Tykve nejrůznějších barev přineslo babí léto. A jestli se i vám urodilo, zkuste si udělat něco dobrého.
Vafle s parmezánem
(4 porce)
2 střední cukety, 60 ml mléka, sůl, 1 vejce, 60 g strouhaného parmazánu, 60 g hladké mouky, čerstvě mletý pepř, olej na potření, 4 vejce, 2 rajčata
1) Cukety omyjte a nastrouhejte nahrubo. Trochu osolte a dejte do síta, aby pustily vodu. Když okapou, ještě je vymačkejte.
2) V míse smíchejte mléko s vejcem. Přidejte strouhaný parmazán a prosátou mouku. Lehce osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte nastrouhanou cuketu.
3) Vaflovač nahřejte a potřete olejem. Naneste připravené těsto, uzavřete a upečete postupně vafle do zlatohnědé barvy.
4) Mezitím na pánvi opečte volská oka. Rajčata omyjte a nakrájejte na osminky. Hotové vafle naservírujte na talíř a přidejte volské oko a rajčata.
Doba přípravy 20 minut
Náročnost 1
Cuketové vafle jsou skvělou zdravou snídaní, klidně je můžete ale podávat i jako lehkou večeři. Pak se k vejci ještě hodí kousek opečené slaniny, nebo kousek uzeného lososa a trocha zakysané smetany.
Plněné patisony
(3 porce)
3 menší patisony, 1 cibule, 2 rajčata, 1 prolisovaný stroužek česneku, 300 g mletého masa, 80 g strouhaného ementálu, 20 g parmezánu, sůl, pepř, provensálské bylinky, olej na smažení, trochu olivového oleje, nebo oleje z vlašských ořechů na pokapání
1) Patisony omyjte, ale neloupejte, pouze odkrojte vršek a vydlabejte. Semínka vyhoďte a zbytek vydlabané dužiny si uschovejte.
2) Rozehřejte troubu na 180 °C. V pánvi rozpalte olej. Cibulku orestujte dozlatova.
3) Přidejte česnek, maso a provensálské koření. Když je maso opečené, přidejte ještě dužinu a pokrájená rajčata a duste, dokud náplň nezhoustne. Měla by být o něco hustší než boloňská omáčka.
4) Naplňte patisony a pečte je asi 25 minut. Poté smíchejte ementál s parmezánem, patisony posypejte a ještě dalších 5 minut zapékejte. Na talíři je můžete pokapat olivovým olejem, nebo olejem z vlašských ořechů.
Doba přípravy 80 minut
Náročnost 2
Plněné patisony jsou efektní a provoní celou kuchyni. Navíc náplň můžete různě obměňovat. Třeba vynechat maso a udělat jen zeleninovou se sýrem. Vyhrát si můžete i s kořením.
Špagety s citronovou omáčkou
(4 porce)
4 porce těstovin linguine nebo špaget, 2 mladé cukety, 4 stroužky česneku, olivový olej, 50 g másla, 4 žloutky, 150 ml sladké smetany, 20 g strouhaného parmazánu, kůra a šťáva z 1 bio citronu, lístky máty, sůl, pepř, strouhaný parmazán na posypání
1) Nejdřív nastrouhejte cukety na dlouhé tenké pásky. Pokud máte spiralizér, ušetří vám práci. Můžete použít i škrabku na brambory nebo na sýr a vzniklé pásky podélně překrojit.
2) Česnek nastrouhejte na tenké plátky. Poté dejte vařit do velkého hrnce osolenou vodu na špagety.
3) Připravte si další hrnec s vodou, do kterého vložíte misku, ve které budete šlehat omáčku.
4) Když se voda v hrnci pod miskou začne vařit, stáhněte plamen a v misce nechte rozpustit máslo.
5) Do másla postupně zašlehávejte jeden po druhém žloutky.
6) Přidejte postupně smetanu, citronovou kůru a parmazán. Stále šlehejte, do houstnoucí omáčky postupně přilévejte citronovou šťávu. Nakonec osolte a opepřete.
7) Mezitím si uvařte špagety.
8) Ve chvíli, kdy je omáčka hotová, rozpalte v hluboké pánvi olivový olej. Na něm lehce orestujte plátky česneku.
9) K česneku přidejte cuketové nudle, které nechte jen ohřát. Pánev stáhněte z plotny.
10) K cuketám přimíchejte špagety a lístky máty nakrájené na tenké proužky. Nakonec vše promíchejte s omáčkou. Každá cuketa a špageta musí být omáčkou obalena, ale nesmí v omáčce plavat.
11) Podávejte s citronem a strouhaný parmazánem.
Doba přípravy 60 minut
Náročnost 2
Tohle jídlo je sice jednoduché, ale musíte dobře sladit jednotlivé kroky. Jde o to, aby omáčka a všechny ingredience byly hotovy současně. Na talíři bude hezky vypadat, když použijete jednu cuketu zelenou a jednu žlutou.
Italské rizoto
(6 porcí)
1 malá dýně hokaido, 3 lžíce olivového oleje, 400 g rýže arborio nebo jiné kulatozrnné rýže, 1,5 l horkého zeleninového vývaru, 50 g másla, 1 cibule, 150 ml bílého vína, 50 g parmazánu, sůl pepř, lístky šalvěje
1) Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni nakrájejte na měsíčky (hokaido se nemusí loupat), promíchejte se lžící oleje, dejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 30 minut doměkka.
2) Pak dýni vyndejte z trouby, nechte zchladnout a nakrájejte na kostičky.
3) Polovinu z nich dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
4) Ve větším silnostěnném hrnci rozehřejte máslo, vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
5) Pak přidejte rýži, promíchejte a za stálého míchání 3 minuty opékejte.
6) Vlijte víno, vařte asi 5 minut, nebo dokud se tekutina nevsákne.
7) Pak po částech přilévejte vývar – vždycky vývar přilijte, až když se předchozí vstřebá.
8) Zároveň dbejte, aby rýže byla mírně potopená a nepřichytila se ke dnu.
9) Nakonec do měkké rýže vmíchejte dýňové pyré a opatrně i kostičky dýně. Podle chuti osolte a opepřete.
Doba přípravy 70 minut
Náročnost 2
Rizoto podávejte v nahřátých talířích ozdobené šalvějí a porce udělejte takové, aby se snědly. Italské rizoto by se nemělo znovu ohřívat, protože ztratí svou krémovou konzistenci.
Pokud vám přece jen zbyde, přidejte vajíčko s trochou krupice a na oleji opečte placičky.
Spirálový koláč
(8 porcí)
180 g hladké pšeničné mouky, 80 g másla, 2 lžíce studené vody, 1 lžička soli, 1 žlutá a 1 zelená cuketa, 3 mrkve, 1 lilek, 1 červená paprika, 2 menší cibule, 4 vejce, 200 ml smetany, 50 g strouhaného parmezánu, olej, sůl, pepř, trocha sušeného tymiánu
1) Z mouky, másla a soli vypracujte drobenku. Přidejte vodu a uhněťte hladké těsto. Zabalte je a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
2) Poté je vyndejte a nechejte ještě 5 minut odstát při pokojové teplotě.
3) Troubu předehřejte na 180 °C a do vymazané formy vložte těsto tak, aby všude přilnulo a mírně přesahovalo okraj.
4) Na několika místech je propíchněte vidličkou, aby se při pečení nevytvořily vzduchové bubliny. Pečte asi 10–15 minut.
5) Mezitím si připravte další ingredience. Zeleninu očistěte. Mrkev nastrouhejte na podélné plátky. Cukety ani lilek neloupejte, slupka vytvoří krásnou barevnou spirálu. Z lilku i cukety také vytvořte tenké plátky.
Vše lehce posolte, zelenina pak bude pružnější. Nakrájejte papriku a cibuli a krátce osmažte na pánvi.
6) Jakmile je těsto hotové, začněte s rolováním zeleniny od středu do okrajů. Nejlepší je začít s cuketou, kterou zatočíte do spirály a před koncem k ní přimotejte plátek mrkve a lilku.
7) Postupně střídejte různě barevnou zeleninu. Do prázdných prostor vložte cibuli a papriku.
8) V míse smíchejte vajíčka, smetanu, parmazán, sůl a pepř. Touto směsí zeleninu polijte a vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny při 180 °C .
Doba přípravy 100 minut
Náročnost 2
Tenhle zeleninový koláč nejen krásně vypadá, ale i skvěle chutná. Jeho příprava je spíš trochu pracnější, než složitá. Pokud jste v časové tísni, můžete klidně použít hotové listové nebo křehké těsto.
Podzimní chlebíček
(8 porcí)
210 g dýňového pyré, tedy asi 420 g dýně hokaido, 2 vejce, 120 ml rostlinného oleje, 80 ml vody, 200 g krupicového cukru, 220 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, ¾ lžičky soli, ¾ lžičky skořice, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky mletého hřebíčku (můžete použít hotové dýňové koření), kůra z bio citronu
1) Jako první si udělejte dýňové pyré. Dýni omyjte, zbavte ji stopky a bubáka, rozkrojte ji, vydlabejte semínka a nakrájejte na měsíčky.
Rozprostřete ji na plech, pokapejte ji trochou oleje, aby se nepřichytila k plechu, a pečte ji na 200 °C asi 30 minut nebo tak dlouho, dokud zcela nezměkne.
2) Měkkou dýni dejte do vyšší nádoby a tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka Takto připravené pyré nechte vychladnout.
3) Troubu předehřejte na 180 °C a formu na chlebíček vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
4) V míse kuchyňského robotu smíchejte a lehce vyšlehejte dýňové pyré, vejce, olej, vodu, cukr.
5) Ve jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a koření, dobře promíchejte.
6) Suché přísady přidávejte postupně do mokré směsi, lehce míchejte, aby se všechny suroviny spojily. Těsto nalijte do připravené formy.
7) Pečte v předehřáté troubě 40–60 minut. Jestli je hotovo, vyzkoušejte špejlí.
Doba přípravy 100 minut
Náročnost 2
Dýňový chlebíček ke kávě je to pravé podzimní potěšení, až ho zkusíte, budete s námi souhlasit. A když si budete chtít vyhrát, můžete příště do těsta přidat opražená dýňová semínka, kousky čokolády nebo ořechy.
Foto: Shutterstock