Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík.
Ingredience
Na těsto:
200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání válu
Na náplň: 100 g pomerančové marmelády
Dokončení: 150 g bílého potahovacího fondánu nebo marcipánu, hrst okvětních plátků růží, 1 bílek, 60 g jemného krystalového cukru
1) Máslo utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem a vejci do pěny.
2) Přidejte anýz, kurkumu, pomerančovou šťávu, kandovanou pomerančovou kůru a aroma, špetku soli a nakonec mouku prosátou s kypřicím práškem.
3) Dobře promíchejte a těstem, naplňte chlebíčkovou formu (28×12 cm) vymazanou tukem a vysypanou moukou.
4) Chlebíček pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 50 minut. Pak ho nechte ve formě krátce vychladnout a vyklopte na mřížku.
5) Po úplném vychladnutí chlebíček vodorovně rozřízněte na tři díly. Potřete je marmeládou, naskládejte na sebe a marmeládou potřete také celý povrch.
6) Na válu posypaném moučkovým cukrem rozválejte potahovací fondán nebo marcipán na plát silný asi 3 mm. A do velikosti, jakou potřebujete na potažení chlebíčku.
7) Hmotu na chlebíček dobře přitiskněte a okraje, které přesahují, odkrojte. Chlebíček uložte do chladničky a nechte zhruba hodinu odležet.
8) Plátky růží pomocí štětečku potřete prošlehaným bílkem, posypte jemným krystalovým cukrem a nechte asi hodinu schnout. Chlebíček ozdobte květy až těsně před podáváním.
Nejen tenhle, ale i spoustu dalších skvělých receptů najdete v knize cukrářky Pavlíny Berzsiové Dnes napeču, kterou vydalo nakladatelství Slovart; slovart.cz.