Domů     Když užíváte léky: Chraňte ledviny a játra
Když užíváte léky: Chraňte ledviny a játra
5.12.2022

Jen málokdo může o sobě říci, že neužívá žádné léky. Pomáhají nám, ale dokážou i škodit.

Léky totiž naše tělo nejen využívá, ale také odbourává – to se děje především v játrech. Jejich pozůstatky pak odcházejí přes ledviny. Proto jsou právě tyto dva orgány nejvíce ohrožené jejich případným toxickým vlivem.

Ti, kteří trpí onemocněním jater a ledvin, obvykle vědí, že ne všechny léky jsou pro ně vhodné. Jenže mnoho lidí o svém onemocnění ani vědět nemusí. Dá se tedy říci, že s léky bychom měli zacházet opatrně.

Některé předepisuje náš praktický lékař, ale právě proto bychom ho měli informovat o všech, které nám byly předepsány různými specialisty. Zvlášť proto, že k ošetření u nich už nepotřebujeme jeho doporučení.

Zdraví životní styl – to je málo alkoholu, tučných jídel a samozřejmě dostatek pohybu.
Zdraví životní styl – to je málo alkoholu, tučných jídel a samozřejmě dostatek pohybu.

Játra

Jejich hlavní funkcí je zpracovávání cukrů, tuků a bílkovin, vylučování žluči a vytváření enzymů, které jsou potřebné při chemických pochodech v tkáních. Podílejí se na látkové přeměně stravy na vitaminy, hormony a další látky.

Samozřejmě v nich probíhá také metabolismus většiny léků. A k poškození jater není daleko, když si uvědomíme, že existuje až 900 přípravků, které by je mohly způsobit. Proto velmi záleží na množství.

Dávky, které předepíše lékař, bychom neměli nikdy překračovat. Jsou ale i léky, které si kupujeme sami, a někdy si dokonce myslíme, že čím více jich sníme, tím dřív nám bude lépe.

Nebezpečný paracetamol

Pokud kdokoliv, i člověk se zdravými játry, užije léku s obsahem paracetamolu příliš velkou dávku, může dojít k akutnímu selhání jater. Předávkování tímto lékem je totiž jednou z jeho nejčastějších příčin.

Podle jedné studie poškození jater léky je důvodem až 5 % ročních příjmů k hospitalizaci a příčinou až 50 % akutních selhání. Důležité je tedy nejenom číst příbalový leták, ale měli byste také vědět, že toxické látky se mohou v těle hromadit.

Je tedy naprosto nevhodné tyto léky užívat každý den. A ještě jedna věc je důležitá. Paracetamol se vyskytuje i v mnoha lécích na nachlazení a chřipková onemocnění. Na jeho užívání by měli dát také pozor lidé, kteří pravidelně konzumují alkohol. Jejich už beztak oslabená játra by si s takovým zatížením už nemusela poradit.

Zdravá strava, pestrá a s dostatkem ovoce a zeleniny, to je to nejlepší pro naše játra a ledviny.
Zdravá strava, pestrá a s dostatkem ovoce a zeleniny, to je to nejlepší pro naše játra a ledviny.

Ptejte se

Pokud si kupujete volně prodejné léky, vždycky je vhodné poradit se o jejich užívání s lékařem nebo lékárníkem. Zvlášť při onemocnění jater je potřeba užívat nižší dávky. Ptejte se i na to, jak často lze preparát brát a po jak dlouhou dobu. Pokud se objeví nežádoucí účinky, lék vysaďte a lékaři to sdělte.

Nejenom léky

Bylinky jsou v módě a mnoho lidí jejich užívání považuje za záruku zdraví. Někteří se při tom přiklánějí k preparátům z Asie, aniž by znali jejich přesné složení.

Jenže netuší, že řada bylin užívaných v tradičním asijském léčitelství obsahuje přírodní chemické látky toxické pro játra. Ale i mezi běžnými českými rostlinami je celá řada takových, které obsahují látky, jež mohou játra poškodit.

Patří mezi ně například podběl, kostival nebo vlaštovičník, ale i mnohé další. Neznamená to vyloučit tyto rostlinky úplně, ale při jejich užívání dbát opatrnosti a neužívat je dlouhodobě. Jako další příklad si můžeme uvést zelený čaj.

Listy čajovníku obsahují látku, která může játra poškodit. To samozřejmě neplatí o jeho popíjení, které má mnoho zdravotních benefitů, ale pozor je třeba dát na různé výtažky, kde jsou vysoké koncentrace, například v přípravcích na hubnutí.

Nikoho asi také nenapadne, že játrům škodí příliš vysoké dávky vitaminů, zejména vitaminu A.

Ledviny

Téměř každý lék, který vložíte do úst a projde zažívacím traktem, následně prochází také ledvinami a je vyloučen. I tady platí, že pokud není lék užíván podle pokynů ošetřujícího lékaře, můžete si způsobit poškození ledvin.

Pojďme si představit tři skupiny léčivých přípravků, u kterých je třeba mít se na pozoru.

Léky proti bolesti

Stejně jako poškozují játra, i ledviny může poškodit opakované užívání volně prodejných léků na bolest, jako jsou paracetamol, aspirin, naproxen nebo ibuprofen. Žádný z těchto léků by neměl být užíván denně nebo pravidelně.

Léky proti bolesti mohou škodit zejména pacientům, kteří se léčí s chronickým onemocněním ledvin, takže funkce jejich ledvin je již zhoršená. Pozor je třeba dát ale i tehdy, pokud se léčíte se srdcem nebo užíváte léky na vysoký tlak.

V tom případě neberte nikdy preparáty na bolest bez vědomí svého lékaře. Vhodnou kombinaci mohou poradit i v lékárně. Stále ale platí, že léčit se musí příčina bolesti, nikoliv jen bolest samotná.

Antibiotika

Bez antibiotik se lékaři často neobejdou a v případě závažných infekcí se prostě podávat musejí. Nebezpečná mohou být hlavně, když je neužíváte správně. A lidé s onemocněním ledvin musí brát menší množství antibiotik než lidé zdraví.

Nikdy si je neordinujte sami, už vůbec ne tak, že dojíte ta, která v lékárničce zbyla. Užívejte jen ta antibiotika, která vám předepsal ošetřující lékař.

Kontrastní látky

Setkáváme se s nimi hlavně v rentgenologii. Obsahují barvivo, které může být pro pacienty s nemocnými ledvinami nebezpečné.

Jejich použití zlepšuje zobrazení vyšetřovaných orgánů, ale může poškodit ledviny, zejména tehdy, když pacient před vyšetřením málo pil a je dehydratovaný. Při výběru kontrastní látky se vždy zvažuje přínos jejího použití proti možným nežádoucím účinkům.

V případě velkého rizika je možné zvolit jinou vyšetřovací metodu, bez použití kontrastní látky.

Lékař dialyzačního střediska Fresenius NephroCare Petr Táborský doporučuje, aby všichni, kteří se léčí s ledvinami nebo mají sníženou jejich funkci, na to před jakýmkoliv zobrazovacím vyšetřením upozornili. Určitě také pomůže, když budete po dobu tři dnů před vyšetřením hodně pít.

Jak posílit játra

Prvním a nejdůležitějším opatřením je změnit jídelníček. Tedy ubrat tuky, stravovat se pestře a nepít alkohol. Nejezte často uzeniny, trvanlivé polotovary a konzervy. Smažené jen občas.

Jezte zeleninu a ovoce.

Zejména listová zelenina, artyčoky, řepa, chřest, pórek či čekanka pomáhají regenerovat jaterní buňky. Významně pomáhá regeneraci i avokádo.

Koření

Milovníky exotické kuchyně potěší, že na játra má blahodárný vliv i kurkuma. Z koření ještě játrům pomáhá petržel, kardamom, kmín, zázvor, pepř, křen, pastinák, bobkový list, bazalka, rozmarýn nebo skořice.

Bylinky

Z léčivých bylin můžete využít mátu peprnou, heřmánek pravý, třezalku tečkovanou a řepík lékařský, ale hlavně ostropestřec mariánský.

Jak pomoci ledvinám?

Škodí jim vše, co játrům, ale pozor je třeba dát i na další věci.

Omezte sůl i omáčky, které jí obsahují mnoho (sojová), glutaman, bílý cukr, kakao, čokoládu.

Dodržujte pitný režim

Ale vynechte sycené nápoje, kávu, zelený čaj, kofeinové a slazené nápoje.

Nestresujte se

Ledviny mají rády teplo a klid. Pomáhá mírný pohyb, klidné procházky.

Bylinky

Na bylinné čaje se hodí kopřiva, jalovec, vřes a bříza. Existují i speciální směsi.

Text Eva Hořánková s využitím materiálu MUDr. Petra Táborského, primáře dialyzačního střediska Fresenius NephroCare

Foto Shutterstock

reklama
Související články
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř