Domů     Cibule v hlavní roli
Cibule v hlavní roli
21.3.2025

Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe.

Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč?

Smažené kroužky

Potřebujete:

3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na smažení, 1 špetku jedlé sody

Na omáčku:

sůl, 2 lžíce nasekané pažitky, chilli, 120 g zakysané smetany, 2 lžičky dijonské hořčice, mleté papriky, 120 g majonézy, 3 lžíce smetany (12%).

Postup:

1) Nejprve si připravte omáčku: prošlehejte majonézu se smetanou, hořčicí, paprikou a chilli. Vmíchejte do ní pažitku a dochuťte solí. V lednici nechejte cca 30 minut odležet.

2) Oloupané cibule nakrájejte na širší kroužky, vložte na minutu do horké vody a nechejte okapat. Na těstíčko prošlehejte pivo s vejci, vmíchejte mouku se sodou, solamyl, ochuťte pepřem a solí.

Kroužky obalujte v hladké mouce, pak v těstíčku a smažte z obou stran do zlatova na rozpáleném oleji.

Cibulové kroužky je pokrm nejčastěji podávaný jako předkrm nebo příloha.

Pochází z americké kuchyně, ale je populární také v Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Jihoafrické republice, Novém Zélandu a také v některých částech pevninské Evropy a Latinské Ameriky.

Podávají se jako chuťovka nejčastěji k pivu nebo jako příloha k domácím burgrům.

Pizza z listového těsta

Potřebujete:

1 balíček listového těsta, 1 ks zakysanou smetanu, 3 cibule, 200 g šunky, černé olivy, 150 g tvrdého sýra, 150 g nastrouhané nivy, oregano a směs koření na kuře

Postup:

1) Listové těsto rozválejte na plech, potřete zakysanou smetanou a poklaďte plátky šunky. Cibuli nakrájejte na plátky a přidejte na šunku.

2) Zasypte pokrájenými černými olivami a posypte směsí z nastrouhaných sýrů.

3) Na závěr lehce posypte oreganem a kořením na pečené kuře. Pečte při 180 °C přibližně 20 minut.

Francouzský cibulový koláč

Potřebujete:

Těsto: 300 g hladké mouky, 150 ml vody, 0,5 lžičky sušeného droždí, 30 g oleje a sůl

Náplň:

200 ml zakysané smetany, 200 g tvarohu (tučného), 500 g cibule, 250 g slaniny, 6 stroužků česneku, pepř, sůl, tymián, bazalku a oregáno.

Postup:

1) Do mísy nasypte mouku, do které zamíchejte sůl a droždí. Pomalu přidejte vodu a olej a vypracujte kynuté těsto.

2) Mezitím nakrájejte slaninu na nudličky a orestujte. Cibuli nakrájejte na drobno a přimíchejte ke slanině a chvilku opékejte. V misce smíchejte smetanu s tvarohem, solí, pepřem, česnekem, oreganem a bazalkou.

3) Těsto rozválejte a vložte do zapékací nebo dortové formy, kterou jste předtím vyložili pečícím papírem. Těsto potřete tvarohovou směsí a navrch posypejte cibulí se slaninou. Posypejte lehce tymiánem. Pečte v troubě vyhřáté na maximum velmi krátce, asi 7 minut.

Cibulové brambory

Potřebujete:

6 velkých brambor, 2 cibule, 5-6 plátků anglické slaniny, plátek másla, trochu oleje, 1/2 lžičky uzené papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, snítku rozmarýnu, sůl a pepř

Postup:

1) Brambory a cibuli oloupejte. Slaninu nakrájejte na drobno, cibuli na proužky. Brambory nakrájejte na tenká cca 3-4 mm kolečka. Část cibule odložte.

2) Slaninu vyškvařte a je li třeba, kápněte trochu oleje. Poté přidejte cibuli a když začne vonět a změkne, odstavte. Do pekáčku na dno rozložte cibuli se slaninou.

Plátky brambor osolte a opepřete a položte je na cibuli do pekáčku a občas proložte odloženou cibulí.

3) Máslo rozpusťte a do vlažného přimíchejte koření. Takto ochuceným máslem potřete mašlovačkou brambory. Potírejte je i během pečení.

4) Pekáček přikryjte alobalem a pečte cca 20 minut. Pak odkryjte a dopečte do zlaté barvy. Hotové promíchejte se spodní cibulí. Podávejte se zeleninovým salátem.

Francouzská cibulačka

Potřebujete:

3 větší cibule, 50 g másla, 1 lžíci pšeničné mouky, 1 litr domácího kuřecího nebo hovězího vývaru, sůl, bobkový list, 1 bagetu, 1 lžíci oleje na osmahnutí, 70 g strouhaného sýra typu ementál, 150 ml suchého bílého vína a špetku pepře

Postup:

1) Cibule pokrájejte napříč na tenká kolečka. V hrnci rozpusťte máslo a na mírném ohni osmahněte cibulku 15 až 20 minut dokud nezíská zlatohnědou barvu. Pak ji poprašte moukou, zamíchejte a ještě minutu smažte.

2) Přilijte vývar, osolte, opepřete, přihoďte bobkový list (a případně i víno) a zamíchejte. Uveďte směs do varu a hned stáhněte plamen. Vařte na mírném ohni půl hodiny. Potom polévku odstavte a odstraňte bobkový list.

3) Bagetu nakrájejte šikmo na plátky a ty opečte na pánvi na oleji dozlatova. Do hlubších misek nebo talířů nalijte horkou polévku, navrch položte vždycky dva plátky chleba a posypte je sýrem.

Zapněte troubu na nejvyšší stupeň nebo na grilování a na chvilku misky vložte pod rozpálený gril. Podávejte, jakmile se sýr roztaví.

Pikantní pomazánka

Potřebujete:

5 vajec, 1 kelímek majonézy, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci oleje na smažení, 1 svazek jarní cibulky, 200 g měkkého salámu

Postup:

1) Vajíčka uvařte natvrdo. Vychladlá je oloupejte a oddělte žloutky od bílků. Cibulky nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na oleji. Nechejte vychladnout.

2) Dejte vše do misky, přidejte vidličkou pomačkané vařené žloutky, na kostičky pokrájené bílky, mletou nebo strouhanou uzeninu.

3) Pomazánku promíchejte, ochuťte hořčicí, citronovou šťávou, osolte a smíchejte s majonézou. Nakonec vmíchejte nakrájenou petrželku kudrnku. Pomazánku nechejte uležet v chladničce. Vychladlou ji namažte na bílou veku a ozdobte plátkem rajčete.

Foto: Shutterstock
Zdroje informací: toprecepty.cz, apetitonline.cz, recepty.cz
Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je ze Švandové vypočítavá zlatokopka?
nasehvezdy.cz
Je ze Švandové vypočítavá zlatokopka?
Tohle manžel herečky Jany Švandové (77) ze seriálu Jedna rodina neuslyší rád. Na otázku, proč se před sňatkem s developerem Pavlem Satoriem (75) dvakrát rozvedla, měla jasnou odpověď: „Protože v té
Muzeum československého opevnění Kladruby
epochanacestach.cz
Muzeum československého opevnění Kladruby
Jen dvě stě metrů od brány kladrubského kláštera čeká architektonická zajímavost zcela jiného druhu a o celá staletí mladší. Muzeum československého opevnění Kladruby sestává ze dvou betonových bunkrů vybudovaných v roce 1938. První z nich se podařilo zrekonstruovat do původní podoby tak věrně, že se až zdá, že si posádka jen na chvilku odskočila. Uvnitř byla znovu
Nejen rostliny mizí. V ohrožení je i samotná taxonomie – základ ochrany biodiverzity
epochalnisvet.cz
Nejen rostliny mizí. V ohrožení je i samotná taxonomie – základ ochrany biodiverzity
Čeští vědci ročně objeví a popíší desítky nových druhů organismů. Každý nově popsaný druh rozšiřuje poznání o přírodě a nabízí potenciál pro využití v medicíně, zemědělství i ochraně přírody. Tisíce jich ale ještě zůstávají neobjeveny.   Mnohé z nich z přírody mizí dříve, než je vůbec stihneme poznat. Taxonomie, která je základním kamenem pro jakýkoliv výzkum biodiverzity,
Hrabě Harrach probudil Krkonoše
historyplus.cz
Hrabě Harrach probudil Krkonoše
Zdatný a rozvážný podnikatel, mecenáš umění, politik, hospodář, otec českých lyžníků a nadšený propagátor turistiky. Jan Nepomuk Harrach je osvíceným šlechticem a jeho činorodost udivuje dodnes. Výraznou stopu zanechal hlavně v Krkonoších. Hrabě Harrach (1828–1909) se narodil ve Vídni jako syn vzdělaného, vlastenecky orientovaného Františka Arnošta z Harrachu (1799–1884) a jeho manželky Anny Marie Terezie (1809–1881),
Pikantní kuře
nejsemsama.cz
Pikantní kuře
Maso vybírejte nejlépe u řezníka nebo farmáře. Budete mít jistotu o kvalitě i čerstvosti. Místo pomerančů můžete maso zkusit péct třeba také s broskvemi nebo jablky. Ingredience na 4 porce: 4 kuřecí prsa 50 g koření garam masala sůl pepř 1 lžička mleté skořice 2 lžíce hladké mouky 2 pomeranče 2 cibule několik snítek rozmarýnu Postup: Pomeranče a cibule nakrájejte na kolečka.
Co s námi dělají negativní energie?
enigmaplus.cz
Co s námi dělají negativní energie?
Nemůžeme je vidět a obvykle je ani nevnímáme. Přesto jsou různé energie všude kolem nás a z dlouhodobého hlediska jejich působení může člověka ovlivnit víc, než by se na první pohled zdálo. Negativním
Elixír života a vášně
rezidenceonline.cz
Elixír života a vášně
Moderní dům, zařízený luxusními ikonickými solitéry, překvapivě působí dojmem starobylé solidnosti. Zadání klientů bylo zdánlivě komplikované – přáli si vytvořit interiér v novém domě, který by ale působil dojmem letité zabydlenosti, nebyl výstřední, současně i po nějakém čase stále aktuální. Mladý pár hodně cestuje a velmi dobře se orientuje ve světě designu. Také proto architekt
Cuketová buchta s citronovou polevou
tisicereceptu.cz
Cuketová buchta s citronovou polevou
Chcete udělat radost mlsným jazýčkům? Pak pro vás máme chutnou buchtu. Ingredience 400 g cukety 2 vejce 300 g cukru krupice 230 ml oleje 400 g hladké mouky 6 g jedlé sody 4 g kypřicího prá
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
iluxus.cz
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
Společnost TOYOTA GAZOO Racing představila novou verzi modelu GR Yaris Aero Performance, která se pyšní aerodynamickými úpravami na základě praktických zkušeností z motoristického sportu. Toyota GR
Zrcadlo po závistivé tetě nás ničilo
skutecnepribehy.cz
Zrcadlo po závistivé tetě nás ničilo
Byla jsem šťastná, že ten úžasný kousek po tetičce můžu mít doma právě já. To zrcadlo bylo nádherné. Do naší rodiny ale vneslo jenom nenávist. Mou velkou vášní je starožitný nábytek. Jenže na to, abych si takové kousky nábytku mohla pořídit, jsem bohužel nikdy neměla dost peněz. Jen tu a tam si koupím nějaký drobný kousek,
Svět podle Rutherforda: Planetární model atomu
21stoleti.cz
Svět podle Rutherforda: Planetární model atomu
Když se řekne „atom“, naprosté většině lidí vytane na mysli malá sluneční soustava, tzv. Rutherfordův model. Možná kvůli tomu, že je všudypřítomný – esteticky rozvířené elektrony se staly symbolem ate
Stonehenge, kostel i tank: 5 netradičních věcí, které jsou nafukovací!
epochaplus.cz
Stonehenge, kostel i tank: 5 netradičních věcí, které jsou nafukovací!
Nafukovací nemusí být jen matrace nebo plavací kruh. Možností je mnohem víc a na vodu se některé z nich ani nedostanou… Díky lehkosti a skladnosti však svému účelu slouží skvěle! Tank odkdy: 1942 Jak vyhrát bitvu, nebo celou válku? Jedním z osvědčených prostředků je odedávna lest! Zkrátka nenápadně oklamat nepřítele. S originálním nápadem přijdou během