Domů     Wasabi: Tak trochu jiný křen
Wasabi: Tak trochu jiný křen
3.6.2025

Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi.

V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé.

Pokud je chcete opravdu ochutnat, hledejte na výrobku název hon wasabi. A pak je tu ještě další možnost, která vás možná překvapí. Můžete mít doma čerstvé a kdykoliv, protože je lze vypěstovat i v našich podmínkách.

Pro zdraví i pro chuť

Japonci odjakživa považují wasabi za přírodní antibiotikum.

Navíc obsahuje látky, které působí jako silné antioxidany, spoustu minerálů a je bohaté na vitamín C i vitamíny skupiny B. Jeho konzumace pomáhá snížit hladinu cholesterolu a je vhodné i při léčení artritidy.

Přes nesporné zdravotní benefity je tu ale přece jen jedno ale. Mělo by se užívat s mírou, protože přehnaná konzumace ovlivňuje činnost jater a pozor by si měli dát ti, kteří trpí některou alergií. .

Jak začít s pěstováním?

Wasabi patří do čeledi brukvovitých a rostlina vyroste do výšky 20 až 30 centimetrů. Konzumuje se silný oddenek, který rostlina tvoří pod zemí, jedlé jsou ale i listy a řapíky.

Nepatří mezi úplně nenáročné rostliny, ale když mu připravíte vhodné podmínky, bude se vám dařit. Nejdůležitější je pro ně stálé vlhko, a pokud možno teplota mezi 7 a 21 °C. K tomu musíte zajistit také propustnou půdu a dobře zastíněné místo.

Wasabi totiž nedělá dobře přímé slunce. S tím si ale snadno poradíte, protože je buď můžete pěstovat pod stromy, nebo vytvoříte vhodnou látkovou zástěnu. Ideální je, když najdete místo někde, kde je stálé vlhko, ideální je v blízkosti jezírka nebo potoka.

Dá se pěstovat i ve skleníku, tam je zasaďte pod vzrostlejší rostliny blízko zastíněných oken.

Kam je umístit?

Rostliny nejsou úplně mrazuvzdorné, pokud víte, že u vás teploty klesají pod -12 °C, je výhodnější je zasadit do větších nádob, abyste je mohli v případě potřeby přemístit a chránit před velkými mrazy.

Hodí se třeba různé kontejnery nebo poloviční sudy či větší kbelíky, aby se kořeny mohly rozrůstat. Tam kde je tepleji, můžete zkusit i pěstování ve volné půdě.

Sazenice nebo ze semen

Asi výhodnější jsou sazenice, které se už dají sehnat na trzích, v zahradnictvích i na e-shopech. Semínka jsou sice levnější, ale těžko se shánějí. Aby vyklíčila, musí být skladována ve vlhku. A i pak je práce s nimi složitější.

Hned, jak je obdržíte, je musíte dát do misky s destilovanou vodou, nechat nabobtnat a do 48 hodin zasít. Půdu pak je potřeba udržovat stále vlhkou, ale klíčící rostliny nepřelít. Proto je nejvhodnější použít několikrát denně k zvlhčení půdy rozprašovač.

Pokud jsou rostliny větší, nebo jste je vypěstovali ze sazenic, dejte pod nádobu velkou a hlubokou podmisku, ve které můžete nechat pořád stát vodu. A pozor, zálivku nesmíte na rozdíl od jiných rostlin omezit ani v zimě.

Právě když rostliny nemají příliš světla a okolní teplota se pohybuje okolo 8–12 °C, začínají narůstat a vytvářejí krásné listy.

Kdy sklidíte

Musíte se obrnit trpělivostí. Své vlastní wasabi ochutnáte nejdříve za dva roky. Kořeny se sklízejí až když jsou dlouhé asi 20 centimetrů. Neměli byste ovšem nikdy sklízet více oddenků než právě potřebujete. Wasabi je nejlepší úplně čerstvé, protože silice z něj rychle vyprchají.

Do čeho se hodí

Možností užití oddenků wasabi v kuchyni je celá spousta.

Kromě již zmíněného sushi je můžete dát do různých salátových dresinků, ale přidat je můžete i do polévek, pomazánek či omáček, dokonce i do guláše, nebo můžete zkusit vyrobit netradiční zmrzlinu…V každém případě je musíte předem nejemno nastrouhat.

Japonci na to mají speciální struhadlo s vypnutou žraločí kůží, vám postačí velmi jemné porcelánové. Pokud kousek zbyde, můžete hoe uložit do vlhké látky a do mikrotenového sáčku a dát do ledničky. Ale spotřebujte je co nejdříve.

Pár receptů na vyzkoušení

Hrášková krémová polévka

350 g mraženého hrášku, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 2 brambory, špetka muškátového květu, sůl, pepř, 2 lžičky wasabi, hrst čerstvého špenátu, 1 lžíce citronové šťávy

1) Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle dosklovata. Přisypte špetku muškátového květu a nechte rozvonět. Zalijte zeleninovým vývarem.

2) Přidejte na menší kostičky nakrájené oloupané brambory, sůl a čerstvě namletý pepř. Vařte na mírném ohni, dokud brambory nebudou měkké.

3) Do polévky přisypte 250 g mraženého hrášku, propraný špenát a 2 lžičky wasabi. Nechte 30 vteřin vařit a poté polévku rozmixujte dohladka.

4) Hotovou polévku dochuťte solí a citronovou šťávou a nakonec přihoďte 100 g mraženého hrášku. Nechte přejít varem a ihned podávejte.

Plněná vejce

4 vejce natvrdo, 100 g čerstvého smetanového sýra, nastrouhané wasabi podle chuti, sůl, sladká paprika

1) Oloupaná vejce podélně rozřízněte, vyjměte žloutky a dejte je do misky. Přidejte čerstvý sýr, wasabi, osolte a vymíchejte hladký krém.

2) Jamky po žloutcích vyplňte krémem a posypte trochou sladké papriky.

Majonéza

3 vejce, 2 lžičky dijonské hořčice, ½ citronu, sůl, pepř, 1lžička wasabi , 200 ml slunečnicového

oleje

1) Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vlijte do vyšší odměrky, přidejte hořčici, šťávu z citronu, sůl a pepř. Nakonec přidejte najemno nastrouhané wasabi, nebo pastu.

2) Za stálého mixování pomalu přilévejte olej. Mixujte do té doby, až se všechny suroviny spojí v hladkou majonézu.

3) Podle chuti přidejte sůl, pepř nebo citronovou šťávu, případně ještě trochu wasabi.

Oloupané, pokrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka.

Mezitím zahřejte v rendlíku mléko, vmíchejte wasabi a chvíli společně prohřejte.

Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, promíchejte s máslem, přilévejte horké mléko a vařečkou nebo pevnější metlou míchejte do hladké kaše.

Bramborová kaše

500 g brambor, sůl, 100 ml mléka, 2 lžičky wasabi, 2 lžíce másla

1) Oloupané, pokrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka.

2) Mezitím zahřejte v rendlíku mléko, vmíchejte wasabi a chvíli společně prohřejte.

3) Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, promíchejte s máslem, přilévejte horké mléko a metlou vymíchejte do hladké kaše.

Losos se špenátem

2 plátky lososa s kůží, 1 lžička nahrubo drceného barevného pepře, sůl, 4 lžíce oleje, 50 g másla, 250 g špenátových listů, lžička nebo podle chuti wasabi, citron

1) Lososa osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou nechte odležet chvíli 30 minut při pokojové teplotě.

2) Připravte si nepřilnavou pánev, nalijte do ní olej a nechte rozpálit. Filety z lososa položte kůží dolů a nechte přibližně 3–4 minuty péct. Poté filet opečte i z druhé strany.

3) Mezitím na jiné pánvi v rendlíku rozpusťte zbylé máslo, přidejte špenátové listy a poduste je asi 1 minutu, odstavte, osolte a vmíchejte nastrouhané wasabi.

4) Servírujte spolu s lososem a přidejte plátek citronu a kopeček wasabi.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Příznaky leukemie nezná 90 % lidí, ukazuje průzkum
epochalnisvet.cz
Příznaky leukemie nezná 90 % lidí, ukazuje průzkum
Akutní i chronické leukemie patří mezi nádorová onemocnění krve a krvetvorby, pro která v současnosti neexistuje screeningový program zachycující nemoc v široké populaci. Na leukemii však může poukázat běžné vyšetření krevního obrazu – ať již v rámci pravidelných preventivních kontrol u praktického lékaře, nebo v případě příznaků. Důležitým předpokladem je, aby pacient určité symptomy rozpoznal
Když se nebe snese na Zemi: Hrozba z vesmíru, která změnila planetu
enigmaplus.cz
Když se nebe snese na Zemi: Hrozba z vesmíru, která změnila planetu
Odvěká otázka, která nás provází po tisíce let: Jak jednou skončí svět? Jedním z nejpravděpodobnějších a zároveň nejničivějších scénářů, který se už jednou odehrál, je dopad vesmírného tělesa. Co by t
Věčná síla barev v magii…
nejsemsama.cz
Věčná síla barev v magii…
Ať už toužíte po nehynoucí lásce, finanční hojnosti, nebo pevnějším zdraví, barvy vám mohou posloužit jako cenný pomocník při magických rituálech. Každá barva totiž obnáší i svoji specifickou frekvenci. Jak můžete využít energii barevných tónů pro zlepšení života? Barvy v magii mají nekonečný a mnohdy nedoceňovaný potenciál.Propojením barev a jejich energie se můžete snadno napojit na to,
Z mikrospánku mě probral známý hlas
skutecnepribehy.cz
Z mikrospánku mě probral známý hlas
Chvátala jsem tehdy domů, navzdory velké únavě jsem jela jako o závod. Vtom jsem uslyšela povědomý hlas, jak na mě volá. Zabránil tak neštěstí. Nemyslela jsem si, že jsem natolik unavená, aby mi hrozil mikrospánek. Najednou se to ale stalo. Byl to zlomek vteřiny, a já spala. V jízdě na dálnici… Náhle jsem spatřila tvář mého mrtvého dědečka,
Ikonický styl Visionnaire v Indii
rezidenceonline.cz
Ikonický styl Visionnaire v Indii
Když indická realitní společnost BPTP svěřila vybavení interiérů svého projektu, postaveného v Novém Dillí, světoznámé italské značce Visionnaire, šlo vlastně o zakázku obdobnou modelům haute couture. Prototyp Villy Visionnaire v komplexu, který na rozloze téměř jednoho hektaru vyrostl v předhůří Aravalli Hills, byl míněn jako inspirace pro zájemce o pořízení domu snů. Představuje vysoce funkční
Milenky Marešovi povoleny, jenže za jakou cenu?
nasehvezdy.cz
Milenky Marešovi povoleny, jenže za jakou cenu?
Po spekulacích o údajné nevěře s asistentkou se jeden z našich nejúspěšnějších moderátorů Leoš Mareš (49) snaží navenek ukázat, že je ve vztahu s manželkou Monikou (44) všechno v nejlepším pořádku.
Sporná volba římského krále: Kurfiřti Leopolda I. pěkně potrápili
historyplus.cz
Sporná volba římského krále: Kurfiřti Leopolda I. pěkně potrápili
Už jako dítě chodí rád na mši. Když na to přijde, z kostek si staví kaple a kostely. „Církevní dráha bude pro něj to pravé,“ maluje si císař Ferdinand III. při pohledu na svého mladšího syna Leopolda. Se štědrými prebendami, které církev nabízí, má jistotu, že jeho potomek strádat nebude. S tím, že by jednou
Mladší generace mají nižší riziko, že se u nich rozvine demence
21stoleti.cz
Mladší generace mají nižší riziko, že se u nich rozvine demence
Jak populace stárne, u většího množství lidí se projevují příznaky demence a kognitivního úpadku. Boj s demencí se tak stává jedním z nejpalčivějších problémů systémů veřejného zdraví po celém světě.
Mizející profese a jejich stinné stránky: Od majáku k horám
epochaplus.cz
Mizející profese a jejich stinné stránky: Od majáku k horám
V době, kdy technologie neustále mění trh práce, mizí některá kdysi klíčová a osamělá povolání. Připravte se na pohled do světa, kde požární hlídky nahrazují drony a majáky řídí stroje. Poznejte temné stránky samoty a psychické zátěže, které tyto profese přinášely, a zjistěte, co je to „kabinová horečka“. Kuriózní povolání Mizející profese a jejich stinné
Krémová polévka z cukety
tisicereceptu.cz
Krémová polévka z cukety
Výtečná krémová polévka z cukety doplněná sýrem zachutná nejen těm, kdo mají husté polévky v oblibě. Potřebujete 1 cuketu 1 cibuli olej 1 mrkev 2–3 brambory 2 stroužky česneku 1 l vývaru
Zajímavé putování k sochám Václava Levého
epochanacestach.cz
Zajímavé putování k sochám Václava Levého
Zakladatel moderního českého sochařství a učitel J. V. Myslbeka byl ve svém tvoření plodný. Jeho zajímavá díla naleznete v Česku i za hranicemi. V lese, ve skalách, na hřbitovech, v chrámech… Tvorba Václava Levého má široký záběr a zajímavé motivy. Lesní sochy Had, Harfenice a kaplička Začátek výletu si naplánujte v obci Želízy. Od koupaliště
Classics Vintage Rally Healey: Výjimečný model ve třech variantách
iluxus.cz
Classics Vintage Rally Healey: Výjimečný model ve třech variantách
Po dvou letech čekání se vrací legenda. Roku 2025 uvádí Frederique Constant tři nové varianty proslulé řady Vintage Rally Healey – bezprecedentní nabídku, která reaguje na nepřetržitou poptávku trvají