Domů     Pohanková mouka se hodí na leccos
Pohanková mouka se hodí na leccos
29.7.2025

Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není.

Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní.

*Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

*Obsahuje mnoho důležitých minerálních látek, například draslík, fosfor, vápník, železo, i vitamínů, z nichž nejdůležitější jsou vitamíny skupiny B a rutin, který má vrací pružnost cévám.

*Obsahuje vlákninu, která pomáhá trávení a dokáže dobře zasytit.

Jak s ní v kuchyni?

Dobře se s ní pracuje a dá se říci, že se hodí téměř vše. Protože je částečně lepivá, můžete v některých receptech vynechat vejce. Má ale i své zvláštnosti. Třeba chuť, kterou někteří nazývají oříšková, jiným trochu vadí. Také se nehodí do všech receptů.

Nedoporučuje se tam, kde chcete zachovat tradiční chuť a světlou barvu. To se týká zejména bílých smetanových omáček, ale také některých moučníků ze žlutého těsta. Naopak dokonale zapadne receptů, kde se používá více koření.

Ideálně s ní můžete zahustit bramborové, houbové či luštěninové polévky, gulášovou či dršťkovou, různé karbanátky či slané placky, z moučníků se hodí do perníků nebo tmavých bábovek, ale i do palačinek, lívanců.

Je bezlepková

Takže je ideální pro lidi, kteří trpí celiakií, ale i pro ty, kterým částečně bezlepkové stravování dělá prostě dobře na trávení. Ale musíte sáhnout po 100% bezlepkové pohankové mouce.

Pokud držíte bezlepkovou dietu a máte alergii na lepek musíte si pohlídat, aby na výrobku nebylo napsáno, že může obsahovat stopy lepku. Tehdy se totiž mele ve stejném mlýně jako ostatní obiloviny, takže opravdu může minimum lepku obsahovat.

Jakou koupit?

Seženete ji jak v jemně mletou, tak hrubou a použít ji můžete stejně jako obyčejnou pšeničnou mouku. Pokud ji chcete teprve vyzkoušet, možná pro vás bude snazší začít hladkou, která má jemnější chuť, nebo jí můžete použít v receptu jenom část.

Ostatně tak to také někteří kuchaři doporučují a to nejen kvůli zvláštní chuti. U sladkého pečení je to výhodné i proto, že přece jen výsledek s použitím 100% pohankové mouky bývá sušší, než byste si přáli. A jak vybrat poměr?

Třeba do palačinek zkuste přidat pohankovou a obyčejnou 1:1, do buchet dejte jen třetinu pohankové, stejně jako když děláte muffiny. Samozřejmě, až ji vyzkoušíte, můžete si recepty upravit podle svých vlastních preferencí nebo zkusit různě experimentovat.

Dá se vyrobit doma

Kdyby se vám ji nechtělo kupovat, nebo máte rádi kuchyňské experimenty, klidně to zkuste. Není na tom nic složitého. Potřebovat budete jen silný mixér a pohanku. Způsoby jsou dva.

Jednodušší

Pohanku nasypte do mixéru a rozmixujte na prášek. Bude to trvat asi 5 minut. Během mixování občas zastavte, a mouku promíchejte. Hotovou mouku pak prosejte přes jemné sítko. Hrubší kousky, které v sítu zbydou, znovu ještě rozmixujte a přidejte k mouce.

Uložte ji do dobře těsnící dózy. Někteří radí mouku uchovávat v lednici. Lepším řešením je ale umlít si vždycky jen tolik mouky, kterou právě potřebujete.

Složitější

Pohanku namočte do vody a nechte naklíčit. Jakmile začne klíčit, tedy asi po dvou dnech, rozprostřete klíčky na pečicí papír, dejte do trouby a při nízké teplotě je usušte. Suché pak opět rozmixujte jako v předchozím případě.

Víte že…

…je pohanka setá je stará kulturní plodina? Z botanického hlediska není pravou obilovinou, ale spíše tzv. Pseudocereálií Pochází ze střední Asie a odtud rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky?

Na naše území prý doputovala z Ruska a pěstovala se už ve 12. století. Pak jsme na ni trochu pozapomněli, ale v současnosti ji propagují všichni odborníci na výživu. V Německu a Rakousku je dokonce považována za léčivou rostlinu.

V Japonsku se z ní připravují známé nudle soba, připravují i extrakty ze sušených rostlin.

Olivové placky

100 g zelených oliv, 50 g sušených rajčat v oleji, 100 g cizrny z plechovky, 200 g celozrnné špaldové mouky hladké, 170 g celozrnné pohankové mouky, 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička sušeného oregana, 3 lžíce olivového oleje, 300 g bílého jogurtu, 1 lžička soli

1) Troubu předehřejte na 200 °C.

2) Olivy se sušenými rajčaty nasekejte najemno a ve větší míse smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi.

3) Ze směsi vytvořte těsto a rozdělte ho na 8 stejných dílů.

4) Pomoučněte si vál a z připravených dílů těsta na něm rozválejte placky vysoké asi 1 cm.

5) Plech vyložte pečicím papírem, rozmístěte na něj placky a pečte cca 15 minut při 190–200 °C.

Karbanátky trochu jinak

Na karbanátky: 120 g naklíčené pohanky, 50 g pohankové mouky hladké, 2 celá vejce, sůl, pepř, sušený česnek, majoránka, mletý kmín, 50 g strouhaného sýra, 1 rozetřený česnek, 30 g sušených rajčat (bez oleje)

1) Pohanku uvařte do měkka, přidejte mouku, vejce, sýr a koření. Rajčata nakrájejte na malé kousky, přidejte do směsi a dobře promíchejte.

2) Vytvořte karbanátky a opečte je na přepuštěném másle nebo oleji. Můžete je udělat i nasucho v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Ale s trochou tuku jsou lepší.

3) Ke karbanátkům se hodí zeleninový salát a některý dip.

Borůvkové řezy

Na těsto: 2 vejce střední velikosti, 200 g krupicového cukru, 100 ml kokosového oleje, 400 ml plnotučného mléka, 150 g jáhlové mouky, 150 g pohankové mouky, 200 g rýžové mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 120–150 g očištěných a nastrouhaných jablek

Na borůvkový krém: 500 g mražených borůvek, 200 g moučkového cukru, 500 g plnotučného tvarohu, 400 ml smetany 33 %

1) Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, pak přidejte olej a mléko a krátce prošlehejte. Ve druhé misce promíchejte všechny mouky s práškem do pečiva, nasypte je k ostatním ingrediencím a řádně promíchejte. Nakonec můžeme přidat jablka.

2) Pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Borůvky povařte do změknutí, pak je rozmixujte dohladka a přes jemné sítko je přeceďte zpátky do hrnce. Povařte tak dlouho, až vznikne hustý gel.

4) Rozvar nechte zchladit v lednici. Na závěr vyšlehejte tvarohy a smetanu s cukrem a borůvkami, vše musí být řádně vychlazené.

5) Krém naneste na vychladlé těsto a nechte v lednici pořádně uležet.

Rajčatové muffiny

150 g mozzarelly, 200 g cherry rajčátek naložených v oleji, 250 g pohankové mouky (nebo 150 g hladké a 100 g pohankové, sůl, pepř, čerstvá bazalka, 1 lžička jedlé sody (nebo prášku do pečiva), 4 lžíce oleje, 2 vejce, 200 g bílého jogurtu, 3 lžíce mléka

1) Nejdříve předehřejte troubu na 170 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

2) Mozzarellu nahrubo nastrouhejte, rajčátka nechte okapat a pokrájejte na malé kousky.

3) Do jedné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte pepř a nasekanou bazalku.

4) Ve druhé míse smíchejte mléko, jogurt, vejce a olej, nalijte do mísy s moukou a sodou a dobře promíchejte. Přidejte pokrájená rajčata a nastrouhanou mozzarellu.

5) Těsto rozdělte do košíčků nebo přímo do formy na muffiny. Plňte jen do jedné třetiny, protože vyběhnou.

6) Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.

7) Hotové muffiny nechte pár minut chladnout. Poté košíčky vyndejte z formiček a nechte chladnout na mřížce.

Palačinky s džemem

500 ml mléka, 1 vejce, 200 g pohankové hladké mouky, špetka soli, 1 lžička třtinového cukru, višňový džem (můžete ale použít jakýkoliv, který máte rádi)

1) Smíchejte mléko, vejce a přisypte pohankovou mouku. Přidejte sůl, cukr a dobře prošlehejte.

2) Nechte alespoň 10 minut odpočinout.

3) Vymažte pánev lehce olejem a usmažte tenké palačinky. Hotové stočte, potřete džemem a podávejte.

Rajčatový tarte tatin

150 g hladké pohankové mouky, 350 g cherry rajčat, 1 lžíce třtinového cukru, 105 g másla, 1 stroužek česneku, 2 lžičky bílého vinného octa, 1 lžička oregana, 1 lžíce čerstvých posekaných bylinek (oregano, tymián, rozmarýn), 2 lžíce studené vody, sůl, pepř

1) Z mouky, másla, soli, oregana a 2 lžic vody vypracujte těsto. Zabalte do fólie a dejte na 15 minut ztuhnout do lednice.

2) Rajčata rozpulte. Na pánvi rozpusťte 25 g másla, přidejte třtinový cukr a nechte za stálého míchání zkaramelizovat. Pánev sejměte z plamene, do karamelu vložte rajčata, rozdrcený česnek a přidejte vinný ocet a opatrně promíchejte. Vraťte zpátky na sporák a restujte na středním plameni asi 4 minuty.

3) Poté rajčata přendejte do zapékací mísy o průměru 27 cm, tak aby byla řezem dolů a přelijte je šťávou z pánve.

4) Z těsta vyválejte plát trochu větší než je průměr zapékací mísy. Rajčata překryjte těstem, okraje trochu zahněte dovnitř. Pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Po upečení nechte koláč pět minut odpočinout a potom ho vyklopte z mísy.

Foto: Shutterstok, labeta.cz
Předchozí článek
Další článek
Související články
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
reklama
Šikovné tipy
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Duše manžela neměla klid!
skutecnepribehy.cz
Duše manžela neměla klid!
Měli jsme s Adamem krásné manželství a věřili, že spolu zestárneme. Jenže do naší lásky zasáhl tragický osud. Byli jsme s mým milovaným Adamem natolik propojeni, že poté, co můj muž zemřel, se snažil navázat se mnou spojení. Po měsíci strašidelných jevů věřím, že duše existuje i bez těla. Největší hrůzu jsem prožila na chodbě před zrcadlem! Láska
Plněné kapsičky
nejsemsama.cz
Plněné kapsičky
Skvěle chutnají, když se naplní tuňákem nebo pikantní uzeninou. Ingredience na 8 kousků: ● 1 balení chlazeného listového těsta ● 2 mozzarelly ● hrst lístků bazalky ● hrst sušených rajčat ● sůl ● pepř ● vejce na potření ● semínka na posypání Postup: Listové těsto nakrájejte na 8 čtverečků. Sušená rajčata nakrájejte na kousky, mozzarellu natrhejte. V misce promíchejte rajčata i sýr s lístky bazalky. Přidejte
Záhadný objev na Marsu: Jsou tři obří věže umělého původu?
enigmaplus.cz
Záhadný objev na Marsu: Jsou tři obří věže umělého původu?
Nikam jinam se neupírají oči hledačů mimozemšťanů tolik, jako k povrchu Rudé planety. Možné známky života jsou odtud hlášeny každých několik dnů. Naposled se ale amatérským badatelům podařil úlovek, k
Hladové hvězdice berou útokem korálové útesy! Dobrovolníci jdou na ně s dřevěnými harpunami
21stoleti.cz
Hladové hvězdice berou útokem korálové útesy! Dobrovolníci jdou na ně s dřevěnými harpunami
Korálové útesy, to je bezesporu klenot, který je třeba chránit. Koneckonců jsou zásadní součástí oceánských ekosystémů. Jedno z nebezpečí, kterému v současnosti čelí, představuje živočich z vodní říše
Hrozila za urážku metresy Bastila?
historyplus.cz
Hrozila za urážku metresy Bastila?
„Jednou bude víc než královna,“ pronáší jasnovidka v roce 1730 poté, co důkladně prozkoumala ručku devítileté Jeanne-Antoinette Poissonové. Ambiciózní matka děvčátka hned ví, co to znamená. Její dcerka se stane královskou metresou. Skvělá výchova Malá Jeanne (1721–1764) roste do krásy. To však k úspěchu nestačí. Rodina jí zajišťuje skvělé vzdělání, srovnatelné s dívkami z aristokratických
Záhadná věž na Zvíkově: Je chráněna prastarou magií?
epochanacestach.cz
Záhadná věž na Zvíkově: Je chráněna prastarou magií?
Nejvíce otazníků se na hradě Zvíkově určitě vznáší nad hradní věží Markomanka, která kdysi sloužila jako úkryt korunovačních klenotů. Právě tady mají být nejsilnější tajemné proudy energie, které dokážou způsobit nevysvětlitelné poruchy elektroniky. Kameny věže pak na sobě nesou šifry, ukazující prý cestu k pokladu. Zvláštní kapitolu v historii hradu, založeného v první polovině 13. století, hraje
Ulice rozděluje Hrušínského a jeho manželku?
nasehvezdy.cz
Ulice rozděluje Hrušínského a jeho manželku?
Raději riskovat zdraví než přijít o roli Vlasty Peška v Ulici? Právě tak to s Rudolfem Hrušínským ml. (78) vypadá. Má bojovat s vážnými zdravotními problémy, ale o konci v Ulici nechce ani slyšet. Z
Zjevení Panny Marie v La Salettě: Matka Kristova nebo šílená jeptiška?
epochaplus.cz
Zjevení Panny Marie v La Salettě: Matka Kristova nebo šílená jeptiška?
Ve vzduchu se objevuje rotující zlatá záře a v ní krásná žena v bílém rouchu. Žehná a pronáší prorocká slova o osudu světa, o lásce boží, o pokání. Vidí ji však pouze vyvolení. Je polojasný den, sobota 19. září 1846. Ve francouzských Alpách, na svahu hory Planeau vypínající se nad shlukem osad La Saletta, pase skupina malých
Apartmá na střeše Londýna
rezidenceonline.cz
Apartmá na střeše Londýna
Londýn je nejnavštěvovanějším evropským městem, pro investory je lákavou lokalitou. Apartmán vybavený designovými skvosty v mrakodrapu Neo Bankside oprávněně přitahuje pozornost. Apartmány v Neo Bankside Towers nadchnou originalitou a komfortem. S nádherným výhledem na řeku Temži a londýnské panorama s katedrálou sv. Pavla patří k tomu nejlepšímu, co současná interiérová tvorba ve Velké Británii může nabídnout. Komplex
Děsili Vikingové křesťany nahotou?
epochalnisvet.cz
Děsili Vikingové křesťany nahotou?
„Je tomu skoro 350 let, co jsme my a naši praotcové osídlili tuto nádhernou zemi, ale nikdy předtím nedocházelo k takovému teroru, jakému my nyní čelíme ze strany pohanů,“ pohoršuje se středověký vzdělanec Alcuin z Yorku…V roce 793 zaútočili na klášter Lindisfarne u anglických břehů Vikingové.   Severští bojovníci z oblasti dnešní Skandinávie se zjevují
Hodinky od Mühle Glashütte s vyšším posláním
iluxus.cz
Hodinky od Mühle Glashütte s vyšším posláním
Pokud hledáte hodinky pro jemného milovníka minimalistického designu, co si potrpí na latte a zenový klid, raději dál nečtěte. Tohle je stroj, který by si na zápěstí připnul Poseidon sám – kdyby nosil
Éclairs, láska na první pohled
tisicereceptu.cz
Éclairs, láska na první pohled
Až uvidíte tuhle francouzskou cukrovinku, zamilujete se. Donutí vás zastavit se a vnímat ji všemi smysly. Tak lákavá je na pohled. A což teprve až začnete objevovat tajemství, které skrývá uvnitř.