Domů     Se správným příborem to jde lépe
Se správným příborem to jde lépe
16.12.2023

To platí nejen u ryb, ale i některých mořských plodů. Neméně důležité je ale umět příbory používat. Jak tedy na to?

Měli byste znát jedno základní pravidlo a to, že rybu na talíři nekrájíme. Její maso bychom měli jemně odlupovat od kostí. K tomu právě slouží speciální příbor, tedy tupý širší nůž se zalomenou špičkou, který se tak trochu podobá lopatičce, a širší vidlička.

Nožem z ryby odstraňujeme kůži a používáme ho i k odstranění drobných kůstek z připraveného sousta. Vidličku držíme v levé ruce a maso s ní oddělujeme od kostí. V restauraci příbor k rybě dostanete automaticky. Pokud rybu servírujete doma často, pořiďte si ho.

Ale když ho nemáte, můžete si pomoci i jinak. Nůž na ryby můžete nahradit druhou vidličkou, lžící nebo kouskem chleba – klasickému příboru se ale rozhodně vyhněte.

Lžička na kaviár by měla být perleťová, ale poslouží klidně porcelánová.
Lžička na kaviár by měla být perleťová, ale poslouží klidně porcelánová.

Ach, ty kůstky

Jsou důvodem, proč někteří ryby nejedí nebo je alespoň nechtějí konzumovat ve společnosti v restauraci. A jak si má člověk podle pravidel stolování poradit s rybí kostí?

Jestliže kost objevíte ještě na talíři, odstraňte ji nožem nebo vidličkou a odložte na odkládací talířek. Prsty rozhodně nepoužívejte. Můžete je použít jen výjimečně, a to když na kost narazíte v ústech. Pak jednou rukou ústa zakryjte a druhou kost vyndejte na okraj talíře.

Příbor můžete mít i v rustikálním provedením.
Příbor můžete mít i v rustikálním provedením.

Jak se ryba vykosťuje

S vykostěním ryby si nemusíte dělat samozřejmě starosti, pokud kupujete především rybí filé nebo druh ryby, která má kostí méně, jako třeba candát. Jinak se většinou ryby servírují celé, tedy i s hlavou a ploutvemi.

Ty budete chtít před konzumací zbavit co největšího množství kostí. Postup se může trochu lišit, ale jen mírně.

Udělejte si na talíři dost místa. Rybu nařízněte nožem na ryby na hřbetu od hlavy k ocasní ploutvi. Zasuňte jej pod hlavu a tak se dostanete na páteř. Jednoduchým řezem odříznete maso nad páteřní kostí. Tak získáme jedno filátko.

Spodní maso oddělíte od kosti tak, že zachytíte páteřní kost u ocasu mezi zuby vidličky a pomalým pohybem páteř vyjmete a odložíte na připravený talířek na kosti. Jestliže se maso zachytává na kosti, pomáhejte si nožem. Nakonec ještě odstraňte případné zbylé kostičky a odložte na talířek.

Zdá se vám to složité? Není, ale uznáme, že to chce cvik. O to větší důvod zařadit ryby na jídelníček častěji.

Naše babičky používaly na ryby výhradně příbory stříbrné, dnes je ještě seženete ve starožitnostech.
Naše babičky používaly na ryby výhradně příbory stříbrné, dnes je ještě seženete ve starožitnostech.

Nejen příbory

Jsou ale i jiné nástroje, které se týkají dalších delikates, a i ty bychom měli umět používat. Nikdy totiž nevíte, kdy se to bude hodit. Patří sem třeba kleště na šneky, kleště na langustu nebo lžička na kaviár.

Langusty – obvykle se podávají už rozpůleny, takže maso vybíráte buď zvláštní vidličkou, nebo můžete použít i obyčejnou. Na klepeta potřebujete kleště.

Šneci – ty s ulitou se servírují ve speciální misce se šesti důlky. Používají se speciální kleštičky, které držíte v levé ruce a svíráte jimi ulitu, zatímco speciální malou vidličkou maso z ulit vytáhnete.

Kaviár – obvykle se servíruje na misce, pod níž je rozdrcený led, který udrží kaviár v chladu. A pozor, lžička, kterou budete kaviár konzumovat, by neměla být kovová ani stříbrná. Dodala by totiž kaviáru nežádoucí kovovou příchuť.

Většinou se používala perleťová nebo ze slonové kosti. Protože ty ale seženete těžko, můžete použít porcelánovou nebo udělejte malé lívanečky (bliny) a kaviár servírujte na nich. Množství na jedno sousto by mělo odpovídat polovině lžičky.

Šneky občas dostanete koupit i v supermarketu, takže kleště se hodí.
Šneky občas dostanete koupit i v supermarketu, takže kleště se hodí.
Korýše jako langustu nebo humra asi doma dělat nebudete, ale určitě se hodí vědět, jak vypadají kleště na klepeta.
Korýše jako langustu nebo humra asi doma dělat nebudete, ale určitě se hodí vědět, jak vypadají kleště na klepeta.

Foto: Shutterstock, obrazyvaukci.cz, toner.cz, tescoma.cz, vivaporcelan.cz, agrgastro.cz

Související články
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
reklama
Šikovné tipy
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Proč je rakovina srdce naštěstí velmi vzácná?
21stoleti.cz
Proč je rakovina srdce naštěstí velmi vzácná?
Rakovina se může vyvinout kdekoliv v těle, protože každá tkáň či orgán se skládá z miliard buněk a jejich nekontrolovatelným dělením může dojít k rozvoji rakovinného bujení. Existují však části těla,
Tajemství agrosymbolů: Od jednoduchých kruhů ke složitým systémům
enigmaplus.cz
Tajemství agrosymbolů: Od jednoduchých kruhů ke složitým systémům
V 70. letech minulého století začínají lidé monitorovat agrosymboly. Tehdy jsou v polích zaznamenávány především jednoduché útvary ve tvaru kruhu nebo elipsy. Z nich se však agrosymboly postupem ča
Orient Express zaparkoval v Římě
epochalnisvet.cz
Orient Express zaparkoval v Římě
Slavná železniční značka, jež vozila špičky aristokracie i hvězdy filmového plátna, se poprvé v historii pustila do hotelového byznysu. A jak se dalo předpokládat, výsledek vás nenechá chladnými. V barokním paláci s překrásnými apartmá se i vaše sny budou chtít zdržet o pár nocí navíc.   Místo, které si pro svůj hotelový debut vybral Orient
Žárlivost mi ničí štěstí!
skutecnepribehy.cz
Žárlivost mi ničí štěstí!
Znaly jsme se od školy a byly jsme kamarádky na život a na smrt. Nikdy by mě nenapadlo, že mi nepřeje můj kousek štěstí. Seděly jsme spolu od základky a hned jsme se staly nejlepšími kamarádkami. Protože měla přísné rodiče, kteří ji nikam nechtěli pouštět, dělala jsem jí často alibi. Udělala ze mě spolupachatele Když jednou moji
Melounový džem
nejsemsama.cz
Melounový džem
Džem z vodního melounu je netradiční pochutinou, která překvapí svou skvělou chutí. K zavařování je nejvhodnější ještě nedozrálý meloun. Potřebujete: ✿ 2 kg melounové dužiny ✿ 400 g třtinového cukru ✿ 2 citrony ✿ 4 balení ovocného pektinu ✿ hrst malin 1. Z melounu vydlabejte dužinu, zbavte ji jadérek a nakrájejte na menší kousky. Odvažte 2 kg, dejte je do
Batáty jako zdravá mňamka na talíři
tisicereceptu.cz
Batáty jako zdravá mňamka na talíři
Určitě jste je v některém obchodě už zahlédli. Nevypadají zase tak lákavě, ale možná, až je vyzkoušíte, nebudete litovat. Sladké brambory (povijnice batátová) pocházejí ze Střední Ameriky z oblasti
Tradwifes: Návrat „dokonalých“ hospodyněk aneb Nový trend, který ovládl sociální sítě
epochaplus.cz
Tradwifes: Návrat „dokonalých“ hospodyněk aneb Nový trend, který ovládl sociální sítě
Na sociálních sítích, především TikToku, se šíří trend, který velebí roli tradiční manželky. Ta se stará o domácnost, děti a manžela, vaření a uklízení ji dokonale naplňují, a ještě přitom perfektně vypadá. Fenomén vyvolává obdiv milionů sledujících, stejně jako kritiku. Dorazí i k nám do České republiky, nebo je jeho podstata příliš vzdálená naší realitě?
Faraoni v oáze Fajjúm: Vybudovali tu i obří labyrint?
historyplus.cz
Faraoni v oáze Fajjúm: Vybudovali tu i obří labyrint?
Faraon se rozhlíží po okolí a kochá se výhledem na oázu Fajjúm. To, co zde spolu s předky dokázali vybudovat, je neskutečná nádhera. Nejenom pozlátko je však důležité. Zdejší půda navíc dokáže zasytit hodně hladových krků, a to ještě mnoho let po Amenemhetově smrti.   Nezkrotný Nil každoročně ukazuje svou sílu. Rozbouřené vody se nezastaví
Bydlení s pocitem volnosti mořeplavců
rezidenceonline.cz
Bydlení s pocitem volnosti mořeplavců
Skalnaté pobřeží Indického oceánu inspirovalo tvůrce ze studia SAOTA k vytvoření rezidence, jež svým tvaroslovím i použitými materiály ctí krásu tamější neporušené přírody. Fascinující luxus, sochařská dokonalost, strohost interiéru 3. tisíciletí – to vše nás napadá, když vstupujeme do rezidence vybudované na skalním útesu na pobřeží Indického oceánu. Panenský pozemek v zátoce nazvané prostě Cove
Sicílie, tam se žije!
epochanacestach.cz
Sicílie, tam se žije!
Láká vás vyrazit na Sicílii? Už staří Římané věřili, že právě tam, v jícnu sopky Etny, bydlí bůh ohně – kovář Vulcanus. Buší do kovadliny a tím vyvolává zemětřesení, které pak zase utišuje. Udělejte si sem výlet a přesvědčte se na vlastní oči. Navzdory občasným otřesům země se na Sicílii výborně uchovaly starověké antické památky. Třeba
Obrat a veselka Pawlowské na spadnutí?
nasehvezdy.cz
Obrat a veselka Pawlowské na spadnutí?
Platí snad i v tomto případě rčení „každé zlo k něčemu dobré“? Spisovatelka a moderátorka Halina Pawlowská (70) bojuje s obrovskými zdravotními problémy. Nyní dokonce má být závislá na kyslíkové ma
Aplikace Molecula usnadní orientaci v lécích
iluxus.cz
Aplikace Molecula usnadní orientaci v lécích
Česká technologická skupina Channel Lab uvádí na trh aplikaci Molecula. Nástroj má usnadnit užívání a dávkování léků v rodině, ohlídá i nežádoucí interakce. Brzy nabídne i kontrolu kvality potravinový