Domů     Něco se vám v kuchyni nepovedlo? Pomůžou tyhle fígle!
Něco se vám v kuchyni nepovedlo? Pomůžou tyhle fígle!
17.11.2022

Nezoufejte. I když to vypadá, že se jídlo nedá zachránit a budete je muset vyhodit, většinou nějaká pomoc existuje.

Sůl může být nepřítel

Zvlášť, když se vám takzvaně utrhne ruka nebo jste koupili jiný druh a ten solí více. Přesolenou polévku nebo omáčku zvládá napravit brambor. Oloupaný kousek nechte v hrnci povařit. Podobně zafunguje i kůrka od chleba, vaječný bílek nebo mrkev.

Vše krátce povařte a vylovte z hrnce. Pokud je ale jídlo hodně přesolené, nemusí to zafungovat.

Pak vyzkoušejte rady našich babiček. Ty třeba nepodařenou polévku či omáčku zachraňovaly cukrem. Dáte ho na lžičku a ponoříte do jídla. Když z cukru vznikne kašička, vyndáte ji ven.

Staré kuchařky radí, že výborně funguje i ponořená stříbrná lžička, která vstřebává nechtěné a přehnané chutě, ale to zaručit opravdu nemůžeme.

Pokud vás napadne pokrm zředit, raději než po vodě sáhněte po mléce nebo smetaně.

Připálená omáčka

Někdy stačí chvilka a neštěstí je na světě. Jídlo se připálilo a získalo nepříjemnou pachuť. Nepanikařte. Pomůže třeba mrkev, korková zátka nebo krajíc chleba.

Důležité je co nejrychleji vše přendat do čistého hrnce a povařit s některým z pohlcovačů pachu, který se samozřejmě vyhodí. Pokud používáte korek, je lepší ho dát do sítka na koření, kdyby se náhodou rozpadl.

Ve starých kuchařkách se radí připálené jídlo vyklopit do nádoby, kterou přikryjete mokrou utěrkou. Po několika minutách utěrku vyměníte a opakujete tak dlouho, až zápach zmizí.

Maso jako podrážka?

Vaříme je hodiny a hodiny a stále je tvrdé? I to se někdy stane. Zkuste přidat lžičku prášku do pečiva, ocet nebo jedlou sodu, alespoň tak to dělají šéfkuchaři. Každá tato ingredience dokáže proměnit maso v poživatelnou pochoutku.

Na pečené maso dobře zafunguje i pár lžic alkoholu. Stačí maso podlít brandy, slivovicí, pivem nebo červeným vínem a uvidíte ty zázraky. Kromě měkkého pokrmu získáte i krásně voňavý oběd či večeři. Alkohol se vždy vyvaří, proto se nemusíte bát servírovat jídlo dětem.

Je to příliš ostré

Ostrá jídla můžete milovat, přesto to někdy může být příliš i na vás. Naštěstí existuje několik surovin, s jejichž pomocí můžete pálivost pokrmu zmírnit a na jídle si pochutnat.

První pomoc by vždy měla být v podobě něčeho kyselého. Podle toho, o jaké jídlo jde, zkuste přidat trochu citronové nebo limetkové šťávy. Chuťově se hodí téměř ke všem pokrmům. Další možností je také ocet.

Chuť zjemníte i přidáním zeleniny. Strouhaná mrkev nebo brambory jsou pro tento účel perfektní, neboť cukr v nich pomůže vyrovnat pálivost, a navíc mohou pomoci absorbovat část koření.

I cukr si s pálivou omáčkou nebo jiným jídlem pomůže. Přidejte lžičku cukru, medu, ale můžete i sladký kečup.

Pomohou i mléčné výrobky. Použít můžete mléko, smetanu, řecký jogurt nebo kokosové mléko. Proti pálivosti může pomoci i jemný sýr, jako například parmezán.

Nebo prostě přidejte ještě jednou ingredience, ze kterých se jídlo skládá, jen koření vynechte. Pálivá chuť už nebude tak výrazná.

