Domů     Když se motá hlava
Když se motá hlava
16.2.2022

Není to nic příjemného a zažil to už každý. Najednou se svět s námi zatočí a máme co dělat, abychom neupadli. Co se stalo?

Točení hlavy může mít celou řadu příčin. Důvod může být naprosto banální, jako je únava nebo dehydratace. Možná je to jen důsledek včerejšího bujarého večírku, nebo jste vypili moc kávy. To jsou věci, které můžete snadno napravit.

Ale co když se situace opakuje? Kdy se o nic nejedná a kdy vyhledat lékaře?

Časté problémy

Závrať při změně polohy – když zakloníte hlavu, prudce vstanete nebo si lehnete. Stává se to každému, ve vyšším věku častěji. Obvykle závrať sama po chvíli zmizí.

Pomáhají cviky zaměřené na pohyby hlavy.

Dehydratace – pokud se se závratí potýkáte pokaždé během fyzické aktivity, nebo dokonce i v klidu, zaměřte se na svůj pitný režim.

Měli byste vědět, že ne každá tekutina zavodňuje organismus, např. sladké nápoje, kofeinové nápoje (káva, nápoje typu coca-cola) mohou sice zahnat žízeň, ale v organismu působí opačně. Vodu mu naopak berou a tím dochází k dehydrataci.

Je potřeba zjistit, zda se problém upravením příjmu tekutin vyřeší. Závrať při cvičení nebo pohybu venku totiž může vést k pádu a následnému zranění.

Hyperventilace – jde o zrychlené dýchání, které nastává hlavně při běhání a intenzivním cvičení. Ve chvíli, kdy sotva lapáte po dechu, poklesne hladina oxidu uhličitého v krvi, což má za následek právě závratě.

Nejde o nic vážného, ale pamatujte, že jakýkoliv trénink by měl být postupný a nikdy by neměl vést k totálnímu vyčerpání.

Při změnách krevního tlaku – obvykle se zamotáte, když ráno prudce vstanete, nebo při rychlém předklonu a návratu zpět do vzpřímené polohy.

Většinou není nutné se lekat – na chvíli si sedněte, vypijte sklenici vody a zvedejte se pomalu. Opakuje-li se to však často, zvažte návštěvu lékaře:

mohlo by jít nejen o nízký tlak, který se nabízí, ale i nebezpečný tlak vysoký či kolísavý nebo také o srdeční problémy (arytmii nebo selhání) či cukrovku.

Příčina psychická – je úplně normální, že tělo reaguje na naši psychiku. Své by mohli vyprávět lidé trpící depresemi, kteří se někdy nejsou schopni ani pohnout.

Právě tak se může stát, že pokud utrpíte nějakou psychickou újmu, ať už ztrátu blízké osoby nebo třeba zaměstnání, mohou se u vás objevit závratě a při nich hrozí pád a zranění.

V tomto případě patří léčba do ruky lékaře, nejlépe zkušeného psychiatra. Ten totiž může předepsat léky, které vám od nepříjemných stavů pomohou.

Fobie – většinou jsou následkem prožité závrati a trpí jimi spousta lidí. Jen si vzpomeňte kolik vašich kamarádů má například závrať ve výškách. Méně se ví o fobiích z otevřeného prostoru, nebo naopak uzavřeného. Navíc spousta fobií se vyvíjí s věkem.

Některé činnosti, o kterých víme, že nám nedělají dobře, těžko můžeme omezovat. Pravda, lézt na střechu nemusíme, ale spoustu ostatních činností nelze obejít, čili nezbude nic jiného, než vyhledat pomoc psychologa či psychiatra, kteří navrhnou řešení. Obvykle jde o nácvik v řádu měsíců.

Poruchy krční páteře – nejde-li o stav po úrazu, obvykle si za problémy můžeme sami, a to nevhodným sezením či jinými návyky.

Většinou pomůže cílená rehabilitace a na tuto oblast zaměřené každodenní cvičení. Fyzioterapeut vás naučí vhodné cviky a poradí pomůcky. Určitě byste si měli koupit ortopedický polštář, ale zvolte prodejny, kde vám poradí a budete si ho moci vyzkoušet. Každý totiž potřebuje jiný.

Signál vážnější choroby

Porucha v rovnovážném ústrojí – skládá se z vnitřního ucha, nervu a dále z centrální mozkové struktury vestibulárního systému, který odvádí informace do mozku. Jednou z nejčastějších příčin je prodělaný úraz, operace ve středouší nebo infekce. Další příčinou mohou být poruchy zraku, eventuálně jejich kombinace.

Migréna – určitému typu migrény mohou předcházet také závratě, dvojité vidění nebo i ztráta vidění. Někteří migrenici mohou mít také problémy s udržením rovnováhy.

Kdy zbystřit?

Závratě jsou časté – točí se vám hlava každou chvíli.

Závrať trvá déle než pár minut – trvá-li motolice třeba i několik hodin nebo dojde ke zhoršení sluchu, může jít o vážnou poruchu ucha nebo migrénu.

Závrať doprovází problém s řečí nebo viděním, náhlá slabost, silná bolest hlavy a potíže s chůzí. V takovém případě je nezbytné ihned zavolat záchranku.

Dá se to léčit?

Udává se, že zhruba šedesát až sedmdesát procent závratí se dá diagnostikovat a léčit již na ambulantní úrovni. Klíčové ovšem je přesné odhalení příčiny potíží.

Léčba se dá rozdělit na terapii pomocí léků, psychoterapii a neméně důležitou vestibulární rehabilitaci (jde o systém cvičení a manévrů, které povzbuzují mechanismy organismu, nebo budují nové rovnovážné stereotypy), eventuálně klasickou fyzioterapii.

Farmakoterapie má velmi dobrý efekt především u akutních forem závratí, při kterých se tlumí hlavně symptomy.

Co můžeme udělat my?

Většinou lékař zároveň s předepsanou léčbou doporučí upravit životosprávu, což bychom měli udělat stejně. A jak na to?

Snižme množství konzumovaného alkoholu, kofeinu, černého čaje, soli atd.

Důležitý je dostatečný a kvalitní spánek. Měli bychom ulehnout do postele před 24. hodinou a před spaním se nepřejídat, vynechat kouření a nepít příliš tekutin.

Dopřejme si častý pobyt na čerstvém vzduchu.

Vyhýbejme se stresovým situacím. (Tenhle bod je v dnešní době těžké splnit, ale soustředěním na hezkou knihu, hudbu či prostě činnosti, které vás těší, si lze alespoň trochu ulevit od napětí.)

Všichni, a především starší lidé, by se měli vyhýbat všem činnostem, při kterých hrozí pád.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř