Domů     Pokořte svůj strach
Pokořte svůj strach
25.4.2023

Strach je silnou energií a mocnou emocí. Dokáže nás ovládnout a zcela převálcovat. A protože je to negativní emoce, může poškodit i naše zdraví. Dá se s ním ale bojovat a zvítězit nad ním.

Tradiční čínská medicína v tom má jasno. Všechno se vším souvisí a jedno ovlivňuje druhé. Když čínský lékař léčí pacienta, zkoumá všechny spojitosti, všímá si těla i duše. Se strachem podle něj souvisejí ledviny.

Když strach a úzkost působí dlouhodobě, jsou navíc oslabované kosti, ochabují nohy, dochází k poruchám spánku a postiženy bývají i plíce. Dostaví se prudké bušení srdce.

Strach je negativní emocí, která vzniká jako reakce na hrozící nebezpečí či ohrožení. Jeho úkolem je připravit nás na útěk, únik nebo obranu.
Strach je negativní emocí, která vzniká jako reakce na hrozící nebezpečí či ohrožení. Jeho úkolem je připravit nás na útěk, únik nebo obranu.

Nejdůležitější orgány v těle

Tradiční čínská medicína považuje za nejdůležitější orgány těla játra, srdce, slezinu, plíce a ledviny. Ty podle ní řídí chod celého organismu jak po stránce fyzické, tak i psychické.

* Mimo to do každého z těchto pěti orgánů umísťuje konkrétní emoci (játra produkují hněv, srdce radost, slezina neklid a starosti, plíce smutek a ledviny strach).

* Vyznává pravidlo, že když je narušena funkce nějakého orgánu, vyvolá to charakteristickou emoci, a naopak když nějaká emoce trvá delší dobu, může poškodit orgán, ke kterému patří.

* Přiřazuje k orgánům také smyslové orgány, kterými do nich vstupuje energie (játra jsou takto spojena s očima, srdce s jazykem, slezina s ústy, plíce s nosem a ledviny s ušima).

Párový orgán

Ne nadarmo jsou ledviny dvě. Jedná se o tzv. párový orgán a mají velmi úzký vztah k partnerství. Ať se jedná o přítele, kamarádku, potomka nebo kolegu či nadřízeného v práci, někde to mezi vámi skřípe. Zkuste se zamyslet a odpovězte si pravdivě:

Bojíte se, že se rozpadne váš vztah? Že přijdete o kamarádku? Nebo naopak – koho nechcete přijímat takového, jaký je? Komu nechcete naslouchat? Nebo kdo nechce naslouchat vám? Z koho máte strach?

Příznakem strachu a různých fobií jsou zrychlený tep, nevolnost, pocení, pláč a paralýza.
Příznakem strachu a různých fobií jsou zrychlený tep, nevolnost, pocení, pláč a paralýza.

Strach a vztahy

Každá žena, která má za sebou těžký vztah, nebo ta, která stále v takovém stavu setrvává, žije vlastně v neustálém strachu.

Obává se, že není dost dobrá a zklame každého partnera svým chováním, bojí se, že ji každý muž opustí, děsí se reakcí svého protějšku, má hrůzu ze samoty, ale i z každé možné změny. Taková žena chronicky zatěžuje své ledviny na energetické úrovni.

Není divu, že nastane doba, kdy se jí ozvou fyzicky. Jaké jsou signály? Dlouhodobě oslabené ledviny se projeví třeba bolestí kolen. Zasáhnou i oční okolí. Najednou jsou oči oteklé, s tmavými kruhy a nepěknými vráskami.

Amygdala a katecholaminy

Pojďme ale na začátek. Kde vlastně strach opravdu vzniká? Jeho prvotní projevy vyvolává část mozku, která se nazývá amygdala. Je to jakési emoční jádro mozku, které hraje hlavní roli při spuštění strachové reakce.

Dokáže spustit alarm ještě před tím, než si ostatní části mozku stačí uvědomit, že taková emoce vznikla. Inkubátorem strachu jsou pak nadledvinky.

Produkují mimo jiné hormony zvané katecholaminy, které jsou jakousi obrannou reakcí při jakékoli úzkosti a podobným stavům. Mají mimo jiné také na svědomí zrychlení srdeční frekvence, které vždy nastane bezprostředně po prožitém strachu.

Respekt je něco jiného

Ovšem nepleťte si strach s respektem. To je úplně jiná energie, pro náš život naopak velmi důležitá a prospěšná. Zatímco strachem obracíte zničující energii proti sobě, respektem energii pouštíte ven a to vás vede k akci.

Situace, kterou prožíváte, se nezměnila. Změnili jste svůj postoj vůči ní. Neohlížíte se zpět ani se nesnažíte zjistit, co bude pak. Nesoustředíte se na výsledek, ale na kroky, které chcete podniknout, abyste situaci zvrátili ve svůj prospěch. Právě teď a právě tady.

Zákon přitažlivosti

Dobrou zprávou je, že strach je možné proměnit na jinou energii. Na tu pozitivní. Když si to promítneme v reálu, je vlastně strach převlečenou láskou. Vy sami máte možnost volby a můžete se rozhodnout, jak budete reagovat.

Nepůjde to sice hned, ale cvikem se bude situace a stav zlepšovat. Uvědomte si, že strach existuje ve vaší mysli. Je to pouhá myšlenka. Výtvor vaší představivosti.

Na druhou stranu ale tato velmi silná emoce dokáže to, čeho se obáváme, přitáhnout do našeho života. A funguje přímá úměra: čím víc se bojíte, tím spíše se vám daná věc přihodí. Znáte zákon přitažlivosti?

Na co svou mysl zaměříte, to dostanete, a to bez ohledu na to, zdali to chcete, nebo ne.

Jak se strachem zatočit?

Celé tajemství už znáte. Pocit strachu vzniká z obavy ze ztráty. Stačí si uvědomit, že když to strachu vy sami nedovolíte, nemůže na vás mít žádný vliv. Když vás strach začne ovládat, zjistěte přesně a velmi konkrétně, čeho se vlastně bojíte. Pojmenujte to.

Už tím ho dostáváte pod svou kontrolu. Pak si představte ten nejhorší scénář, který se v dané situaci může stát. A postavte se mu čelem. Přece teď neutečete. Co v daném případě můžete dělat? Jak můžete tento problém vyřešit?

Zatím se vůbec nic neděje a vy si to jen představujete. A sami jste scénáristou daného příběhu. Možná si přitom uvědomíte, že vše je relativní. Hrajte si s různými možnostmi dalšího děje a strach se bude zmenšovat. Pak už je to snadné.

Pomalu přestanete strach živit svou energií. Je čas narovnat ramena a vztyčit hlavu vzhůru. Teď už víte, že nedovolíte, aby ve vás strach rostl a aby vás ovládal. Zvládnete to. I když zrovna teď netušíte jak, jste rozhodnuti, že to půjde…

Postupně se vypracujete až do chvíle, kdy svůj strach zvládnete přetransformovat na lásku.

Všechno chce svůj čas

Důležité je uvědomit si při tom, že svůj strach pod kontrolu nedostanete okamžitě. Chce to cvik, trénink, den po dni, týdny, měsíce i roky. Důležité je vydržet a nevzdat to.

Je nesmírně cenné, když jste schopni záměrně způsobit i to nejmenší zlepšení svých pocitů. A přestože jste vládu nad svým strachem ještě nezískali plně, už se nebudete cítit bezmocní.

Každé zlepšení, každý posun vás nabije emocí pozitivní, radostí z úspěchu a láskou k sobě samému. A o to tady přece jde.

Užitečné afirmace

Čelit strachu můžete i tím, že si začnete vážit sami sebe. Že si budete věřit. Naučte se těchto 7 základních afirmací, které vám k tomu pomohou:

1) Jsem svobodný.

2) Jsem mocný.

3) Jsem dobrý.

4) Jsem láska.

5) Mám hodnotu.

6) Mám smysl.

7) Všechno je v pořádku.

Jaké nejčastější druhy strachu se nás snaží ovládnout

1) Již zmíněný strach ze vztahů a z osamělosti

2) Strach ze ztráty zaměstnání

3) Strach  o děti a blízké

4) Strach ze stáří a nemoci

5) Strach z chudoby

6) Strach z budoucnosti

7) Strach ze sebe samého, ale i před sebou samým

Vedle strachu bojujeme často také s úzkostí. Jaký je mezi těmito emocemi rozdíl?

Zatímco strach vzniká z konkrétní situace a je zaměřený na reálné hrozby tady a teď, úzkost nás ovládá bez zjevné příčiny a zaměřuje se do nejasné budoucnosti. Člověk, který trpí úzkostí, nedokáže přesně vyjádřit, čeho se bojí a proč. Strach pociťujeme velmi intenzivně, úzkost nás požírá vlekle a trvá dlouho.

Strach a jeho převleky

Kolik názvů můžeme pro tu nepříjemnou emoci plnou bolesti použít? Tady jsou některé z nich:

TRÉMA – strach z neúspěchu a veřejného ponížení, jedná se o emoční napětí, které nás odzbrojí, když se chystáme na důležitou událost.

OBAVA – slabší a méně intenzivní sestra strachu, je to pocit nejistoty z neznáma, které ještě nenastalo, ale odehraje se (možná) někdy v budoucnosti.

PANIKA – iracionální, nepodložené chování, stav náhlého zděšení a obav z očekávaného vývoje událostí. Říká se, že je větší než obava, ale menší než strach.

FOBIE – chorobný strach z určitých věcí, lidí nebo objektů.

HRŮZA a ZDĚŠENÍ – intenzivní strach vystupňovaný v krátkodobou, silnou a prudkou emoční reakci.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř