Domů     Povedená šlehačka
Povedená šlehačka
17.2.2023

Čerstvá právě ušlehaná smetana je pochoutkou, které málokdo odolá. Jen se musí povést…

Na povedenosti šlehačky má samozřejmě hlavní podíl kvalita smetany. Roli hraje podíl tuku, čím víc nad 30 %, tím lépe. Ani vysoký podíl toku ale není vždy zárukou zdárného výsledku, proto výrobci do smetany ke šlehání obvykle přidávají karagenan.

Najdete ho uvedený na naprosté většině obalů smetan ke šlehání. Je to látka přírodního původu, získává se podobně jako agar z mořských řas. V tekuté smetaně pomáhá udržovat konzistenci, aby se nerozdělovala na vrstvy, a šlehačce zvyšuje pevnost.

Sehnat se sice dá i smetana ke šlehání bez karagenanu, takové výrobky je třeba ale rychleji spotřebovat.

5 šikovných fíglů

1. Před šleháním vychladit

A to nejen smetanu, ale také šlehací nádobu. Ideální teplota pro smetanu by podle údajů švýcarského mlékárenského webu měla být pouhých 5 °C. Toho v lednici nedosáhnete, takže zkuste smetanu před šleháním vložit na 10 až 15 minut do mrazáku.

Pokud jde o nádobu, tu bychom měli dát hodinu před šleháním do lednice, aby byla dostatečně studená. Rozhodující je také materiál. Keramika, sklo a kov přijímají chlad velmi dobře a keramika ho také nejdéle udrží.

Naopak plastové nádoby reagují na teplotu velmi špatně, protože se k přípravě šlehačky příliš nehodí. A proč je chlad tak důležitý pro zdařilé šlehání smetany?

Při šlehání se samozřejmě smetana poněkud zahřeje, ne sice moc, ale dost na to, aby se začal oddělovat tuk od podmáslí. Taková šlehačka pak zůstává tekutá, a když vytrvale dál šleháte, začne se srážet.

Naopak dobře vychlazená smetana nejen pěkně ztuhne, ale je také schopná pojmout při šlehání více vzduchu. Šlehačka je pak nadýchanější.

2. Zcela čisté nádobí

To je důležitá podmínka zejména v případě, že potřebujete připravit další dávku šlehačky. Pokud jsou v nádobě nebo na metle ještě zbytky té první, pak smetana neochotně houstne. Důvodem je ulpívající tuk. Brání tomu, aby se smetana ušlehala.

To je další argument proti plastovým nádobám, odmašťují se mnohem obtížněji než kovové nebo keramické.

3. Čerstvá, nebo trvanlivá?

Rozhodují chuťové preference, na pevnost ušlehané smetany nemá trvanlivost vliv. Navíc většina dnes prodávaných smetan je už vlastně „polotrvanlivých“. Procházejí procesem označovaným zkratkou UHT, což je tepelné ošetření, které zvyšuje jejich trvanlivost.

Přitom ale zůstává zachována typická čerstvá chuť, kterou trvanlivé smetany ztrácejí.

4. Nejdřív na nižší otáčky

Ať už používáte elektrický šlehač nebo ruční metlu, začít je třeba pomalejším šleháním, a teprve až smetana zhoustne, zvýšit rychlost. Až začne být krémovitě hustá, nastane správná chvíle pro přisypávání cukru, pokud ho chcete přidat.

Důležité je se šleháním včas přestat, a to nejpozději, když se začnou tvořit hrudky. Jakmile se smetana začne srážet v máslo, nedá se šlehačka zachránit. Pak už je lepší udělat z ní máslový krém.

5. Želatina jako alternativa ztužovače

Pokud chcete, aby šlehačková ozdoba dortu dostatečně dlouho vydržela, zkuste namočit želatinu. Zahřejte a přimíchejte část smetany.

Pro správné dávkování počítejte s tím, že na 250 ml smetany potřebujete 3 plátky želatiny nebo půl sáčku mletého želatinového prášku.

Tip: Ztužení má podpořit také špetka soli nebo trocha citronové šťávy.

5. Dobře uzavírat

Šlehačka velmi ochotně pohlcuje pachy a aromata, takže pokud ji dáváte do lednice, tak vždy v dobře přiklopené nádobě. Aromata jídel totiž mozek převádí chutí, takže šlehačka načichlá uzeninami už by byla na dezertech nebo v kávě těžko poživatelná.

Z lahve, nebo ze spreje?

Pokud si šlehačku dáváte do kávy, pak potřebujete k její přípravě pohodlnější způsob. Šlehačky ve spreji tento požadavek ideálně splňují, neboť jsou stále po ruce připravené k použití, ale jejich kvalita je velice proměnlivá.

Zatímco u smetan ke šlehání narazíte na malé rozdíly v chuti a obsahu tuku, u šlehaček ve spreji musíte sledovat, jaké množství smetany nebo jiné mléčné složky obsahují.

Smířit se musíte také s tím, že tyto šlehačky jsou často už přislazené a vylepšené karagenanem a některými dalšími přídatnými látkami.

U šlehačkových lahví s bombičkami s hnacím plynem sice z kvality slevovat nemusíte, smetanu si zvolíte podle vlastní chuti, potíže jsou spíš s čištěním. Láhev je po každé náplni nutné rozšroubovat a pak důkladně vymýt a odmastit.

Jakékoli zbytky totiž vedou k tomu, že nádoba začne zapáchat, jak se v ní mléčný tuk rozkládá.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
enigmaplus.cz
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
Po staletí jsou na mnoha místech planety nacházeny podivné kostry a nástroje, které údajně dokládají existenci lidem podobné rasy velkého vzrůstu, která vládla světu dávno před nástupem člověka. Bohuž
Směs z lesních hub nakyselo
tisicereceptu.cz
Směs z lesních hub nakyselo
Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky. Suroviny na 4 sklenice 1 kg očištěných hub 2 lžíce octa sůl Na nálev 500 ml octa 1,5 l vody 10 kuliček pepře 10 kuliček nového k
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
epochaplus.cz
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
Od chytrých pomůcek pro rodiče přes kuchyňské vychytávky až po designové doplňky – tyto produkty kombinují technologii, praktičnost a styl. Chytrá ponožka pro děti, strojek na těstoviny, USB rozbočovač, potápěčské hodinky a zarážka na dveře zpříjemní každodenní život. Chytrá ponožka hlídá životní funkce děťátka, i když rodiče spí Chytrá ponožka Owlet Smart Sock je chůvičkou
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
epochanacestach.cz
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
Nejvyšší věž na Moravě, největší moravský zvon a rozlehlý historický areál, který se může směle rovnat i Pražskému hradu. Přemyslovský hrad v Olomouci je výjimečný v mnoha ohledech a pokoušet se ho prohlédnout za jediný den je prostě marná snaha. Návrší, které dnes známe pod jménem Václavské, považovali za ideální k budování sídla už obyvatelé za pravěkých časů.
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
historyplus.cz
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
„Kupředu!“ zvolá římský velitel a s četou vojáků se rozeběhne tunelem směrem k nepříteli. Za sebou mají sotva pár metrů, když vtom je přes nos praští ostrý zápach. Křečovitě lapají po vzduchu, padají na kolena a v mučivých bolestech umírají. Římská pevnost toho dne padne. Co stálo za úspěchem perské armády?   Píše se rok
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
nasehvezdy.cz
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
Když začal Jaromír Jágr (53) randit se svou o třiadvacet let mladší partnerkou Dominikou Branišovou (30), bylo jim oběma o pět let míň. Nyní, tři roky po padesátce, musí ale legendární hokejista,
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
21stoleti.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev
Jak se mám nadechnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se mám nadechnout?
Byly jsme jen dvě. Já a moje dcera Klára. Bez jejího otce, bez velké rodiny, bez zázemí. Ale měly jsme sebe. A teď už ji nemám. Nám to stačilo. Byla moje radost, moje světlo, moje všechno. Když jsem večer zavírala oči, děkovala jsem, že ji mám. A ráno jsem vstávala s myšlenkou na ni. Smála se s hlavou zakloněnou,
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
iluxus.cz
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
V roce 2024, kdy byla kolekce uvedena na trh, Montblanc představil nový způsob, jak vyjádřit různé aspekty svého bohatého dědictví, naplněného kreativitou a řemeslnou zručností. Montblanc Collection z
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
epochalnisvet.cz
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
Představte si budoucnost, ve které domy rostou stejně jako houby po dešti. Zní to jako sci-fi? Možná. Ale v České republice už takový dům existuje.   Experimentální projekt SAMOROST přinesl skutečnou revoluci v udržitelném bydlení. Poprvé v historii nechali vyrůst dům, jehož klíčovým materiálem je mykokompozit – stavební prvek vytvořený z podhoubí. Inovativní přístup otevírá
Nádherný svět Sicis
rezidenceonline.cz
Nádherný svět Sicis
Věhlasná značka, která se původně proslavila především luxusními mozaikovými obklady, dnes nabízí vybavení pro celý interiér. Co její návrháři a řemeslníci dovedou, představila ve svém kompletně zrekonstruovaném showroomu v srdci Paříže. Koncept „Casa Sicis“, který se vedle Londýna a Milána nedávno zabydlel také ve francouzské metropoli, v ulici 41 Rue François Premier poblíž Champs Elysées,
Sladký toust
nejsemsama.cz
Sladký toust
Na takových sladkých toustech si pochutnáte ve Francii. Můžete je podávat s různými druhy ovoce a s kopečkem mascarpone. Ingredience na 4 porce: 8 plátků toustového chleba máslo na smažení 3 vejce 100 ml mléka 1 lžíce cukru 1 lžička mleté skořice 1 miska borůvek 1 malý kelímek zakysané smetany 2 lžíce medu Postup: V misce prošlehejte vejce s mlékem, cukrem a skořicí. Do směsi namáčejte tousty