Domů     Řecká grilovačka na zahradě
Řecká grilovačka na zahradě
23.9.2024

Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality.

Souvlaki (viz úvodní foto)

600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř

1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy.

2) Přelijte olivovým olejem smíchaným s vínem, solí, pepřem a kořením.

3) Takto připravené maso uložte do chladu a za občasného promíchání nechte odležet 12 hodin.

4) Poté maso z marinády vyjměte, nechte okapat, napíchejte na jehly a grilujte asi 20 minut. Podávejte s grilovanou zeleninou a tzatziki.

Tzatziki

1 salátová okurka, 300 g řeckého jogurtu, šťáva z ½ citronu, 3 stroužky česneku, 1–2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, sůl a čerstvě namletý černý pepř, extra panenský olivový olej

1) Okurku podélně rozpulte a lžičkou vydlabejte semínka. Poté ji nastrouhejte nahrubo. Osolte, promíchejte a dejte asi na hodinu do cedníku vykapat. Snažte se z ní dostat co nejvíce vody.

2) Vykapanou okurku smíchejte v míse s řeckým jogurtem, čerstvě vymačkanou šťávou z citronu, prolisovaným česnekem, nasekaným koprem, osolte a opepřete.

3) Nechte vychladit a před servírováním pokapejte dvěma lžícemi olivového oleje.

Kebab

600 g mletého masa (hovězí nebo skopové), 50 ml minerálky, 3 cibule, sůl, pepř, lepinja (můžete nahradit pita chlebem)

1) Mleté maso osolte, opepřete, přilijte minerální vodu a důkladně prohněťte. Nechte 2 hodiny odležet na chladném místě.

2) Poté vyválejte válečky dlouhé asi 5 centimetrů a široké 1 ½ centimetru.

3) Čevapčiči grilujte na pomaštěném roštu dozlatova. V polovině grilování položte na čevapčiči přepůlené placky. Ty nasáknou trochu šťávy z masa a zároveň se rozpečou.

4) Čevapčiči podávejte vložené mezi rozpůlené pita chleby, obložené cibulí.

Starý gril dosloužil?

Nevěšte hlavu a pořiďte si nový. Možná ten nový bude ještě daleko lepší a vytvoříte na něm spoustu laskomin. A jaký vybrat?

Na elektrickém barbecue grilu Vario Unold můžete grilovat kdykoliv a díky vysokém příkonu téměř okamžitě; puhy.cz.
Na elektrickém barbecue grilu Vario Unold můžete grilovat kdykoliv a díky vysokém příkonu téměř okamžitě; puhy.cz.

Možností je spousta. Ale asi nejdůležitější je, abyste si koupili takový, který opravdu využijete, čili tak nějak vám na míru. Záleží na tom, kde budete grilovat, jak často a pro kolik lidí. A také na tom, jak zdatní kuchaři jste. Samozřejmě je také důležité, kolik můžete investovat.

Na dřevěné uhlí můžete mít i snadno přenosný Tescoma Power gril Party Time. Je vybaven ventilátorem a neměl by kouřit; tescoma.cz.
Na dřevěné uhlí můžete mít i snadno přenosný Tescoma Power gril Party Time. Je vybaven ventilátorem a neměl by kouřit; tescoma.cz.

Na dřevěné uhlí

Používá se asi nejčastěji a je oblíbený zejména proto, že pokrmy mají typickou vůni a chuť ohně. Navíc ho obsluhovat dokáže každý a pořídit se dá i docela levně. Má ale i nevýhody.

Například trvá delší dobu, než se zahřeje na požadovanou teplotu, a velmi složitě se teplota reguluje. Kromě toho jeho kouř může obtěžovat sousedy.

Modelů je nespočet, od malých plechových, které se snadno přenášejí, po větší zahradní až po japonské keramické grily.

Keramický gril Buschbeck Kamado umí nejen grilovat, ale také péct a udit. Udrží dlouho vysokou teplotu a zároveň vlhkost, takže se potraviny nevysušují; avenberg.cz.
Keramický gril Buschbeck Kamado umí nejen grilovat, ale také péct a udit. Udrží dlouho vysokou teplotu a zároveň vlhkost, takže se potraviny nevysušují; avenberg.cz.

Na pelety

Na našem trhu není dlouho, takže se asi vyplatí říci, jak funguje. Na dně grilovací komory je popelník, do kterého ústí elektrický zapalovač. Ten se rozžhaví a zažehne první pelety. Další sem potom padají z trubice se šnekem.

Těsně pod topeništěm je ventilátor, který vhání vzduch. Ventilátor reguluje i velikost ohně a zapíná se v určitých intervalech. Peletový gril se jednoduše ovládá pomocí knoflíků. Má displej a termostat, který nastavenou teplotu udržuje.

Proto je ale potřeba, aby byl připojen k elektrické síti. Peletový gril je vlastně návrat ke klasickému grilování na dřevě.

Výhodou je, že je velký, takže můžete grilovat více surovin najednou a můžete si vybrat mezi různými druhy dřeva a ovlivnit tak vůni připraveného pokrmu. A z jakých stromů se nejčastěji používají?

Jabloň – má sladké ovocné aroma a ze všech dřev voní nejsilněji.

Hikory – z kouře ucítíte silnou příchuť anglické slaniny.

Blend – jde o mix několika dřevin, většinou javoru, hickory a třešně. Doporučuje se na grilování ryb, jakéhokoliv masa i zeleniny.

Nevýhody jsou vlastně jen dvě. Tou první je vyšší pořizovací cena a druhou potřeba skladovat pelety na suchém místě, protože jinak jsou nepoužitelné.

Na balkon nebo do bytu bohatě stačí elektrický kontaktní gril ECG; alza.cz.
Na balkon nebo do bytu bohatě stačí elektrický kontaktní gril ECG; alza.cz.

Elektrický

Dá se použít všude, kde je elektrická zásuvka. Jeho největší výhodou je, že ho můžete použít i tam, kde nesmí být otevřený oheň. Proto se tyto grily často používají nejen na terasách, ale i na balkonech obytných domů.

Navíc je grilování na něm bezpečné a obsluhu zvládne každý. Nevýhodou je nízký výkon, takže se nedá používat celoročně.

Gril na pelety okouzlí vůní dřeva, a ač je velký, je docela úsporný; nasoutokushop.cz.
Gril na pelety okouzlí vůní dřeva, a ač je velký, je docela úsporný; nasoutokushop.cz.

Plynový

Když se pro něj rozhodnete, je potřeba si ujasnit, kolik hořáků budete používat. Levné mají dva, ty dražší 4. Hořáky jsou umístěny pod roštem, u některých typů i po stranách.

Každý z nich je možné samostatně regulovat, a takže můžete grilovat různé potraviny, navíc jsou chráněny před odkapáváním tuku do ohně. Výhodou plynového grilu je okamžitý start otočením knoflíku a rychlé zahřátí. Horší je to s regulací teploty.

Nevýhodou pro některé je nutnost používat plynovou láhev, kterou musíte někde uskladnit a také nainstalovat. Navíc první uvedení do provozu byste měli nechat na pracovnících obchodu.

Plynový gril California je hned připraven k použití a ugrilujete na něm všechno možné; mamtechnika.cz.
Plynový gril California je hned připraven k použití a ugrilujete na něm všechno možné; mamtechnika.cz.
Foto: Shutterstock, archiv firem
Související články
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
tisicereceptu.cz
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
Jaké by to byly Velikonoce bez pořádného masa? Ingredience 4 jehněčí kolínka 2 cibule 50 g másla 6 stroužků česneku 10 kuliček pepře 3 bobkové listy 6 dcl červeného vína, 4 snítky rozmarý
Perlové týdny Halada 2025
iluxus.cz
Perlové týdny Halada 2025
V květnu a červnu proběhne největší prodejní výstave perlových šperků v Čechách a na Slovensku. Legendární a největší akce rodinného klenotnictví Halada má tradicí již několik desetiletí. Na akci s
Nejkrutější zima novověku? Ptáci umrzali za letu!
historyplus.cz
Nejkrutější zima novověku? Ptáci umrzali za letu!
Kdo nemusí vytáhnout paty z domu, ten nevychází. V kalendáři jsou první dny roku 1709 a napříč Evropou mrzne, až praští. A to doslova. Ve Francii dokonce padají z oblohy ptáci, kteří za letu umrzli. Na jiných místech se při zvonění rozpadnou mrazem kostelní zvony. Ničivá zima potrvá čtyři měsíce a nabídne scény, které se zatím neopakovaly…  
Gruzie plná chutí a vůní
epochalnisvet.cz
Gruzie plná chutí a vůní
Země pro mnohé neznámá skrývá velké kulinární bohatství, což může být pro ty, kteří pamatují jen známý koňak nebo čaj opravdovým překvapením. A pohostinnost místních je pověstná. Však také jedno z přísloví zní: Host je dar Boží.   Gruzínská kuchyně není jenom jedna, po staletí vstřebávala vlivy turecké, íránské a posledních dekádách i ruské. Navíc
Vestavba s přidanou hodnotou
rezidenceonline.cz
Vestavba s přidanou hodnotou
Design kuchyně ctí spotřebiče, které nejsou na první pohled vidět. Mohou být ukryté za kuchyňskými dvířky nebo splývají s kuchyňskou linkou. Pro vestavné spotřebiče hraje řada faktorů. Jedním z nich je úspora místa a designově čistý vzhled kuchyně. Nabídka tohoto typu spotřebičů je veliká, v zásadě si můžete pořídit kompletní výčet nezbytných kuchyňských pomocníků od
Manželství Brooke Shields spěje pomalu k rozvodu
nasehvezdy.cz
Manželství Brooke Shields spěje pomalu k rozvodu
Hvězda filmu Modrá laguna, i po letech stále krásná Brooke Shields (59), prochází manželskou krizí! S filmovým scenáristou a producentem Chrisem Henchym (60), kterého si brala už před čtyřiadvaceti
Rukopis, který mu změní život: Co našel Wilfrid M. Voynich ve Frascati?
enigmaplus.cz
Rukopis, který mu změní život: Co našel Wilfrid M. Voynich ve Frascati?
Americký sběratel starožitných knih polsko-litevského původu Wilfrid M. Voynich (1865–1930) se v roce 1912 přehrabuje desítkami rukopisů uvnitř jezuitské knihovny ve starobylém paláci Villa Mondragone
Jak správně pečovat o citlivou atopickou pokožku? Dopřejte jí koupel a med
nejsemsama.cz
Jak správně pečovat o citlivou atopickou pokožku? Dopřejte jí koupel a med
Stává se vám, že po sprchování cítíte na těle nepříjemné pnutí, loupe se vám kůže, nebo vám dokonce naskáčou pupínky? Víme, jak si s tím poradit. Zdroje pitné vody jsou dnes bohužel natolik kontaminované, že přidávat chlor do vody je prakticky nezbytností. Takto upravená voda potom kůži nejen dráždí a vysušuje, ale u citlivějších jedinců může vést
Velikonoční ostrov: Nejosamělejší místo světa plné záhad
epochanacestach.cz
Velikonoční ostrov: Nejosamělejší místo světa plné záhad
Hluboko v Pacifiku leží ostrov proslulý svou tajemnou prastarou civilizací. Zdobí jej nejen kouzelná příroda, ale i 300 soch moai. Každá z těchto soch je vytesána z jednoho kamene a má typickou protáhlou tvář. V současnosti se zdá, že řada tajemství Velikonočního ostrova se již dočkala svého rozluštění. Víme, proč tyto sochy vznikly a jakým způsobem se po ostrově
Vím, že je stále se mnou
skutecnepribehy.cz
Vím, že je stále se mnou
Se smrtí mého milovaného Pavla jsem se nemohla dlouho smířit. Až jednoho večera, kdy jsem na něj vzpomínala, se přihodilo něco nečekaného. Manžel před časem prohrál boj s nemocí. Byl láskou mého života. Smířila jsem se s tím, že dožiji sama. Nikoho jiného jsem k sobě nechtěla. Ukázalo se však, že mě měl Pavel tak moc rád, že nedokázal
Test využívající infračervené světlo dokáže detekovat krev od pacienta s rakovinou plic
21stoleti.cz
Test využívající infračervené světlo dokáže detekovat krev od pacienta s rakovinou plic
Vědcům z Institutu Maxe Plancka pro kvantovou optiku se podařilo vytvořit nový test, který je schopen odhalit vzorky krve pacientů, kteří trpí rakovinou plic, a to s 81% přesností. Do budoucna by tent
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
epochaplus.cz
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
Kdo by neznal jméno Robin Hood? Slavný psanec ze Sherwoodu se za staletí proměnil ve folklorní ikonu, hrdinu stovek knih, filmů i seriálů. Ale kdo vlastně byl muž, jehož příběh přežil staletí a stal se symbolem spravedlnosti? Mýtus, nebo historická postava? Příběh, který přerostl do legendy První dochované zmínky o Robinovi pocházejí ze 14. století.