Domů     Je čas vysadit houby
Je čas vysadit houby
30.5.2024

Milujete houby, ale do lesa už se nedostanete nebo chcete mít na talíři vždycky čerstvé, ať už je houbová sezona jakákoliv?

Zkuste si je vypěstovat sami. Samozřejmě to nebudou hřiby, i když pokusy se v tomto směru dělají, jenže s nevalnými výsledky. Hřibovité houby totiž potřebují symbiózu s různými dřevinami a travinami a té v domácích podmínkách nedosáhnete.

Vy potřebujete houby, které se živí odumírajícím organickým materiálem. Výběr není vůbec malý, ale pro začátek je lepší vybrat takové, které mají nejmenší nároky a odpustí vám i některé pěstitelské chyby.

Mezi takové patří různé druhy hlívy nebo houževnatec jedlý, který možná znáte pod názvem šiitake.

Kde pěstovat

I tady je možností víc. Můžete je pěstovat na zahradě, ve sklepě, ale i na terase nebo na balkonu. Důležité je vytvořit jim správné podmínky.

V bytě – ideální jsou hotové sadby nebo zahrádky či nádoby naplněné substrátem. Houbám se dobře daří v pokojových skleníčcích. Pozor je třeba dát na to, aby substrát byl stále vlhký, ale ne mokrý.

Ve sklepě – ideální jsou nevytápěné sklepy ve starších budovách, kde se teplota pohybuje od 10 do 15 °C a je zde vyšší vlhkost. Hodí se sem zejména žampionové zahrádky a sady s hotovými kulturami. Houby nepotřebují moc světla, i když i tohle záleží na druhu.

Na zahradě – skoro na každé se najdou stinné kouty a místa ve stínu a v polostínu. Pěstovat můžete na záhonech ze slámy nebo na naočkovaných špalcích, ale, což málokdo ví, i jen tak v půdě nebo na trávníku.

Musíte půdu odkrýt do hloubky 20 cm a naplnit ji houbovým substrátem, tedy pilinami, hoblinami, štěpkou z listnatých stromů, které jste předtím nechali nasáknout vodou. Substrát naočkujete sadbou a překryjete další vrstvou.

Nebo speciální krycí zeminou pro houby. Takový záhon vyžaduje minimální péči, jen za přílišného horka ho musíte zavlažit.

Co si vyberete? Slámu, dřevo, nebo…

Především záleží na podmínkách, které máte, a samozřejmě i na druhu hub, pro které jste se rozhodli. Pro začátečníky se nejvíce hodí hlíva ústřičná.

Na slámě

Použít můžete jakoukoliv slámu, i když je lepší vyhnout se té, která pochází z pole obhospodařovaného konvenčním způsobem.

Na rozdíl od slámy z ekologického zemědělství bylo s největší pravděpodobností obilí ošetřeno pesticidy proti houbovým chorobám, což by mohlo mít na naše pěstování vliv. Další podmínkou je, že sláma nesmí být plesnivá nebo nahnilá. A jak poznáte tu správnou?

Stéblo musí mít žlutou barvu a nemělo by se jednoduše rozlomit nebo rozdrobit mezi prsty. Balíky slámy by navíc měly obsahovat co nejméně jiných rostlin.

Jak na to?

Aby se podhoubí mohlo rozrůstat, musí být sláma vlhká. Balík slámy je potřeba namočit nejlépe přes noc. Můžete ho také důkladně prolít vodou. Pak slámu necháte okapat a můžete očkovat. Sadbu musíte vložit hluboko do balíku.

Pomocí čistého sázecího kolíku vyhloubíte otvory asi 20 cm od sebe a naplníte je hrudkami sadby. Poté každý otvor ucpete slámou.

Během následujících asi 6 až 8 týdnů se podhoubí rozrůstá, v případě horkého počasí je třeba balíky ochlazovat vodou, v případě přílišných srážek zase chránit před přemokřením. A kdy se objeví první plodnice?

Většinou v době, kdy teploty na nějaký čas poklesnou a je chladno a vlhko. Očekávat můžete 2 až 3 sklizně, poté slámu zkompostujte.

Na slaměných peletách

Vyrábějí se z drcené slámy a běžně se používají jako podestýlka v koňských stájích. Dostanete je v obchodech s krmivem pro dobytek, nebo se obraťte na chovatele koní. Vyrábějí se ze slámy, která se pod vysokým tlakem lisuje.

Před použitím je musíte nechat nabobtnat ve vodě, případně propařit. Tím pelety zvětší několikrát svůj objem. Aby nebyly příliš přemokřené, dodržujte poměr 1 díl pelet na 2 díly vody.

Když je substrát připravený, promíchejte ho se sadbou a naplňte nádoby nebo pytle, ve kterých chcete houby pěstovat. Musí mít samozřejmě průduchy, kterými budou houby prorůstat.

Podhoubí proroste asi za 2 týdny, první houby plodnice se objeví asi za 4. V té době potřebují vysokou vlhkost, měli byste je několikrát denně pokropit vodou.

Na dřevě

Pěstování na dřevěných špalcích nebo pařezech pomocí kolíčkové sadby je jednoduché.

Nejvhodnější jsou špalky z listnatých dřevin, jako je buk, dub, habr, javor… Houby lze vypěstovat i na měkkém dřevu, ale to se rychleji rozkládá, takže období pro sklizeň je kratší.

Ideální jsou špalky ze stromů, které byly káceny v zimě během období vegetačního klidu, mají totiž nižší obsah vody a obsahují látky, které růst podhoubí podpoří. Špalky nesmíte ale skladovat před naočkováním příliš dlouho, ne déle než 4 měsíce. Ideální pro sadbu jsou duben a květen.

Jak postupovat

Špalky nechte před očkováním dva dny máčet ve vodě a pak 1 den proschnout. Umístěte je na stinné vlhké místo a vyvrtejte otvory široké 9 mm a hluboké asi 5 cm. Vrtejte ale pomalu, protože při rychlém vrtání se dřevo zahřívá a ztvrdne.

Dřevěné kolíčky se sadbou natlučte do otvorů a zalepte včelím nebo svíčkovým voskem. Je celkem jedno, jestli budou špalky stát nebo ležet. Při kontaktu s půdou se v nich bude déle držet vlhkost a podhoubí může prorůst až do půdy, odkud získá další živiny.

Při pěstování na dřevě si na úrodu počkáte, může to trvat půl roku až rok, ale zase vám houbová kultura vydrží až 5 let.

Na hotovém substrátu

Ten je ideální pro začátečníky. A také se nejvíc hodí pro pěstování hub v interiéru, tedy ve sklepě, v bytě nebo na terase. Substráty se vyrábějí různé a obvykle je tvoří směs pilin, dřevní štěpky, sláma, přidávají se otruby a další přísady.

Nemusíte s nimi dělat nic, jen je naočkovat vybranou houbovou sadbou a udržovat je vlhké. Ještě jednodušší jsou hotové houbové sady nebo houbové zahrádky. Obsahují už prorostlý substrát, takže se zkrátí období čekání na úrodu. Nejlepší je objednat přímo u výrobce, protože je potřeba, aby byly čerstvé.

A co s úrodou?

Pěstované houby můžete upravovat stejně jako ty, které rostou v lese. A když je úroda opravdu velká, můžete je zavařit.

Ve sladkokyselém nálevu

1) Houby očistěte, pokrájejte a 2 minuty blanšírujte v osolené vodě.

2) Nálev si připravte z vody a vinného octa v poměru 3:1, přidejte cibuli, bobkový list, sůl, pepř, trochu cukru a hořčičná semínka. Koření můžete samozřejmě obměňovat a nálev si vyladit podle své chuti.

3) Nechte nálev povařit a horkým zalijte houby ve skleničkách. Důkladně uzavřete a nechte vychladnout. Můžete pro jistotu sterilovat 20 minut při 80 °C.

Houbová polévka

6 lžic másla, 2 šálky jemně nakrájené cibule, 180 g nakrájené hlívy, 180 g nakrájených kloboučků shiitake, 180 g žampionů, 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 3 lžíce brandy, 2 lžíce mouky, 4 šálky hovězího vývaru

1) Ve velkém hrnci na středně vysoké teplotě rozpusťte máslo. Přidejte cibuli, restujte dozlatova asi 5 minut.

2) Přidejte všechny houby a tymián a restujte, dokud houby nezačnou hnědnout, asi 8 minut. Přidejte brandy, míchejte 30 sekund, poté vmíchejte mouku.

3) Pomalu vmíchejte vývar, polévku přiveďte k varu. Snižte plamen a duste odkryté 10 minut. Osolte, opepřete a rozlijte do misek.

Tip: Chcete-li se o pěstování hub dozvědět ještě více, vše podrobně najdete v knize Folko Kullmanna Vše o pěstování hub, kterou vydalo nakladatelství Kazda, knihykazda.cz.

Text: Eva Hořánková podle knihy Folka Kullmanna Vše o pěstování hub nakladatelství Kazda

