Domů     Bydlení: Teplo rodinného krbu
Bydlení: Teplo rodinného krbu
4.10.2021

Možná právě vy patříte k lidem, kteří zatoužili po příjemném sálavém teple, pohledu do plamenů za příjemných večerů. A je to jasné, chcete krb.

Od nápadu není k realizaci tak daleko, jak by se mohlo zdát, ale než se do toho dáte, měli byste si vše dobře promyslet a ujasnit si pár věcí. Zkusíme vám v těch základních poradit.

Čím začít?

Samozřejmě na prvním místě jsou prostory, které chcete vytápět. Je totiž velký rozdíl, jestli si krb pořizujete na chalupu k občasnému vytápění, nebo do domu či bytu, kde plánujete topit celoročně.

Také musíte vědět, jestli budete vytápět jen jednu místnost, kde si budete užívat teplíčka s rodinou či přáteli, nebo chcete rozvést teplo po domě do některých dalších místností, případně ohřívat také vodu.

To všechno jsou základní údaje, které potřebujete k výpočtu toho, jaký výkon musí vaše topidlo mít. Pamatujte, že nejde o lacinou investici a už vůbec ji neplánujete jen na pár let. Krb by vám měl sloužit dlouho, a když v přípravě něco zanedbáte, máte problém.

Tady je palivem plyn. Optimální řešení tam, kde je z nějakého důvodu nedostupný komín. Nepotřebuje téměř žádnou údržbu, krby-polach.cz
Tady je palivem plyn. Optimální řešení tam, kde je z nějakého důvodu nedostupný komín. Nepotřebuje téměř žádnou údržbu, krby-polach.cz

Aby nejen vypadal

Samozřejmě že vzhled je důležitý, ale daleko důležitější je právě výkon, který obstarává takzvaná krbová vložka.

Ta totiž tvoří vnitřnosti krbu, které jsou posléze obestavěny podle vašich představ.

Není to úplně jednoduchá záležitost, protože je třeba dodržovat správné postupy, vybírat vhodné materiály podle pokynů výrobce, veledůležitý je odvod spalin a celková bezpečnost. K tomu musíte dodržet spoustu bezpečnostních předpisů.

Z toho vyplývá, že sami se do toho asi nepustíte, ale objednáte si firmu, pokud možno prověřenou.

Může vypadat i zcela moderně, krby-peterka.com
Může vypadat i zcela moderně, krby-peterka.com

Chcete to jednodušeji?

Pak vám situaci ulehčí krbová kamna. Není to sice úplně ono, ale mají své výhody. A mnozí uživatelé, kteří zvolili tuto variantu, si je pochvalují.

Krbová kamna jsou totiž vlastně hotový produkt, takže je umístíte prostě na místo, která pro ně zvolíte a připojíte ke komínu. Jediné, co může trochu vadit, je, že můžete vybírat jen z těch, která jsou na trhu.

Musíte také počítat s danými rozměry a místo přizpůsobit právě jim. Možností je ale dnes už tolik, že si ta svá určitě najdete.

Obložení kamenem působí elegantně, kamen-pecky.cz
Obložení kamenem působí elegantně, kamen-pecky.cz

Na velikosti záleží

Proto je tak důležité vědět, co všechno chcete vytápět. Zvolíte-li totiž malá kamna, v zimě se moc neohřejete, a protože je budete s velkou pravděpodobností přetápět, můžeme poškodit topný systém.

Moc velká zase nedokážete pořádně roztopit, budete věčně čistit začouzené sklo a topidlo bude kouřit. Možná vám pomůže zjednodušené pravidlo pro určení výkonu, které říká, že 1 kW výkonu stačí k vytopení 20 m3 prostoru. Vše ovšem záleží ještě na typu stavby, jejím zateplení atd.

Možná byste zvolili akumulační krb křížený s kachlovými kamny, 3xk.cz
Možná byste zvolili akumulační krb křížený s kachlovými kamny, 3xk.cz

Otevřený krb

To je sen snad všech od zálesáků po podnikatele. Pozor ale na jednu věc. Je sice krásné dívat se do plamenů rovnou a ne přes sklo, ale otevřené krby jsou právě jen pro příležitostné použití a nesou s sebou nebezpečí vypadávajících uhlíků.

Podstavec moderního krbu Puiset je vyrobený z granitu. Na výběr jsou různé barevné kombinace, francouzske-krby.cz
Podstavec moderního krbu Puiset je vyrobený z granitu. Na výběr jsou různé barevné kombinace, francouzske-krby.cz

Jaký typ vybrat?

S tím vám samozřejmě také poradí odborníci. Ale nějakou představu o možnostech byste mít měli, ještě dříve než je oslovíte.

Krbová kamna Flamingo deluxe mají zajímavě řešený zásobník dřeva, hsflamingo.cz
Krbová kamna Flamingo deluxe mají zajímavě řešený zásobník dřeva, hsflamingo.cz

Teplovzdušný

Funguje na principu proudění vzduchu. Studený vzduch vstupuje ve spodní části, kde se ohřívá, a vystupuje zpět do místnosti horním vývodem, což bývá ventilační mřížka.

Po ohřátí stropu a stěn, začne ochlazený vzduch klesat a v vrací se zpět do spodní části krbu. Nevýhodou je, že krb není schopen akumulovat teplo a často dochází k přetopení.

Přikládat musíte tak jednou za hodinu, a navíc se nevyhnete víření prachu v místnosti, což může být problém pro alergiky. Výhodou je ovšem poměrně nízká cena.

Příklad krbové vložky a jejího obezdění, romotop.cz
Příklad krbové vložky a jejího obezdění, romotop.cz

Teplovodní

Krby založené na tomto principu ukládají teplo do akumulační nádrže. Nepřetápí tak interiér a jsou vhodné pro modernější domy s nízkými energetickými standardy. Přikládat můžete v libovolných intervalech.

Výhodou je, že z akumulační nádrže můžete teplo rozvádět například do radiátorů, či ohřívat vodu, kdykoliv potřebujete. Hodí se jako hlavní zdroj tepla.

Krbová kamna jsou samozřejmě tím nejjednodušším řešením, ale vypadají také dobře, a jsou finančně přístupná, top-el.cz
Krbová kamna jsou samozřejmě tím nejjednodušším řešením, ale vypadají také dobře, a jsou finančně přístupná, top-el.cz

Akumulační sálavý

Vypadá na první pohled stejně jako teplovzdušný. Vzduch neputuje mřížkou, ale postupně sálá přes celý povrch. Funguje to tak, že za první tři až čtyři hodiny topení se nabije sálavou energií, a tu pak předává do okolí.

Obvykle se počítá se třemi hodinami přikládání, tedy topení, a šesti hodinami sálání. Výhodou je, že nevíří prach v místnosti a plášť krbu je ohřátý na příjemnou teplotu. Jedná se však o lokální topidlo, které neumí teplo předávat do dalších prostor.

Rustikální akumulační krb má i pec, na chalupu by se určitě hodil, krby-turbo.cz
Rustikální akumulační krb má i pec, na chalupu by se určitě hodil, krby-turbo.cz

Čím topit?

Jakmile se rozhodnete pro tento druh vytápění. Je to důležitá otázka. Většina moderních krbů umí spalovat dřevo i ze něj lisované brikety. Jsou samozřejmě i krby na plyn. Romantici ovšem nedají dopustit na dřevěná polena a brikety používají nárazově.

Ono je to nakonec i tím, že nejsou nejlevnější. Ovšem i dřevo musíte koupit. Představa sbírání klacíků v lese je nereálná. Platí stejná zásada jako u jakýchkoliv kamen. Čím tvrdší dřevo, tím lepší, protože má vyšší výhřevnost.

V našich krajích se obvykle používá buk. Zapálení tvrdého dřeva trvá o něco déle, takže na podpal potřebujete ještě pár polínek měkkého a třísky. Určitě se vyhněte jakékoliv chemii, abyste si nezaneřádili komín. I topení dřevem má však svá pravidla.

Především musí být dobře vyschlé, na což je ideální doba uložení pod střechou tak dva roky. Mělo by mělo mít maximální vlhkost 20 %, lepší je 10 až 15 %.

