Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou.
Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami.
Možností je několik, záleží hodně na tom, jak kvalitní máte nože, protože když vyberete špatně, mohli byste je zničit.
Mechanický
Má ho v zásuvce asi každý. Práce s ním je jednoduchá. Nůž nasměrujete do vodících drážek, kde stačí už jen pár pohybů vpřed a vzad, a když zvládnete správný úhel, čepel je nabroušena a můžete krájet.
Existuje více typů od jednoduchých plastových, až po složitější kovové, které mají různě drsné kotouče na hrubší či jemné broušení, nebo drážky na různé velikosti nože. Mají výhodu, že jsou skladné a můžete je použít kdekoliv, doma a klidně i v přírodě.
Faktem ale také je, že se hodí spíš pro nože obyčejné, které málo drží ostří. Ty drahé, speciální, byste mohli poničit.
Pro náročnější jsou určeny stolní brusky, které mají čepele postavené do kříže a nabrousíte i další nástroje jako vroubkované nože, sekáčky nebo nůžky.

Elektrický
Práce s ním je jednoduchá, podobná jako s mechanickým, ale dá se použít i na jemnější ostří. Rozdíl tu ale přece nějaký je.
Zatímco při použití mechanického brousku máte kontrolu, na elektrickém se může stát, že vybrousíte strmější nebo naopak tupější ostří, než jste zamýšleli. Navíc většina vyhovuje levnějším ostřím, které bývají měkčí.

Brusný kámen
Je asi nejstarším pomocníkem v našich domácnostech. Nabrousíte na něm nejen nože, ale spoustu dalších věcí, kromě nůžek také šroubováky, sekery, srp a kosu. Problémem je, že se to s ním musí přece je umět a je potřeba si dát načas a pracovat pečlivě. Navíc existují různé tipy a každý se používá trochu jinak.
Brousek
Je vyroben z kamene s jemnou až hrubou zrnitostí. Než nabrousíte ostří, musíte ho namočit na deset minut do studené čisté vody. Nevýhodou je, že když se používá často, vytvoří se na něm prohlubně nebo rýhy v místech, kde se nůž otírá.
Keramický
I ten je nutné před použitím namočit do vody, ale pouze na tři až pět minut. Je tvrdší než brousky, což znamená, že ostří rychleji. Keramický kámen vydrží déle než brousky, ale použití je o něco náročnější.
Diamantový
Prodávají se s různou hrubostí od tvrdých, jemných po ty nejjemnější. Jsou nejtvrdší a naostří čepel nejrychleji a také nejdéle vydrží. Jen cena může být o něco vyšší.

Ocílka
Používají ji všichni kuchaři a můžete si všimnout, že docela často. Ostření pomocí ocílky totiž není broušení. Má za cíl zarovnat drobné nerovnosti, které vznikají především při krájení masa a tvrdých surovin.
Pravidelné přiostřování oddálí použití brousku, takže vám nože dlouho vydrží v dobré kondici.
Jak ocílku vybrat?
I tady se nabízí více možností, jednak délek, ale hlavně materiálů.
Z chromované oceli – je určená na jemné broušení a její výhodou je to, že sama je velmi odolná a tak snadno se nepoškodí.
Diamantová – má jádro z oceli, které je potažené diamantovou vrstvou. Dokážete na ní precizně naostřit i nože z tvrdé oceli.
Keramická – nože naostříte jemně a čistě, ale musíte být na ni opatrní, protože je křehká.
Jak se s ní pracuje?
Ač to na první pohled tak vypadá, použití ocílky není složité, stačí trocha cviku. Pro začátek postupujte takto:
*Ocílku uchopte do ruky a kolmo opřete o podložku (stůl nebo pracovní deska s prkénkem).
*Nůž přiložte k ocílce v úhlu 20° a táhněte směrem dolů, od rukojeti ke špičce. Stejný pohyb opakujte několikrát vždycky po jedné straně. Stačí přibližně 10 jemnějších tahů. Až se to naučíte, nemusíte už ocílku opírat, ale můžete ji držet v ruce. Pohyb nože jde vždy směrem od těla.
*Nůž opláchněte pod tekoucí vodou a utřete dosucha a samozřejmě otřete po použití i ocílku.
Může se stát, že potřebné nástroje na broušení po ruce nemáte. V nouzi vám pak poslouží i kamenný nebo betonový schod, parapet, máte-li keramický hrníček, stačí ho obrátit a nůž nabrousíte o hrubou část dna.
O závěrečné doostření se vyleštění se postará kožený pásek. Starší generace možná pamatuje holiče, kteří na něm brousili břitvu. Udělejte to také tak, efekt bude stejný. Táhněte nůž po směru ostří, aby byl co největší kus břitu na pásku.
Tak se zbavíte posledních jemných zoubků. A ještě malá rada na závěr. Ostří nikdy nezkoušejte prsty, ale zkuste raději rozříznout papír.