Domů     Bílé, červené, nebo růžové…
Bílé, červené, nebo růžové…
15.8.2025

…či dokonce sekt? Suché nebo sladké? Jasné je, že řeč bude o víně, ale tentokrát nepůjde o konzumaci, nýbrž o vaření.

Víno je totiž pro kuchaře požehnáním. Snoubí se v něm kyselost i sladkost s kořeněnými a ovocnými tóny, a použijete-li je při vaření, posílíte chuť a vůni původních surovin. A v tom je jeho kouzlo.

Nejen kvalita, ale i chuť

Základní poučku o tom, že při vaření je vhodné použít takové víno, které byste neváhali pít, určitě znáte. Prostě vyberte víno, které vám chutná. Pokud byste totiž chtěli ušetřit a použili víno nekvalitní, zkazíte celý pokrm a to určitě nechcete. Chybou se může stát i to, že vyberete víno příliš kyselé a nebo aromatické.

Jaké tedy?

Obecně se dá říci, že při přípravě slaných pokrmů se uplatní nejlépe vína suchá. Sladká naopak oceníte v dezertech nebo sladkých pokrmech. Samozřejmě existují i výjimky.

Na vaření se nehodí takzvaná bariková vína, která zrála v sudech, svou vůní totiž mohou přehlušit vůni surovin.

Červené – zvýrazní chuť masa, vnitřností, zeleniny, rajčatových omáček.

Bílé – hodí se k rybám, mořským plodům, bílému masu, přidává se i do sýrových omáček a sladkých pokrmů.

Růžové – svými květinovými tóny vyzdvihne chuť zeleniny, ryb i salátů.

Šumivá – hodí se do různých sorbetů, sladkých receptů, i tam, kde použijete vína tichá.

Jak s vínem vařit?

Není to složité, ale je potřeba znát pár pravidel. Aroma a harmonická chuť vína se působením teploty rychle mění.

Jakmile víno přilijete k surovinám v hrnci či na pánvi a přivedete je znovu k varu, ztlumte plamen a nechte je jen zvolna probublávat, aby surovinám mohlo předat chuť a aroma.

Při vysoké teplotě by se totiž víno jen rychle zredukovalo a cenné látky by bez užitku unikly do vzduchu. Naopak kyseliny ve víně obsažené se zkoncentrují a jídlo může být zbytečně kyselé nebo dokonce hořké.

Vaříte-li jídlo, které potřebuje dlouhou dobu, mohou se výrazně projevit taniny, které působí svíravě. Proto se k vaření nehodí vína archivní nebo taková, v nichž svíravou chuť cítíte.

Důležité je víno přidávat na začátku vaření, aby se spojilo s ostatními surovinami a použít ho podle receptu či zkušenosti přiměřeně.

Možnosti využití

Marináda – kyselinky ve víně změkčují maso, takže pokud víno přidáte do marinády, bude šťavnatější a plné chuti. Marinovat můžete i zeleninu, která krásně zkřehne.

Ani jedno však nenechávejte v marinádě moc dlouho Rozhodně neplatí, čím déle tím lépe. Doba marinování se odvíjí od druhu surovin a výšky, čím jsou jemnější, tím kratší čas budou potřebovat a naopak.

Rybám a mořským plodům stačí desítky minut, kuřecímu pár hodin a nejdéle můžete nechat v láku vepřové či hovězí.

Zálivka – ovocné a květinové tóny vína se krásně snoubí s kvalitním olejem a medem a salátu dodají svěží chuť. Druh vína je nejlepší vybírat podle použité zeleniny.

Šťáva – výpek z masa na pánvi nebo v pekáči zalijte vínem, zahřejte a oškrabujte přípečky, které vytvoří základ šťávy podávané k masu. Říká se tomu také deglazování.

Omáčka – když přidáte bylinky a na závěr kostičky studeného másla. Nebo na másle orestujete cibuli nebo česnek či kořenovou zeleninu, zastříknete vínem, povaříte s vývarem a zjemníte studeným máslem, případně smetanou. Tak snadno vytvoříte omáčku k rybě nebo masu.

Podlévání – vínem podléváte pečící se maso nebo zeleninu. Při grilování zase maso získá křupavější kůrku a ovocnější tóny. Víno ale nelijte na uhlíky, jen maso lehce zakápněte.

Pošírování – je vaření při teplotě 70 až 80 °C a umožňuje úpravu křehkých surovin. Pošírují se ryby, ale často i ovoce, ale i vejce.

Dušení – pozvolným dušení ve víně nebo vývaru s vínem se zvýrazní chuť masa, zeleniny nebo ryb a zároveň vznikne silná omáčka. Po delší době také vyprchá většina alkoholu.

Pečení – když část tekutiny nahradíte vínem, získáte výraznější chuť. Platí to nejen pro maso, ale také pro tekutiny ve sladkém těstě na moučníky.

Macerování – do sladkých či likérových vín se většinou nakládá ovoce, nebo se jím zakápne dortový korpus.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
18.9.2025
Asertivita neznamená jen prosazení názoru ani prosazení sebe sama za každou cenu. Chcete-li na to jít asertivně, zeptejte se své pletichářské kamarádky přímo, co svým chováním sleduje a co si konkrétně přeje, či nepřeje. A pokud asertivitu zabudujete do svého vzorníku běžného chování, jasněji si uvědomíte, co chcete dělat a jak. Už nebudete celý víkend žehlit, protože se tak vzorná hospodyňka
22.8.2025
Dnešní putování bude tak trochu netradiční. Vydáme se totiž do Rakouska po stopách umělce, architekta a vizionáře, který mnohým nedal spát, v jiných zas budí stále obrovské nadšení. Jeho stavby jsou stejně bláznivé jako okouzlující a můžeme vám slíbit, že nudit se rozhodně nebudete. Navíc vám zcela jistě vykouzlí úsměv na tváři. Sám jejich autor asi netušil, že se jeho zhmotnělé barevné sny, mnoh
18.8.2025
Báječná herečka, která nerada slyší, že je báječná herečka. „Když mě někdo chválí, je mi to podezřelé!“ Už od školy je v jednom a tomtéž angažmá, má stále téhož manžela... „Já jsem nudná osoba.“ Ač se narodila v Praze, má v občanském průkazu národnost slovenskou. Oba její rodiče totiž ze Slovenska pocházejí. Ji však vychovávali česky. „Když jsem v patnácti dostala občanku a tam bylo uvedeno národ
14.8.2025
Někdy stačí málo – volný den, dobrá nálada a chuť vyrazit ven. Zoo Jihlava je ideálním cílem pro ty, kteří hledají správné místo pro příjemný výlet s dětmi i chvíli pro sebe. Příroda, zvířata a klid – to vše najdete uprostřed města, obklopeni zelení a neobyčejnými zážitky. V malebné zahradě uprostřed města vás čeká přes 250 druhů zvířat z celého světa. Tropický pavilon, Africká savana, Jižní Am
25.7.2025
Elektrokolo vás doveze, kam potřebujete. Bez ohledu na věk na něm můžete bezpečně vyrazit do přírody i do města. Stačí si vybrat to pravé právě pro vás. Oproti běžnému kolu má celou řadu výhod, které vám zpříjemní cestování. Elektrokolo totiž pomáhá, kde je to nejvíc potřeba - v kopcích nebo na konci výletu, kdy už pomalu docházejí síly. Případné nevýhody se dají minimalizovat. Můžete s ním
reklama
Šikovné tipy
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Královna Anna Boleynová: Ovládala magii?
enigmaplus.cz
Královna Anna Boleynová: Ovládala magii?
Je to velká sláva. V roce 1533 se anglický král Jindřich VIII. (1491–1547) rozhodne podruhé oženit. [gallery ids="158944,158942,158943"] Jeho vyvolenou se stane překrásná Anna Boleyn (1501–1536
Kamínky a mušle mě zázračně uzdravily
skutecnepribehy.cz
Kamínky a mušle mě zázračně uzdravily
Ráda si vozím z dovolených „dary moře“. Mám jich doma spoustu. Jeden kamínek je ale kouzelný. Léčí mi nemocné tělo i duši. Velmi ráda jezdím k moři a sbírám po pláži nejrůznější kamínky a mušle, které vyplavilo moře. Mám jich doma už pořádnou sbírku. Z dovolené jezdím sice o pár kilo zavazadel těžší, ale stojí to za to. Nejen pěkná výzdoba Kamínky a mušle tvoří
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Haváčová po nocích už tajně nepláče…
nasehvezdy.cz
Haváčová po nocích už tajně nepláče…
Půvabná herečka Sarah Haváčová (35) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě či Bílá Labuť si své soukromí přísně střeží. Před lety měla několikaletý vztah na dálku s mužem mimo hereckou branži. Poto
Zlepšete si rychle náladu
tisicereceptu.cz
Zlepšete si rychle náladu
Jsou dny, že bychom mohli energii rozdávat, sršíme optimismem, nešetříme úsměvy. Jindy se cítíme sklesle, unaveně, bez chuti do čehokoliv a rozhodně nelze o dobré náladě hovořit. Jak si náladu zlep
Dokáže Hayabusa2 přistát? Cíl vesmírné mise je menší a rychlejší, než se předpokládalo
21stoleti.cz
Dokáže Hayabusa2 přistát? Cíl vesmírné mise je menší a rychlejší, než se předpokládalo
Astronomové si vzali do parády asteroid 1998 KY26 a zjistili, že je menší a rychlejší, než se myslelo. Na šířku totiž měří pouhých jedenáct metrů a jeho rotace připomíná bláznivý kvapík. Právě k tomut
Sicilské cannoli
nejsemsama.cz
Sicilské cannoli
Vynikající dezert cannoli (čti: kanoli) pocházející ze Sicílie se vám rozplyne na jazyku. Potřebujete: ✿ 225 g hladké mouky ✿ 1 lžíci cukru krupice ✿ 30 g másla ✿ 1 vejce ✿ 125 ml bílého vína ✿ olej ✿ 2 lžíce sekaných pistácií Náplň: ✿ 400 g ricotty ✿ 250 g mascarpone ✿ 160 g cukru moučky ✿ 1 lžičku vanilkového extraktu ✿ 1 lžičku citronové kůry ✿ 60
Úspěšný architekt Zelenka: Jeho génia umlčeli nacisté
historyplus.cz
Úspěšný architekt Zelenka: Jeho génia umlčeli nacisté
„To vypadá moc dobře,“ usmívají se nejspíš slavní herci Jiří Voskovec a Jan Werich, když jim grafik ukazuje návrhy plakátů pro Osvobozené divadlo. Nikdo z trojice netuší, že autorovi loga, které budou umělci mnoho let používat, nezbývá už moc času. Oním autorem je František Zelenka (1904–asi 1944), rodák z Kutné Hory. V půvabném středočeském městě
Včelí premiéra: V Česku byla poprvé zaznamenána čalounice jerlínová
epochalnisvet.cz
Včelí premiéra: V Česku byla poprvé zaznamenána čalounice jerlínová
Česká republika má nový druh včely. Odborníci z CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu) zaznamenali vůbec první výskyt impozantní včely čalounice jerlínové (Megachile sculpturalis). Tato samotářsky žijící včela pochází z východní Asie a může dorůst délky přes dva centimetry. Na první pohled může připomínat čmeláka nebo drvodělku – vydává hluboký bzukot, má černou hlavu a zadeček,
KELSKÉ POSVÍCENÍ
epochanacestach.cz
KELSKÉ POSVÍCENÍ
Redakci Epochy na cestách můžete najít v sobotu na kelské návsi, pravděpodobně u stánku s výtečnými koláči. Každoroční posvícení bude mít celé sobotní odpoledne bohatý kulturní program doplněný množstvím stánků s výrobky tradičních řemesel. Obsazení posvícení a představení kulturního programu odtajňuje obec postupně. Sledujte průběžně facebook – Obec Kly. http://kly.cz/aktuality/aktuality/pozvanka-209cs.html
Císaři a filozofové: Jak karetní hry ovlivnily dějiny
epochaplus.cz
Císaři a filozofové: Jak karetní hry ovlivnily dějiny
Řeka Mississippi je zahalena v mlze, americký parník si jejími vlnami razí cestu k přístavnímu městu New Orleans. Josephovu pozornost najednou upoutá bujarý hlahol u vedlejšího stolu. Čtveřice mužů po zbytek večera pozorně sleduje, aby si zmínku o jedné z prvních her pokeru ve Spojených státech mohli ještě té noci zapsat do deníku. Karty jsou
Obrazy Ferdinanda Georga Waldmüllera v aukci ve Vídni
iluxus.cz
Obrazy Ferdinanda Georga Waldmüllera v aukci ve Vídni
Ve Vídni se chystá událost, která slibuje zaujmout nejen sběratele, ale i milovníky kultury a umění. 22. října 2025 v 18 hodin se v Palais Dorotheum uskuteční prestižní aukce, jejíž výstava bude příst