Přidejte ořechy. Ne celé, ale zkuste některá z ořechových másel. Stejně funguje také tahini (pasta ze sezamových semínek).

Řídká omáčka

Ať děláte, co děláte, omáčka nechce zhoustnout. Možností, jak to napravit, je víc. Ale záleží na tom, o jakou omáčku jde.

Když už je omáčka hotová, jíška vám nepomůže. Použijte škrob bramborový nebo kukuřičný. Rozmíchejte ho v malém množství vody, vlijte do omáčky, rozmíchejte a už dále nevařte.

Pokud vás napadlo zahustit moukou rozmíchanou ve vodě, říká se tomu záklechtka, nedělejte to. Ani dlouhým vařením se moučné chuti nezbavíte.

Zkuste francouzský trik, který se jmenuje beurre manié. Jde o těsto z nevařené mouky a změklého másla, které se po velmi malých dávkách přimíchává do omáčky. Tam se rozpustí a omáčku zahustí.

Guláše nejlépe zahustí chléb. Dává se nastrouhaný tvrdý. Ale dokážete to i s měkkým nakrájeným na kostičky, jen to déle trvá, než se rozvaří.

Jak na mastná oka

Je hodně těch, kterým přílišná mastnota vadí. Tuk je sice nositelem chuti, ale když je ho moc, naopak ji přebije.

Pokud máte naspěch, seberte mastná oka plochou velkou lžící nebo na povrch vývaru položte silně savý kuchyňský papír a tím odstraňte tukový povlak. Nebo do vývaru vhoďte několik kostek ledu, a jakmile k nim mastnota přilne, vyndejte je.

Máte-li více času, nechte vývar vychladnout. Tuk vyplave na povrch, ztuhne a bílá tuková vrstva se pak dá snadno odebrat vidličkou.

Když je maso suché

Stane se to, ale jde to napravit, tedy alespoň tak, aby hosté nic nepoznali? Maso nakrájejte na tenké plátky napříč svalovými vlákny. Maso tím sice nezměkne, ale bude tak působit.

Můžete je přelít šťávou, kterou připravíte z výpeku, do kterého vmícháte buď kousek másla, nebo smetanu. Nechte nějaký čas odležet. Možností, do čeho maso namočit, je spousta. Vždycky se vyplatí výraznější chuť.

Můžete dát místo vývaru víno a přidat aromatické bylinky (česnek, cibule, bylinky).

Možná to nevíte, ale když je maso studené, nepůsobí tak suše. Pokud to jde, připravte studené pohoštění a k tomu přidejte nakládanou zeleninu, majonézu či různé omáčky.

Suché drůbeží nebo i jiné maso natrhejte, nechte rozležet ve vlastní šťávě a použijete do sendvičů a baget. Přidejte zeleninu a vhodný dresink.

U steaků, ať už opečených na pánvi, nebo grilovaných, je zásadní nechat je odpočinout. Pokud sundáte steak z pánve a rozkrojíte ho, bude na okrajích šedý a uvnitř růžový a šťáva vyteče. Když ho ale necháte několik minut odležet, šťáva se v mase rozleží.

Foto: Shuterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zhroucenou a zoufalou Novákovou musí muž utěšovat?
nasehvezdy.cz
Zhroucenou a zoufalou Novákovou musí muž utěšovat?
Hvězda Ulice Sandra Nováková (43) padá na tvrdou zem! Právě tak to vypadá. Možná by někdo očekával, že poté, co Nováková získala místo na výsluní v jednom z nejsledovanějších a nejlépe placených seri
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Díky Rudolfovi nejsem sama, mám rodinu!
skutecnepribehy.cz
Díky Rudolfovi nejsem sama, mám rodinu!
Vypravila jsem se před Vánocemi na hřbitov tak, jako to dělávám každý rok. Tehdy jsem se ale nevrátila domů sama. Přinesla jsem si zraněného společníka. Od chvíle, kdy jsem nastoupila do důchodu, jsem se zařekla, že musím každý den chodit na procházku, abych se stále držela v kondici. Vzhledem k tomu, že trpím celou řadou zdravotních potíží,
Vražedné líbánky v Karibiku: Tělo se nikdy nenajde
epochaplus.cz
Vražedné líbánky v Karibiku: Tělo se nikdy nenajde
Mají to být skvělé a drahé opožděné líbánky. 41letý Lewis Bennet řekne své vyvolené, stejně staré Isabelle Hellmanové, „ano“ v únoru 2017. Na svatební cestu ale páreček vyrazí až v květnu. V plánu je cesta z kubánského Varadera ležícího na poloostrově Hicacos na severu země až na Floridu, kde oba žijí. Půjčí si pěkný katamarán
Sikorsky splnil lidem sen o létajícím koberci
epochalnisvet.cz
Sikorsky splnil lidem sen o létajícím koberci
I když jeho otec je lékař a psycholog a medicínu absolvuje také jeho matka, od malička je snem kyjevského rodáka Igora Sikorského letectví.   Ve 14 letech k němu doputuje zpráva o tom, jak bratři Wrightové v Americe uskutečnili svůj průkopnický let. „Tohle bude moje budoucnost,“ rozhoduje se definitivně. Po studiích námořní akademie a strojní fakulty
Čs. hrdinové v Jugoslávii: Hitlerovi zatápěli, Tito si jich vážil
historyplus.cz
Čs. hrdinové v Jugoslávii: Hitlerovi zatápěli, Tito si jich vážil
O obnovení Československa po druhé světové válce se významnou měrou zasloužili účastníci druhého odboje. Vedle letců bojujících v řadách britského Královského letectva a příslušníků československé jednotky v sovětském Buzuluku byli mezi nimi i bojovníci z řad 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky z Trocnova. Ta vznikla na území dnes již bývalé Jugoslávie… Právě zde, na
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Čeká nás invaze z vesmíru?
enigmaplus.cz
Čeká nás invaze z vesmíru?
Ulice jsou plné vyděšených lidí hledajících úkryt, houkají sirény. Někteří se modlí, jiní odevzdaně hledí k obloze. Na nebi se objevuje jedna obří mimozemská loď za druhou a pomalu se přesouvají nad m
G-Shock x Charles Darwin Foundation: Když čas bojuje za Galapágy
iluxus.cz
G-Shock x Charles Darwin Foundation: Když čas bojuje za Galapágy
G-Shock opět mění pravidla hry – tentokrát však nejde jen o odolnost, ale o ochranu jedné z nejcennějších oblastí planety. Ve čtvrté spolupráci s Charles Darwin Foundation přichází model GA-B2100DF-4A
Mini trdelníky
nejsemsama.cz
Mini trdelníky
Staročeské trdelníky znáte z různých měst a trhů. Doma si můžete připravit jejich zmenšenou verzi. Potřebujete: ✿ 450 g polohrubé mouky ✿ 20 g moučkového cukru ✿ 70 g másla ✿ 20 g droždí ✿ 200 ml mléka ✿ 1 celé vejce ✿ 1 žloutek ✿ 1 lžíci rumu ✿ špetku soli Náplň: ✿ 30 g čokolády ✿ 30 g perníku ✿ 30 g datlí ✿ 30 g
„Auto Rocku“ je tu: Volkswagen T-Roc přijíždí ve stylu rockové legendy Blur
21stoleti.cz
„Auto Rocku“ je tu: Volkswagen T-Roc přijíždí ve stylu rockové legendy Blur
Volkswagen uvádí novou generaci oblíbeného kompaktní SUV T-Roc na český trh jako auto Rocku. Zahájení prodeje doprovází totiž rockové rytmy ikonické skladby Song 2 od britské hudební skupiny Blur. Nov
Kapsy plněné šunkou a houbami
tisicereceptu.cz
Kapsy plněné šunkou a houbami
Jsou nejlepší ještě horké jako předkrm, ale oceníte je, i když vychladnou. Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g hub 1 lžíce oleje 140g šunky 85 g sýra 1