Také už vám dochází fantazie, co namazat na chleba k snídani, svačině, večeři? Střídáte stále stejné pomazánky, takže už nechutnají ani vám? Použijte zeleninu.
Z řepy
2 středně velké pečené nebo vařené řepy (dají se koupit už hotové), 1 velký stroužek česneku, 2 lžíce mascarpone, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky soli, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, olivový olej na pokapání, kousek citronu
1) Vařenou nebo pečenou červenou řepu nakrájejte na kousky.
2) Vložte ji do mixéru a spolu s ostatními ingrediencemi (oloupaný stroužek česneku, mascarpone, citronová šťáva, olivový olej a koření) a rozmixujte na jemnou pomazánku.
Servírovat můžete jako dip v misce pokapaný olivovým olejem, nebo rovnou namazat na pečivo a ozdobit třeba petrželkou.
Mrkvová
4 velké mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 125 g tučného tvarohu, šťáva z 1 citronu, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého černého pepře
1) Troubu předehřejte na 190 °C.
2) Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky.
3) Připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem. Mrkev na něj rozložte a pokapejte olejem. Rukama promíchejte, aby byly olejem obaleny všechny kousky.
4) Pečte 20–25 minut na 180–190 °C.
5) Upečenou mrkev najemno rozmixujte s tvarohem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Ozdobit pomazánku můžete nahrubo nasekanou mrkvovou natí.
Dýňová
400 g dýně hokaidó, 50 ml olivového oleje, citronová šťáva, pepř, sůl, bylinky na ozdobu
1) Dýni omyjte, oddělte potřebný kus a odstraňte semínka.
2) Poté ji potřete olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut.
3) Nechte chvilku zchladnout, nakrájejte na menší kousky a rozmixujte s olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Pomazánku můžete posypat dýňovými semínky nebo třeba řeřichou či petrželkou.
Špenátová
200 g čerstvých listů špenátu, 50 g čerstvé petrželky, 50 g jemně nakrájené cibule, sůl a pepř podle potřeby, 300 g tvarohového sýra (lučina, žervé), 1 stroužek česneku
1) Listy špenátu dobře omyjte, dejte do hlubší mísy a zalijte vroucí vodou.
2) Nechte v ní 2 minuty spařit a potom vodu slijte a špenát nechte v cedníku okapat.
3) Omyjte petrželku. Utřete česnek se solí a dobře promíchejte s tvarohovým sýrem.
4) Špenát, petrželku a cibulku nasekejte najemno a vmíchejte ochucený sýr.
Pokud chcete pomazánku jemnější, můžete ji nechat našlehat v robotu.
Lilková
1 lilek, 3 stroužky česneku, ½ chilli papričky, hrst čerstvých bylinek (petržel a tymián), 1 lžíce sezamového semínka, olivový olej, citron na pokapání
1) Lilek nakrájejte na větší kostky a nasolte. Asi po dvaceti minutách z něj jemně vymačkejte vodu, kterou vypotil. Česnek a chilli papričku nasekejte nadrobno.
2) Do rozpálené pánve nalijte olivový olej, orestujte lilek, česnek a chilli, přidejte petržel a tymián, sezamové semínko, čerstvě mletý pepř a společně duste 10–15 minut. Směs nechte zchladnout, rozmixujte a nechte dobře vychladit v lednici.
Podávejte s nasucho opečeným toustovým chlebem a lehce pokapejte citronem.
Topinková
4 zralá velká rajčata, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 70 ml olivového oleje, 4 menších cukety, 1 lžička soli, ½ lžičky chilli, pepř, 3 lžíce worchesterové omáčky, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce balzamikového octa
1) Rajčata spařte ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli pokrájejte na menší kousky a česnek na plátky.
2) Cibuli i česnek orestujte na oleji, po chvíli přidejte i nahrubo nastrouhané cukety a rajčata.
3) Směs ochuťte solí, pepřem, chilli a worcesterem. Ještě chvíli poduste a pak přesuňte na plech s vyšším okrajem.
4) Posypejte třtinovým cukrem a zakápněte balzamikem. Pečte při 200 °C asi hodinu.
Podávejte na topinkách potřených česnekem. Chcete-li, aby bylo jídlo dietnější, opečte je nasucho nebo v topinkovači. A pokud milujete hodně pálivé, do poloviny pomazánky přidejte nasekanou feferonku.
Asi se to nevejde, tak tu poslední dáme pryč, případně použiju jinak.
Foto: Shutterstock