Krbová kamna Brives místo televize? Pohled do ohně uklidňuje, krby-parma.cz
Krbová kamna Brives místo televize? Pohled do ohně uklidňuje, krby-parma.cz
reklama
Související články
10.5.2024
K dobrému spaní potřebujete mít prostor. Pro nohy, ruce a pro pohyb ve spánku. Postel proto vybírejte tak, abyste se do ní pohodlně vešli. Většinou rám postele bývá tím prvním, co nás zaujme. Dodává totiž celé ložnici styl. S designem rámu ale souvisí i rozměr postele. Měli byste si proto vyzkoušet, jestli korpus má dostatečnou lehací plochu a nikde netlačí. Také se vám musí bez problémů vejít do
7.5.2024
Po desetiletí byl tmavý dřevěný masiv synonymem kvalitního nábytku. Ale časy se změnily. Čím dál větší oblibě se těší interiér zařízený ve světlých tónech. Je to trend, který jen tak neustoupí, protože má své nepopíratelné výhody. Místnost vybavená ve světlých barvách působí prostorněji, čistěji a přívětivěji. Ani údržba není náročnější než u tmavého nábytku. A možností, jak takový interiér ladit
30.4.2024
Chtěli byste začít žít v souladu s přírodou a nevíte, jak začít? Není to vůbec obtížné, a navíc svou změnou nešetříte jen přírodu, ale i vlastní peněženku. Nejde jen o šetření vodou, to je úplné minimum. Jsou i další možnosti. Jaké? 1. Používejte méně chemikálií Chemie se stala neodmyslitelnou součástí našeho života. Používáme ji při úklidu, při péči o tělo, na zahrádce, při mytí auta… Chemic
25.4.2024
Každý byt a dům má svůj typický pach, který může cizí lidi odrazovat. Proto je dobré si místnosti provětrat vůněmi, které jsou příjemné všem. Nejlepší volbou je přírodní cesta bez chemie ve vzduchu. Skvělým pomocníkem bývají čerstvé květiny, jenže kupovat je pravidelně není zrovna levné. Čím dalším lze provonět byt? Sušené květiny Dlouho vydrží a navíc vás nebude omezovat jejich údržba. Mezi ty
18.4.2024
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe než ve váze. Sdílejí totiž se dřevem nostalgickou krá
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
skutecnepribehy.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
Zámek Březolupy: Skutečně krutého zámeckého pána odnesl samotný ďábel?
enigmaplus.cz
Zámek Březolupy: Skutečně krutého zámeckého pána odnesl samotný ďábel?
Zámek Březolupy najdeme ve Zlínském kraji v okrese Uherské Hradiště. První zmínka o zdejší vsi pochází z padělané listiny z roku 1261, avšak existence vsi v té době je již zřejmě reálná. Část vsi daro
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Měsíc: Ráj pro těžaře!
epochalnisvet.cz
Měsíc: Ráj pro těžaře!
Dlouhou dobu byl Měsíc pro lidstvo jen na míle vzdálenou stříbrnou koulí na obloze. Jenže pak Neil Armstrong 21. července 1969 udělá „malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“ a od té chvíle začne být tato jediná známá přirozená družice Země vcelku lákavou destinací.   K tomu, aby se na Měsíc přestěhoval člověk natrvalo,
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
21stoleti.cz
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. [
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
iluxus.cz
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
V srdci New Yorku, na proslulé Madison Avenue, rozšířil švýcarský hodinářský gigant IWC Schaffhausen svou přítomnost otevřením nového vlajkového obchodu. Nový butik, umístěný na prestižní adrese 64
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zlato posledního inku nespasilo?
historyplus.cz
Zlato posledního inku nespasilo?
Na náměstí do Cajamarcy dorazí početné procesí, v jehož středu se blyští zlatá nosítka. „Zastavte,“ rozkáže incký vládce Atahualpa a přimhouří oči. Vtom se však městem rozlehnou výstřely z mušket. „Za svatého Jakuba!“ vykřikne Francisco Pizarro. Inkové se dají okamžitě na útěk a nechají svého krále napospas Španělům. Na čele velkého inky Huayna Capaca (†1527) se lesknou
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
nasehvezdy.cz
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
Není to poprvé, co čelí herečka Tereza Brodská (55) ze seriálu ZOO vážným zdravotním problémům, které ji zcela vyřadily z práce. Zdálo se, že z prodělaného zápalu plic už se dostala, ale křehké zdra
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
nejsemsama.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
Měsíc lidem skutečně prospívá…
epochaplus.cz
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční