Domů     Vánoční cukroví letos trochu jinak
Vánoční cukroví letos trochu jinak
13.12.2024

A zase je tu sváteční pečení. Možná si i vy letos říkáte, že svůj obvyklý repertoár trochu obměníte. Máme pro vás pár receptů, třeba se vám bude některý hodit.

Kokosové pusinky

(asi 20 kusů)

3 bílky, 150 g cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 5 šálků strouhaného kokosu

1) Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem.

2) Vyšlehejte bílky, přidejte cukr, vanilku a sůl a intenzivně šlehejte, až se vytvoří tuhý sníh. Přidejte kokos a opatrně ho zapracujte stěrkou.

3) Pomocí cukrářského sáčku s velkou tryskou tvořte na plechu malé hromádky asi 2,5 cm od sebe.

Pečte 20–25 minut. Plech v troubě otáčejte, aby se rovnoměrně propekly. Nakonec nechte zcela vychladnout.

Doba přípravy 40 minut

Náročnost 2

Kokosové pusinky známe i u nás, tenhle recept ale pochází z Venezuely, kde jim říkají Besitos De Coco. Pusinky milují i v jiných zemích Latinské Ameriky, třeba Kolumbii, Brazílii, Portoriku či na Kubě.

Recepty i názvy se trochu liší, v každém případě hodně záleží na kvalitě kokosu. Co takhle si koupit celý ořech a dužinu nastrouhat?

Linecké s arašídovým máslem

(asi 20 kusů)

350 g hladké mouky, 200 g povoleného másla, 60 g jemného 100% arašídové másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu, špetka soli

Na náplň: 1250 g cukru krupice, 30 g másla, 65 g smetany ke šlehání, špetka soli + 85 g jemného arašídového másla

1) Do mísy od robotu dejte mouku, na kostky nakrájené máslo, arašídové máslo, moučkový cukr, žloutek, vanilku a špetku soli a nechte ho pracovat na střední výkon, až vnikne těsto. Můžete je zpracovat i ručně.

2) Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici.

3) 2 hodiny před pečením těsto vyndejte a rozdělte na 3 části. Každou část důkladně propracujte.

4) Vyválejte na tenký plát asi 3 – 4 mm a vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C zhruba 8 minut.

5) Upečené cukroví sejměte z plechu i s papírem a nechte vychladnout.

6) Udělejte si náplň. Cukr zahřívejte v hrnci se silnějším dnem a míchejte, dokud se nerozpustí a nepřemění se v karamel.

Přidejte máslo a míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí – může to chvíli trvat, ale při střední teplotě a míchání se ingredience spojí.

7) Pomalu přilijte připravenou smetanu a opět míchejte, dokud se suroviny nespojí. Nechte asi 1 minutu probublávat.

8) Jakmile je karamel hotový, stáhněte jej z plotny, přidejte špetku soli, zamíchejte a přelijte do čisté nádoby. Nechte úplně vychladnout a poté do něj zapracujte arašídové máslo. Jednotlivé tvary krémem slepte.

Doba přípravy 120 minut

Náročnost 2

Linecké těsto, jak ho známe my, je hladké a nejsou v něm oříšky, zatímco pravé ať už světlé nebo hnědé linecké je obsahuje. Americký kompromis s arašídovým máslem je přinejmenším zajímavý.

A pokud by se vám nechtělo dělat se slaným karamelem, klidně použijte marmeládu, jak jste zvyklí.

Springerle

(asi 20 kusů)

4 polévkové lžíce anýzu, 500 g moučkového cukru, 2 g kypřícího prášku do pečiva, 500 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce sherry brandy, 4 vejce

1) Vejce šlehejte s moučkovým cukrem do husté pěny, dokud nenabude. Kypřící prášek rozpusťte v třešňovici a přidejte do směsi. Přisypte mouku a vymíchejte nelepivé těsto.

Dejte je do misky, zakryjte vlhkou utěrkou a nechte v chladu (ne v lednici) minimálně 12 hodin, nejlépe přes noc.

2) Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvořte váleček a ten nakrájejte na kousky, poprašte moukou a vtlačte do formiček vysypaných moukou, až se na těsto obtiskne motiv. Springerle pak z formiček vyklepněte.

3) Položte je spodní stranou na plech posypaný anýzem tak, aby se do každého kousku obtisklo několik zrnek. Potom je nechte odkryté na plechu v chladné místnosti dalších 12 hodin, nejlépe přes noc.

4) Pečte v troubě na 150 °C asi 15–25 minut, povrch sušenek musí zůstat bledý. Vychladlé skladujte v dobře těsnící uzavřené nádobě.

Doba přípravy 60 minut + odležení

Náročnost 2

Sušenky, které se dělávaly k různým náboženským svátkům a zejména na Vánoce, pocházejí z Německa a pekly se už ve 14. století. Tradiční formičky na springerle jsou dřevěné, ale můžete použít i plastové nebo kovové. Seženete je na e-shopech nebo na některých vánočních trzích.

Kourabiedes

(asi 40 kusů)

900 g hladké mouky, 500 g másla, 220 g moučkového cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 lžička hořkého mandlového likéru, 300 g pražených nasekaných mandlí, 1 čajová lžička růžové vody, 1 lžíce růžové vody na postříkání, moučkový cukr na posypání

1) Máslo vyjměte z lednice asi 2–3 hodiny před použitím, aby při pokojové teplotě změklo.

2) Předehřejte troubu na 180 °C. V mixéru pomocí šlehacího nástavce šlehejte máslo 5–6 minut vysokou rychlostí, dokud nezbělá. Přidejte moučkový cukr a vanilku. Pokračujte dalších 5–7 minut. Jakmile přidáte cukr, objem másla se může zmenšit, ale po chvíli zas nabude.

3) Pak po částech přidávejte mouku, jemně ji vmíchávejte špachtlí a poté přidejte mandle.

4) Těsto zformujte do kuliček velikosti vlašských ořechů a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Prstem vytvořte na každé malé kouli těsta malé prohlubně.

5) Pečte 20–25 minut, dokud nezezlátnou. Vyjměte z trouby. Opatrně je přesuňte z plechu a položte na mřížku, aby vychladly. Když vychladnou, postříkejte je růžovou vodou.

6) Do sítka dejte trochu moučkového cukru a cukroví poprašte.

Doba přípravy 55 minut

Náročnost 1

Typické cukroví ve tvaru kuliček nebo půlměsíců se v Řecku peče obvykle na Vánoce nebo ke zvláštním příležitostem. Znají je ale i na Kypru nebo v Turecku. Prý jeho historie sahá až do 7. století, kdy se dělalo v Persii. Obvyklá chuť je vanilková, ale někdy se přidává růžová voda nebo brandy.

Amaretti

(asi 50 kusů)

200 g loupaných mandlí, 140 g cukru krupice, 125 g cukru moučka, 50 g bílků (asi ze 2 menších vajec), 3 g jedlé sody, 1 lžička mandlového extraktu

1) Troubu předehřejte na 200 °C, na plech vysypejte mandle v jedné vrstvě a ve středu trouby je opražte dozlatova. Nechte vychladnout.

2) Vychladlé mandle rozmixujte v robotu, přidejte oba cukry a mixujte dál, dokud se z mandlí a cukru nevytvoří jemný prášek. Směs prosejte přes sítko, abyste se zbavili zbylých větších zrnek.

3) Do prosáté směsi přidejte sodu, promíchejte, přidejte bílky, mandlový extrakt a pečlivě promíchejte. Vznikne trošku lepivé těsto. Vytvarujte je do koule, dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte přes noc odpočinout v lednici.

4) Druhý den z těsta tvořte kuličky o průměru 15 mm a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami nechte dostatečné mezery, aby se při pečení nespojily a neroztekly se.

5) Pečte v troubě předehřáté na 150 °C 10–15 minut. Jakmile dostanou na povrchu zlatavou barvu, vytáhněte je z trouby. Sušenky z papíru sundejte a dejte vychladnout na mřížku.

Doba přípravy 70 minut + odležení

Náročnost 2

Amaretti pochází od slova amaro, což je hořký, protože do nich Italové přidávali malé množství hořkých mandlí. Ty ovšem u nás neseženete, protože obsahují amygdalin, který je pro člověka ve větším množství nebezpečný. Pomoci si můžete kapkou aromatu z hořkých mandlí.

Vanilkové rohlíčky

(asi 110 kusů)

280 g hladké mouky, 210 g másla, 110 g jemně mletých mandlí, 40 g moučkového cukru, 2 žloutky,

Na obalení 200–250 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru

Na čokoládu: 200 g čokolády na vaření, 140 g ztuženého tuku, 10 lžic horké vody

1) Do mísy dejte hladkou mouku, moučkový cukr, jemně mleté mandle a žloutky. Vypracujte těsto.

2) Zakryjte fólií a nechte v chladu uležet. Poté je natlačte do silikonové formy na rohlíčky.

2) Pečte v předehřáté troubě cca na 180 °C 10–12 minut. Je potřeba je kontrolovata dobu pečení upravit podle typu trouby.

3) Ihned po vyndání z trouby rohlíčky vyklepněte na vál, kdybyste je ve formě nechali, šlo by to špatně a drolily by se, a ještě vlažné obalte v prosátém moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

3) Čokoládu a tuk rozpusťte ve vodní lázni a přidejte horkou vodu. Dobře ji rozmíchejte a až zhoustne a ztmavne, můžete začít namáčet špičky rohlíčků.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 1

Vanilkové rohlíčky se prý začaly péct ve Vídni na počest porážky osmanských vojsk v roce 1683. Osmanská říše tehdy měla na vlajce půlměsíc, proto se začaly péct vanilkové půlměsíčky.

Odtud byl už jen krok k rohlíčkům, které se rozšířily po celé Rakouské monarchii a staly se typickým vánočním cukrovím. V původním rakouském receptu se používají zásadně mleté mandle, v Česku častěji používáme vlašské ořechy.

Foto: Foto Shutterstock
Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
16.12.2024
… je třeba ji patřičně připravit. Tedy odstranit šupiny vykuchat, případně nakrájet filety a vybrat způsob přípravy. Těch je několik. Ryby můžete smažit, péct, zapékat, grilovat, dusit, různě vařit a také udit. Některé je lepší dělat vcelku, jiné raději rozporcovat. Nejlepší jsou samozřejmě ryby čerstvé, ale nemusíte se bát ani chlazených nebo mražených. Obrovskou výhodou ryb je, že jejich přípra
9.12.2024
Už jste si někdy nalili sklenku a ucítili vůni posečené trávy nebo třeba kouře? Možná vás přepadla nejistota a podezíravě jste zkoumali, jestli není něco špatně. Ale není a váš čich i chuť jsou v pořádku. A tak se směle můžete pustit do objevování palety vůní a chutí, které můžete ve víně najít. Určitě vás mnohé překvapí. Jak správně ochutnávat Určitě jste už nějakou tu degustaci vína viděli, a
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
reklama
Šikovné tipy
Svítící domečky pro pohodovou atmosféru
Den se krátí, brzo je tma a podvečer je ten pravý čas na šálek horkého nápoje a tvoření. Třeba kouzelných domečků s vánoční atmosférou. Už jste zkoušeli samotvrdnoucí hmotu? Ta se vám pod rukama může proměnit doslova v cokoliv. My vám přinášíme návod na domečkové svícínky, které si s trochou trpělivosti vymodeluje i úplný začátečník. Budete potřebovat: […]
Květiny na vánoční stůl
Nejen kapr a cukroví, pro sváteční dojem by na prostřeném stole neměly chybět ani květiny. Klasikou je vánoční hvězda, krásná je sama o sobě, což pak teprve v parádním aranžmá. Poinsettie ve voskové misce Skutečně, miska, v níž je toto aranžmá usazené, vznikla z vosku, či spíše z parafínových svíček. Není to nic složitého a […]
Když se z pejska stává dědek…
U čtyřnohých mazlíčků je to stejné, jako u lidí. Na některém jsou přibývající léta znát hned na první pohled, u jiného dlouho nic nezaznamenáte. Přesto byste si měli staršího psa více všímat, aby vám neunikly důležité signály, že něco není v pořádku. Včasná péče mu může prodloužit i zkvalitnit život. HŮŘE TRÁVÍ Přijde k misce, […]
Čas svíček a lucerniček
Sázka na červenou se jednoznačně vyplatí. Přes den vynikne v podzimní šedi zářivý odstín aranžmá, večer světýlko v lucerně. Co použít? Středem této dekorace je libavka s drobnými plody a červeně kvetoucí brambořík. Jejich barvu výrazně potvrzuje lucerna a jutová mašle, zajímavým detailem jsou plody okrasné jabloně velikosti třešně. Vyndejte květináčky Sytě barevné dekorativní nádobky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadný objekt se řítí Mléčnou dráhou, vědci netuší, co to je
epochalnisvet.cz
Záhadný objekt se řítí Mléčnou dráhou, vědci netuší, co to je
Vědci nedávno objevili nový vesmírný objekt, který se zatím nepodařilo identifikovat. Těleso se pohybuje Mléčnou dráhou tak rychle, že by mohl uniknout gravitaci galaxie a dostat se do mezigalaktického prostoru. Mohlo by jít o jednu ze „superrychlých hvězd“ známých teprve od roku 2005, nebo o něco zcela nového?   Pod komplikovaným a běžnému člověku nicneříkajícím
Ještě nepoužíváte pleťové sérum? Tak začněte!
nejsemsama.cz
Ještě nepoužíváte pleťové sérum? Tak začněte!
Pleťová séra jsou v kurzu. Umí zatočit s vráskami, akné, pigmentovými skvrnami i pupínky. Tajemství úspěchu je v jejich cílené péči. Díky koncentrovanému množství aktivní látky se vstřebávají výrazně lépe než třeba krémy, které působí jen na povrchu pokožky. Podle potřeb pleti Každé pleti sedne hydratační sérum s kyselinou hyaluronovou. Pleťových sér ale můžete používat i více a jednoduše je na sebe vrstvit. Vždy nejdříve
Když termiti pěstují houby
21stoleti.cz
Když termiti pěstují houby
Počátky naší civilizace si hrdě spojujeme s vynálezem zemědělství. Jídlo už nebylo třeba namáhavě hledat, začali jsme si ho pěstovat. Pokud si myslíte, že tím jsme se odlišili od zvířat, pak se mýlíte
Jean Libbera: Muž se dvěma těly
enigmaplus.cz
Jean Libbera: Muž se dvěma těly
Když je v těle ženy oplodněno jedno vajíčko dvěma spermiemi zároveň, narodí se jednovaječná dvojčata. Pokud ale v průběhu prenatálního vývoje dojde k chybě a embrya se neoddělí zcela, narodí se dvojča
Manžela změnila operace
skutecnepribehy.cz
Manžela změnila operace
Koleno ho trápilo už hodně dlouho a na plánovanou operaci se proto docela těšil. Už se nemohl dočkat, až bude zase fit. Můj muž miluje přírodu. Teď se ale chystá do nemocnice. „Ještě koupit nový župan a hezké pyžamo, abych nedělal ostudu,“ slyšela jsem snad denně, a proto jsem jednou večer s jeho souhlasem objednala všechno na internetu. Chybět nemohl ani parfém
Nadýchaná vánočka
tisicereceptu.cz
Nadýchaná vánočka
Kromě rozinek můžete do vánočky přidat i ořechy nebo kandované ovoce. Suroviny 800 g hladké mouky 1 vejce 2 žloutky ½ lžičky soli 1 kostka droždí 500 ml mléka 100 g cukru 200 g másla 100
Oprah Winfreyová: Od chudoby k nejvlivnější ženě americké televize
epochaplus.cz
Oprah Winfreyová: Od chudoby k nejvlivnější ženě americké televize
Oprah Winfreyová (*1954), americká moderátorka, herečka a vydavatelka časopisu. Mezi roky 1986 a 2011 produkovala a uváděla The Oprah Winfrey Show, nejsledovanější denní talk show v historii americké televize. Je považována za nejbohatší Afroameričanku 20. století a největší afroamerickou filantropku všech dob. Její život nebyl procházkou růžovou zahradou. Oprah Winfreyová se narodila dospívající svobodné matce, dětství
Zachrání Ivanu její přítel?
nasehvezdy.cz
Zachrání Ivanu její přítel?
Schyluje se k válce v rodině Ivany Gottové (48) a půjde o miliony. Věci ale možná nebudou tak zlé, jak se zpočátku zdály. Za vdovou stojí vlivný spojenec! Dcera Karla Gotta (†80) už v minulosti dok
Červený akcent rozzáří prostor
rezidenceonline.cz
Červený akcent rozzáří prostor
V interiérovém designu je tato barva symbolem energie, vášně a tepla. Použití červené dokáže vdechnout místnosti život, dodat jí šmrnc i přidat na komfortu či vášnivé intimitě. Tahle dominantní barva má bohatou historii, je spojována s láskou a štěstím, v některých kulturách dokonce i s manželstvím. V interiéru může červená stimulovat dynamickou akčnost, osvědčila se
Únos nevěsty? Neštítil se ho kníže ani král!
historyplus.cz
Únos nevěsty? Neštítil se ho kníže ani král!
Praha je v roce 1205 oděna do slavnostního hávu. Do české metropole přijíždí poselstvo dánského krále Valdemara II., aby požádalo o ruku princezny Markéty, dcery Přemysla Otakara I. Podle staré dánské písně o ni královský vyslanec sehraje symbolickou šachovou partii. Ne všechny středověké námluvy jsou ale takhle idylické… Zatímco dnes může být chápán únos nevěsty
Toyota na českém trhu uvede GR Supra A90 Final Edition, objednávky jsou ale jen do konce roku
iluxus.cz
Toyota na českém trhu uvede GR Supra A90 Final Edition, objednávky jsou ale jen do konce roku
Kultovní modelovou řadu Toyota GR Supra nyní vylepšuje nová limitovaná edice, představující vrcholnou specifikaci nejnovější generace. GR Supra A90 Final Edition je na českém trhu k dispozici za 3 300
Nejkrásnější Vánoce jsou možná ve Vídni
epochanacestach.cz
Nejkrásnější Vánoce jsou možná ve Vídni
Romantická Vídeň se s Adventem mění v kouzelné město plné tradičních trhů, pro které je charakteristická vůně svařeného vína, pečených brambor, kaštanů a sladkých pražených mandlí. Náměstí v centru se rozzáří do žluta a do červena a vy si připadáte jako v pohádce. Nejvyhlášenějším vánočním trhem je Christkindlmarkt na Radničním náměstí. Na prostoru s krásně nazdobeným parkem, ohraničeným ze západu