Domů     Porcelán, nebo keramika?
Porcelán, nebo keramika?
19.3.2023

Na první pohled mohou být některé výrobky z keramiky a porcelánu téměř k nerozeznání. Přesto jsou jiné. Jedná se o dva různé materiály, které se zpracovávají dvěma odlišnými způsoby.

Jak to tedy s keramikou a porcelánem opravdu je? Jedno mají společné – jedná se o poctivou, ve většině případů ruční práci. Možná i proto jsou výtvory z obou materiálů tak oblíbené.

Keramika

Je plná slunce, větru a vody, je to příroda sama.

Už jako malé děti jste možná chodili do kroužku keramiky, kde jste zpracovávali… hlínu. Ano, keramika vzniká z materiálu, který běžně najdete v přírodě. Ne ledajakého, samozřejmě.

Musí mít určité vlastnosti, aby se dal zpracovat a následně vypálit v keramické peci za vysokých teplot. Existuje spousta typů keramické hlíny. Liší se strukturou, barvou i jinak.

Tento materiál je velmi starý, různé nádoby i soška objevené při vykopávkách pocházejí už z doby konce paleolitu, tedy ve starší době kamenné.

Způsob zpracování

Keramické výrobky je možné vytvořit různými způsoby. Většinou vznikají pod rukama keramika. Může je válet, vypichovat, točit na hrnčířském kruhu, modelovat… Následně se vypalují v keramické peci. Mohou se glazovat a zdobit malbou.

Vlastnosti

Keramika je oproti porcelánu těžší. Když budete mít keramický talíř, odebírá teplo pokrmu, který do něj vložíte. Na druhou stranu, pokud talíře předem nahřejete, teplo zase skvěle dokážou udržet a jídlo tak rychle nevystydne.

To samé platí i o chlazených pokrmech. Dobře nachlazená miska udrží naservírované ovoce delší dobu krásně čerstvé. Nedoporučuje se mýt keramické výrobky v myčce. Zvlášť, pokud na nich není kvalitní glazura, mohou snadno popraskat. A to je poškození, které už nikdy neodstraníte.

Použití

Keramika je vhodná do kuchyní a jídelen ve venkovském, vintage nebo provensálském stylu. Servírujte na ní červená masa, luštěniny, zvěřinu a českou klasiku. Velké popularitě se v poslední době těší keramické hrnce.

V keramických nádobách můžete pokrmy také zapékat v troubě a navíc v nich i jídlo servírovat. Keramika se skvěle hodí i k uchovávání potravin. Jednak je chrání před zkažením a také se z ní do jídla neuvolňují žádné škodlivé látky, a to ani po delší době.

Uchovávat v ní tak můžete například sádlo, povidla, med, nakládané zelí nebo kvašené okurky. Keramické nádoby se krásně vyjímají také na zahradě.

Porcelán

Je noblesní, ušlechtilý a jemný. Vyniká svou bělostnou krásou.

Je to jeden z mnoha druhů keramiky. Za kolébku porcelánu je považována Čína, kde se v určité formě objevil v 7. století. Do Evropy ho Marco Polo přivezl už ve 12. století jako velmi vzácné zboží.

Od té doby se Evropa snažila porcelán vyrobit sama, ale nedařilo se to. Podařilo se to až 17. století v Míšni. Recept, který se používá dnes, dává vzniknout keramické hmotě, která se vytvoří vypálením keramického těsta. To je směsí kaolinu, křemene a živce.

Někdy se přidává také křída nebo mramor. Od té doby začaly vznikat porcelánky. Ta první u nás byla založena v roce 1792 ve Slavkově.

Výroba je složitější

Porcelán je proti keramice velmi čistou a kvalitní surovinou.

Technicky je jeho výroba náročná a je zapotřebí mít formy a speciální pec, která se dá rozpálit až na 1400 °C. Směs kaolinu, křemene a živce se za vysokého tlaku drtí, tře, proplachuje, lisuje, aby se zbavila vody a následně suší. Usušená hmota je velmi křehká.

Z ní vznikají konkrétní výrobky, které se následně glazují a znovu vypalují. Nakonec se dekorují. Porcelán lze vyrábět také na hrnčířském kruhu.

Vlastnosti

Porcelán je oproti keramice lehounký a křehký. Protože je díky vysokým teplotám při svém vzniku krásně hladký a nemá žádné póry, odpovídá přísným hygienickým normám. A také je díky tomu odolný proti poškrábání a snadno se čistí. Může se mýt v myčce nádobí a použít do mikrovlnné trouby.

Použití

Zámeckému stylu porcelán vysloveně sluší. Porcelánový servis je nezbytností při podávání kávy nebo čaje. Ta talířích servírujte ryby, odlehčenou středomořskou kuchyni, dezerty nebo třeba jen „obyčejné“ těstoviny a omáčky.

Porcelán vás totiž nezklame při každodenním stolování. Vypadá hezky a přitom jeho mytí nedá moc práce.

Jak na opravy keramiky i porcelánu

Podle čínského učení feng shuej by se naťuklé nebo popraskané hrníčky a talíře už neměly používat. Přesto občas sáhneme po lepidle, abychom uchytili upadlé ouško u hrníčku nebo slepili dvě půlky prasklého talíře.

Většinou se k opravám uchýlíme proto, že talířek či hrneček pro nás něco znamená. Je památkou na někoho blízkého, vzpomínkou na dětství, dárkem od někoho, kdo nás miloval, dědictvím po předcích.

Dnes existují univerzální lepidla a tmely, kterými můžete nádobí opravit, aniž byste zjišťovali, zda se jedná o keramiku nebo porcelán. Opravené věci byste už ale neměli používat k servírování. Talíře třeba pověste na zeď, do hrníčků naaranžujte květiny nebo jiné dekorace.

Rozbil se vám hrníček a je vám líto ho vyhodit, protože máte v sadě dva stejné? Vyrobte si z něj třeba jehelníček.
Rozbil se vám hrníček a je vám líto ho vyhodit, protože máte v sadě dva stejné? Vyrobte si z něj třeba jehelníček.

Dráteníci znovu ožívají

V dobách minulých chodili po vesnici lidé, kteří spravovali naťuklé hrníčky, džbány a další keramické i porcelánové předměty denní spotřeby. Říkalo se jim dráteníci, protože kabát na rozbité nádobí vyšívali z drátu.

Pak se na dlouhý čas zem po nich slehla… Dobrou zprávou je, že tento tradiční způsoby historického řemesla znovu ožívá a dráteníci opět nabízejí své šikovné ruce a svůj um.

Nádobí letují, drátují a spravují pod organizací Cech česko–moravských uměleckých dráteníků. Takový zadrátovaný půllitrák je jako stvořený na zahradní dekoraci.

Zatímco keramiku lze zpracovávat ručně, protože je poddajná, porcelán se většinou lije do forem, je totiž velmi křehký.
Zatímco keramiku lze zpracovávat ručně, protože je poddajná, porcelán se většinou lije do forem, je totiž velmi křehký.

Víte, jak zaručeně rozeznáte keramiku od porcelánu? Když se vám hrníček, váza, miska nebo talíř rozbije (což vám samozřejmě nepřejeme). Keramický střep bude mít uvnitř vždy barvu hnědou, zatímco ten porcelánový bude zářit bělostí.

Zdroj: neno.cz

Foto: Shutterstock, Alena Kamasová (jehelníček); cech-drateniku.sweb.cz

reklama
Související články
29.11.2023
Francouzská kuchyně má skvělou pověst. Ale nejde jen o takzvanou vysokou gastronomii. Jídla mohou být i docela jednoduchá. Pojďte s námi některá vyzkoušet. Nejlepší cibulačka (4 porce) 1 kg cibule, 60 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 125 ml suchého bílého vína, 1,25 l hovězího vývaru, 1 bobkový list, 2 lžičky tymiánových lístků, mořská sůl, kajenský pepř, čerstvě strouhaný muškátový oříše
24.11.2023
Jestli jste do této chvíle dělali jen švestková, je čas to vyzkoušet. Budou vám určitě chutnat. Výroba je snadná a postup je podobný jako u švestek. Budete potřebovat 3 kg hrušek, 450 g cukru krupice, 1 lžičku skořice, 2 lžíce octa, pár kapek rumu (nemusí být) 1) Hrušky zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na kousky. Tvrdší hrušky můžete oloupat. 2) Do pekáče dejte pečicí papír a na něj hru
22.11.2023
Také rádi vaříte nebo pečete? Pak pro vás máme hrst tipů, které mohou ulehčit práci a zlepšit výsledek * Jak na dokonalé zákusky? - Děláte cukrovou polevu a chcete, aby se vám zaručeně povedla? Ušlehejte 1 bílek se 150 g moučkového cukru, který dvakrát prosejete. Aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla, přidejte do ní 2 kapky oleje či citronové šťávy. - Když moučkový cukr
10.11.2023
Pokud vám stará dosluhuje, nebo je pro vás příliš malá, bude nejlepší podívat se po nové. Jenže jakou vybrat? Určitě podle velikosti, jenže to není jediné kritérium, které musíte zvážit. Jiné potřeby má samozřejmě velká rodina, jinou ledničku ocení člověk, který žije sám či student. A úplně jinou zvolí chataři a chalupáři či lidé, kteří žijí na venkově a počítají s vlastními výpěstky nebo úlovk
7.11.2023
Také jste vždycky toužili udělat skvělé věnečky, obdivovali francouzské eclairky a profiterolky či s láskou vzpomínáte na španělské churros, které jste ochutnali na dovolené? To všechno zvládnete také. Potřebujete jen udělat první krok a naučit se odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech těchhle vynikajících zákusků. Takže zapomeňte na zbytečný strach, odhoďte předsudky, že věnečky a podob
reklama
reklama
Šikovné tipy
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu […]
Podzim se vybarvil
Barevný podzim je stále ještě tady. Co s jeho pomocí můžete vykouzlit za parády? Nedělní prostírání Barvami podzimu jsou sytě žlutá a zářivě oranžová, právě ty odstíny, které se nádherně vyjímají na slavnostně prostřeném stole. Stačí ozdobit žluté ubrousky snítkami s plody hlohu nebo jeřabin, přidat zelený lístek pro dojem svěžesti a mezi prostíráním rozestavit […]
Pořiďte si paludárium…
Podobá se akváriu, ale s tím rozdílem, že část objemu není pod vodou. A tak hlavní pozornost přitahují rostliny, kterými je osázené. Je to koníček pro odvážné, vytrvalé a pečlivé chovatele s duší dobrodruha. Je to skoro jako v té pohádce od Boženy Němcové, kde chytrá horákyně nebyla ani oblečená, ani nahá… Stejně tak paludárium […]
Trochu jiné figurky z kaštanů
Také už máte doma hromádku čerstvě vyloupnutých kaštanů? Proti jejich přitažlivost není obrany, když je neseberou děti, vklouznou vám do kapsy skoro samy. Ale nelitujte, dá se z nich krásně tvořit. Výtržníci (viz úvodní foto) Figurka s palcátem má baňaté ruce ze žaludů, které je potřeba do tělíčka ze šišky vlepit. Druhá figurka upoutá ježatým […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kolik nakonec zaplatí za drbání na zádech?
nasehvezdy.cz
Kolik nakonec zaplatí za drbání na zádech?
Bývalá osobní asistentka Graham Chase Robinson, která pracovala před čtyřmi lety pro Roberta De Nira (80), svého chlebodárce žaluje. Tentokrát nejde o obvinění ze sexuálního deliktu, ale o krutou d
GOLDBERGH GO BIG OR GO HOME: nová kolekce snow couture
iluxus.cz
GOLDBERGH GO BIG OR GO HOME: nová kolekce snow couture
Lyžařský ráj David Sport představuje snow couture kolekci luxusní značky GOLDBERGH, kterou si díky jedinečnému stylu, špičkové kvalitě a dokonale funkčnímu zpracování oblíbila i řada módních osobností
Obíhá Zemi mimozemský satelit?
epochalnisvet.cz
Obíhá Zemi mimozemský satelit?
Na oběžné dráze Země je v posledních letech dost rušno. Pohybuje se po ní totiž již několik tisíc satelitů. Podle záhadologů má být jedním z nich také Black Knight, tedy Černý rytíř. Na nebi byl údajn
VÁNOČNÍ JARMARK.
epochanacestach.cz
VÁNOČNÍ JARMARK.
Tradiční vánoční jarmark v Mnichově Hradišti s bohatou nabídkou vánočních dárků a pochutin ve stáncích se uskuteční 9. prosince na Masarykově náměstí. Můžete očekávat pestrý kulturní program místních škol, spolků a kapel na pódiu před budovou radnice. http://mnhradiste.cz
Modrá krev ostrorepa: Drahocenná surovina biomedicíny v ohrožení?
21stoleti.cz
Modrá krev ostrorepa: Drahocenná surovina biomedicíny v ohrožení?
„Každý muž, žena, dítě a domácí zvíře na této planetě, které užívá lékařské služby, je spojeno s ostrorepem,“ připomíná profesor zoologie Win Watson z UNH. Zatímco poptávka po modré, antibakteriální k
Vymění ho za tanečníka?
nasehvezdy.cz
Vymění ho za tanečníka?
První malé neshody se mají objevovat v manželství herce ze seriálu Pod hladinou Marka Adamczyka (35) a snowboardistky Evy Adamczykové (30). Rivalita v taneční show StarDance jim prý ve vztahu nedělá
Pohádkový poklad bývalého benediktinského kláštera: Bude někdy skutečně nalezen?
enigmaplus.cz
Pohádkový poklad bývalého benediktinského kláštera: Bude někdy skutečně nalezen?
Bývalý bohatý benediktinský klášter Opatovice nad Labem byl vypleněn v listopadu 1415 Otou z Bergova a Janem Měšteckým z Opočna. Přestože hlavní poklad, přísně střežený v klášterním podzemí, přes vešk
Byla jsem až moc sobecká
skutecnepribehy.cz
Byla jsem až moc sobecká
Spíš o tom čteme. Jak někdo neuměl stárnout s noblesou. Já to neviděla, dokud mne všichni neopustili. Jsem žena a ty se chtějí vždy líbit. Nepatřila jsem však mezi ty dámy, které by ve dvaceti nebo i ve třiceti šílely z prvních vrásek. Zde mám genetickou výhodu, v podstatě až ve čtyřiceti jsem si všimla, že tam
Záhadní jezuité v Čechách: Nelegální majetek se v Klementinu nenašel, ale provázela je špatná pověst
epochaplus.cz
Záhadní jezuité v Čechách: Nelegální majetek se v Klementinu nenašel, ale provázela je špatná pověst
Muž v černém hábitu zaklepe na dveře malého zednického domku kousek od Vltavy. Když se z nitra ozve rozpačitá pobídka ke vstupu, vezme za kliku. Cizinec sáhne do kapsy, vytáhne z ní kovově lesklý peníz a přisune ho zedníkovi před oči. „Nechtěl bys další?“ zeptá se. Když zedník kývne, muž ho pobídne, aby si vzal své nástroje a
Lilkové závitky se sýrem
tisicereceptu.cz
Lilkové závitky se sýrem
Pro milovníky italské kuchyně přinášíme originální recept na zapékané lilkové rolky. Suroviny na 2 porce 1 větší lilek 200 g ricotty 50 g parmezánu 50 g cottage sýru snítka tymiánu snítka r
Skvělý jahodový tvarožník
tisicereceptu.cz
Skvělý jahodový tvarožník
Tvarožník je tuzemskou obdobou italského tiramisu. Ingredience 400 g jahod 120 g piškotů 350 g zakysané smetany 400 g plnotučného tvarohu 2 vanilkové cukry 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř