Domů     Dozrál čas na třešně a višně
Dozrál čas na třešně a višně
10.7.2023

Jsou malé, červené, sladké, šťavnaté, velmi oblíbené a nejsou to jahody… Samozřejmě že je řeč o třešních. O ovoci, které si čerstvé můžete vychutnat pouze 2 měsíce v roce.

Kdo má zahradu a na ní alespoň jeden třešňový strom, má vyhráno. Protože ta úplně nejchutnější třešeň je právě čerstvě utržená ze stromu. Jen pozor, u jedné zcela určitě nezůstanete, ale pokud jich sníte hodně, následkem může být břichobol.

I když „svůj“ strom nemáte, nic se neděje. Čerstvé třešně seženete na trhu i v obchodě. Nebo vám je nabídne nějaký známý, soused, který je má na chatě, příbuzný, kolega v práci… Protože když začnou plodit, jako kdyby se s nimi pytel roztrhl.

Je jich vždy nadbytek. Přijímejte tyto šťavnaté plody v jakémkoli množství, jsou totiž obrovským pokladem pro vaši kuchyni i pro vaše zdraví.

Sladké, ale dietní

Jen nakrátko se zastavíme u zdravotních benefitů třešní a pak se hned pustíme do kulinářského čarování. Vedle vitaminů B, A, C a E obsahují třešně minerální látky, především draslík, hořčík, zinek, vápník, jód, železo a fosfor.

Svou červenou barvu získaly díky antokanům, látkám, které chrání naše cévy a srdce. Pokud máte nadváhu, hned si tyhle malé nenápadné sladké kuličky zařaďte do svého jídelníčku. Dokážou na sebe vázat toxiny, které se pak lépe vylučují z těla.

Navíc snižují vstřebávání tuků. Samy o sobě obsahují 0 procent tuků, zato hodně vlákniny, a to rozpustné i nerozpustné, a jsou tvořeny z 80–90 procent vodou. Tak bychom mohli pokračovat dál… Ale pojďme už s nimi raději do kuchyně.

Neprávem opomíjené

Když je řeč o třešních, je třeba zmínit i jejich příbuzné – višně. Jejich navinulá, kyselá chuť jim otevírá cestu k zavařování. Vánoční linecké pečivo mnoho hospodyněk slepuje jedině višňovým džemem. Skvělé jsou i ve sladkých dezertech.

Přednost jim dejte i při výrobě šťávy nebo likéru. A naprosto famózní jsou v kombinaci s čokoládou. „Opilé“ višně v čokoládě si koneckonců můžete připravit i doma.

Opilé višně v čokoládě

Odpeckované višně naskládejte do sklenice, prosypte je cukrem a zalijte rumem. Musí být zcela ponořené. Láhev pořádně uzavřete a nechte asi 6 týdnů v chladu a temnu. Občas protřepejte. Tak jste získali základ.

Teď už jen stačí rozpustit kvalitní vysokoprocentní čokoládu, nalít ji do formiček na pralinky dříve, než ztuhne, přidat do každé pralinky 1 naloženou višni a je hotovo.

Šťáva, džem, likér

Když si třešně nebo višně přinesete domů a nebudete je hned zpracovávat, neoplachujte je a určitě jim ponechte stonky. Tak si je můžete v lednici uchovat až 7 dnů (višně jen pět).

Pamatujte však, že podléhají rychlé zkáze, a proto je nenechte zahálet moc dlouho.

* Když to nepůjde jinak, odpeckujte je, zbavte stonků a zamrazte. Naskládejte si je na tác po jedné, nechte zmrazit a teprve potom je sesypte do mrazicího sáčku nebo uzavíratelného boxu.

* Na višňový džem potřebujete na 1,5 kg odpeckovaných višní, 2 vanilkové lusky a balíček želírovacího cukru. Vše vložte do hrnce (lusky rozřízněte a vyjměte pouze vnitřek) a za stálého míchání přiveďte k varu. Povařte alespoň 5 minut.

Poté vyjměte lusky a džem plňte do připravených sklenic, které uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a nechte na víčkách vystydnout.

* Z čerstvých plodů si připravte šťávu. Odpeckované třešně propláchněte, vložte do hrnce, rozmačkejte, přidejte k nim na 1 kg ovoce asi 1-2 lžičky kyseliny citronové a nechte asi 24 hodin odležet, až plody pustí šťávu.

