V magazínu Paní domu pro vás rádi objevujeme málo známé, originální a exotické recepty. Občas ale neškodí naučit se správně klasiku. Třeba tu francouzskou. Proto se redakce Paní domu vypravila za profíky na slovo vzatými do školy vaření Chefparade.
Pod bdělým dohledem zkušených kuchařů Jana Hajného a Michaela Černého jsme se naučili čtyři oblíbené francouzské recepty tak, jak se opravdu mají připravovat.
Skutečně se nám povedly a všechny chutnaly báječně, takže se s vámi postupně podělíme o recepty i šikovné rady.
Začneme specialitou quiche lorraine, která chutná čerstvě vytažená z trouby, ale i vychladlá. Tím se dobře hodí jako pohoštění pro návštěvy, třeba o nadcházejících svátcích. A hlavně, než si popovídáte, je hotovo.
Na quiche do koláčové formy o průměru 25 cm budete potřebovat 280 g hladké mouky, 165 g studeného másla nakrájeného na kostky, 4 vejce, 250 ml smetany, 150 g ementálu nastrouhaného na hrubo, sůl a pepř, špetku muškátového oříšku, 8 lžic vody, 250 g anglické slaniny a 1 větší cibuli.
A jdeme na to: Nejdřív prosijte do mísy mouku a přidejte 140 g nakrájeného másla a špetku soli. Prsty zpracujte na drobenku. Nedivte se, že bude těsto hodně máslové, kuchaři nás ujistili, že je to tak správně, a jak se ukázalo, měli pravdu.
Do drobenky pak vlijte 8 lžic studené vody a uhněťte těsto. Jde to velmi snadno.
Zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit asi na 30 min. Tento krok náš tým Paní domu z nepozornosti přeskočil, ale vám radíme ho dodržet, těsto se lépe vyválí.
Na lehce pomoučněné ploše vyválejte z těsta kruh o něco větší než koláčová forma. Na válečku ho přeneste do formy a s pomocí kousku těsta zatlačte k okrajům. Formu není třeba vymazávat, těsto je dostatečně mastné, aby se nepřilepilo.
Dno těsta lehce popíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatižte fazolemi. Troubu zahřejte na 200 stupňů. Pečte 20 minut, sejměte papír i fazole a pokračujte ještě 5 až 10 minut, aby těsto zhnědlo.
Tip: Pokud nemáte fazole, pak podle rady profíků stačí propíchat dno mnohem důkladněji. Cílem je to, aby se nezkroutilo, což dokážete i tímto způsobem.
A jdeme na náplň. Na zbylém másle orestujte dozlatova nakrájemnou slaninu a cibuli. Pak stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
V míse rozšlehejte vejce, přidejte smetanu, slaninu, polovinu nastrouhaného sýra, osolte a okořeňte.
Náplň naneste na těsto….
… posypte zbytkem sýra a pečte 20–25 minut na 180 °C stupňů.
A jak poznáme, že je quiche je upečený? To nám také prozradili – zapíchněte do středu nůž. Když ho vytáhnete, musí být čistý. Jakmile jsou na něj přilepené kousky náplně, šup s ním ještě do trouby.
Hotový koláč nechte ve formě zchladnout a podávejte. Podle rozpisu se dá krájet na 8 porcí, ty jsou ovšem skutečně vydatné, takže se nemusíte bát nakrájet více dílků. A je to dobrota!
Text: Lenka Korandová
Foto: Kateřina Pavelcová