Že jste si z této suroviny ještě nikdy nic nepřipravili? Pojďme to společně napravit.
Sladká pomazánka
Hodí se na pečivo i na dorty (viz úvodní foto). Připravuje se jako želé, základem je pomerančová šťáva, ideálně čerstvě vymačkaná. Nejdřív nasbírejte 2 plné hrsti lipového květu a rozložené je dejte na hodinu do mrazáku.
Pak je vyndejte a přeberte, odstraňte nečistoty, ale neoplachujte. Květy přelijte 750 ml pomerančové šťávy, zahřáté na cca 80 °C a nechte přes noc louhovat. Následující den sceďte a květy vymačkejte přes plátýnko. Přidejte 500 g želírovacího cukru 2:1 a svařte na želé.
Pikantní želé s bílým vínem
Do hrnce dejte 200 g přebraných lipových květů a přelijte 500 ml bílého vína a 250 ml jablečné šťávy. Přiklopte a nechte 24 hodin louhovat. Poté přeceďte, květy vymačkejte, přidejte 1 kg želírovacího cukru a svařte na želé.
Ledový čaj
Spařte hrst květů 1 l vroucí vody a nechte louhovat. Po 10 minutách přeceďte a nechte dál stydnout. Do chladného čaje pak vmíchejte rozmixovanou dužinu z 1 melounu Galia a trochu citronové šťávy. Dejte do lednice a servírujte vychlazené.
Lahodný sirup
Ve 3 l vody povařte 2 kg cukru, dokud se zcela nerozpustí. Část tekutiny pak odeberte, rozmíchejte v ní 50 g kyseliny citronové, vlijte zpět do hrnce a dobře rozmíchejte.
Pak přidejte 300 g očištěných lipových květů bez křidélek a 2 chemicky neošetřené citrony nakrájené na plátky. Přiklopte a nechte dva dny louhovat. Poté přeceďte přes plátýnko a slijte do skleniček vypláchnutých vroucí vodou.
Voňavý dezert
Lipové želé výborně chutná také v jogurtu nebo ho můžete použít na přípravu tvarohových dezertů . Do misky nebo skleničky dávejte dětské piškoty s trochou lipového želé a ve vrstvách zalévejte rozmíchaným tvarohem.
Pokud lípy ještě kvetou, tak pro větší parádu můžete dezert ozdobit květy, jsou samozřejmě jedlé.
Foto: Shutterstock