Domů     Dozrál čas na třešně a višně
Dozrál čas na třešně a višně
10.7.2023

Jsou malé, červené, sladké, šťavnaté, velmi oblíbené a nejsou to jahody… Samozřejmě že je řeč o třešních. O ovoci, které si čerstvé můžete vychutnat pouze 2 měsíce v roce.

Kdo má zahradu a na ní alespoň jeden třešňový strom, má vyhráno. Protože ta úplně nejchutnější třešeň je právě čerstvě utržená ze stromu. Jen pozor, u jedné zcela určitě nezůstanete, ale pokud jich sníte hodně, následkem může být břichobol.

I když „svůj“ strom nemáte, nic se neděje. Čerstvé třešně seženete na trhu i v obchodě. Nebo vám je nabídne nějaký známý, soused, který je má na chatě, příbuzný, kolega v práci… Protože když začnou plodit, jako kdyby se s nimi pytel roztrhl.

Je jich vždy nadbytek. Přijímejte tyto šťavnaté plody v jakémkoli množství, jsou totiž obrovským pokladem pro vaši kuchyni i pro vaše zdraví.

Sladké, ale dietní

Jen nakrátko se zastavíme u zdravotních benefitů třešní a pak se hned pustíme do kulinářského čarování. Vedle vitaminů B, A, C a E obsahují třešně minerální látky, především draslík, hořčík, zinek, vápník, jód, železo a fosfor.

Svou červenou barvu získaly díky antokanům, látkám, které chrání naše cévy a srdce. Pokud máte nadváhu, hned si tyhle malé nenápadné sladké kuličky zařaďte do svého jídelníčku. Dokážou na sebe vázat toxiny, které se pak lépe vylučují z těla.

Navíc snižují vstřebávání tuků. Samy o sobě obsahují 0 procent tuků, zato hodně vlákniny, a to rozpustné i nerozpustné, a jsou tvořeny z 80–90 procent vodou. Tak bychom mohli pokračovat dál… Ale pojďme už s nimi raději do kuchyně.

Neprávem opomíjené

Když je řeč o třešních, je třeba zmínit i jejich příbuzné – višně. Jejich navinulá, kyselá chuť jim otevírá cestu k zavařování. Vánoční linecké pečivo mnoho hospodyněk slepuje jedině višňovým džemem. Skvělé jsou i ve sladkých dezertech.

Přednost jim dejte i při výrobě šťávy nebo likéru. A naprosto famózní jsou v kombinaci s čokoládou. „Opilé“ višně v čokoládě si koneckonců můžete připravit i doma.

Opilé višně v čokoládě

Odpeckované višně naskládejte do sklenice, prosypte je cukrem a zalijte rumem. Musí být zcela ponořené. Láhev pořádně uzavřete a nechte asi 6 týdnů v chladu a temnu. Občas protřepejte. Tak jste získali základ.

Teď už jen stačí rozpustit kvalitní vysokoprocentní čokoládu, nalít ji do formiček na pralinky dříve, než ztuhne, přidat do každé pralinky 1 naloženou višni a je hotovo.

Šťáva, džem, likér

Když si třešně nebo višně přinesete domů a nebudete je hned zpracovávat, neoplachujte je a určitě jim ponechte stonky. Tak si je můžete v lednici uchovat až 7 dnů (višně jen pět).

Pamatujte však, že podléhají rychlé zkáze, a proto je nenechte zahálet moc dlouho.

* Když to nepůjde jinak, odpeckujte je, zbavte stonků a zamrazte. Naskládejte si je na tác po jedné, nechte zmrazit a teprve potom je sesypte do mrazicího sáčku nebo uzavíratelného boxu.

* Na višňový džem potřebujete na 1,5 kg odpeckovaných višní, 2 vanilkové lusky a balíček želírovacího cukru. Vše vložte do hrnce (lusky rozřízněte a vyjměte pouze vnitřek) a za stálého míchání přiveďte k varu. Povařte alespoň 5 minut.

Poté vyjměte lusky a džem plňte do připravených sklenic, které uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a nechte na víčkách vystydnout.

* Z čerstvých plodů si připravte šťávu. Odpeckované třešně propláchněte, vložte do hrnce, rozmačkejte, přidejte k nim na 1 kg ovoce asi 1-2 lžičky kyseliny citronové a nechte asi 24 hodin odležet, až plody pustí šťávu.

Poté je propasírujte do čisté nádoby, přidejte na 1 litr šťávy asi 1,5 kg cukru krystalu a zahřejte asi na 60 °C. Počkejte, až se cukr rozpustí (za občasného promíchání), pak slijte do lahví. Uschovávejte v ledničce. Šťáva je určena k rychlé spotřebě.

* Domácí cherry likér je delikatesou. Připravte si 1 kg odpeckovaných višní, láhev vodky, podle chuti asi 300-400 g cukru a třílitrovou nádobu se širokým hrdlem a uzavíratelným víčkem.

Omyté višně skládejte do sklenice a každou vrstvu zasypte 3–4cm vrstvou cukru. Horní vrstvu by měl tvořit cukr. Naplněnou nádobu zalijte vodkou až po okraj a pořádně ji utěsněte víkem. Uložte ji na tmavém místě s pokojovou teplotou.

Jednou za 2–3 dny nádobu protřepejte. Nechte takto odpočívat 60 dnů. Hotový likér přeceďte do lahví a plody přendejte do sklenic a dále zužitkujte.

Sladké pečení

Ať máte čerstvé ovoce, kompotované, naložené v alkoholu nebo zmrazené, můžete ho využít na sladké pečení. Bublaninu není třeba připomínat, patří k nejoblíbenějším dezertům.

Možná ale neznáte jiný fantastický moučník – někdy nazývaný Třešňová plástev (to proto, že se opravdu po rozkrojení podobá medovým plástvím), jindy se mu říká Třešňová pyramida (protože si ho můžete připravit ve tvaru pyramidy). Je to neskutečná dobrota a co víc, je jednoduchý a potřebujete jen pár surovin.

Třešňová pyramida

Na těsto si připravte:

400 g hladké mouky a po 190 g změklého másla, hnědého cukru a zakysané smetany * žloutek na potření těsta a mouku na vál

Na krém:

500 g zakysané smetany * 90 g cukru moučky * 1 vanilinový cukr (10 g)

K tomu budete potřebovat:

Asi 750 g odpeckovaných třešní nebo višní (mohou být i kompotované, ale pak musí být odkapané) a 1 tabulku hořké čokolády

Postup:

1) V robotu zpracujte těsto a nechte ho 30 minut odpočinout v chladničce. Pak ho rozdělte na 15 stejných dílů, které rozválejte na obdélníky o rozměrech 21 x 7 cm.

2) Na každý obdélník vyskládejte do řady třešně/višně a pak těsto srolujte do válečku (ovoce zůstane uvnitř). Válečky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a každý potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným žloutkem.

3) Pečte v předehřáté troubě přibližně 15 minut při 180 °C. Nechte pořádně vychladnout.

4) Mezitím si připravte krém – smíchejte zakysanou smetanu s oběma cukry do hladké hmoty.

5) Na tác naskládejte 5 upečených ruliček, naneste na ně vrstvu krému. Na to dejte 4 další ruličky a naneste další vrstvu krému. Následují tři, dvě a nakonec 1 rulička, vždy mezi řadami dejte krém. Vznikla vám pyramida, kterou celou pokryjte zbytkem krému.

6) Nakonec povrch moučníku bohatě posypte nastrouhanou čokoládou. Před podáváním nechte pořádně vychladit, nejlépe přes noc.

Tip Paní domu: Můžete použít i listové těsto, na posyp přidat k čokoládě pražené plátky mandlí a moučník vrstvit do formy na srnčí hřbet.
Tip Paní domu: Můžete použít i listové těsto, na posyp přidat k čokoládě pražené plátky mandlí a moučník vrstvit do formy na srnčí hřbet.

Clafoutis

Tento letní dezert je typický pro francouzskou kuchyni a je zajímavou variantou naší bublaniny. Připravujte ho z tmavých odrůd třešní. Ty se naskládají do nízké dortové formy nebo do zapékací mísy, pokapou třešňovicí a zalijí palačinkovým těstem.

Dbejte, aby bylo těsto řídké, jinak bude chutnat jako bublanina. Pečte 30–45 minut při teplotě okolo 180 °C. Uvnitř musí těsto zůstat vláčné. Hotový clafoutis se podává teplý a pocukrovaný, můžete ho dozdobit i šlehačkou.

Tip Paní domu: Do těsta přidejte vanilkový cukr a moučník pečte zprudka, aby zkaramelizoval. Získá ještě lepší chuť.

Třešňovo-višňový závin se tomu klasickému jablečnému hodně podobá, však také recept můžete použít stejný. Chuťově je ale ten třešňovo-višňový výraznější. A nezapomeňte, že i do něj patří poctivá dávka ořechů.
Třešňovo-višňový závin se tomu klasickému jablečnému hodně podobá, však také recept můžete použít stejný. Chuťově je ale ten třešňovo-višňový výraznější. A nezapomeňte, že i do něj patří poctivá dávka ořechů.

Nepečené dobroty

Třešňová panna cota

Tento úžasný letní dezert si prostě zamilujete.

Připravte si:

1 ½ lžičky mleté želatiny * 2 vanilkové lusky * 2 šálky smetany ke šlehání * 1 ¼ šálku řeckého jogurtu * ½ šálku cukru * 2 šálky čerstvých odpeckovaných třešní * podle zralosti třešní 1/8 – 1/4 šálku cukru * proužek citronové kůry z bio citronu * 1 lžíci citronové šťávy *

1) Do misky vložte želatinu a zalijte ji 2 lžícemi vody. Nechte asi 15 minut, až želatina změkne.

2) Mezitím v míse ušlehejte 1 šálek smetany ke šlehání s jogurtem.

3) Na sporák dejte do kastrůlku 1 šálek smetany ke šlehání, cukr a vnitřek 1 a ½ vanilkových lusků. Za stálého míchání nechte cukr rozpustit. Pak odstraňte z plotny.

4) Přidejte k ještě teplé směsi želatinu a nechte ji za stálého míchání rozpustit. Pak vše nalijte do mísy se smetanou a jogurtem.

5) Směs rozdělte do skleniček a nechte vychladnout, nejlépe přes noc.

6) Třešně dejte do kastrůlku, přidejte zbylou polovinu vanilkového lusku (jen vnitřek), cukr podle potřeby, citronovou kůru i šťávu a přiveďte k varu. Můžete přidat podle potřeby kapku vody. Vařte za občasného míchání, dokud směs nezhoustne (asi 15 minut). Citronovou kůru vyjměte a směs nechte vychladnout.

7) Těsně před servírováním přidejte třešňovou hmotu do sklenice ke smetanové hmotě. Můžete dozdobit snítkou máty a podávejte vychlazené.

S masem…

Steaky s čerstvou višňovou omáčkou

Toto letní jídlo vás ohromí. Tajemství receptu spočívá v mase. Steaky by neměly být příliš tenké (krájejte je vysoké „na dva prsty“) a před samotnou úpravou je nechte asi půl hodiny odležet při pokojové teplotě.

Připravte si:

Na 2 steaky: 2 lžičky soli * 1 lžičku černého pepře * 1 lžíci oleje * 2 lžíce másla * 2 stroužky česneku * 4 snítky čerstvého rozmarýnu

Na višňovou omáčku: 1 lžíce másla * 1 šalotku * 2 lžičky čerstvého tymiánu * 2 šálky čerstvých višní * ½ šálku suchého červeného vína * 3 lžíce balzamikového octa * 1 lžíci medu * 1 lžíci dijonské hořčice * sůl a pepř na dochucení

1) Steaky osolte a opepřete po obou stranách, pak je vložte na rozpálenou pánev s rozehřátým olejem. Opékejte je asi 3 minuty z každé strany, až se na obou stranách vytvoří tmavě hnědá krusta.

Snižte teplotu a přidejte na pánev máslo, prolisovaný česnek a tymián. Ještě chvíli je opékejte a přitom podlévejte lžící maso máslovým výpekem. Poté vyjměte z pánve a odložte na talíř.

2) Připravte si višňovou omáčku. Použijte stejnou pánev, neomývejte ji, pouze vyjměte snítky tymiánu. Přidejte máslo a šalotku nakrájenou nadrobno a vařte, až začne šalotka měknout. Přidejte nasekaný tymián a višně a za stálého míchání vařte ještě asi 5 minut.

3) Když začnou višně měknout a pustí šťávu, přilijte k nim víno, balzamikový ocet a med a přidejte hořčici. Důkladně míchejte, abyste uvolnili zapečenou krustu ze dna pánve, která zbyla od přípravy masa. Takto vařte asi 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.

4) Servírujte maso přelité omáčkou s višněmi, jako příloha se hodí brambory nebo čerstvý chléb.

Tip Paní domu: Na steaky použijte kvalitní hovězí z vysokého roštěnce, tzv. rib eye steak. Díky tomu, že je maso prorostlé tukem, bude výsledný steak šťavnatý a velmi chutný.

Foto: Shutterstock

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadný let Victora Goddarda: muž, který údajně nahlédl do budoucnosti
enigmaplus.cz
Záhadný let Victora Goddarda: muž, který údajně nahlédl do budoucnosti
Během rutinního letu se zkušený pilot RAF dostal do prudké bouře a ocitl se v hustém, podivně zářícím mraku. Když se z něj konečně vynořil, zahlédl pod sebou letiště, které nepoznával — moderní, barev
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Salát s dýní a sýrem feta
nejsemsama.cz
Salát s dýní a sýrem feta
Lehký salát s pečenou nebo grilovanou dýní, medem a sýrem feta v sobě kombinuje sladké i slané chutě. Dejte si ho jako lehké jídlo nebo přílohu k masu. Potřebujete: ✿ 1 menší dýni hokkaido ✿ 2 lžíce olivového oleje ✿ 2 lžíce medu ✿ 100 g sýru feta ✿ 100 g rukoly nebo jiného salátu ✿ sůl, pepř ✿ čerstvou petrželku Zálivka:
Našel Majer ženu, co je lepší než matka?
nasehvezdy.cz
Našel Majer ženu, co je lepší než matka?
Herec Stanislav Majer (47) ze seriálu Ratolesti si své soukromí už roky pečlivě hlídá. V poslední době se ale objevily zvěsti, že se mohl tajně oženit! Prý možná i proto, aby rychleji zapomněl na
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Jak na pestrobarevné makronky
tisicereceptu.cz
Jak na pestrobarevné makronky
Lahodné makronky se z Francie dostaly do celého světa. Jsou sice na přípravu trošku náročné, ale nebojte. S trochou cviku a naším postupem se vám určitě povedou tyto jedny z nejoblíbenějších sladkostí
Jak Mayové po staletí předpovídali zatmění Slunce
21stoleti.cz
Jak Mayové po staletí předpovídali zatmění Slunce
Astronomické znalosti mayské civilizace nepřestávají fasconovat ani staleté pté, co se kdysi slavná americká kultura proměnila v prach. Jedním z nejvýraznějších dokladů mayské vyspělosti je Drážďanský
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
Tajemné zvuky mě děsily v bytě
skutecnepribehy.cz
Tajemné zvuky mě děsily v bytě
Uprostřed noci mě náhle probudily zvuky kroků. Na parketách jsem spatřila otisky nohou. V bytě ale nikdo jiný nebyl! Měla jsem po rozvodu a těšila jsem se, jak začnu hezky od začátku ve svém novém bytě, který jsem si vyhlídla. Myslela jsem si, že si tam budu spokojeně žít a že tam budu mít klid.
Město z ptačí perspektivy. Lanovka jako dopravní hit budoucnosti
epochaplus.cz
Město z ptačí perspektivy. Lanovka jako dopravní hit budoucnosti
Píše se rok 2040 a město pulzuje životem. Silnice se mění v nekonečná parkoviště, vznášedla zůstávají jen snem vizionářů a metro už nestačí tempu doby. A přesto existuje způsob, jak se po městě pohybovat rychle, tiše a bez stresu — po laně, vysoko nad hlavami ostatních. Zatímco v Praze máme zatím tři linky metra, v
Vytápění: Na hradech lidé žili v 10–15 °C
historyplus.cz
Vytápění: Na hradech lidé žili v 10–15 °C
Ondol. Pod tímto kouzelně znějícím slovíčkem se skrývá zřejmě nejstarší systém vytápění na světě. Archeologické vykopávky ho odhalily na území dnešní Severní Koreje a je starý přibližně 7000 let. Starověk Aby ústřicím bylo teplo… Otrok rozpálí ohniště. Za chvíli se komorou line příjemné teplo. Průduchy vede do vedlejších prostor. Dutiny o výšce 80–100 centimetrů, v
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i