Foto: Shutterstock, knihykazda.cz

Štítky:
Související články
14.10.2024
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo z nás. Ale po sezoně se to prostě udělat musí, a když už, tak pořádně. A je celkem
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
16.9.2024
I v babím létě, které se konečně hlásí o slovo, se nejlépe lenoší na zahradě v houpací síti nebo v závěsném křesle. Že jste si ještě žádné nepořídili? Tak to musíte rychle napravit! Klasické dřevěné lavice v pergole sice bývají hezké, ale pro dlouhé posezení nepříliš pohodlné. Proto je lepší si pro lenošení vybrat závěsná křesílka anebo rovnou závěsné postele. A co houpací sítě, z nichž můžete „
4.9.2024
Okrasné trávy vám obohatí zahradu, nevyžadují příliš péče a jsou dekorativní po celý rok. Pokud zkombinujete více druhů najednou, je výsledek ještě zajímavější. Není to obyčejná zelená tráva, kterou musíte pravidelně sekat. Okrasné traviny jsou zajímavé především kvůli zdobnosti velkých trsů, některé z nich zajímavě kvetou, další se pyšní poutavým podzimním zbarvením. Ne všechny se dostávají do v
2.9.2024
Jak vidno, léto se nás nehodlá pustit ani v září. Pokud nejste majiteli bazénu už nyní, možná vás právě tento fakt předsvědčí o tom, že si ho pořídíte na příští rok. Nebo snad ještě letos? Pokud netoužíte po kondičním plavání, ale chcete se v horkých dnech jen zchladit, bazén o průměru 3 až 3,5 metru vám bohatě postačí. Ale pro takový malý bazén je škoda hloubit jámu v zemi… Pokud uvažujete o men
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Potáhnout dort dokonale? Jde to!
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
epochaplus.cz
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
Neznámé písmo, záhadný jazyk, dechberoucí ilustrace rostlin, vesmíru či zvěrokruhu, vyobrazení nahých žen, koupajících se v nevídaném systému jezer a jezírek se zelenou tekutinou. Voynichův rukopis na své rozkrytí teprve čeká. Je to celá kniha, o které svět dodnes mnoho neví! Přitahuje odborníky i amatéry. Vysvětlení a domněnek je nespočet. Je to utajené sdělení, dokonalá
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
historyplus.cz
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
„Jeho výkřiky k vám přijdou potrubím jako něžný, nejpatetičtější a nejmelodičtější řev,“ představuje Athéňan Perillos svůj nový vynález sicilskému tyranu Falaridovi. Doufá, že za něj získá uznání i tučnou odměnu.   Propracovaný systém trubek a zvukovodů, umístěných v hrdle a čenichu bronzového býka, má donést kvílení odsouzenců na smrt až k citlivým uším krutovládce Falarida z Agrigenta (vláda
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
Řídce obydlená oblast Nového Mexika na jihu USA je jako stvořená k ukrývání lidí i cenností. Ve 30. letech to ví i obchodník Leon Trabuco, který do jihoamerické pustiny ukrývá obří zlatý poklad. Pak a
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
iluxus.cz
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
Emerald Cruises zve milovníky sváteční atmosféry na plavby za kouzlem Vánoc. Pečlivě sestavené říční plavby pro rok 2024 slibují jedinečný pohled na zimou zahalenou krajinu a návštěvu těch nejkrásnějš
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
nejsemsama.cz
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
Na Arabském poloostrově v Perském zálivu leží emirát Dubaj, který nabízí zábavu opravdu pro každého, pro děti i dospělé. Navíc si zde budete připadat jako v pohádce. Dubaj je známa svou moderní architekturou, luxusními zážitky a bohatou kulturou. Co by vás v tomto městě nemělo minout? Burj Khalifa a Dubai Mall Burj Khalifa je nejvyšší budova světa, která nabízí
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
nasehvezdy.cz
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
Má doma prvňačku, do školy ji ale Kristýna Leichtová (39) neposlala. Rozhodla se, že bude Dorotku (6) učit sama. Herečka ze seriálu Zalez do spacáku prohlašuje, že se jí nelíbí současný školní systém.
Nepodceňujte švestky
epochalnisvet.cz
Nepodceňujte švestky
Švestky, blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně. Mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Co všechno dovedou?   Ulevují při otocích. Hospodaření s vodou v těle závisí na rovnováze mezi sodíkem a draslíkem. Sodík vodu v těle zadržuje, draslík ji naopak pomáhá odvádět ledvinami. A zatímco sodíku jíme se
Na světové nebe míří česká liška
21stoleti.cz
Na světové nebe míří česká liška
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů,
Rodinná fotka odhalila pravdu
skutecnepribehy.cz
Rodinná fotka odhalila pravdu
Když jsem se stala babičkou, těšila jsem se z každé návštěvy vnučky. Malá Evička začala hrát hru, že vidí někoho v rohu kuchyně. S manželem Pavlem máme dceru, která nám před pěti lety nadělila vnučku. Úžasnou a velmi bystrou holčičku jménem Eva. Nemohli jsme se dočkat dnů, kdy bude starší a my ji budeme s láskou hlídat. Dětská fantazie Dcera se
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
epochanacestach.cz
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
Jen pár kilometrů jižně od Mladé Boleslavi se můžeme pokochat romantickým novorenesančním zámkem Stránov, ale nás dnes bude zajímat jiná památka ležící doslova co by kamenem dohodil od něj. Na trati z Prahy do Turnova tu Strenický potok překlenuje unikátní železobetonový viadukt zapsaný do Seznamu kulturních památek České republiky. Ten v roce 1924 nahradil původní železnou konstrukci,