Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná.
Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže co když se nepovedou? Možná děláte nějakou chybu. Navíc možností, jak udělat chutné topinky, je víc. A ještě je třeba dodržet pár pravidel.
– Potřebujete vhodný chléb, na topinky se nehodí každý. Nejlepší je tradiční druh, jako třeba šumava. Chleby s různými semínky je potřeba prostě vyzkoušet. Použít můžete starý i čerstvý, ten ale nasákne víc tuku.
– Krajíce musí být ukrojené rovně. Jinak se vám nerovnosti budou připalovat. Pokud jste koupili krájený chléb nebo vlastníte kráječ, máte po starosti. Ale zvládnete to i nožem, použijte raději vroubkovaný. U toustů tahle starost odpadá.
Na pánvi a na tuku
Tak se dělají v mnoha rodinách nejčastěji. A je třeba podotknout, že zejména osobám se slabším zažíváním připadají poněkud hůře stravitelné. Hlavním pravidlem tohoto druhu přípravy je, že topinka musí plavat, tuk by měl tedy být asi na prst vysoko.
Jestli použijete olej nebo sádlo, je na vás, i když se říká, že na sádle jsou topinky voňavější. Důležité je, aby byl tuk dobře rozpálený. Jedině tak ho chléb nasákne méně. Opečené topinky by měly být na povrchu pěkně dorůžova opečené a uvnitř měkké.
Po upečení je vhodné každou topinku nejdřív položit na kuchyňský papír, aby se tuk odsál.
V troubě
Příprava je daleko jednodušší než opékání na pánvi a má své výhody. Tou největší je, že jsou topinky méně tučné. Další výhodou je, že upečete všechny plátky chleba zároveň, takže ušetříte čas a uspokojíte všechny strávníky najednou.
Jak na to?
Troubu rozehřejte na 250 °C, chléb nakrájejte na plátky, ideální je, když jednotlivé krajíce ještě překrojíte na polovinu. Plech vyložte papírem na pečení a položte na něj plátky chleba vedle sebe tak, aby se nepřekrývaly.
Můžete je pokapat trochou oleje, ale nemusíte. Plech s topinkami vložte do trouby a pečte asi deset minut. Pak topinky otočte a dopečte z druhé strany. Někdo doporučuje ještě před pečením potřít krajíčky rozpuštěným máslem s česnekem a solí.
Nebo můžete rozpálit nejdřív plech a teprve pak na něj naklást krajíčky chleba. Tento způsob je ale technicky nejsložitější a to samé zvládnete klidně i na suché pánvi nebo v topinkovači.
V topinkovači
Topinky či tousty pečené v topinkovači jsou asi nejzdravější. I proto mnozí podlehnou pokušení je po zhotovení alespoň trochu namastit. Proč ne. K tomuto účelu se hodí jak sádlo, tak máslo. Důležitá pro zdraví je jiná věc.
Všechny topinkovače už dnes mají sice nastavitelnou dobu pečení, ale řídit se podle ní úplně nemůžete. Každý druh chleba nebo toustů se opéká jinak dlouho, a i když ho máte vyzkoušený, protože kupujete stále ten samý, roli hraje i čerstvost, tedy jeho vlhkost.
Jiný čas trvá i první a další pečení. Proto je lepší průběh pečení pohlídat, aby topinky byly opravdu do růžova a ne do hněda, nebo dokonce spálené.
Na grilu
Můžete péci krajíčky chleba nasucho, někdo je maže před pečením rozpuštěným sádlem se solí a česnekem, ale to můžete až po upečení, budou tak zdravější.
Něco na namazání
Na topinky můžete použít téměř každou pomazánku, od zeleninových po masové či tvarohové nebo sýrové či s vejci. Máme pro vás dvě zdravé zeleninové pro inspiraci.
Zeleninový ajvar
2 velké lilky, 6–8 červených paprik, 125 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, sůl, pepř
1) Lilky nakrájejte na kolečka, osolte a nechte pustit vodu. Otřete je ubrouskem a vložte je společně s paprikami do trouby. Pečte tak dlouho, dokud nezměknou.
2) Změklé oloupejte a rozmixujte společně s ostatními ingrediencemi.
Tip: Máte-li rádi pomazánky ostřejší, můžete přidat několik feferonek bez semínek.
Sýrová obazda
250 gramů zralého měkkého sýra brie nebo hermelín, 50 gramů změklého másla, ½ cibule, 2 lžičky mleté papriky, sůl, pepř, kmín, pažitka
1) Nakrájejte polovinu cibule na velmi malé kostičky.
2) Poté v misce rozmačkejte sýr nakrájený na kousky a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Podle toho, jak chcete pomazánku krémovou, přidejte více nebo méně másla. Osolte, opepřete a dejte vychladit.
Foto: Shutterstock