Domů     Kuře se neomrzí
Kuře se neomrzí
16.5.2023

Zvlášť když ho připravíte pokaždé trochu jinak. A receptů je spoustu. Třeba se vám bude hodit některý z těch našich.

A la kachna (viz úvodní foto)

(4 porce)

1 kuře, 1 lžička kmínu, sůl, pepř, sádlo,1 střední cibule 1,3 kg sterilovaného zelí, 100 g slaniny, sůl

1) Nejprve pokrájejte cibuli nadrobno a slaninu na kostičky. Zelí, je-li to třeba ještě pokrájejte

2) Na pánev vložte slaninu a lehce orestujte, aby pustila tuk. Poté přidejte cibuli a orestujte dozlatova.

3) Nakonec přidejte zelí a sůl a poduste do změknutí. Popřípadě lehce podlijte.

4) Zelí přendejte do pekáčku a na ně položte omyté a osušené kuře. Posypte solí, pepřem a kmínem a navrch kuřete položte lžíci sádla.

5) Pečte 60–90 minut na 180 °C podle velikosti kuřete do změknutí.

Doba přípravy 90 minut

Náročnost 1

Skvělý recept na nedělní oběd, který potěší každého, kuře bude lehké, ale vonět bude jako kachna. Na zelí můžete také upéci jen stehna a podávat s houskovým, bramborovým nebo karlovarským knedlíkem.

Vesuvio

(4 porce)

1 kuře (rozporcované) nebo 4 stehna rozdělená na dvě části, 250 g mraženého hrášku, 8 stroužků česneku, 80 ml oleje, 4 velké salátové brambory, 250 ml bílého vína, 250 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce oregana, hrst najemno nakrájené hladkolisté petrželky, čerstvě mletý pepř, sůl

1) Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory oloupejte, podélně rozčtvrťte a osušte papírovou utěrkou.

Ve velké pánvi vhodné do trouby nebo velkém hrnci rozehřejte na mírném ohni olej, přidejte stroužky česneku, čtvrtky brambor a opékejte ze všech stran dozlatova.

2) Opečené brambory vyndejte děrovanou naběračkou na talíř vyložený papírovou utěrkou, stroužky česneku odstraňte.

3) Do rozpálené pánve přidejte kuřecí kousky, které opečte ze všech stran dozlatova. Vyndejte je a do pánve přilijte bílé víno, které nechte zredukovat na polovinu.

Poté do pánve vraťte brambory spolu s kuřecím masem a posypte je sušeným oreganem, přidejte nasekanou petrželku a osolte a opepřete. Na závěr podlijte kuřecím vývarem a dejte péct do předehřáté trouby do změknutí (30–40 minut).

4) Asi 4 minuty před koncem přidejte mražený hrášek. Můžete ho i blanšírovat minutu ve vroucí vodě a na závěr posypat porce kuřete s brambory.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Italské kuře se prý jmenuje podle restaurace Vesuvio, která ve 30. letech fungovala v americkém Chicagu. V každém případě je to dodnes místní nejslavnější jídlo, které v sobě snoubí obě kultury v dokonalé harmonii.

Kuře tabaka

(2 porce)

1 menší kuře, 8 stroužků česneku, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, hlubší pánev nebo litinový hrnec + závaží (může jím být jiný hrnec naplněný vodou, nebo kovovými závažími).

1) Kuře omyjte a osušte utěrkou. Nasekněte je na hřbetě podél páteře a rozložte na plocho. Osolte, opepřete a česnekem vydatně potřete po obou stranách.

2) Položte do hrnce nebo hlubší pánve s rozpáleným olejem vnitřní stranou na olej. Osmahněte dorůžova. Obraťte.

3) Pak kuře na pánvi zatěžkejte hrncem se závažím nebo naplněným vodou, aby bylo maso opravdu ploché a aby se rovnoměrně propékalo.

4) Na přípravu by mělo stačit 15 minut po obou stranách. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo tmavý chléb.

Doba přípravy 40 minut

Náročnost 2

Starý gruzínský recept se rozšířil hlavně v Zakavkazku a název mu dala speciální nádoba nazývaná taba, ve které se připravuje. Vám bude stačit obyčejná pánev a vhodné závaží, které dokáže kuře udržet naplocho.

Zvlášť se na přípravu hodí křehká mladá jarní kuřátka, kterých můžete udělat i víc.

Pečené s koňakovým máslem

(4 porce)

1 střední kuře, 4 lžičky změklého másla, 1 lžíce koňaku, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 a ½ lžičky cukru, 1 a ½ lžičky soli, 1 lžička čerstvě namletého pepře

1) Troubu předehřejte na 190 °C. V misce ušlehejte máslo, koňak, vanilku, cukr, ½ lžičky soli a ½ lžičky pepře, až vznikne jemná a poddajná pomazánka. Zpočátku se bude zdát, že se v ní dělají hrudky, ale šlehejte ji tak dlouho, dokud se nepoddá.

2) Kuře z vnějšku i zevnitř osolte zbývající lžičkou soli a opepřete zbylým pepřem.

3) Naberte pomazánku na ruku, prsty ji jemně vložte pod kůži na prsou a vtírejte ji po celé délce. Postupujte až ke stehnům a opakujte dokud všechnu nespotřebujete.

4) Kuře dejte do pekáče s roštem a pečte asi hodinu a čtvrt. Hotové je, když ze stehen po napíchnutí vytéká šťáva a má dozlatova vypečenou kůrčičku.

5) Nechte je 10 minut odpočívat a podávejte.

Doba přípravy 100 minut

Náročnost 1

Na tomhle receptu není vlastně nic těžkého, prostě dobře upečené kuře. Zvláštní je ale kombinace dalších ingrediencí, které se snoubí do zvláštní vůně a chuti.

Mole poblano

(4 porce)

4 kuřecí stehna, 4 chilli papričky, 2 stroužky česneku, 2 rajčata (lze nahradit i 150 g loupaných rajčat z plechovky), 1 cibule, 40 g hořké čokolády, 4 lžíce vyloupaných nesolených mandlí, 2 lžíce rozinek, 1 lžička oregana, ½ lžičky nového koření, ½ lžičky hřebíčku, ½ lžičky skořice, sezamová semínky, olej sůl, voda či vývar na podlití

1) Osolená kuřecí stehna upečte v troubě na 180 °C do zlatova.

2) Na pánvi na sucho opražte mandle a až zchladnou, rozdělte je na poloviny.

3) Na oleji v hluboké pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričky, přidejte rajčata a společně prohřejte.

4) Směs rozmixujte a je-li omáčka příliš hustá, mírně zřeďte vodou či vývarem. Pak vraťte do pánve.

5) Omáčku znovu zahřejte a rozpusťte v ní čokoládu. Přidejte koření, mandle a rozinky a na mírném plameni prohřívejte 20 až 30 minut, dokud se jednotlivé chutě nespojí.

6) Mezitím si na vedlejší pánvi na sucho opražte sezamová semínka.

7) Upečená kuřecí stehna přelijte omáčkou, posypte sezamovými semínky a podávejte s rýží, nebo s tortillami. Hodí se i nasucho opečené tousty.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

Jako spousta zajímavých receptů i tenhle vznikl náhodou prý v jednom mexickém klášteře, když přijel na nečekanou návštěvu arcibiskup. A tak se použilo, co bylo ve spíži, přidala se čokoláda a vznikla omáčka mole poblano.

V Mexiku jí existuje nespočet druhů, takže i vy můžete experimentovat, třeba s různými ořechy a ovocem.

Frikasé

(4 porce)

1 kuře nakrájené na porce, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 větší cibule nakrájená na plátky, 150 g žampionů, 2 stroužky česneku, 125 ml suchého bílého vína, 750 ml drůbežího vývaru, 2 lžičky nasekaného čerstvého estragonu, 3 žloutky, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžičky citronové šťávy, 2 snítky tymiánu na ozdobení

1) Troubu předehřejte na 180 °C. Porce kuřete osolte, opepřete a zlehka obalte v hladké mouce, přebytečnou oklepněte. V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a na středním plameni opékejte maso 2–3 minuty po každé straně dozlatova. Přendejte na talíř.

2) Do kastrolu dejte máslo a restujte na něm cibuli až zesklovatí a změkne.

3) Přidejte žampiony a česnek a míchejte dalších 3–5 minut. Zalijte vínem, vraťte kuře a přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty, až se víno téměř vyvaří. Zalijte vývarem a znovu přiveďte k varu. Přendejte do trouby a pečte na 180 °C 45 minut až hodinu, až bude maso měkké.

4) Měkké maso vyjměte, dejte stranou a uchovejte horké. Smíchejte estragon, žloutky a smetanu. Kastrol zahřívejte jen mírně a za stálého míchání přilijte žloutkovou směs. Míchejte asi 5 minut do zhoustnutí (omáčka se nesmí vařit, aby se nesrazila).

5) Dochuťte citronovou šťávou, dosolte a případně opepřete. Maso vraťte do omáčky. Ozdobte tymiánem a podávejte s bagetou nebo dušenou rýží.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Nejstarší recepty na frikasé byste našli ve francouzských kuchařkách ze 13. století, ale autorství receptu si přisvojují i Britové. Kde je pravda, nevíme. Jde totiž o klasický postup, kterému se dřív říkalo zadělávané kuře.

Foto: Shutterstock

Další článek
Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Třebíč: Město mnoha tváří
epochanacestach.cz
Třebíč: Město mnoha tváří
Malebné město Třebíč se rozprostírá uprostřed podhůří kopcovité krajiny Českomoravské vrchoviny. Třebíč mění svoji tvář po celý rok a nabízí vyžití v každém ročním období. Třebíčské památky lákají k návštěvě řadu turistů a jsou klenotem pro místní obyvatele. Jedinečnost třebíčských památek dokládá zápis baziliky sv. Prokopa a židovské čtvrti s židovským hřbitovem na Seznam světového kulturního a
Zahraniční inspirace pro zahradu
rezidenceonline.cz
Zahraniční inspirace pro zahradu
Světové nábytkářské firmy nabízejí kolekce stále luxusnější a nápaditější. Soustřeďují se především na movitou klientelu, která vyžaduje exkluzivní materiály, vypracované detaily, dokonalé řemeslo. K slavným designérům, jejichž produkty si můžete prohlédnout ve fotogalerii patří například Patricia Urquiola, Philippe Starck, Rodolfo Dordoni nebo Marcel Wanders. Exteriérový nábytek je k nerozeznání od kousků určených do interiéru. Díky současným
U přehrady jsem snila o své lásce
skutecnepribehy.cz
U přehrady jsem snila o své lásce
Zamilovala jsem se do černovlasého kluka, kterého jsem občas potkávala. Tajně, nikdo o tom nevěděl, on už vůbec ne. A měl holku. Moje sny o princi se nesplnily. Nebyla jsem ani dost hezká, ani dost zajímavá. Toužila jsem po dětech, po rodině, a to mladí muži zpravidla neradi slyší. A ještě ke všemu jsem se mizerně učila, a tak ode mě kluci nemohli ani opisovat.
Nejkrásnější výhled Coachelly: residence snů v srdci pouště
epochalnisvet.cz
Nejkrásnější výhled Coachelly: residence snů v srdci pouště
Ačkoliv bylo toto honosné sídlo vyhlášeno prestižním americkým magazínem Robb Report za nejluxusnější rezidenci už před více než patnácti lety, díky architektonickému mistrovství si stále drží svůj nadčasový půvab…Čím je tato nemovitost, kterou si nyní můžete pořídit za 59 milionů dolarů, tak výjimečná?   Kalifornské údolí Coachella je známé nejen stejnojmenným hudebním festivalem, který každoročně
Malta – perla Středomoří plná zázraků
nejsemsama.cz
Malta – perla Středomoří plná zázraků
Chutě se tady mísí s historickými příběhy, vůní moře a neodolatelnou středomořskou atmosférou, s lehkým vánkem, teplým vzduchem a všudypřítomným sluníčkem. Maltská republika, souostroví ve Středozemním moři, které tvoří ostrov Malta, Gozo a Comino, je nejmenší členskou zemí Evropské unie. Nejčastěji místní průvodci připomínají příběh Odyssea a nymfy Kalipso, ale památky na Maltě odkazují na všechna období, kterými prošla, tedy Féničanů, Řeků, Římanů, Kartaginců,
Nothing představuje Phone (3): Skutečná vlajková loď, která inspiruje vaši kreativitu
iluxus.cz
Nothing představuje Phone (3): Skutečná vlajková loď, která inspiruje vaši kreativitu
Společnost Nothing dnes představila Phone (3), svůj první skutečně vlajkový telefon. Phone (3) představuje odvážný nový pohled na osobní technologie – takový, který je radostný, výrazný a nezaměniteln
Loví Krbová na dětských hřištích chlapy?
nasehvezdy.cz
Loví Krbová na dětských hřištích chlapy?
V manželství herečky Ljuby Krbové (66) z nekonečného seriálu Ulice a spisovatele Ondřeje Neffa (79) to prý už delší dobu skřípe. Oblíbená herečka stále častěji uniká do práce a na cesty do exotickýc
Námluvy a svatba JFK a Jackie Bouvierové: Muž má mít v páru hlavní slovo
epochaplus.cz
Námluvy a svatba JFK a Jackie Bouvierové: Muž má mít v páru hlavní slovo
Krásná, chytrá a trochu plachá, přesně taková je v roce 1951 Jacqueline Lee Bouvierová. Přesto má 22letá dívka o svém životě už tehdy úplně jasno. Touží po tom se dobře vdát, založit velkou a šťastnou rodinu a užívat si luxusu, který jí život nabízí. Půvabná Jacqueline Lee Bouvierová (1929–1994) narazí na mladičkého Kongresmana Johna Fitzgeralda Kennedyho
Ludvík Klega riskoval život pro druhé
historyplus.cz
Ludvík Klega riskoval život pro druhé
Podílí se na organizaci zdravotní péče pro čs. legionáře. Během jejich ústupu přes Sibiř pomáhá sestavovat sanitní vlaky a zakládat kamenné nemocnice. Klega však není „pouze“ obětavý. Nejednou neváhá riskovat svůj život pro záchranu druhých… Když byl ještě chlapec, kvůli různým nemocem mu zemřeli otec a tři sourozenci. Nejspíš právě to byl důvod, proč se
3 záhadní primáti: Co o nich víme?
enigmaplus.cz
3 záhadní primáti: Co o nich víme?
Jejich popisy jsou si velmi podobné. Jako kdyby šlo o stejný živočišný druh či jinak příbuzná stvoření. Řeč je o bájných primátech, kteří jsou výrazně ochlupení a zpravidla dosahují na výšku přes dva
Cesty, jak udržet města obyvatelná
21stoleti.cz
Cesty, jak udržet města obyvatelná
Do roku 2050 vzroste světová populace na 9,8 miliardy, přičemž 70 % z těchto lidí bude žít ve městech a jejich nejbližším okolí. Aby to bylo možné, je potřeba hledat inovativní řešení a dostupné techn
Křupavá domácí pizza
tisicereceptu.cz
Křupavá domácí pizza
Oblohu na pizzu lze podle libosti měnit, a pokaždé si tak připravit chuťově jinou variantu. Upečete stejně tak dobrou pizzu jako ve vaší oblíbené pizzerii. Ingredience 10 g sušeného droždí 1 lž