Domů     Čím hasíte žízeň po jídle?
Čím hasíte žízeň po jídle?
4.10.2022

Vypadá to jako hloupá otázka, ale ono to s tím, čím jídlo zapíjíme a jakým množstvím tekutiny, není zase tak jednoduché.

Zvyklosti v kombinování jídla a pití nejsou všude stejné. Jsou ovlivněné regionem, ve kterém žijeme i národními zvyky. Například v české kuchyni patří ke guláši pivo, v maďarské, ale třeba i ve Francii zase víno.

Sladké limonády kolového typu, které se tak rozmohly, se začaly ve velkém konzumovat s rozšířením rychlého stravování ve fast foodech. A ty bohužel cílí hlavně na mladé.

Přitom konzumace slazených nápojů, zejména v dětském a adolescentním věku, představuje riziko nadváhy, kterou si dítě ponese do dospělosti.

Zajímavé je, že právě tak se z dětství do dospělosti už léta přenáší tvrzení, že k jídlu se nemá pít, případně jen v minimálním množství, aby se neředily trávicí šťávy. Je to ale přesně naopak.

Pro dobré zpracování jídla potřebujeme dostatek tekutin jak před jídlem, tak během jídla, případně i po jídle.

Kolik vypijeme?

O tom, kolik máme vypít, se vedou spory a objevují se i extrémní názory, které mohou být člověku nebezpečné. Jistě jste si všimli, že se množí řady těch, kteří považují nadměrné pití vody za zdravé, neboť prý se tak hydratuje tělo a vyplavují toxické látky.

Už vám ale neřeknou, že se zároveň vyplavují i minerály a vitamíny. A jak je to tedy s pitím a jídlem? V průběhu hlavního jídla je obvyklé vypít 400–500 ml nápoje, při slavnostních hostinách s předkrmy zhruba 800 ml.

Hodně také záleží na tom, o jaké jídlo jde, jestli o polévku, omáčku, nebo suché smažené jídlo. Pokud konzumujeme stravu s vyšším podílem vody, například zahajujeme řidší polévkou, můžeme počítat s menší dávkou tekutin k pití.

V současném stravování formou rychlého občerstvení jde však spíše o suchou stravu, často se smaženými či pečenými pokrmy, které vyžadují častější popíjení. Průběžné zapíjení soust nám pak umožní zajistit v žaludku žádoucí řidší konzistenci rozžvýkané potravy.

Jen tak ji žaludek dokáže úspěšně promísit s žaludeční šťávou a dostatečně řídkou pak odesílat k dalšímu trávení do střeva.

Jaké nápoje jsou nejlepší?

Podle nutriční terapeutky Mgr. Tamary Starnovské je hlediska stravitelnosti významnější dostatek tekutin než jejich druh. Samozřejmě je nejlepší pramenitá voda, ale vhodné jsou i minerálky, jen se to s nimi nesmí přehánět.

U těch více mineralizovaných najdete doporučené denní množství na etiketě. Nahořklý a jemně perlivý nápoj, tedy například pivo, vyhovuje k těžkým a tučným jídlům. Velký pozor bychom ale měli dát na tvrdý alkohol.

Existují sice pověry, že pomůže rozpustit tuky a zařídí, aby člověku nebylo po jídle těžko, jenže panák na vytrávení je ve skutečnosti velmi rizikovým nápojem.

Pokud ho totiž zkombinujeme s tučným nebo smaženým jídlem, může jít o poslední kapku před rychlým převozem do nemocnice s akutní pankreatitidou. Pro pocit lepšího trávení se daleko více hodí nahořklá káva bez mléka nebo slabý čaj.

Co k ovoci a zelenině?

Většina plodů je tvořena z 90 % vodou, takže díky jejich konzumaci bude bohatý na vodu i náš jídelníček. I tady je však pitný režim důležitý. Ovoce i zelenina obsahují mimo jiné také vlákninu, zejména rozpustnou.

Ta působí jako prebiotikum, tedy živná půda pro tělu prospěšné mikroorganismy, které se nacházejí v tlustém střevě a které mají velký význam pro naši imunitu. Vláknina také pomáhá snižovat hladinu krevního cukru i cholesterolu.

Váže vodu, v trávicím ústrojí bobtná a zvětšuje svůj objem (až čtyřicetkrát), žaludek se rychleji zaplní a vysílá signál, že už je zasycený. To znamená, že pocit sytosti přichází po relativně menší porci jídla. Vyšší podíl vlákniny znamená také větší potřebu tekutin, ale ne vždy.

U běžných druhů ovoce a zeleniny (např. jablka, jahody, hrušky, mrkev, papriky, květák) pokryje voda v nich obsažená potřebu současně přítomné vlákniny.

U některých druhů, kde je vlákniny více (např. lilek, kedlubna), už je potřeba tekutiny přidávat.

Pokud jsou součástí jídelníčku i luštěniny a celozrnné varianty potravin, potřeba tekutin se také zvyšuje.

Jak pít správně?

Pijte dostatek tekutin v průběhu celého dne (nemyslíme tím ale neustálé bezmyšlenkovité upíjení z PET lahve, které je spíš na škodu).

Před začátkem jídla vypijte zhruba 100 ml vody, v případě trávicích obtíží minerální vodu z léčivého karlovarského pramene.

Slazené nápoje dodávají energetickou hodnotu a ovlivňují chuť jídla, proto už děti naučte pít neslazenou vodu.

Při kombinacích jídla s pivem volte raději jeho nealkoholické varianty.

Pozor na předávkování

I vodou se dá předávkovat. Zejména pokud uvěříte tvrzení, že čím více pijete, tím bude váš organismus hydratovanější a budete zdravější a krásnější. Přitom právě přehnané pití může být horší než dehydratace.

Při nadměrné konzumaci tekutin ledviny nestíhají filtrovat vodu a krev je příliš zředěná. Následují bolest hlavy a nevolnost, někdy také zvracení, dezorientace, blouznění a nakonec ztráta vědomí. V poslední fázi se dostavují křeče a zástava dechu.

Související články
19.8.2025
Strava ženy by z pohledu tradiční čínské medicíny měla být jiná než u muže. Pro dobré zdraví by se také měla odlišovat v různých fázích života. Jiná bude v těhotenství, při kojení či v období klimakteria. Optimální výživou zharmonizujeme organismus, budeme se cítit dobře a předejdeme zdravotním problémům, případně podpoříme jejich léčbu. Podstatou ženy je z pohledu TČM Yin – krev, výživa, u
4.8.2025
Také se na podzim zásobujete medem? Pak se vám jistě hodí pár rad, jaký koupit a na co dát pozor. Traduje se, že nejlepší je, když nakoupíte přímo od včelaře. Samozřejmě to nemusí platit vždy. Takže je dobré se ptát na zkušenosti známých nebo si přečíst na internetu recenze. Pokud žádného zatím neznáte, zkuste se podívat na web najdisivcelare.cz, kde si vyberete určitě. Med většinou bývá kvalitně
31.7.2025
Česká republika je nesmírně bohatá na rozmanité a rozsáhlé zdroje minerálních. A nemusíme za nimi nutně jezdit do lázní. Přírodní minerální prameny se pro své blahodárné účinky na lidské zdraví využívaly od nepaměti. V období starověkého Řecka sloužily k léčbě nejrůznějších chorob a už z té doby také pochází omezení doby terapie na 21 dní. V naší zemi máme velké množství léčebných pramenů a
24.7.2025
Určité živiny se pouze z rostlinných potravin zkrátka doplnit nedají. Pokud se přesto pro veganství vy nebo někdo z vašich blízkých rozhodnete, pak je důležité vědět, jak tento nedostatek nahradit, aby nestrádal mozek. Zájem o veganský styl stravování rok od roku narůstá, což je trend z hlediska zdraví spíše pozitivní. Stravování bez masa, mléčných výrobků a vajec prokazatelně snižuje hladinu c
16.7.2025
Játra působí v našem těle jako čistička a zvládají toho opravdu mnoho. Obměna toho, čím je denně krmíme, jim odlehčí a podpoří nebo znovu nastartuje jejich správné fungování. Například v ajurvédské a čínské medicíně se zdraví jater věnovali několik tisíciletí a tvrdí, že lékař, který ví, jak harmonizovat játra, umí vyléčit stovky nemocí. Protože jsou jediným orgánem v těle, který se dokáže sám re
reklama
Šikovné tipy
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vnučka sbírala borůvky a měla prý pomocníka
skutecnepribehy.cz
Vnučka sbírala borůvky a měla prý pomocníka
S Jituškou jsme o prázdninách vyrazily do lesa na maliny a borůvky. Nemohla jsem uvěřit, jak rychle je sbírá. Byl to fofr! Vnučka mi tvrdila, že jí pomáhá borůvková víla. Naše Jitulinka měla svoje první prázdniny, v první třídě na vysvědčení měla samé jedničky, tak ji škola bavila. Celý měsíc trávila se mnou na chalupě, aby mohli její rodiče
Gratinovaný lilek po italsku
nejsemsama.cz
Gratinovaný lilek po italsku
Suroviny: 1 kg lilku 700 g rajčatového pyré 500 g mozzarelly 80 g parmazánu 3 stroužky česneku mouka na obalení bazalka olej na smažení olivový olej sůl (jemná i hrubozrnná) Postup: Lilek nakrájejte na kulaté plátky silné asi ½ cm. Plátky lilku posypte hrubozrnnou solí a dejte na 2 hodiny do cedníku. To vytáhne jejich
Maurice Lacroix představuje AIKONIC: novou éru městské elegance
iluxus.cz
Maurice Lacroix představuje AIKONIC: novou éru městské elegance
V roce 2016 uvedla značka Maurice Lacroix na trh model Aikon, který se rychle stal nejprodávanější kolekcí značky. Nyní švýcarská manufaktura z Franches Montagnes posouvá svou ikonu o krok dál – přich
Axiom 40: párty loď pro milionáře
epochalnisvet.cz
Axiom 40: párty loď pro milionáře
Koncept katamaránu od italského designéra Maura Giamboiho určitě oslní každého, do rád pořádá opulentní večírky. Multifunkční loď s důrazem na společenské zázemí a maximální využití prostoru nabízí beach club, který zabírá třetinu trupu a má rozlohu přes 120 metrů čtverečních. Nabízí sklápěcí terasy, nekonečný bazén, vodopád a centrální tunel mezi trupy. Úchvatné vizualizace od italské
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
epochanacestach.cz
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
Máte-li rádi nevšední restaurace a zajímavé hotely, nenechte si ujít návštěvu obřího dřevěného sudu na Javorníku. Historicky starší z dvojice sudů vznikl již v roce 1899 na vrcholu Javorníku u obce Dlouhý Most nedaleko Liberce. Původně šlo o atrakci, která byla součástí Jubilejní výstavy Vídeň 1898 na oslavu 50 let vlády Františka Josefa I. Gigantický dřevěný sud sloužil jako
Nástroj věštců: Ukazují zrcadla budoucnost?
enigmaplus.cz
Nástroj věštců: Ukazují zrcadla budoucnost?
Jedním z nejznámějších nástrojů jasnovidců je křišťálová koule. Spatřit, co přinese zítřek, je prý ale možné také v zrcadlech! [gallery size="full" ids="157026,157027,157025"] Ta totiž podle zá
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Mrazivá krása ledu: Fascinující historie lednic
epochaplus.cz
Mrazivá krása ledu: Fascinující historie lednic
Když si dnes chceme vychladit nápoj, stačí stisknout knoflík. Kdysi to ale nebylo tak snadné. Historie chlazení je plná fascinujících experimentů, od starověkých ledových jam až po moderní chladničky. Jak se vyvíjel jeden z nejdůležitějších vynálezů v historii lidstva? Pojďme se podívat na cestu od „ledového muže“ po supermoderní technologie. Historie lednic začíná ve starověku,
Hádky! Hroutí se Boučkovi už třetí manželství?
nasehvezdy.cz
Hádky! Hroutí se Boučkovi už třetí manželství?
Má snad manželství moderátora Libora Boučka (44) a finalistky České Miss 2014 Gabriely Bendové (33) vážné problémy? Před pár týdny byli spolu viděni v jednom pražském nákupním centru a na idylický p
Polévka z rajčat a paprik
tisicereceptu.cz
Polévka z rajčat a paprik
Výborná zeleninová polévka s bylinkami plná vitaminů a vlákniny. Suroviny na 6 porcí 1,2 l zeleninového vývaru 400 g loupaných rajčat 1 červená paprika 1 zelená paprika 2 žluté papriky 1 ci
Klíčem k obrovské paměťové kapacitě mozku mohou být astrocyty
21stoleti.cz
Klíčem k obrovské paměťové kapacitě mozku mohou být astrocyty
Astrocyty, buňky hvězdicovitého tvaru s dlouhými výběžky, patří mezi tak zvané neuroglie, což je podpůrná tkáň, která spolu s neurony tvoří nervový systém. Gliové buňky představují asi 90 % všech buně
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
historyplus.cz
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
Radními z jihočeských Netolic cloumá nevýslovná zlost. Na jméno nemohou přijít Jakubu Krčínovi. „Určitě je ve spojení s ďáblem,“ říká nakvašeně jeden z nich. „Kudy chodí jeho strakatý pes, tudy kope stoky,“ dodává druhý. Jablkem sváru je kanál, který Krčín vybudoval nedaleko jejich obce… Hosté, které Vilém z Rožmberka (1535–1592) pozval na zámeček Kratochvíle, jsou jako u