Domů     Pomazánky s nápadem
Pomazánky s nápadem
11.3.2024

Také už vám dochází fantazie, co namazat na chleba k snídani, svačině, večeři? Střídáte stále stejné pomazánky, takže už nechutnají ani vám? Použijte zeleninu.

Z řepy

2 středně velké pečené nebo vařené řepy (dají se koupit už hotové), 1 velký stroužek česneku, 2 lžíce mascarpone, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky soli, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, olivový olej na pokapání, kousek citronu

1) Vařenou nebo pečenou červenou řepu nakrájejte na kousky.

2) Vložte ji do mixéru a spolu s ostatními ingrediencemi (oloupaný stroužek česneku, mascarpone, citronová šťáva, olivový olej a koření) a rozmixujte na jemnou pomazánku.

Servírovat můžete jako dip v misce pokapaný olivovým olejem, nebo rovnou namazat na pečivo a ozdobit třeba petrželkou.

Mrkvová

4 velké mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 125 g tučného tvarohu, šťáva z 1 citronu, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého černého pepře

1) Troubu předehřejte na 190 °C.

2) Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky.

3) Připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem. Mrkev na něj rozložte a pokapejte olejem. Rukama promíchejte, aby byly olejem obaleny všechny kousky.

4) Pečte 20–25 minut na 180–190 °C.

5) Upečenou mrkev najemno rozmixujte s tvarohem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Ozdobit pomazánku můžete nahrubo nasekanou mrkvovou natí.

Dýňová

400 g dýně hokaidó, 50 ml olivového oleje, citronová šťáva, pepř, sůl, bylinky na ozdobu

1) Dýni omyjte, oddělte potřebný kus a odstraňte semínka.

2) Poté ji potřete olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut.

3) Nechte chvilku zchladnout, nakrájejte na menší kousky a rozmixujte s olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Pomazánku můžete posypat dýňovými semínky nebo třeba řeřichou či petrželkou.

Špenátová

200 g čerstvých listů špenátu, 50 g čerstvé petrželky, 50 g jemně nakrájené cibule, sůl a pepř podle potřeby, 300 g tvarohového sýra (lučina, žervé), 1 stroužek česneku

1) Listy špenátu dobře omyjte, dejte do hlubší mísy a zalijte vroucí vodou.

2) Nechte v ní 2 minuty spařit a potom vodu slijte a špenát nechte v cedníku okapat.

3) Omyjte petrželku. Utřete česnek se solí a dobře promíchejte s tvarohovým sýrem.

4) Špenát, petrželku a cibulku nasekejte najemno a vmíchejte ochucený sýr.

Pokud chcete pomazánku jemnější, můžete ji nechat našlehat v robotu.

Lilková

1 lilek, 3 stroužky česneku, ½ chilli papričky, hrst čerstvých bylinek (petržel a tymián), 1 lžíce sezamového semínka, olivový olej, citron na pokapání

1) Lilek nakrájejte na větší kostky a nasolte. Asi po dvaceti minutách z něj jemně vymačkejte vodu, kterou vypotil. Česnek a chilli papričku nasekejte nadrobno.

2) Do rozpálené pánve nalijte olivový olej, orestujte lilek, česnek a chilli, přidejte petržel a tymián, sezamové semínko, čerstvě mletý pepř a společně duste 10–15 minut. Směs nechte zchladnout, rozmixujte a nechte dobře vychladit v lednici.

Podávejte s nasucho opečeným toustovým chlebem a lehce pokapejte citronem.

Topinková

4 zralá velká rajčata, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 70 ml olivového oleje, 4 menších cukety, 1 lžička soli, ½ lžičky chilli, pepř, 3 lžíce worchesterové omáčky, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce balzamikového octa

1) Rajčata spařte ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli pokrájejte na menší kousky a česnek na plátky.

2) Cibuli i česnek orestujte na oleji, po chvíli přidejte i nahrubo nastrouhané cukety a rajčata.

3) Směs ochuťte solí, pepřem, chilli a worcesterem. Ještě chvíli poduste a pak přesuňte na plech s vyšším okrajem.

4) Posypejte třtinovým cukrem a zakápněte balzamikem. Pečte při 200 °C asi hodinu.

Podávejte na topinkách potřených česnekem. Chcete-li, aby bylo jídlo dietnější, opečte je nasucho nebo v topinkovači. A pokud milujete hodně pálivé, do poloviny pomazánky přidejte nasekanou feferonku.

Asi se to nevejde, tak tu poslední dáme pryč, případně použiju jinak.

Foto: Shutterstock

Související články
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tajemství staré šperkovnice
skutecnepribehy.cz
Tajemství staré šperkovnice
Byl to krásný starožitný kousek, který mi manžel dovezl ze zahraničí. Jenže v sobě skrýval negativní energii. Jsem velkou sběratelkou šperků, a tak mi manžel jednou dovezl ze služební cesty velkou dřevěnou šperkovnici, kterou koupil v Maďarsku na trhu s veteší. Radim často jezdil pracovně mimo republiku a pokaždé mi přivezl nějaký dáreček. Tentokrát byl na
Neviditelné procesy stárnutí: Když mozek a srdce zpomalují
epochaplus.cz
Neviditelné procesy stárnutí: Když mozek a srdce zpomalují
Stárnutí není jen o vnějších známkách, ale především o tom, co se děje uvnitř. Mozek a srdce, dva nejdůležitější orgány v našem těle, sice nejsou na první pohled vidět, ale jejich stárnutí ovlivňuje náš život více než cokoli jiného. Jejich výkon a odolnost klesají, a to v závislosti na tom, jak se k nim chováme.
6 nejdůležitějších listin Karla IV.: Spálil výsledek své usilovné práce?
historyplus.cz
6 nejdůležitějších listin Karla IV.: Spálil výsledek své usilovné práce?
Při rytířském turnaji málem zemřel. Na dlouhou dobu skončí na lůžku. Karel na něm ale nezahálí a pracuje na zemském zákoníku, který má přistřihnout křídla rozpínavé šlechtě. Jenže čeští páni se o svůj vliv připravit nenechají a Lucemburk s nimi do otevřeného konfliktu nepůjde… Během své vlády Karel IV. (1316–1378) hýřil aktivitou a vydal desítky
Rychlý a skvělý tvarožník
tisicereceptu.cz
Rychlý a skvělý tvarožník
Příprava tvarožníku není žádná věda. Příprava je jednoduchá a chuť fantastická! Nejlepší balzám pro vaše chuťové buňky. Ingredience 6 vajec špetka soli 1 citron 1 kg tvarohu 250 g cukru 50
Má Bernášková políčeno na svého exmanžela?
nasehvezdy.cz
Má Bernášková políčeno na svého exmanžela?
Herečka Jana Bernášková (44) ze ZOO Nové začátky sice mluví o tom, že manželství se scenáristou Rudolfem Merknerem (53) je pryč a ona si jde vlastní cestou, ale podle všeho ho z hlavy nedostala.
Jak svést  muže podle  znamení
nejsemsama.cz
Jak svést muže podle znamení
Podle astrologie je každé znamení zvěrokruhu obdařené schopností lásku brát i dávat. Jakými způsoby můžete svést každého muže? Stačí jen vědět, kdy se narodil… Beran (21. 3. – 20. 4.) Je akční, rázný a nepatří mezi ty, kteří jsou ochotní na něco nebo někoho čekat. Má rád, když je kolem něj vzrušení a drama, ale pouze to, které vyvolá on
Pařížské podzemí je plné duchů!
enigmaplus.cz
Pařížské podzemí je plné duchů!
Když přestanou pařížské katakomby plnit funkci hromadného pohřebiště, do podzemních štol se již neodvažuje nikdo vstupovat. Změna nastane v průběhu 20. století, kdy jistí lidé dostanou nápad, že by ka
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Život s endometriózou: Každodenní bolestivá realita mnoha žen
21stoleti.cz
Život s endometriózou: Každodenní bolestivá realita mnoha žen
Při endometrióze rostou buňky endometria neboli výstelky děložní dutiny i mimo dělohu, což má za následek silné bolesti v oblasti pánve, nepravidelnou menstruaci a často i neplodnost. Nemoc postihuje
SEW: Největší hodinářská show střední Evropy opět žádá o pozornost
iluxus.cz
SEW: Největší hodinářská show střední Evropy opět žádá o pozornost
V elegantních sálech pražského paláce Žofín se 7. a 8. listopadu odehraje jedenáctý ročník výstavy výjimečných hodinek Salon Exceptional Watches. Exkluzivní setkání, kde se hodinky nestávají pouhým uk
Cechmistr musel vést příkladný život
epochalnisvet.cz
Cechmistr musel vést příkladný život
Mezi svými cechovními druhy se těší velké vážnosti. Takové, že ho ostatní následují i do boje, když je to třeba. Jistý Vodička, představený cechu řezníků, v roce 1310 vede jeho členy do bitvy o Prahu, kterou svádí Jan Lucemburský s Jindřichem Korutanským. Za odměnu bude povýšen na pražského primátora.   Cechy, které sdružují zástupce konkrétních