyni používáte myčku nebo oplachujete nádobí v dřezu a necháváte schnout v odkapávači, vždy jsou to příležitosti pro množení bakterií. Odkapávače je nutné denně vydrhnout kartáčem a saponátem. Jakmile na vlhkých místech nahmatáte mazlavý povrch, znamená to, že se bakterie vyhrávají a že se vám je nedaří běžným čistěním odstranit.

Pak je nejlepší koupit odkapávač nový.

U myčky je situace jednodušší, provoz při vysokých teplotách přes 70 °C bakterie ničí.

Lednice

V lednici se lehce pomnoží nejen mikroby, ale i plísně a ty jsou často větší problém. Bakterie se začínají explozivně množit při 7 °C. Proto je třeba lednici nastavit na 1,5 °C až 4,5 °C ověřit si to teploměrem. V mrazáku musí být -18 °C. Pokud je v lednici tepleji, z jediné salmonely je jich za pár hodin milion.

Totéž listerie, další častý obyvatel našich lednic, který rovněž způsobuje střevní potíže. Do lednice se listerie nejčastěji dostávají s mléčnými nebo lahůdkářskými výrobky.

Hlavním zdrojem salmonel jsou vejce, a to i skořápky čerstvě donesených vajec, a pak maso, zejména mleté.

Pomáhá jen časté čištění

Druhým pilířem správné ochrany je pravidelné umývání lednice octovou vodou. Jednoduché, ověřené a účinné, octová voda bakterie likviduje. S plísněmi je to složitější, ty se špatně likvidují, takže podstatné je hlavně nedat jim moc šancí, aby se do lednice dostaly. To znamená kontrolovat potraviny a při podezření na plíseň raději vyhodit.

Potraviny, které představují větší riziko bakteriální infekce:

  • vejce, celá i rozklepnutá a dokonce i skořápky (ty nikdy neomýváme, jinak proniknou bakterie dovnitř a vejce se začnou kazit)

  • mleté maso, bakterie totiž žijí jen na povrchu masa a ten se mletím mnohonásobně zvětší, proto je trvanlivost mnohem kratší jen masa vcelku

  • chlazené a čerstvé ryby, déle skladované a rozmrazené maso

Foto: Shutterstock

Štítky: , , , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Muž, či žena?
21stoleti.cz

Muž, či žena?

Archeologický tým objevil ve Statenicích u Prahy...
Dala si dítě jako podmínku vztahu?
nasehvezdy.cz

Dala si dítě jako podmínku...

Herečka MALVÍNA PACHLOVÁ...
Francouzská elegance s výraznými doplňky
rezidenceonline.cz

Francouzská elegance s...

Bílé srdce neoklasicistního bytu bije v tepu...
Elektrický mozkový implantát léčí deprese
epochaplus.cz

Elektrický mozkový implantát...

Jako ohromující neurovědecký pokrok označují výzkumníci...
Může jim to vydržet?
nasehvezdy.cz

Může jim to vydržet?

Nejdřív svou lásku...
Slavné Chucky “dva v jednom” od Feng Chan Wanga se vrací
iluxus.cz

Slavné Chucky “dva v jednom”...

Nová spolupráce s čínským designérem Feng Chen...
Jeden prsten z Tolkienových románů možná vznikl podle starověké kletby
epochaplus.cz

Jeden prsten z Tolkienových...

Tolkienův Pán prstenů je dnes považován za...
Chřest s holandskou omáčkou a výtečným steakem
tisicereceptu.cz

Chřest s holandskou omáčkou a...

Opravdový luxus pro sváteční příležitosti!...
Havárie UFO u Shag Harbour opět ožívá: Oceánologové pátrali po vraku objektu
epochalnisvet.cz

Havárie UFO u Shag Harbour opět...

Před 54 lety pozorovali svědkové v blízkosti kanadské...
Ztratila hlavu kvůli gaunerovi
skutecnepribehy.cz

Ztratila hlavu kvůli gaunerovi

Když jsem otěhotněla, hned mi...
Rapa Nui: Oči moai spatřily ráj i zkázu
epochanacestach.cz

Rapa Nui: Oči moai spatřily...

Říká se mu Rapa Nui,...
Mohamedův plášť: V Afghánistánu nejspíš leží padělek
enigmaplus.cz

Mohamedův plášť: V Afghánistánu...

Na světě existuje jen malé množství náboženských...
0 shares