Poté je propasírujte do čisté nádoby, přidejte na 1 litr šťávy asi 1,5 kg cukru krystalu a zahřejte asi na 60 °C. Počkejte, až se cukr rozpustí (za občasného promíchání), pak slijte do lahví. Uschovávejte v ledničce. Šťáva je určena k rychlé spotřebě.

* Domácí cherry likér je delikatesou. Připravte si 1 kg odpeckovaných višní, láhev vodky, podle chuti asi 300-400 g cukru a třílitrovou nádobu se širokým hrdlem a uzavíratelným víčkem.

Omyté višně skládejte do sklenice a každou vrstvu zasypte 3–4cm vrstvou cukru. Horní vrstvu by měl tvořit cukr. Naplněnou nádobu zalijte vodkou až po okraj a pořádně ji utěsněte víkem. Uložte ji na tmavém místě s pokojovou teplotou.

Jednou za 2–3 dny nádobu protřepejte. Nechte takto odpočívat 60 dnů. Hotový likér přeceďte do lahví a plody přendejte do sklenic a dále zužitkujte.

Sladké pečení

Ať máte čerstvé ovoce, kompotované, naložené v alkoholu nebo zmrazené, můžete ho využít na sladké pečení. Bublaninu není třeba připomínat, patří k nejoblíbenějším dezertům.

Možná ale neznáte jiný fantastický moučník – někdy nazývaný Třešňová plástev (to proto, že se opravdu po rozkrojení podobá medovým plástvím), jindy se mu říká Třešňová pyramida (protože si ho můžete připravit ve tvaru pyramidy). Je to neskutečná dobrota a co víc, je jednoduchý a potřebujete jen pár surovin.

Třešňová pyramida

Na těsto si připravte:

400 g hladké mouky a po 190 g změklého másla, hnědého cukru a zakysané smetany * žloutek na potření těsta a mouku na vál

Na krém:

500 g zakysané smetany * 90 g cukru moučky * 1 vanilinový cukr (10 g)

K tomu budete potřebovat:

Asi 750 g odpeckovaných třešní nebo višní (mohou být i kompotované, ale pak musí být odkapané) a 1 tabulku hořké čokolády

Postup:

1) V robotu zpracujte těsto a nechte ho 30 minut odpočinout v chladničce. Pak ho rozdělte na 15 stejných dílů, které rozválejte na obdélníky o rozměrech 21 x 7 cm.

2) Na každý obdélník vyskládejte do řady třešně/višně a pak těsto srolujte do válečku (ovoce zůstane uvnitř). Válečky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a každý potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným žloutkem.

3) Pečte v předehřáté troubě přibližně 15 minut při 180 °C. Nechte pořádně vychladnout.

4) Mezitím si připravte krém – smíchejte zakysanou smetanu s oběma cukry do hladké hmoty.

5) Na tác naskládejte 5 upečených ruliček, naneste na ně vrstvu krému. Na to dejte 4 další ruličky a naneste další vrstvu krému. Následují tři, dvě a nakonec 1 rulička, vždy mezi řadami dejte krém. Vznikla vám pyramida, kterou celou pokryjte zbytkem krému.

6) Nakonec povrch moučníku bohatě posypte nastrouhanou čokoládou. Před podáváním nechte pořádně vychladit, nejlépe přes noc.

Tip Paní domu: Můžete použít i listové těsto, na posyp přidat k čokoládě pražené plátky mandlí a moučník vrstvit do formy na srnčí hřbet.
Tip Paní domu: Můžete použít i listové těsto, na posyp přidat k čokoládě pražené plátky mandlí a moučník vrstvit do formy na srnčí hřbet.

Clafoutis

Tento letní dezert je typický pro francouzskou kuchyni a je zajímavou variantou naší bublaniny. Připravujte ho z tmavých odrůd třešní. Ty se naskládají do nízké dortové formy nebo do zapékací mísy, pokapou třešňovicí a zalijí palačinkovým těstem.

Dbejte, aby bylo těsto řídké, jinak bude chutnat jako bublanina. Pečte 30–45 minut při teplotě okolo 180 °C. Uvnitř musí těsto zůstat vláčné. Hotový clafoutis se podává teplý a pocukrovaný, můžete ho dozdobit i šlehačkou.

Tip Paní domu: Do těsta přidejte vanilkový cukr a moučník pečte zprudka, aby zkaramelizoval. Získá ještě lepší chuť.

Třešňovo-višňový závin se tomu klasickému jablečnému hodně podobá, však také recept můžete použít stejný. Chuťově je ale ten třešňovo-višňový výraznější. A nezapomeňte, že i do něj patří poctivá dávka ořechů.
Třešňovo-višňový závin se tomu klasickému jablečnému hodně podobá, však také recept můžete použít stejný. Chuťově je ale ten třešňovo-višňový výraznější. A nezapomeňte, že i do něj patří poctivá dávka ořechů.

Nepečené dobroty

Třešňová panna cota

Tento úžasný letní dezert si prostě zamilujete.

Připravte si:

1 ½ lžičky mleté želatiny * 2 vanilkové lusky * 2 šálky smetany ke šlehání * 1 ¼ šálku řeckého jogurtu * ½ šálku cukru * 2 šálky čerstvých odpeckovaných třešní * podle zralosti třešní 1/8 – 1/4 šálku cukru * proužek citronové kůry z bio citronu * 1 lžíci citronové šťávy *

1) Do misky vložte želatinu a zalijte ji 2 lžícemi vody. Nechte asi 15 minut, až želatina změkne.

2) Mezitím v míse ušlehejte 1 šálek smetany ke šlehání s jogurtem.

3) Na sporák dejte do kastrůlku 1 šálek smetany ke šlehání, cukr a vnitřek 1 a ½ vanilkových lusků. Za stálého míchání nechte cukr rozpustit. Pak odstraňte z plotny.

4) Přidejte k ještě teplé směsi želatinu a nechte ji za stálého míchání rozpustit. Pak vše nalijte do mísy se smetanou a jogurtem.

5) Směs rozdělte do skleniček a nechte vychladnout, nejlépe přes noc.

6) Třešně dejte do kastrůlku, přidejte zbylou polovinu vanilkového lusku (jen vnitřek), cukr podle potřeby, citronovou kůru i šťávu a přiveďte k varu. Můžete přidat podle potřeby kapku vody. Vařte za občasného míchání, dokud směs nezhoustne (asi 15 minut). Citronovou kůru vyjměte a směs nechte vychladnout.

7) Těsně před servírováním přidejte třešňovou hmotu do sklenice ke smetanové hmotě. Můžete dozdobit snítkou máty a podávejte vychlazené.

S masem…

Steaky s čerstvou višňovou omáčkou

Toto letní jídlo vás ohromí. Tajemství receptu spočívá v mase. Steaky by neměly být příliš tenké (krájejte je vysoké „na dva prsty“) a před samotnou úpravou je nechte asi půl hodiny odležet při pokojové teplotě.

Připravte si:

Na 2 steaky: 2 lžičky soli * 1 lžičku černého pepře * 1 lžíci oleje * 2 lžíce másla * 2 stroužky česneku * 4 snítky čerstvého rozmarýnu

Na višňovou omáčku: 1 lžíce másla * 1 šalotku * 2 lžičky čerstvého tymiánu * 2 šálky čerstvých višní * ½ šálku suchého červeného vína * 3 lžíce balzamikového octa * 1 lžíci medu * 1 lžíci dijonské hořčice * sůl a pepř na dochucení

1) Steaky osolte a opepřete po obou stranách, pak je vložte na rozpálenou pánev s rozehřátým olejem. Opékejte je asi 3 minuty z každé strany, až se na obou stranách vytvoří tmavě hnědá krusta.

Snižte teplotu a přidejte na pánev máslo, prolisovaný česnek a tymián. Ještě chvíli je opékejte a přitom podlévejte lžící maso máslovým výpekem. Poté vyjměte z pánve a odložte na talíř.

2) Připravte si višňovou omáčku. Použijte stejnou pánev, neomývejte ji, pouze vyjměte snítky tymiánu. Přidejte máslo a šalotku nakrájenou nadrobno a vařte, až začne šalotka měknout. Přidejte nasekaný tymián a višně a za stálého míchání vařte ještě asi 5 minut.

3) Když začnou višně měknout a pustí šťávu, přilijte k nim víno, balzamikový ocet a med a přidejte hořčici. Důkladně míchejte, abyste uvolnili zapečenou krustu ze dna pánve, která zbyla od přípravy masa. Takto vařte asi 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.

4) Servírujte maso přelité omáčkou s višněmi, jako příloha se hodí brambory nebo čerstvý chléb.

Tip Paní domu: Na steaky použijte kvalitní hovězí z vysokého roštěnce, tzv. rib eye steak. Díky tomu, že je maso prorostlé tukem, bude výsledný steak šťavnatý a velmi chutný.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
30.8.2024
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své za
26.8.2024
Každý z nás je občas udělá. Mají spoustu variant a poslouží i jako malý oběd nebo svačinka ať už do práce nebo na cesty. Dají se připravit na pánvi, v sendvičovači, zapékat pod grilem. Použít můžete klasický toustový chléb, ale také třeba veku nebo nakrájenou bagetu. Jestli doma stále střídáte jen pár osvědčených receptů, máme pro vás další nápady z domova i ze světa. Zkuste třeba variaci na špan
16.8.2024
Při výběru nové kuchyňské váhy se zaměřte nejen na typ, ale také na funkce, které nabízí. A znáte už „chytré“ váhy, které vám vypočtou i nutriční hodnotu potravin? Hospodyňky si zpravidla vybírají váhu na potraviny podle toho, zda ji chtějí mít trvale přišroubovanou na zdi, nebo ji budou vystavovat na lince či ji schovávat do šuplíku. Co se týče přenositelnosti, pak jistě ocení lehké digitální vá
reklama
reklama
Šikovné tipy
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
epochaplus.cz
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
Hned dvakrát v rané historii českých zemí mají Habsburkové český trůn nadosah. Pokaždé ale člen jejich rodu vládne jen krátce a poté náhle zemře na úplavici. A tak si musejí počkat až do roku 1526, kdy po bitvě s Turky u Moháče padne poslední Jagellonec na českém trůnu, Ludvík, aby se na něj konečně mohli posadit. Pak
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
nasehvezdy.cz
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
Proslýchá se, že manželství herců Tomáše Jeřábka (49) ze seriálu Jedna rodina a Halky Třešňákové (52) moc neklape. Tentokrát však možná ne proto, že herec umí být někdy nesnesitelný mamánek, který
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Chtěli mi zabít syna
skutecnepribehy.cz
Chtěli mi zabít syna
Kuba jen sedí a kouká před sebe. Bývalý sportovec, a nyní se trápí na vozíčku. Stačilo jen pár minut. Kubík byl vždy veselé dítě. Jedináček, který byl i trochu vymodlený. Vždy jsem se snažila, aby byl slušně vychovaný. Aby byl úspěšný ve škole, životě, aby pomáhal druhým. Špatně jsem mu vysvětlovala, že když se jiné děti
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
historyplus.cz
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
Dlouhé vlasy spletené do dvou copů létají kolem mužských hlav. Zdobené spony se lesknou v záři slunce. Banda urostlých mužů na koních se vřítí do osady na jihu dnešní Moravy. „Schovejte ženy!“ vykřikne někdo. Avaři si ale stejně vezmou, co chtějí.   Bojovné avarské jezdce pronásledují turkičtí povstalci. Podle současného švýcarského historika Christopha Baumera Avaři pocházejí
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
21stoleti.cz
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Po
Mauritius: Ostrovy obřích želv
epochanacestach.cz
Mauritius: Ostrovy obřích želv
Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy. Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
enigmaplus.cz
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
Magický dokument trvale ovlivnil dějiny evropské kultury. Je v něm prý zachyceno všechno vědění kosmu. Originál je ale ztracený. Pro středověké alchymisty je originál Smaragdové desky něco jako sva
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Jaký živel vám vládne?
nejsemsama.cz
Jaký živel vám vládne?
Už v dávných dobách se astrologové začali domnívat, že za povahu člověka mohou nejen hvězdy, ale také živel, který byl jejich příchodu na svět nakloněn. Víte, o jaký typ živlu šlo ve vašem případě? Je to tak prastará záležitost jako lidstvo samo. Přírodní živly se dělí do čtyř skupin: oheň, voda, země a vzduch. Odhalte, jaký element je ten váš, a zjistíte,