Domů     Probiotika jsou všeuměl
Probiotika jsou všeuměl
2.4.2024

Probiotika v našem povědomí zakotvila jako přírodní prostředek pro zlepšení imunity. Tím skutečně jsou. Mnohem méně se ale ví, že je to jen jedna z jejich mimořádných schopností.

Střevo obývá kolem 400 různých typů bakterií a ideální je stav, kdy převažují ty prospěšné, což jsou hlavně laktobacily a bifidobakterie.

Ty svým metabolismem vytvářejí prostředí, které nesvědčí škodlivým bakteriím, a zabraňují jim, aby se na stěně střeva přichytily a množily.

O zdraví se v překvapivě velké míře rozhoduje právě ve střevě. Lví podíl na tom má střevní mikroflóra či novějším názvem mikrobiom. Produkuje totiž řadu rozmanitých látek, které dokážou ovlivňovat tělesné, ale i psychické pochody v těle.

Výzkumy potvrzují, že nevhodné složení střevního osídlení může přispět k vyvolání deprese, poruch soustředění a paměti, může podpořit rozvoj obezity, cukrovky nebo třeba astmatu. A naopak převaha příznivě působících bakterií může před těmito nemocemi chránit. Důvodů, proč se zajímat o to, co dokážou probiotika, je tedy řada.

STŘEVNÍ POTÍŽE

Vedle podpory imunity je právě řešení střevních potíží nejznámějším způsobem využití probiotik. Pomohou upravit bouři ve střevech jak po krátkých infekčních průjmech, tak při chronických potížích.

Pro ty, ať už je to Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, dráždivý tračník nebo celiakie, je typická nepříznivě pozměná skladba střevní mikroflóry.

Vědci zatím netuší, zda jde o příčinu nebo následek, každopádně dodávání pozitivně působících bakterií potíže zmírňuje. A prospívá také celkové kondici, protože s rozvratem mikrobiomu se současně zhoršuje i imunita.

Po léčbě antibiotiky

Obecně známé je také poškození střevní mikroflóry při léčbě antibiotiky. Je to také jeden z nejčastějších důvodů, proč si kupujeme probiotika. Důležité ovšem je začít s užíváním až po skončení léčby.

Ani rozestup s užíváním antibiotik totiž nestačí bakterie chránit před zničením lékem.

Tip: Při vybírání přípravku berte ten, který obsahuje nejvíce různých typů bakterií. Osídlení střeva je u každého z nás přísně individuální, takže se nedá odhadnout, které typy budou nejvíce chybět.

Výhody i pro zdravé

Zatímco u lidí s chronickými střevními záněty probiotika zmírňují potíže, u zdravých se mohou projevit další bonusy, které optimální střevní mikroflóra přináší:

* Produkuje některé vitaminy řady B, které jsou nepostradatelné pro správné fungování nervů a psychickou pohodu.

* Mění škodlivý cholesterol na neškodnou tukovou látku.

* Pomáhá využívat vápník ze stravy.

* Snižuje riziko rakoviny, protože prospěšné bakterie zneškodňují škodlivé látky, které by mohly vyvolat rakovinné bujení.

PSYCHIKA A PAMĚŤ

Tenhle účinek střevních bakterií zůstává zatím nejméně známý, ačkoli je studiemi prokázaný. Jak funguje? Mezi střevem a mozkem existuje velmi úzké propojení. Látky, které produkují střevní bakterie, se totiž s krví dostávají do mozku a ten na ně reaguje.

Zdraví prospěšné bakterie tak vypouštějí látky, které pozitivně působí na část mozku odpovědnou za emoce a chrání před depresivními náladami.

Tenhle mechanismus současně podporují tím, že zvyšují produkci serotoninu, známého jako hormon štěstí, a také dopaminu, látky, které rovněž vděčíme za dobrou náladu, ale kromě toho také za schopnost se soustředit a podávat duševní výkon.

Proto chybí-li ty správné bakterie, pak se to na duševním stavu nepříznivě odrazí. Prokázaná je rovněž jejich schopnost výrazně zmírňovat stavy strachu a úzkosti.

Zlepšují i duševní kondici

I to potvrzují výzkumy. Vědecký tým na univerzitě v irském Corku zajímalo, jaký vliv budou mít bifidobakterie podávané v čistém koncentrovaném stavu.

S překvapením zjistili, že kromě zlepšení trávení vzrostla u účastníků experimentu duševní výkonnost a odolnost vůči stresu, což prokázaly i laboratorní testy. Hladina stresových hormonů v jejich krvi totiž poklesla. Naopak stoupla aktivita oblastí v mozku odpovědných za paměť a učení.

NADVÁHA

Jak mohou střevní bakterie ovlivňovat naši tělesnou váhu? Jednoduše řečeno tím, že „vybírají“, na co máme chuť. Jak? Látkami, které produkují. Ty putují krví do mozku a tam fungují jako signály, které probudí chuť na určité jídlo.

Proto tím, co obvykle jíme, sílí populace střevních bakterií, které taková strava vyhovuje.

