Domů     Porcelán, nebo keramika?
Porcelán, nebo keramika?
19.3.2023

Na první pohled mohou být některé výrobky z keramiky a porcelánu téměř k nerozeznání. Přesto jsou jiné. Jedná se o dva různé materiály, které se zpracovávají dvěma odlišnými způsoby.

Jak to tedy s keramikou a porcelánem opravdu je? Jedno mají společné – jedná se o poctivou, ve většině případů ruční práci. Možná i proto jsou výtvory z obou materiálů tak oblíbené.

Keramika

Je plná slunce, větru a vody, je to příroda sama.

Už jako malé děti jste možná chodili do kroužku keramiky, kde jste zpracovávali… hlínu. Ano, keramika vzniká z materiálu, který běžně najdete v přírodě. Ne ledajakého, samozřejmě.

Musí mít určité vlastnosti, aby se dal zpracovat a následně vypálit v keramické peci za vysokých teplot. Existuje spousta typů keramické hlíny. Liší se strukturou, barvou i jinak.

Tento materiál je velmi starý, různé nádoby i soška objevené při vykopávkách pocházejí už z doby konce paleolitu, tedy ve starší době kamenné.

Způsob zpracování

Keramické výrobky je možné vytvořit různými způsoby. Většinou vznikají pod rukama keramika. Může je válet, vypichovat, točit na hrnčířském kruhu, modelovat… Následně se vypalují v keramické peci. Mohou se glazovat a zdobit malbou.

Vlastnosti

Keramika je oproti porcelánu těžší. Když budete mít keramický talíř, odebírá teplo pokrmu, který do něj vložíte. Na druhou stranu, pokud talíře předem nahřejete, teplo zase skvěle dokážou udržet a jídlo tak rychle nevystydne.

To samé platí i o chlazených pokrmech. Dobře nachlazená miska udrží naservírované ovoce delší dobu krásně čerstvé. Nedoporučuje se mýt keramické výrobky v myčce. Zvlášť, pokud na nich není kvalitní glazura, mohou snadno popraskat. A to je poškození, které už nikdy neodstraníte.

Použití

Keramika je vhodná do kuchyní a jídelen ve venkovském, vintage nebo provensálském stylu. Servírujte na ní červená masa, luštěniny, zvěřinu a českou klasiku. Velké popularitě se v poslední době těší keramické hrnce.

V keramických nádobách můžete pokrmy také zapékat v troubě a navíc v nich i jídlo servírovat. Keramika se skvěle hodí i k uchovávání potravin. Jednak je chrání před zkažením a také se z ní do jídla neuvolňují žádné škodlivé látky, a to ani po delší době.

Uchovávat v ní tak můžete například sádlo, povidla, med, nakládané zelí nebo kvašené okurky. Keramické nádoby se krásně vyjímají také na zahradě.

Porcelán

Je noblesní, ušlechtilý a jemný. Vyniká svou bělostnou krásou.

Je to jeden z mnoha druhů keramiky. Za kolébku porcelánu je považována Čína, kde se v určité formě objevil v 7. století. Do Evropy ho Marco Polo přivezl už ve 12. století jako velmi vzácné zboží.

Od té doby se Evropa snažila porcelán vyrobit sama, ale nedařilo se to. Podařilo se to až 17. století v Míšni. Recept, který se používá dnes, dává vzniknout keramické hmotě, která se vytvoří vypálením keramického těsta. To je směsí kaolinu, křemene a živce.

Někdy se přidává také křída nebo mramor. Od té doby začaly vznikat porcelánky. Ta první u nás byla založena v roce 1792 ve Slavkově.

Výroba je složitější

Porcelán je proti keramice velmi čistou a kvalitní surovinou.

Technicky je jeho výroba náročná a je zapotřebí mít formy a speciální pec, která se dá rozpálit až na 1400 °C. Směs kaolinu, křemene a živce se za vysokého tlaku drtí, tře, proplachuje, lisuje, aby se zbavila vody a následně suší. Usušená hmota je velmi křehká.

Z ní vznikají konkrétní výrobky, které se následně glazují a znovu vypalují. Nakonec se dekorují. Porcelán lze vyrábět také na hrnčířském kruhu.

Vlastnosti

Porcelán je oproti keramice lehounký a křehký. Protože je díky vysokým teplotám při svém vzniku krásně hladký a nemá žádné póry, odpovídá přísným hygienickým normám. A také je díky tomu odolný proti poškrábání a snadno se čistí. Může se mýt v myčce nádobí a použít do mikrovlnné trouby.

Použití

Zámeckému stylu porcelán vysloveně sluší. Porcelánový servis je nezbytností při podávání kávy nebo čaje. Ta talířích servírujte ryby, odlehčenou středomořskou kuchyni, dezerty nebo třeba jen „obyčejné“ těstoviny a omáčky.

Porcelán vás totiž nezklame při každodenním stolování. Vypadá hezky a přitom jeho mytí nedá moc práce.

Jak na opravy keramiky i porcelánu

Podle čínského učení feng shuej by se naťuklé nebo popraskané hrníčky a talíře už neměly používat. Přesto občas sáhneme po lepidle, abychom uchytili upadlé ouško u hrníčku nebo slepili dvě půlky prasklého talíře.

Většinou se k opravám uchýlíme proto, že talířek či hrneček pro nás něco znamená. Je památkou na někoho blízkého, vzpomínkou na dětství, dárkem od někoho, kdo nás miloval, dědictvím po předcích.

Dnes existují univerzální lepidla a tmely, kterými můžete nádobí opravit, aniž byste zjišťovali, zda se jedná o keramiku nebo porcelán. Opravené věci byste už ale neměli používat k servírování. Talíře třeba pověste na zeď, do hrníčků naaranžujte květiny nebo jiné dekorace.

Rozbil se vám hrníček a je vám líto ho vyhodit, protože máte v sadě dva stejné? Vyrobte si z něj třeba jehelníček.
Rozbil se vám hrníček a je vám líto ho vyhodit, protože máte v sadě dva stejné? Vyrobte si z něj třeba jehelníček.

Dráteníci znovu ožívají

V dobách minulých chodili po vesnici lidé, kteří spravovali naťuklé hrníčky, džbány a další keramické i porcelánové předměty denní spotřeby. Říkalo se jim dráteníci, protože kabát na rozbité nádobí vyšívali z drátu.

Pak se na dlouhý čas zem po nich slehla… Dobrou zprávou je, že tento tradiční způsoby historického řemesla znovu ožívá a dráteníci opět nabízejí své šikovné ruce a svůj um.

Nádobí letují, drátují a spravují pod organizací Cech česko–moravských uměleckých dráteníků. Takový zadrátovaný půllitrák je jako stvořený na zahradní dekoraci.

Zatímco keramiku lze zpracovávat ručně, protože je poddajná, porcelán se většinou lije do forem, je totiž velmi křehký.
Zatímco keramiku lze zpracovávat ručně, protože je poddajná, porcelán se většinou lije do forem, je totiž velmi křehký.

Víte, jak zaručeně rozeznáte keramiku od porcelánu? Když se vám hrníček, váza, miska nebo talíř rozbije (což vám samozřejmě nepřejeme). Keramický střep bude mít uvnitř vždy barvu hnědou, zatímco ten porcelánový bude zářit bělostí.

Zdroj: neno.cz

Foto: Shutterstock, Alena Kamasová (jehelníček); cech-drateniku.sweb.cz

reklama
Související články
24.7.2024
Karob je zdravější alternativou kakaa nebo čokolády, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Také se mu říká čokoláda ze stromu a vy ho určitě znáte jako svatojánský chléb. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Později se sladké lusky svatojánského chleba prodávaly po kusech na tržištích jako laskomina, zvláště dětem velm
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan