Také při snaze zhubnout sázíte na kaloricky „nevinnou“ zeleninu a ovoce? Určitě ano, ale pozor, zdání může klamat, i mezi těmito potravinami se mohou skrývat kaloricky pěkně těžké kousky.
Avokádo: 100 g cca 220 kcal
V kalorické vydatnosti splehlivě trumfne ostatní druhy ovoce a zeleniny, takže mu v tomto žebříčku patří čestné první místo. 100 g avokáda je srovatelné s energií, kterou má půlka tabulky čokolády.
Ale: Na rozdíl od čokolády avokádo dodává spoustu vitaminu E a cenných rostlinných tuků, díky nimž je současně zdravé i kaloricky bohaté. Tuky tvoří celou čtvrtinu jeho váhy.
Čerstvé datle: 100 g cca 125 kcal
I v čerstvém stavu se datle blíží k vlastnostem sušeného ovoce. Obsah vody je v nich nízký a naopak cukru mnohem více než v jakémkoli jiném druhu ovoce. Proto mají čerstvé datle medovou chuť a jsou spíš přírodní cukrovinkou.
Ale: Kromě energie jsou datle i výjimečně bohatým koncentrátem minerálů a vitaminů. Doplňují vápník, hořčík, železo, měď, draslík, zinek, vitaminy řady B, beta-karoten, vitamin C.
Batáty: 100 g cca 110 kcal
Nikoli nadarmo se označují jako sladké brambory. A kde je sladká chuť, tam jsou cukry a zvýšená kalorická nálož. Běžné brambory ve srovnání s batáty obsahují zhruba o třetinu energie méně, přesto bývají na redukčním jídelníčku tabu.
Ale: Kromě nasládlé chuti jsou batáty nápadné oranžovou barvou. A té vděčí za svou druhou výraznou vlastnost – jsou vynikajícím zdrojem beta-karotenu, tedy provitaminu A. Ale ještě zpět k sacharidům.
Batáty obsahují vícero škrobů, mezi nimi i takové, které po vychladnutí po kuchyňské úpravě mění strukturu a tělo je pak mnohem pomaleji tráví. Tyto tzv.
rezistentní škroby brání výkyvům hladiny v krvi, pomáhají hubnout a prospívají střevním bakteriím, a tím i imunitě.
Banán: 100 g cca 100 kcal
Průměrně velký banán je kaloricky srovnatelný s houskou nebo rohlíkem. Čím je zralejší, tím je kaloricky vydatnější, chuť je v tomto případě jasným vodítkem. Dozráváním se totiž škroby v banánu mění na cukr. U nezralých je poměr škrobu a cukru 20:1, u přezrálých naopak 1:20.
Ale: Banán je však současně jedním z nejlepších dodavatelů tryptofanu, látky, kterou tělo mění na serotonin, hormon dobré nálady. Obsahuje také spoustu draslíku, který rovněž prospívá nervům, a draslíku proti otokům.
Marakuja: 100 g cca 95 kcal
Zralá marakuja jakožto plod mučenky je voňavá exotická pochoutka a vyniká intenzivně sladkou chutí. Obsah cukru je i ve srovnání s jinými druhy ovoce vysoký, zhruba o polovinu vyšší než v melounech.
Ale: Marakuja je přírodním multiminerálem a multivitaminem a navíc výtečným zdrojem antioxidantů. Uvádí se, že obsahuje i látky, které prospívají při astmatu. Další složky posilují imunitu a pomáhají léčit dlouhodobé záněty, zejména průdušek.
Sladký hrášek: 100 g: cca 85 kcal
Hrášek je výživný nikoli kvůli tuku, ten takřka neobsahuje, ale díky sacharidům.
Ale: Kromě sacharidů je v hrášku hodně vlákniny, proto je nejen sladký, ale také sytivý. K jeho kladům se připočítává i množství kvalitních rostlinných bílkovin a pro tělo zásadně potřebných živin, které se označují jako esenciální aminokyseliny.
Liči: 100 g cca 80 kcal
Zachutnalo vám tohle exotické ovoce? Aby ne, je jemné a lahodné. Jen kalorie mu kazí pověst. Ve srovnání například se zralými jahodami je více jak 2,5x energeticky bohatší.
Ale: Občasné mlsání liči není na škodu, protože kromě vitaminů řady B a vitaminu C poskytuje látky, které pomáhají chránit tělo před rakovinou, prospívají srdci a cévám, pomáhají při vysokém krevním tlaku a posilují imunitu.
Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock