Domů     Prastará pohanka se dostala mezi Food trendy roku 2024
Prastará pohanka se dostala mezi Food trendy roku 2024
21.1.2024

Obliba bezmasého stravování je stále na vzestupu. Mnoho evropských šéfkuchařů i food blogerů experimentuje se zeleninou, luštěninani či obilovinami a zařazují tyto zdravé suroviny do jídelníčku svých strávníků.

Rakouská expertka Hanni Rützler, která dlouhodobě sleduje vývoj moderní gastronomie a stravovací kultury, zařadila ve své publikaci Foodreport 24 mezi aktuální food trendy i superpotravinu, staroslovanskou pohanku.

Šlechtěním, pěstováním i výrobou mlynářských výrobků z pohanky se již od roku 1992 věnuje na úpatí Jeseníků česká firma PROBIO.   

Vegetariánské menu standardem

Většina tuzemských restaurací nabízí vegateraiánské menu na běžném jídelníčku. Zastánci zdravé a lehké stravy, ale i ti, co dodržují například bezlepkovou dietu, tak mají stále více možností, kde se kvalitně najíst.

A není to jen o stravě, ale o celkovém životním stylu a přístupu ke svému zdraví. „Zeleninové či luštěninové pokrmy dávno nepatří jen mezi přílohy,“ říká Martin Hutař ze společnosti PROBIO, která se na pohanku v bio kvalitě specializuje.

Martin Hutař, spolumajitel a spoluzakladatel společnosti Probio
Martin Hutař, spolumajitel a spoluzakladatel společnosti Probio

Jídlo jako požitek

Stále víc lidí oceňuje jídlo, ve kterém se nevylučuje požitek a ohled na naše zdraví. Tento trend se označuje jako soft health a spojuje zdraví, požitek a udržitelnost. Jídlo by mělo být přirozené, regionální, sezónní a ideálně v bio kvalitě.

Jde o vyváženost, pestrost a obohacení jídelníčku o mnoho různých druhů ovoce a zeleniny, obilných výrobků a luštěnin. Lidé nahrazují průmyslově zpracované produkty přírodními zdravějšími surovinami, například na místo cukru datle nebo med.

Soft health je tedy založen na holistickém chápání zdravé výživy a ne na živinách a kaloriích.

Minoritním plodinám vévodí pohanka

Není divu, že se stále většímu zájmu těší i tzv. minoritní plodiny, obiloviny a pseudoobiloviny, které používaly v kuchyni naše prababičky. Mezi pseudoobiloviny řadíme amarant, quinou a pohanku.

V kuchyni mají stejné uplatnění jako obiloviny, hlavní zásobní látkou je u nich škrob, na rozdíl od běžných obilovin neobsahují lepek. Botanicky je řadíme mezi obilní trávy, například pohanka patří do čeledi rdesnovitých.

Historie pohanky sahá až do středověku. Do Evropy byla pravděpodobně přivezena vojsky Saracénů a Tatarů, která pronikala do Evropy. Od toho je odvozen český název „pohané – pohanka“.

Na území České republiky jsou nejstarší nálezy z 12. století z okolí Opavy, Kadaně, Starého Jičína a Uherského Brodu. V 16. století prý byla u nás dokonce jednou z nejoblíbenějších potravin.

Široké uplatnění

Tato pseudoobilnina je nejen chutná, ale také výživná. Pohanka zahřívá, obsahuje mnoho cenných živin a naopak žádný lepek. Je bohatá na důležité živiny, jako je vláknina, bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerální látky.

Díky této skladbě prospívá našemu zdraví tím, že podporuje náš imunitní systém a má pozitivní vliv také na nervový a cévní systém. Pohanka je výjimečná hlavně obsahem rutinu (vitaminu P), který zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny.

Rutin v těle funguje ve spolupráci s vitaminem C. Pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobiloviny – v lidské výživě mají podobné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin.

Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové, proto mají velký význam pro celiaky a pro ty, kdo se snaží množství lepku ve stravě omezit.

Pohanka v mnoha podobách    

Společnost PROBIO zpracovává obiloviny i bezlepkové plodiny ve speciálních mlýnech ve Starém Městě pod Sněžníkem.

Pohanka je bezlepková, proto se zpracovává v bezlepkovém mlýně, kde je dodržována přísná kontrola, aby bylo zajištěno, že každý produkt splňuje nejvyšší standardy kvality. Pohanku zde loupají mechanicky, proto je světlé barvy.

Tento způsob zpracování pohanky umožňuje zachování více cenných látek ve srovnání s tepelným zpracováním.

Pohankové kroupy

Jednou z nejzákladnějších a nejtypičtějších pohankových produktů jsou pohankové kroupy, které jsou velmi univerzální a dají se použít na mnoho způsobů. Mohou být použity na přípravu risot (kroupot), jako příloha k masu či k zelenině, nebo přidány do salátů.

Lze z nich udělat i snídaňovou kaši, kterou necháme přes noc namočenou ve vodě, další den omyjeme studenou vodou a můžeme rovnou servírovat s ovocem.

Možnou rychlo-směsí z krup je Probio pohanková polévka, kterou zalijeme vodou a dochutíme například česnekem, či bylinkami.

Pokud si chcete zkusit udělat vlastní chod z krup tak doporučujeme pohankovou sekanou, která je skvělá s vařenými brambory a kysaným zelím.

Pohanka lámanka

Je využívanou podobou této plodiny, lišící se od kroupy svou hrubší texturou, která je skvělým základem pro přípravu karbenátků, placiček, či zapékaných sladkých i slaných pokrmů.

Hoďte hrstku do polévky na zahuštění, posypte buchtu lámankou místo drobenky nebo udělejte skvělou „škvarkovou pomazánku.“ Doporučujeme zkusit lámanku na vytvoření pohankového perníku, nebo na pohankovo-zeleninové placičky. 

Pohanka neloupaná

Výborně se hodí ke klíčení a pro přípravu osvěžujících odvarů a čajů.

Jakmile z ní vypěstujete klíčky a výhonky, můžete je využít na posyp do pomazánek, do polévek, nebo přidat do salátů, což dodá vašim pokrmům nejen šťavnatost, ale také zvýšený obsah vitamínů pro vaše zdraví.

Pohanková mouka

S pohankovou hladkou moukou se otevírá široké spektrum možností v kuchyni. Můžete z ní připravit nejen lahodné francouzské palačinky, ale také se hodí pro bezlepkové moučníky, pečivo, lívance, knedlíky a nočky.

Tato univerzální bezlepková mouka má mnoho uplatnění a může být také vynikajícím pomocníkem při zahušťování omáček a polévek.

Při nedostatku času však stačí sáhnout po palačinkové směsi z pohankové mouky do které stačí přidat vodu, a máte dobrotu jídlo na talíři.

Pohanková krupice, pohankové vločky a pohankové otruby

Podobnou plodinou jako je mouka je také pohanková krupice, kterou v celozrnné variantě mele společnost Probio ve svém bio mlýně. Krupice je ideální pro přípravu ranní bezlepkové krupicové kaše, což je vynikající a zdravý způsob, jak začít den.

Kromě toho můžete pohankovou krupici využít i na přípravu lahodných knedlíčků, do polévek, zavářek a omáček. Je to výborná volba pro ty, kteří preferují bezlepkovou stravu a hledají zdravé alternativy k tradičním obilným produktům.

Zároveň jsou možností i pohankové vločky, nebo pohankové otruby, které jsou taktéž ideální bezlepkovou surovinou na ranní kaše, müsli, či granolu.  Otruby jsou taková hodně nahrubo namletá krupice.

Jejich konzumací a přidáním do ranních kaší nebo pečiva obohatíte svůj pokrm o kvalitní vlákninu a bílkoviny.

Předchozí článek
Další článek
Související články
23.6.2025
...se prý má nechat uzrát, než se bude operovat. Kde se tahle lidová moudrost vzala, těžko říct. Ve skutečnosti je tomu právě naopak.   Šedý zákal se hlásí nenápadně. Začnete vidět trochu nezřetelně jako přes závoj. V noci si musíte posvítit, jinak nevidíte skoro nic, stejně tak na čtení potřebujete silnou žárovku. Přitom vás ostré světlo oslňuje.   Proč se tak děje? Oční
19.6.2025
Často ho máme někde na záhonu jen tak pro radost, protože pěstování je snadné a jeho barva potěší oči a zahradu rozzáří. Navíc kvete od jara až do podzimu. Potřebujete jen slunné místo a propustnou půdu. Naši předkové věděli, že květy měsíčku, který nazývali třeba sluníčko, krušínek, nechtík nebo deštná bylina, mají léčivé účinky. A tak je sušili a vyráběli různé masti, tinktury, olejíčky nebo
13.6.2025
Přezdívá se mu sluneční vitamin. Možná nejen díky jeho nejvýznamnějšímu zdroji. Déčko je totiž také hlavní pojistkou pro dobrou náladu. Většina světové populace má vitaminu D nedostatek. Bacily a viry tak mají velkou šanci tělo napadnout a skolit. Co je vitamin D Řadí se mezi vitaminy, ale je to vlastně v tucích rozpustný hormon seco-steroid nezbytně důležitý pro správné fungování lidského tě
11.6.2025
O zdraví koluje nespočet mýtů. Mnoho z nich jsme slyšeli jako už děti a v dobré víře je pak v dospělosti předávali. Mnoho dalších pak přidala doba internetová… Řada z těchto rad má racionální jádro a spolehnlivý účinek. Vedle nich ovšem koluje spousta nepodložených nebo vysloveně nebezpečných mýtů. Místo abychom svému tělu prospěli, můžeme si jejich dodržováním naopak uškodit. 1. Pitný režim se
9.6.2025
Slovo tinnitus je odvozeno od latinského tinnire, což znamená znít nebo zvonit. Jenže tohle zvonění se bohužel odehrává ve vašich uších a vy byste dali nevím co za to, abyste se ho zbavili. Ale nejste v tom sami. S tímto nepříjemným problémem se potýká čím dál víc lidí, což se přisuzuje zvyšujícímu se hluku a stresu. Ale tinnitem trpěla i řada známých a slavných osobností, třeba Ludwig van Beetho
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kiwi bomba
tisicereceptu.cz
Kiwi bomba
Lahodné smoothie je plné vitaminů a díky nakyslé chuti je i v parném létě báječně osvěžující. Suroviny 2 banány 6 kiwi 500 ml čerstvé jablečné šťávy led Na ozdobu kiwi Postup Kiw
Autobusy pravidelně brázdí Prahu už 100 let
historyplus.cz
Autobusy pravidelně brázdí Prahu už 100 let
Ještě počátkem 20. století platí, že kam nevedou tramvajové koleje, tam se běžný cestující v Praze nedostane. V roce 1908 však tramvaje získávají konkurenci – na jaře vyjede do ulic první autobusová linka. Cena za cestu na Hradčany? 20 haléřů! Centrum města však autobusy křižují jen rok a půl. Strmá trasa mezi Malostranským náměstím a Pohořelcem se
Eduard Štorch: Spisovatel, který přivedl pravěk do školních lavic
21stoleti.cz
Eduard Štorch: Spisovatel, který přivedl pravěk do školních lavic
Doba kamenná, bronzová, železná i římská. Jeskyně, keltské hroby, zlaté prsteny a mamutí mládě. A k tomu knihy, které generace čtenářů neodložily, dokud nedočetly do poslední stránky. Výstava Pravěká
Leonardo da Vinci: Kdo byl skutečně renesanční génius? Odhalená tajemství jeho života a tvorby
epochaplus.cz
Leonardo da Vinci: Kdo byl skutečně renesanční génius? Odhalená tajemství jeho života a tvorby
Malíř, sochař, architekt, vynálezce, vědec… Leonardo da Vinci byl ztělesněním renesančního ideálu. Jeho jméno zná každý, ale co se skrývá za fasádou génia? Odhalte s námi méně známá fakta o muži, který předběhl svou dobu, od jeho skutečného jména až po záhady obklopující jeho matku a nedokončené mistrovské dílo. Leonardo da Vinci byl bezpochyby jednou
Předpovídá Bílá paní v Českém Krumlově budoucnost?
enigmaplus.cz
Předpovídá Bílá paní v Českém Krumlově budoucnost?
Patrně nejznámější českou Bílou paní je Perchta z Rožmberka (1429–1476), která se údajně zjevuje na zámku Český Krumlov. [gallery ids="155187,155188,155186"] Tato šlechtična byla v 15. století p
Kontrast domu a přírody
rezidenceonline.cz
Kontrast domu a přírody
Jsou lidé, kterým se pravoúhlé stavby příčí. Takový Friedensreich Hundertwasser by asi nad domem, který vám chceme popsat, dostal záchvat vzteku. Není divu, vždyť tento člověk žádal zákaz rovné čáry. Pokud zavítáte do Rappahannock County ve státě Virginie, budete určitě překvapeni. Nádherná zvlněná krajina, v níž se střídají různé varianty porostu, „hostí“ dům, který by někdo
Král Vín slaví 20 let
iluxus.cz
Král Vín slaví 20 let
Zní to až neuvěřitelně, ale soutěž KRÁL VÍN České republiky letos slaví své dvacáté narozeniny. Tento významný milník je připomínkou dvou dekád, během kterých se Král vín stal největší soutěží vín u n
Matonoha je už úplně mimo hru?
nasehvezdy.cz
Matonoha je už úplně mimo hru?
Zatímco její manžel Tomáš Matonoha (54) se v poslední době na veřejnosti téměř neukazuje, svůdné fotky Lucie Benešové (50) ze seriálu ZOO Nové začátky opět rozvířily vody na Instagramu. Herečka to
Mají psi šestý smysl?
skutecnepribehy.cz
Mají psi šestý smysl?
Můj pejsek a moje maminka si parádně rozuměli. Když maminka zemřela, začal se chovat divně, zdá se, že v domě vidí jejího ducha. Mám desetiletého psa Hurvínka. Když mi zemřela máma, Hurvínek se při návštěvách v domě, kde žila, začal chovat podivně. Psí kamarád Před deseti lety jsem se rozvedla, a abych nebyla úplně sama, pořídila jsem si křížence,
Hrad Kašperk: Majestátní král šumavských hor
epochanacestach.cz
Hrad Kašperk: Majestátní král šumavských hor
Majestátní Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Čechách a jeho návštěvu bychom si neměli nechat ujít nejen pro jeho unikátní dispozici a bohatou historii, ale i pro úžasné výhledy na šumavskou krajinu, které se nabízejí přímo z hradu nebo z jeho okolí. Už v době vlády krále Jana Lucemburského se hornické městečko Kašperské Hory dočkalo nebývalého rozkvětu. Jak
Není mrkev jako mrkev
epochalnisvet.cz
Není mrkev jako mrkev
Možná jste si už všimli, že existuje několik druhů s různým zabarvením. V supermarketu je většinou nedostanete, ale objevují se na trzích a můžete si je i sami vypěstovat.   My samozřejmě známe hlavně tu oranžovou a mnozí si pamatují i rodičovská nabádání: „Jez mrkvičku, je zdravá,“ která nám ji mnohdy znechutila skoro tak jako některé školní
Užijte si dovolenou v suchu a bez nepříjemných dozvuků!
nejsemsama.cz
Užijte si dovolenou v suchu a bez nepříjemných dozvuků!
Léto je časem odpočinku a nabírání sil. Bohužel je ale také obdobím, kdy se velice dobře daří nepříjemným mykózám všeho druhu, které dokážou zkazit zážitek nejen z dovolené. Mykóza patří spolu s průjmovým onemocněním k nejčastějším nechtěným suvenýrům, které si přivezeme z dovolené nebo z letních radovánek. Projevy zánětu Mykózy nejčastěji napadají oblast prstů na nohou, nehty, vlasy, oblast pod prsy, v podpaží