Domů     Řecká grilovačka na zahradě
Řecká grilovačka na zahradě
23.9.2024

Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality.

Souvlaki (viz úvodní foto)

600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř

1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy.

2) Přelijte olivovým olejem smíchaným s vínem, solí, pepřem a kořením.

3) Takto připravené maso uložte do chladu a za občasného promíchání nechte odležet 12 hodin.

4) Poté maso z marinády vyjměte, nechte okapat, napíchejte na jehly a grilujte asi 20 minut. Podávejte s grilovanou zeleninou a tzatziki.

Tzatziki

1 salátová okurka, 300 g řeckého jogurtu, šťáva z ½ citronu, 3 stroužky česneku, 1–2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, sůl a čerstvě namletý černý pepř, extra panenský olivový olej

1) Okurku podélně rozpulte a lžičkou vydlabejte semínka. Poté ji nastrouhejte nahrubo. Osolte, promíchejte a dejte asi na hodinu do cedníku vykapat. Snažte se z ní dostat co nejvíce vody.

2) Vykapanou okurku smíchejte v míse s řeckým jogurtem, čerstvě vymačkanou šťávou z citronu, prolisovaným česnekem, nasekaným koprem, osolte a opepřete.

3) Nechte vychladit a před servírováním pokapejte dvěma lžícemi olivového oleje.

Kebab

600 g mletého masa (hovězí nebo skopové), 50 ml minerálky, 3 cibule, sůl, pepř, lepinja (můžete nahradit pita chlebem)

1) Mleté maso osolte, opepřete, přilijte minerální vodu a důkladně prohněťte. Nechte 2 hodiny odležet na chladném místě.

2) Poté vyválejte válečky dlouhé asi 5 centimetrů a široké 1 ½ centimetru.

3) Čevapčiči grilujte na pomaštěném roštu dozlatova. V polovině grilování položte na čevapčiči přepůlené placky. Ty nasáknou trochu šťávy z masa a zároveň se rozpečou.

4) Čevapčiči podávejte vložené mezi rozpůlené pita chleby, obložené cibulí.

Starý gril dosloužil?

Nevěšte hlavu a pořiďte si nový. Možná ten nový bude ještě daleko lepší a vytvoříte na něm spoustu laskomin. A jaký vybrat?

Na elektrickém barbecue grilu Vario Unold můžete grilovat kdykoliv a díky vysokém příkonu téměř okamžitě; puhy.cz.
Na elektrickém barbecue grilu Vario Unold můžete grilovat kdykoliv a díky vysokém příkonu téměř okamžitě; puhy.cz.

Možností je spousta. Ale asi nejdůležitější je, abyste si koupili takový, který opravdu využijete, čili tak nějak vám na míru. Záleží na tom, kde budete grilovat, jak často a pro kolik lidí. A také na tom, jak zdatní kuchaři jste. Samozřejmě je také důležité, kolik můžete investovat.

Na dřevěné uhlí můžete mít i snadno přenosný Tescoma Power gril Party Time. Je vybaven ventilátorem a neměl by kouřit; tescoma.cz.
Na dřevěné uhlí můžete mít i snadno přenosný Tescoma Power gril Party Time. Je vybaven ventilátorem a neměl by kouřit; tescoma.cz.

Na dřevěné uhlí

Používá se asi nejčastěji a je oblíbený zejména proto, že pokrmy mají typickou vůni a chuť ohně. Navíc ho obsluhovat dokáže každý a pořídit se dá i docela levně. Má ale i nevýhody.

Například trvá delší dobu, než se zahřeje na požadovanou teplotu, a velmi složitě se teplota reguluje. Kromě toho jeho kouř může obtěžovat sousedy.

Modelů je nespočet, od malých plechových, které se snadno přenášejí, po větší zahradní až po japonské keramické grily.

Keramický gril Buschbeck Kamado umí nejen grilovat, ale také péct a udit. Udrží dlouho vysokou teplotu a zároveň vlhkost, takže se potraviny nevysušují; avenberg.cz.
Keramický gril Buschbeck Kamado umí nejen grilovat, ale také péct a udit. Udrží dlouho vysokou teplotu a zároveň vlhkost, takže se potraviny nevysušují; avenberg.cz.

Na pelety

Na našem trhu není dlouho, takže se asi vyplatí říci, jak funguje. Na dně grilovací komory je popelník, do kterého ústí elektrický zapalovač. Ten se rozžhaví a zažehne první pelety. Další sem potom padají z trubice se šnekem.

Těsně pod topeništěm je ventilátor, který vhání vzduch. Ventilátor reguluje i velikost ohně a zapíná se v určitých intervalech. Peletový gril se jednoduše ovládá pomocí knoflíků. Má displej a termostat, který nastavenou teplotu udržuje.

Proto je ale potřeba, aby byl připojen k elektrické síti. Peletový gril je vlastně návrat ke klasickému grilování na dřevě.

Výhodou je, že je velký, takže můžete grilovat více surovin najednou a můžete si vybrat mezi různými druhy dřeva a ovlivnit tak vůni připraveného pokrmu. A z jakých stromů se nejčastěji používají?

Jabloň – má sladké ovocné aroma a ze všech dřev voní nejsilněji.

Hikory – z kouře ucítíte silnou příchuť anglické slaniny.

Blend – jde o mix několika dřevin, většinou javoru, hickory a třešně. Doporučuje se na grilování ryb, jakéhokoliv masa i zeleniny.

Nevýhody jsou vlastně jen dvě. Tou první je vyšší pořizovací cena a druhou potřeba skladovat pelety na suchém místě, protože jinak jsou nepoužitelné.

Na balkon nebo do bytu bohatě stačí elektrický kontaktní gril ECG; alza.cz.
Na balkon nebo do bytu bohatě stačí elektrický kontaktní gril ECG; alza.cz.

Elektrický

Dá se použít všude, kde je elektrická zásuvka. Jeho největší výhodou je, že ho můžete použít i tam, kde nesmí být otevřený oheň. Proto se tyto grily často používají nejen na terasách, ale i na balkonech obytných domů.

Navíc je grilování na něm bezpečné a obsluhu zvládne každý. Nevýhodou je nízký výkon, takže se nedá používat celoročně.

Gril na pelety okouzlí vůní dřeva, a ač je velký, je docela úsporný; nasoutokushop.cz.
Gril na pelety okouzlí vůní dřeva, a ač je velký, je docela úsporný; nasoutokushop.cz.

Plynový

Když se pro něj rozhodnete, je potřeba si ujasnit, kolik hořáků budete používat. Levné mají dva, ty dražší 4. Hořáky jsou umístěny pod roštem, u některých typů i po stranách.

Každý z nich je možné samostatně regulovat, a takže můžete grilovat různé potraviny, navíc jsou chráněny před odkapáváním tuku do ohně. Výhodou plynového grilu je okamžitý start otočením knoflíku a rychlé zahřátí. Horší je to s regulací teploty.

Nevýhodou pro některé je nutnost používat plynovou láhev, kterou musíte někde uskladnit a také nainstalovat. Navíc první uvedení do provozu byste měli nechat na pracovnících obchodu.

Plynový gril California je hned připraven k použití a ugrilujete na něm všechno možné; mamtechnika.cz.
Plynový gril California je hned připraven k použití a ugrilujete na něm všechno možné; mamtechnika.cz.
Foto: Shutterstock, archiv firem
Související články
17.9.2024
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 ple
13.9.2024
Už nikdy nechcete mít rýži příliš málo uvařenou, připálenou anebo dokonce rozvařenou? Kupte si rýžovar. Tohle vychytralé zařízení totiž pracuje na principu vaření v páře. Další hrnec navíc, řeknete si. Ale pokud si doma vaříte rýži často, nikdy neprohloupíte nákupem správného rýžovaru. Nebudete už totiž muset myslet na to, jak dlouho rýži musíte vařit, ani nic dalšího hlídat. Technika vše vyřeší
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
30.8.2024
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své za
reklama
Šikovné tipy
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
4 popravení panovníci: Svou poslední noc Ludvík XVI. tvrdě prospal
historyplus.cz
4 popravení panovníci: Svou poslední noc Ludvík XVI. tvrdě prospal
Trpí vrozenou vadou řeči. Tentokrát ale Karel I. mluví jasně, plynule a zřetelně. Není divu, když mu hrozí trest smrti! Je přesvědčivý a v hlavách některých porotců zaseje semínko pochybnosti, zda je tento proces v souladu se zákonem. Jenže Cromwell včas zasáhne. Potřebuje se krále definitivně zbavit a nakonec se mu to povede… Podcenili „své“
Americký prezident varování před zničujícími bombami poslechl
epochaplus.cz
Americký prezident varování před zničujícími bombami poslechl
Situace v Evropě ve 2. polovině 30. let 20. století pořádně houstne. Lidé vnímají nacistické nebezpečí stále silněji. Jsou lidé, kteří to nenechají jenom tak. Fyzik Albert Einstein (1879–1955) považuje za nutné se vyjádřit k situaci v Evropě. Postaví se do čela skupiny vědců, která se s významným apelem obrátí na amerického prezidenta Franklina Delana Roosevelta (1882–1945). V dopise,
Záhadné měděné mince: Jak si je vysvětlit?
enigmaplus.cz
Záhadné měděné mince: Jak si je vysvětlit?
Záhadné a navíc často nevysvětlitelné artefakty pocházející z pradávných dob se čas od času objevují po celém světě. Pro některé z nich se nakonec po důkladném bádání alespoň částečné vysvětlení najde
Rodinné útočiště v nitru přírody
rezidenceonline.cz
Rodinné útočiště v nitru přírody
Oděná do hrubě řezaných prken ze červeného cedru splývá vícegenerační rezidence Muskoka s terénem typickým ošlehanými stromy a předkambrickým podložím. Návrh kanceláře Akb Architects při jejím koncipování vyšel vstříc požadavkům na environmentalitu i dokonalý uživatelský komfort. Lákavá destinace na severu Ontaria se ukázala pro umístění sídla, tvořeného třemi vzájemně propojenými objemy, jako naprosto ideální. Objekty
Víkend otevřených ateliérů
epochanacestach.cz
Víkend otevřených ateliérů
Program je opět nabitý a je určen všem věkovým kategoriím. Krom výstav vás čekají také výtvarné workshopy, ať už jde o oblíbené sochání z porobetonu a tvorbu mozaiky, tvorbu šperků (Papírna) nebo třeba figurální kresbu na univerzitě. Tvořit můžete také v Knihovně města Plzně. Výtvarné školy lákají ke společné tvorbě s učiteli i žáky a
S puberťáky zkrátka nebývá lehká řeč
skutecnepribehy.cz
S puberťáky zkrátka nebývá lehká řeč
Manžel utekl za milenkou a nechal mě se dvěma dětmi samotnou. Byly zrovna v telecích letech a někdy mě svými řečmi dokázaly pořádně ranit. Až Petr se mě přede všemi zastal. Tehdy se ještě běžně pila voda ze studánek a pramínků. To byly krásné časy. Seděla jsem na lavičce za chatou, kde byl chládek a koukala, jak potůček přeskakuje kameny a za
Jak pomocí svíček přivolat štěstí a lásku?
nejsemsama.cz
Jak pomocí svíček přivolat štěstí a lásku?
Svíčky nepomáhají jen rozptýlit tmu. Od pradávna se pojí s rituály, které umí přinášet i bohatství a ochranu. Pokud chcete využít magii svíček ve svém životě, musíte se ponořit do tajemství kouzelných plamínků. Každá barva svíčky má svůj specifický význam a energii, kterou přináší do našich životů. Vybrat tu správnou barvu je základní krok k úspěšnému rituálu.
Vulcain se vrací do ČR
iluxus.cz
Vulcain se vrací do ČR
Přenesme se zpět do roku 1858. V malém švýcarském městečku La Chaux de Fonds byly položeny základy značky, která vtrhla jako vulkán do hodinářského světa a pořádně tam rozvířila vody. Základy položil
Les Pánova březina: Obchází zde duch umučené kněžny?
epochalnisvet.cz
Les Pánova březina: Obchází zde duch umučené kněžny?
Že strašidelné lesy existují pouze v pohádkách? Ale kdeže! Jen na území Česka se takových lesů nachází hned několik. Jedním z nich je i Pánova březina, k němuž se vážou legendy z dob třicetileté války. Les budí hrůzu nejen v lidech, ale také ve zvířatech. Navíc zde došlo už k mnoha úmrtím, naposledy koncem roku
Tajné schůzky Angeliny Jolie se zadaným?
nasehvezdy.cz
Tajné schůzky Angeliny Jolie se zadaným?
Americká herečka Angelina Jolie (49) sice dorazila na filmový festival do Benátek sama, ale u hotelu ji čekal doprovod. Nebyl to nikdo jiný než její dlouholetý kamarád, britský rapper a také aktivis
Lehký zeleninový salát s tofu
tisicereceptu.cz
Lehký zeleninový salát s tofu
Salát plný vitamínů a bílkovin si připravíte snadno a rychle z dostupných ingrediencí. Určitě i některé z nich budete mít doma. Ingredience 50 g tofu 1 lžíce sójové omáčky 6 listů ledového sal
Znečištění ovzduší a hluk z dopravy zvyšují riziko neplodnosti
21stoleti.cz
Znečištění ovzduší a hluk z dopravy zvyšují riziko neplodnosti
Dánští vědci odhalili možné spojení mezi dlouhodobým vystavením jemným prachovým částicím ve vzduchu (PM2,5) a zvýšeným rizikem neplodnosti u mužů. Zároveň zjistili, že hluk z automobilové dopravy můž