Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma?
500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli, 1 větší červená cibule, 1 větší stroužek česneku, 150 g rajčatového protlaku, 2 větší brambory, 1 litr vody
1) 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa dokonale promíchejte s rýží, nadrobno nakrájenou cibulí, nadrobno nasekaným česnekem, 1 lžící soli, 2 lžícemi koření Baharat, nasekanou petrželkou a 500 ml vody, až vznikne hladká směs.
(Kdo má rád pálivé, může přidat drcené chilli podle chuti).
2) Na 2 lžících olivového oleje, v hrnci (průměr cca 28 cm), ve kterém budete vinné listy dusit, zprudka orestujte 500 g na plátky nakrájeného jehněčího (hovězího) masa z krku smíchaného s ½ lžíce soli a ½ lžíce koření Baharat.
Hotové maso z hrnce vyndejte a dejte stranou.
3) 2 větší brambory omyjte a i se slupkou nakrájejte na asi 2mm plátky. Ty vyskládejte na dno hrnce, ve kterém jste připravovali maso. Orestované maso rozložte na brambory.
4) Spařené nebo naložené listy pokládejte na desku, žilnatinou nahoru, doprostřed listu položte jako prst silný váleček (cca 2 x 6 cm) ze směsi masa a rýže.
Po jednom zatočení listu přes náplň založte strany listu dovnitř a list domotejte do tvaru kratšího válečku.
5) Válečky pokládejte do hrnce na maso spojem dolů, aby se nerozmotaly, ve dvou vrstvách kolmých na sebe. Volná místa u stěn hrnce můžete vyložit kousky brambor, rajčat nebo cibule.
6) Povrch zatižte miskou s vodou, aby plněné listy při dušení nevyplavaly.
7) Rajčatový protlak smíchejte se 400 ml vody a zalijte tím vinné listy, aby byly ponořené. Vše přiklopte poklicí.
8) Na mírném ohni duste, dokud se nevstřebá všechna tekutina (asi 2 hodiny).
9) Nechte krátce odpočinout a obsah hrnce vyklopte, na větší talíř nebo tác, jako dort. Nakrájejte a podávejte samotné nebo s dresinkem ze zakysané smetany a nasekané petrželky.
Recept šéfkuchaře a mistra vaření na ohni Huga Hromase podle Koření od Antonína, koreni.cz.