Chutě nejsou náhoda

Prakticky to tedy znamená, že když milujete řízky a chlebíčky, pak bažení po nich je z jedné části vzpomínka na chuťový požitek, ale z druhé přímý požadavek určitých bakterií na novou porci kaloricky vydatného jídla.

Proto je tak obtížné opustit svůj zavedený způsob stravování a přejít na zdravější jídelníček. Komplikuje to právě převažující střevní osídlení, protože při změně jídelního lístku strádá.

Když ale vydržíte, pak za několik týdnů zjistíte, že touha po řízku ochabuje a že vám zdravější jídelníček více chutná. Je to tím, že zesílila populace bakterií, která volá po dušené zelenině a salátu.

Jak podpořit hubnutí?

Pomohou probiotika a kvašené potraviny. Omezí totiž populaci toho typu bakterií, který našim dávným předkům pomáhal přežít období hladu a získat maximum energie i z chudé stravy. Co bylo kdysi výhodou, je dnes problém.

V rodinách, kde se „dědí“ tloušťka, jde často spíš o dědičný sklon k bohatému osídlení těmito bakteriemi. Naštěstí tento typ bakterií, označované Firmicutes, dokáže držet v šachu jídelníček bohatý na kvašené potraviny.

Ty totiž podporují množení dalšího běžného kmene střevních bakterií (Bacteroidetes), které mají na hospodaření s energií z jídla opačný efekt.

IMUNITA

Probiotika zvyšují střevní imunitu a ta se o naši schopnost bránit se nemocem stará asi ze 70 %. Právě taková část imunitních buněk, které tělo chrání proti nemocem, vzniká ve střevě.

Přospěšné bakterie podporují jejich produkci a současně omezují růst patogenních bakterií, které negativně ovlivňují výkon imunity.

Podstatné přitom je, že efekt probiotik se projevuje nejen místně ve střevě při zánětech a průjmech, ale i na celkové obranyschopnosti.

Nevhodné složení mikrobiomu, kde převáží škodlivé bakterie, pak zhoršuje nejen ochranu před infekcemi, ale může také souviset se vznikem autoimunitních nemocí.

Jak na probiotickou kúru

Pokud se rozhodnete zlepšit střevní mikrobiom, pak budete potřebovat především trpělivost. Obnova populací příznivě působících bakterií trvá týdny, obvykle 1 až 3 měsíce.

* Po tu dobu je stejně důležité, co budete jíst nebo užívat v podobě kapslí, jako to, co jíst nebudete. Protože vědci upozorňují, že i při důsledném užívání probiotických přípravků se u některých lidí výsledek nedostavuje.

Příčinou může být právě jídelníček, který populace užitečných bakterií likviduje dřív, než se mohou uchytit.

* Škodlivinou číslo 1 je alkohol. Nevhodné jsou také veškeré uzeniny a průmyslově vyráběná hotová jídla včetně lahůdkářského zboží.

* Pozor na příliš velkou spotřebu tučného masa, při jehož trávení dochází ve střevě k hnilobným procesům. Těmi narůstá množství škodlivých bakterií ve střevě. Přemíra sladkostí narušuje normální trávení a posiluje kvasné procesy ve střevech.

* Pro přirozenou obnovu žádoucího osídlení střeva se hodí nejen kysané mléčné výrobky jako jogurty, acidofilní mléko, kefír nebo syrovátka, ale i mléčně kvašená zelenina. Tyto potraviny by měly být na jídelníčku několikrát týdně.

* Užívání kapslí je druhou volbou pro zlepšení střevního mikrobiomu. Výsledky ale nemusí být lepší než při konzumaci kvašených potravin. Zádrhel totiž bývá v tom, že kapsle nenutí k úpravě jídelníčku, a tím méně podporují zlepšení ve střevním osídlení.

Pouze probiotika totiž ke změně nestačí. Aby se zdraví prospěšné bakterie ve střevě uchytily a množily, musíme je také živit, což znamená jíst hlavně celozrnné cereálie a ovoce.

Ty obsahují určité druhy cukru a vlákninu, jimž se dohromady říká prebiotika a které jsou nepostradatelné pro výživu bakterií.

Foto: Shutterstock

Související články
17.12.2025
Každý, komu je přes 25 let, by měl pravidelně procvičovat mozkové závity. Od tohoto věku se totiž začíná zhoršovat paměť.   Možná máte problém vzpomenout si na jméno kolegy z práce. Nebo marně v paměti lovíte název knížky, kterou jste nedávno přečetli. Je to opravdu tak, s věkem jako kdyby se paměť rozhodla stávkovat.   Cvičte tělo i mozek Procvičujte mozkové závity. Není
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
3.12.2025
Zavřete oči a představte si, jak sedíte v útulné sauně na měkké lavici z exotického dřeva. Vaším tělem prochází intenzivní teplo. Páry provoněné éterickými oleji s každým nádechem jemně hladí vaše hrdlo. Saunování je totiž dávným a v dnešní uspěchané době znovu objevovaným prostředkem k obnovení a upevnění fyzických i psychických sil s blahodárnými léčivými účinky. Tři důvody, proč do sauny
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
28.11.2025
Všimli jste si, jak často se ve výčtu vlivů poškozujících zdraví opakuje stres? Tak často, až na tohle slovo přestáváme slyšet. Tím ovšem jeho ničivé dílo ze světa nezmizí. Raději bychom se mu měli postavit čelem. Ničí nám imunitu, poškozuje cyklus, a dokonce zhoršuje i pleť. O tom, co s naším tělem dělá stres, by se měly učit už děti ve škole. Stres je největší nepřítel našeho zdraví, dokáže nap
reklama
Šikovné tipy
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sestra mi krade bezostyšně děti
skutecnepribehy.cz
Sestra mi krade bezostyšně děti
Nikdy by mě nenapadlo, že by se mi něco takového mohlo stát. Že vlastní krev se mi postaví do cesty a bude mi chtít vzít mé děti. Dlouho jsem si nalhávala, že přeháním. Ale teď už vím, že to není domněnka. Je to zrada. Tichá, promyšlená a o to horší. Jsme každá jiná Měla jsem se sestrou vždy
Sbohem, devítkový roku!
nejsemsama.cz
Sbohem, devítkový roku!
Spočítejte si své životní číslo v devítkovém roce 2025 a pak se podívejte, co potřebujete ještě do konce roku uzavřít, abyste mohla v lednu vstoupit do nového roku s vibrací čísla 1 a s čistým štítem. Podle numerologie je rok 2025 pod vládou čísla 9. (2+0+2+5 = 9) Devítkový rok bývá jako poslední kapitola knihy, kterou jste psala devět let. Devítka symbolizuje završení
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Těžké období přineslo Bílé opět blízkost
nasehvezdy.cz
Těžké období přineslo Bílé opět blízkost
Ještě nedávno se mluvilo o tom, že zpěvačka Lucie Bílá (59) prožívá s partnerem Radkem Filipim (42) vážnou krizi. A když spolu nedorazili ani na předávání cen Český slavík, mnozí nepochybovali, že
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
epochalnisvet.cz
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
Je to nepříjemné probuzení. Havlíček otevře oči, ale u jeho postele nestojí ani manželka Julie, ani bratr František, nýbrž pražský vrchní komisař Franz Dedera, okresní hejtman Ferdinand Voith a četník s ručnicí. Karel Havlíček Borovský (1821–1856) je rozespalý, dlouho do noci psal, teprve před chvílí si šel lehnout. Přesto vstane, oblékne si župan a se
Waldorfský salát
tisicereceptu.cz
Waldorfský salát
Tenhle salát s jablky a ořechy byl poprvé připraven už někdy kolem roku 1893 v hotelu Waldorf v New Yorku, podle kterého nese jméno. Potřebujete 3 jablka 5 stonků řapíkatého celeru 50 g ledové
Síla slov ve středověku: Jak vznikla legenda o putování
epochaplus.cz
Síla slov ve středověku: Jak vznikla legenda o putování
Vyprávění o dětských křížových výpravách patří k nejrozšířenějším mýtům středověkých dějin. Ve skutečnosti však nešlo o organizované tažení malých dětí, ale o hromadné putování chudých a sociálně vyloučených lidí. Jak k tomuto omylu došlo? Klíčem je latinské slovo pueri, které pozdější kronikáři mylně vyložili jako „děti“ či „chlapce“. Ve středověku se tímto výrazem však často
Záhadný stín v pokoji: Démon, nebo spánková paralýza?
enigmaplus.cz
Záhadný stín v pokoji: Démon, nebo spánková paralýza?
V roce 2014 internetem koluje mrazivé virální video, které údajně zachycuje nadpřirozenou entitu sklánějící se nad spícím mužem. Autor videa při usínání opakovaně zažívá stavy podobné spánkové par
Zvířata odolná vůči virům a bakteriím. Mohou nám být zdrojem inspirace?
21stoleti.cz
Zvířata odolná vůči virům a bakteriím. Mohou nám být zdrojem inspirace?
Lidský imunitní systém je značně pokročilý, vyniká zejména v učení a přizpůsobivosti, díky očkování jsme schopni imunitu ještě více posílit, což nám umožňuje bojovat s řadou nemocí. Přesto existují zv
S glo vstříc novým technologiím
iluxus.cz
S glo vstříc novým technologiím
Kouř, štiplavý zápach, popel a společenské stigma – to je realita spojená s užíváním klasických cigaret, tak jak ji známe po staletí. Není proto divu, že i v této oblasti hledá moderní věda vhodnější
Anně Jagellonské se vyplatilo na manžela počkat
historyplus.cz
Anně Jagellonské se vyplatilo na manžela počkat
Anna slíbila, že si ho vezme… „Ale koho vlastně?“ To sama netuší. „Bude to Karel, nebo Ferdinand? Stanu se císařovnou? Bude mé manželství šťastné?“ To jsou otázky, nad kterými si jagellonská princezna během své výchovy v Innsbrucku láme hlavu – po dobu dlouhých pěti let.   Manželku pro českého (od roku 1490 i uherského) krále
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa