Domů     Wasabi: Tak trochu jiný křen
Wasabi: Tak trochu jiný křen
3.6.2025

Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi.

V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé.

Pokud je chcete opravdu ochutnat, hledejte na výrobku název hon wasabi. A pak je tu ještě další možnost, která vás možná překvapí. Můžete mít doma čerstvé a kdykoliv, protože je lze vypěstovat i v našich podmínkách.

Pro zdraví i pro chuť

Japonci odjakživa považují wasabi za přírodní antibiotikum.

Navíc obsahuje látky, které působí jako silné antioxidany, spoustu minerálů a je bohaté na vitamín C i vitamíny skupiny B. Jeho konzumace pomáhá snížit hladinu cholesterolu a je vhodné i při léčení artritidy.

Přes nesporné zdravotní benefity je tu ale přece jen jedno ale. Mělo by se užívat s mírou, protože přehnaná konzumace ovlivňuje činnost jater a pozor by si měli dát ti, kteří trpí některou alergií. .

Jak začít s pěstováním?

Wasabi patří do čeledi brukvovitých a rostlina vyroste do výšky 20 až 30 centimetrů. Konzumuje se silný oddenek, který rostlina tvoří pod zemí, jedlé jsou ale i listy a řapíky.

Nepatří mezi úplně nenáročné rostliny, ale když mu připravíte vhodné podmínky, bude se vám dařit. Nejdůležitější je pro ně stálé vlhko, a pokud možno teplota mezi 7 a 21 °C. K tomu musíte zajistit také propustnou půdu a dobře zastíněné místo.

Wasabi totiž nedělá dobře přímé slunce. S tím si ale snadno poradíte, protože je buď můžete pěstovat pod stromy, nebo vytvoříte vhodnou látkovou zástěnu. Ideální je, když najdete místo někde, kde je stálé vlhko, ideální je v blízkosti jezírka nebo potoka.

Dá se pěstovat i ve skleníku, tam je zasaďte pod vzrostlejší rostliny blízko zastíněných oken.

Kam je umístit?

Rostliny nejsou úplně mrazuvzdorné, pokud víte, že u vás teploty klesají pod -12 °C, je výhodnější je zasadit do větších nádob, abyste je mohli v případě potřeby přemístit a chránit před velkými mrazy.

Hodí se třeba různé kontejnery nebo poloviční sudy či větší kbelíky, aby se kořeny mohly rozrůstat. Tam kde je tepleji, můžete zkusit i pěstování ve volné půdě.

Sazenice nebo ze semen

Asi výhodnější jsou sazenice, které se už dají sehnat na trzích, v zahradnictvích i na e-shopech. Semínka jsou sice levnější, ale těžko se shánějí. Aby vyklíčila, musí být skladována ve vlhku. A i pak je práce s nimi složitější.

Hned, jak je obdržíte, je musíte dát do misky s destilovanou vodou, nechat nabobtnat a do 48 hodin zasít. Půdu pak je potřeba udržovat stále vlhkou, ale klíčící rostliny nepřelít. Proto je nejvhodnější použít několikrát denně k zvlhčení půdy rozprašovač.

Pokud jsou rostliny větší, nebo jste je vypěstovali ze sazenic, dejte pod nádobu velkou a hlubokou podmisku, ve které můžete nechat pořád stát vodu. A pozor, zálivku nesmíte na rozdíl od jiných rostlin omezit ani v zimě.

Právě když rostliny nemají příliš světla a okolní teplota se pohybuje okolo 8–12 °C, začínají narůstat a vytvářejí krásné listy.

Kdy sklidíte

Musíte se obrnit trpělivostí. Své vlastní wasabi ochutnáte nejdříve za dva roky. Kořeny se sklízejí až když jsou dlouhé asi 20 centimetrů. Neměli byste ovšem nikdy sklízet více oddenků než právě potřebujete. Wasabi je nejlepší úplně čerstvé, protože silice z něj rychle vyprchají.

Do čeho se hodí

Možností užití oddenků wasabi v kuchyni je celá spousta.

Kromě již zmíněného sushi je můžete dát do různých salátových dresinků, ale přidat je můžete i do polévek, pomazánek či omáček, dokonce i do guláše, nebo můžete zkusit vyrobit netradiční zmrzlinu…V každém případě je musíte předem nejemno nastrouhat.

Japonci na to mají speciální struhadlo s vypnutou žraločí kůží, vám postačí velmi jemné porcelánové. Pokud kousek zbyde, můžete hoe uložit do vlhké látky a do mikrotenového sáčku a dát do ledničky. Ale spotřebujte je co nejdříve.

Pár receptů na vyzkoušení

Hrášková krémová polévka

350 g mraženého hrášku, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 2 brambory, špetka muškátového květu, sůl, pepř, 2 lžičky wasabi, hrst čerstvého špenátu, 1 lžíce citronové šťávy

1) Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle dosklovata. Přisypte špetku muškátového květu a nechte rozvonět. Zalijte zeleninovým vývarem.

2) Přidejte na menší kostičky nakrájené oloupané brambory, sůl a čerstvě namletý pepř. Vařte na mírném ohni, dokud brambory nebudou měkké.

3) Do polévky přisypte 250 g mraženého hrášku, propraný špenát a 2 lžičky wasabi. Nechte 30 vteřin vařit a poté polévku rozmixujte dohladka.

4) Hotovou polévku dochuťte solí a citronovou šťávou a nakonec přihoďte 100 g mraženého hrášku. Nechte přejít varem a ihned podávejte.

Plněná vejce

4 vejce natvrdo, 100 g čerstvého smetanového sýra, nastrouhané wasabi podle chuti, sůl, sladká paprika

1) Oloupaná vejce podélně rozřízněte, vyjměte žloutky a dejte je do misky. Přidejte čerstvý sýr, wasabi, osolte a vymíchejte hladký krém.

2) Jamky po žloutcích vyplňte krémem a posypte trochou sladké papriky.

Majonéza

3 vejce, 2 lžičky dijonské hořčice, ½ citronu, sůl, pepř, 1lžička wasabi , 200 ml slunečnicového

oleje

1) Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vlijte do vyšší odměrky, přidejte hořčici, šťávu z citronu, sůl a pepř. Nakonec přidejte najemno nastrouhané wasabi, nebo pastu.

2) Za stálého mixování pomalu přilévejte olej. Mixujte do té doby, až se všechny suroviny spojí v hladkou majonézu.

3) Podle chuti přidejte sůl, pepř nebo citronovou šťávu, případně ještě trochu wasabi.

Oloupané, pokrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka.

Mezitím zahřejte v rendlíku mléko, vmíchejte wasabi a chvíli společně prohřejte.

Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, promíchejte s máslem, přilévejte horké mléko a vařečkou nebo pevnější metlou míchejte do hladké kaše.

Bramborová kaše

500 g brambor, sůl, 100 ml mléka, 2 lžičky wasabi, 2 lžíce másla

1) Oloupané, pokrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka.

2) Mezitím zahřejte v rendlíku mléko, vmíchejte wasabi a chvíli společně prohřejte.

3) Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, promíchejte s máslem, přilévejte horké mléko a metlou vymíchejte do hladké kaše.

Losos se špenátem

2 plátky lososa s kůží, 1 lžička nahrubo drceného barevného pepře, sůl, 4 lžíce oleje, 50 g másla, 250 g špenátových listů, lžička nebo podle chuti wasabi, citron

1) Lososa osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou nechte odležet chvíli 30 minut při pokojové teplotě.

2) Připravte si nepřilnavou pánev, nalijte do ní olej a nechte rozpálit. Filety z lososa položte kůží dolů a nechte přibližně 3–4 minuty péct. Poté filet opečte i z druhé strany.

3) Mezitím na jiné pánvi v rendlíku rozpusťte zbylé máslo, přidejte špenátové listy a poduste je asi 1 minutu, odstavte, osolte a vmíchejte nastrouhané wasabi.

4) Servírujte spolu s lososem a přidejte plátek citronu a kopeček wasabi.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
reklama
Šikovné tipy
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Duše manžela neměla klid!
skutecnepribehy.cz
Duše manžela neměla klid!
Měli jsme s Adamem krásné manželství a věřili, že spolu zestárneme. Jenže do naší lásky zasáhl tragický osud. Byli jsme s mým milovaným Adamem natolik propojeni, že poté, co můj muž zemřel, se snažil navázat se mnou spojení. Po měsíci strašidelných jevů věřím, že duše existuje i bez těla. Největší hrůzu jsem prožila na chodbě před zrcadlem! Láska
Plněné kapsičky
nejsemsama.cz
Plněné kapsičky
Skvěle chutnají, když se naplní tuňákem nebo pikantní uzeninou. Ingredience na 8 kousků: ● 1 balení chlazeného listového těsta ● 2 mozzarelly ● hrst lístků bazalky ● hrst sušených rajčat ● sůl ● pepř ● vejce na potření ● semínka na posypání Postup: Listové těsto nakrájejte na 8 čtverečků. Sušená rajčata nakrájejte na kousky, mozzarellu natrhejte. V misce promíchejte rajčata i sýr s lístky bazalky. Přidejte
Záhadný objev na Marsu: Jsou tři obří věže umělého původu?
enigmaplus.cz
Záhadný objev na Marsu: Jsou tři obří věže umělého původu?
Nikam jinam se neupírají oči hledačů mimozemšťanů tolik, jako k povrchu Rudé planety. Možné známky života jsou odtud hlášeny každých několik dnů. Naposled se ale amatérským badatelům podařil úlovek, k
Hladové hvězdice berou útokem korálové útesy! Dobrovolníci jdou na ně s dřevěnými harpunami
21stoleti.cz
Hladové hvězdice berou útokem korálové útesy! Dobrovolníci jdou na ně s dřevěnými harpunami
Korálové útesy, to je bezesporu klenot, který je třeba chránit. Koneckonců jsou zásadní součástí oceánských ekosystémů. Jedno z nebezpečí, kterému v současnosti čelí, představuje živočich z vodní říše
Hrozila za urážku metresy Bastila?
historyplus.cz
Hrozila za urážku metresy Bastila?
„Jednou bude víc než královna,“ pronáší jasnovidka v roce 1730 poté, co důkladně prozkoumala ručku devítileté Jeanne-Antoinette Poissonové. Ambiciózní matka děvčátka hned ví, co to znamená. Její dcerka se stane královskou metresou. Skvělá výchova Malá Jeanne (1721–1764) roste do krásy. To však k úspěchu nestačí. Rodina jí zajišťuje skvělé vzdělání, srovnatelné s dívkami z aristokratických
Záhadná věž na Zvíkově: Je chráněna prastarou magií?
epochanacestach.cz
Záhadná věž na Zvíkově: Je chráněna prastarou magií?
Nejvíce otazníků se na hradě Zvíkově určitě vznáší nad hradní věží Markomanka, která kdysi sloužila jako úkryt korunovačních klenotů. Právě tady mají být nejsilnější tajemné proudy energie, které dokážou způsobit nevysvětlitelné poruchy elektroniky. Kameny věže pak na sobě nesou šifry, ukazující prý cestu k pokladu. Zvláštní kapitolu v historii hradu, založeného v první polovině 13. století, hraje
Ulice rozděluje Hrušínského a jeho manželku?
nasehvezdy.cz
Ulice rozděluje Hrušínského a jeho manželku?
Raději riskovat zdraví než přijít o roli Vlasty Peška v Ulici? Právě tak to s Rudolfem Hrušínským ml. (78) vypadá. Má bojovat s vážnými zdravotními problémy, ale o konci v Ulici nechce ani slyšet. Z
Zjevení Panny Marie v La Salettě: Matka Kristova nebo šílená jeptiška?
epochaplus.cz
Zjevení Panny Marie v La Salettě: Matka Kristova nebo šílená jeptiška?
Ve vzduchu se objevuje rotující zlatá záře a v ní krásná žena v bílém rouchu. Žehná a pronáší prorocká slova o osudu světa, o lásce boží, o pokání. Vidí ji však pouze vyvolení. Je polojasný den, sobota 19. září 1846. Ve francouzských Alpách, na svahu hory Planeau vypínající se nad shlukem osad La Saletta, pase skupina malých
Apartmá na střeše Londýna
rezidenceonline.cz
Apartmá na střeše Londýna
Londýn je nejnavštěvovanějším evropským městem, pro investory je lákavou lokalitou. Apartmán vybavený designovými skvosty v mrakodrapu Neo Bankside oprávněně přitahuje pozornost. Apartmány v Neo Bankside Towers nadchnou originalitou a komfortem. S nádherným výhledem na řeku Temži a londýnské panorama s katedrálou sv. Pavla patří k tomu nejlepšímu, co současná interiérová tvorba ve Velké Británii může nabídnout. Komplex
Děsili Vikingové křesťany nahotou?
epochalnisvet.cz
Děsili Vikingové křesťany nahotou?
„Je tomu skoro 350 let, co jsme my a naši praotcové osídlili tuto nádhernou zemi, ale nikdy předtím nedocházelo k takovému teroru, jakému my nyní čelíme ze strany pohanů,“ pohoršuje se středověký vzdělanec Alcuin z Yorku…V roce 793 zaútočili na klášter Lindisfarne u anglických břehů Vikingové.   Severští bojovníci z oblasti dnešní Skandinávie se zjevují
Hodinky od Mühle Glashütte s vyšším posláním
iluxus.cz
Hodinky od Mühle Glashütte s vyšším posláním
Pokud hledáte hodinky pro jemného milovníka minimalistického designu, co si potrpí na latte a zenový klid, raději dál nečtěte. Tohle je stroj, který by si na zápěstí připnul Poseidon sám – kdyby nosil
Éclairs, láska na první pohled
tisicereceptu.cz
Éclairs, láska na první pohled
Až uvidíte tuhle francouzskou cukrovinku, zamilujete se. Donutí vás zastavit se a vnímat ji všemi smysly. Tak lákavá je na pohled. A což teprve až začnete objevovat tajemství, které skrývá uvnitř.