Domů     Bezezbytková dieta: Střevo zůstává čisté
Bezezbytková dieta: Střevo zůstává čisté
1.10.2021

Nic vám to neříká? Pak máte štěstí. Ale i ti, kteří ji musí dodržovat, si s ní nakonec poradí. Stačí vědět, jak na to.

Dieta, kterou může lékař předepsat i vám, nemá za úkol zbavit vás přebytečných kil. Je určena pro nemocné s chronickým zánětem tlustého střeva (Crohnovou chorobou) i pro ty, kteří trpí chronickými průjmy z jiné příčiny.

Lékaři ji doporučují pacientům po ozařování malé pánve a při průjmech vyvolaných třeba antibiotiky nebo chemoterapií. Často ji musí dodržovat i nemocní po opakovaných operacích dutiny břišní, u kterých by následné srůsty mohly vést k neprůchodnosti střev.

Ale i celkem zdravý člověk se může s touto dietou potkat. Měli bychom ji držet například před kolonoskopickým vyšetřením.

Jaká jsou pravidla?

Dieta je složena z takových potravin, z nichž do stolice přichází co nejméně nestravitelných zbytků, které dráždí.

Zvláštní pozornost je potřeba věnovat snížení nestravitelných látek, hlavně rostlinné vlákniny, která dráždí mechanicky střevo k rychlejší peristaltice – proto je v dietě užší výběr ovoce a zeleniny.

Z toho ovšem většinou vyplývá potřeba dodávat vitamin C. Omezujeme dráždivé koření a přepalované tuky. Pozor musíme dát také na mléko.

Samozřejmě záleží na snášenlivosti, ale pokud máme podezření, že působí při vzniku průjmů, vyloučíme je, případně zkusíme jeho zakysanou formu.

Kuchyňská úprava

Musí pomáhat lepší stravitelnosti. Vhodné je vaření, dušení, dušení v páře i pečení. Můžeme používat horkovzdušnou troubu, mikrovlnnou, pánve s teflonovou nebo keramickou úpravou (kvůli snížení množství tuku), různé fólie i alobal.

Důležité je, že veškerá strava musí být upravená do měkka, bez tuhých kůrek, slupek, zrníček. Někdy je vhodné ji i rozmixovat.

Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou, bešamelem nebo zálivkou (mouka upražená nasucho, rozmíchaná ve vodě), bramborovou moukou (Solamyl) nebo kukuřičnou (Maizena). Smažení a pečení v oleji, či dokonce grilování vhodné není.

Když už je potřeba použít nějaký tuk, vybírejte rostlinný. Máslo zakázáno není – nejvhodnější je čerstvé nebo přepuštěné máslo ghee.

Ještě pár pravidel

Pokud jste jídlo upekli, odstraňte z něj viditelný tuk a kůrku.

Nepijte příliš studené nápoje, neměly by mít méně než 20 stupňů.

Jezte menší porce každé dvě až tři hodiny, tedy aspoň 6x denně.

Omezte jednoduché cukry.

Vyhýbejte se umělým sladidlům.

Zcela vynechte polotovary a konzervovaná jídla.

Vynechte z jídelníčku ostrá a kořeněná jídla.

Nejezte stravu s vysokým obsahem vlákniny.

Vhodné potraviny

Polévky

– Zařaďte častěji vločkovou či rýžovou.

– Vývary z libových mas, drůbeže, zeleniny, zeleninu v kouscích do polévky nedáváme (měla by být prolisovaná nebo jemně nastrouhaná).

Jako zavářku používáme loupanou rýži, těstoviny z vymílané mouky (ne celozrnné), kapání, strouhání, svítek, sedlinu. Tuk přidáváme až do uvařené polévky.

Masa

– Především libové druhy – hovězí, vepřové, telecí, jehněčí, klokaní, kuře, králík, krůta, zvěřina, netučné ryby sladkovodní i mořské, vnitřnosti, jazyk.

Maso musí být zbaveno veškerých šlach, upravené doměkka.

Uzeniny

Nejíme příliš často, a pokud ano, vybíráme zejména libovou šunku. Povolen je drůbeží salám nebo párky.

Přílohy

– Brambory vařené a prolisované lisem na brambory, šťouchané, kaše.

– Loupaná rýže, těstoviny z vymílané mouky, krupicové noky.

Knedlíky jíst můžete, ale měly by být kypřené práškem do pečiva, ne droždím, nebo žemlové (vídeňský, v ubrousku, hrnkový).

Mléko a mléčné výrobky

– Nejlépe zakysané, bez příchuti nebo s rozmixovanými povolenými druhy ovoce.

– Čerstvé sýry bez příchuti, tvaroh, tvrdé sýry i tavené.

Vejce

Buď je zařadíme jako součást pokrmu, ale můžeme udělat pomazánku či jíst samostatně v různých úpravách.

Omáčky

Vhodné jsou: bešamelová, citronová, rajská, dietní svíčková, koprová.

Ovoce

S ovocem je trochu problém, ale bez obav můžete jíst:

– oloupaná jablka zbavená jádřince

– vyzrálé banány a mango

– kompoty z jablek, loupaných meruněk, nektarinek a broskví

– 100% džusy z uvedených druhů

– ovocné přesnídávky z povolených druhů.

Zelenina

– Do polévek používáme mladou nenadýmavou zeleninu – mrkev, celer, petržel. Jemně nastrouháme a dostatečně dlouho vaříme, případně rozmixujeme.

– Jako přílohu můžeme podávat pouze mladou dostatečně podušenou mrkev, případně rozmixovanou.

– Můžete jíst špenátový protlak, hlávkový salát, čínské zelí bez košťálu.

Moučníky a jiné

Neměly by být příliš tučné a sladké. Vhodné jsou:

– těsta piškotová, tvarohová, odpalovaná

– krém pudinkový, tvarohový, karamelový

– vánočka, mazanec bez mandlí, ořechů, rozinek či jiného sušeného a kandovaného ovoce

– pečivo a chléb z bílé mouky (není vhodné jíst hned po upečení).

Koření

– Používáme odvary z petrželové a celerové natě, pažitky, petrželky, kmínu, majoránky, bazalky, rozmarýnu, saturejky (napodobí pepř), bobkového listu.

Co pít? Nejlépe

– nesycenou vodu nebo minerálku

– čaj zelený, černý, šípkový, bylinkový i ovocný (pozor je třeba dát na to, aby v nich nebyly kousky či vlákna ovoce nebo bylinek)

– ovocné šťávy a mošty z povolených druhů ovoce.

Co je nevhodné?

Jak již z předchozího seznamu vyplývá, pravý opak, ale popíšeme si to raději konkrétněji.

Masa

– tučná, smažená, nakládaná, uzená, kachna, husa, jaternice, klobásy, tlačenka, kyselé rybičky, očka, kaviár, tučné a kořeněné uzeniny.

Přílohy

– brambory vařené vcelku, kynuté knedlíky, smažené bramborové hranolky a krokety.

Zelenina nadýmavá

– kromě zelí a kapusty je to i květák, kedlubny, okurky, papriky, houby, dýně, cuketa, čalamády, lečo, česnek. Pokud používáme cibuli, necháme zesklovatět a vydusit.

Ovoce

– všechno, co obsahuje zrníčka, ale také třešně, višně, hrušky, meloun, švestky, citrusy.

Luštěniny

– čočka, hrách, fazole, sója, cizrna.

Mléčné výrobky

– šlehačka, smetana, plesnivé a zrající sýry, olomoucké tvarůžky, niva, parmezán.

Další nevhodné potraviny

– Vyloučené jsou ořechy, mák, mandle, burské ořechy, chipsy a všechna semínka.

– Z koření není vhodné žádné kromě povoleného, patří sem i masox.

– Velmi nevhodné jsou různé lahůdkové saláty, majonézy a hořčice.

– Pozor je třeba dát na alkohol.

– Nepříliš vhodná je také čokoláda a káva s kofeinem.

Jak na jídelníček?

Zdá se to složité, ale vhodné potraviny si budete brzy pamatovat, a až získáte praxi i v úpravách, nemusí se jídelníček tak moc lišit od toho běžného. Ukážeme si to na týdenní ukázce, kterou se můžete inspirovat.

1. den

snídaně: vánočka, propuštěné máslo, meruňkový džem

svačina: kefírový nápoj s banánem

oběd: vepřový přírodní plátek, bramborová kaše

svačina: strouhané jablko, piškoty

večeře: kuřecí vývar se strouhanou kořenovou zeleninou

2. den

snídaně: tvaroh se strouhaným jablkem a skořicí

svačina: broskvový kompot

oběd: dušená kuřecí prsa nakrájená na nudličky, rýže, dušená mrkev

svačina: bílý chléb s tvarohovou pomazánkou

večeře: rajčatová polévka se sýrem

3. den

snídaně: vejce natvrdo, obyčejný rohlík

svačina: bílý jogurt, meruňkový kompot

oběd: pečený králík s bramborovou kaší

svačina: mléčná rýže

večeře: kuřecí maso s pečenou kořenovou zeleninou

4. den

snídaně: rohlík se sýrem cottage s pažitkou

svačina: termix podle chuti

oběd: rizoto s kuřecím masem a strouhaným sýrem

svačina: banán

večeře: palačinky plněné tvarohem nebo meruňkovou zavařeninou

5. den

snídaně: rohlík s vaječnou pomazánkou

svačina: tvaroh se strouhaným jablkem

oběd: krůtí prsa, rýže, broskvový kompot

svačina: kefír nebo acidofilní mléko

večeře: karbanátek pečený nasucho v troubě se šťouchaným bramborem

Štítky:
Související články
10.4.2025
Nemusí to být ani tolik, ale jestli už se těšíte na jarní procházky nebo výlety, určitě se podívejte, jestli náhodou nepotřebujete nové boty. Je totiž nejvyšší čas, protože chvilku budete hledat ty pravé a musíte je přece trochu vyšlapat, než se vydáte na cesty. A podle čeho vybírat? Kam vás nohy povedou? Řiďte se tím, kde budete nejčastěji chodit. Protože základní výběr byste měli udělat podle
7.4.2025
Ruce namáháme víc než si vůbec uvědomujeme a to po celý život. Musí vykonat tolik činností, od práce v domácnosti, zatěžujeme je i při sportu a do toho všeho hodiny ťukáme do klávesnice a píšeme zprávy na smartphonech. Není divu, že najednou může přijít bolest. A ta bohužel častěji postihuje ženy. Je to dáno jak geneticky, tak vlivem hormonálních změn při menopauze, proto také potíže přicházejí o
26.3.2025
Produkce určitých hormonů v našem těle se s věkem snižuje a často se mylně domníváme, že tento úbytek se týká až období menopauzy. Celý proces ale začíná mnohem dříve. Zpravidla už mezi našim třicátým až čtyřicátým rokem života najednou hůř spíme, máme splíny, jsme nevrlí na naše blízké kvůli prkotinám a náš menstruační cyklus, který šlapal jako švýcarské hodinky, se najednou chová divně. Menstru
17.3.2025
Najít odpověď na tuto otázku je s mobilem v ruce záležitost tak půl minuty. Rychle se dozvíte, že odborníci doporučují nanejvýš 5 g. Jenže co si s tou informací počít? Jak vlastně odhadnout, kolik soli sníme a kde vlastně ubrat? Sůl nemáme pod kontrolou. Většina z nás nemá ani orientační představu, kolik jí za den spořádá. Abyste to zjistili, museli byste vyloučit všechna kupovaná jídla a potravi
11.3.2025
Máte dvojitou bradu a divíte se, odkud se vzala? Kromě přibírání na váze za to může i vaše genetická „výbava“ po předcích či stárnutí pokožky. Naštěstí existují metody, jak se jí zbavit. Druhá brada často může vzniknout v důsledku stárnutí, jelikož s úbytkem elastických a kolagenních vláken v podkoží dochází k uvolnění a poklesu kůže. Někdy je to ale dědičné. Má-li někdo z rodičů nebo prarodičů
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Peče, která ulehčí odchod
Smrt a umírání je pro mnoho lidí téma, o kterém nechtějí mluvit. I v důsledku toho je paliativní péče opředena řadou mýtů a domněnek. Přitom tomu tak být nemusí. Jedním z klasických mýtů je, že s paliativní péčí a hospicem nechci mít nic společného, protože to urychlí smrt tím, že se některé věci nebudou dělat […]
Nálada jako aprílové počasí: Co s tím?
Výkyvy naší psychiky nás někdy dokáží dostat na kolena. Jsme hádaví, protivní – prostě chvíli obloha bez jediného mráčku, chvíli zataženo s monzunovými dešti. Jak s tím žít? Náladovost nemusí být jen projevem labilní psychiky nebo špatné výchovy. Změny nálad mohou ukazovat i na fyzické potíže, nejčastěji hormonální, typicky provázejí premenstruační syndrom a menopauzu. Může […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Maďarský rybí paprikáš
nejsemsama.cz
Maďarský rybí paprikáš
Skvělé kotlíkové jídlo, které můžete připravit také na chalupě. Ingredience: 800 g filetů ze sladkovodní ryby 3 rajčata 1 žlutá a 1 červená paprika 2 cibule 100 ml smetany 33% 100 g anglické slaniny 1 lžíce sádla 2 lžičky mleté sladké papriky ½ lžičky mleté pálivé papriky sůl Postup: Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Rybu nakrájejte na kusy o velikosti sousta. Slaninu nakrájejte
Udržitelná móda v souladu s přírodou: TATUUM
iluxus.cz
Udržitelná móda v souladu s přírodou: TATUUM
Nová kampaň TATUUM SENSES AT EASE je věnovaná udržitelné módě. Kolekce z přírodních materiálů zdůrazňuje, že móda může být stylová, nadčasová, ale i zodpovědná k planetě. Je tak skvělou volbou pro ty,
Styděla se, že ji okradla!
skutecnepribehy.cz
Styděla se, že ji okradla!
Jsem už v důchodu a mou největší radostí je občasná návštěva vnučky. Někdy si ke mně rovnou po škole zajde na oblíbený koláč. Je to taková malá slečna a já si chvíle s ní moc užívám. Povídáme si o všem možném, probereme její kamarádky, co poslouchá za hudbu a někdy chce, abych jí vyprávěla, jak zlobila její maminka, když byla malá. Tak jsem ji neznala
Od gladiátorů po jezdecké akrobaty: Fascinující historie cirkusu
epochaplus.cz
Od gladiátorů po jezdecké akrobaty: Fascinující historie cirkusu
Cirkusy provázejí lidstvo po staletí – od krvavých římských her až po okázalé show plné akrobacie a kaskadérských kousků. Jak se z antických arén stala manéž plná barev a hudby? A proč někteří lidé cirkusy milují, zatímco jiní je odmítají? Antický circus: Popravy určené k pobavení Dávnou historii cirkusu můžeme vystopovat až do antiky. „Circus“
Stylový pobyt v zahradě
rezidenceonline.cz
Stylový pobyt v zahradě
Funkčnost, odolnost, uživatelský komfort, v neposlední řadě ale rovněž designová úroveň. To jsou parametry, které by měl venkovní nábytek splňovat bez ohledu na to, za jakých materiálů je vyroben. Patříte-li k příznivcům přírodního dřeva, měli byste se zaměřit především na produkty bez problémů odolávající rozmarům počasí, především vlhkosti, působení plísní a různých škůdců. Pro svůj vysoký
Česká republika vstupuje do polovodičové ligy: Brno otevřelo nové inovační centrum
21stoleti.cz
Česká republika vstupuje do polovodičové ligy: Brno otevřelo nové inovační centrum
V Brně vzniklo České polovodičové centrum, které propojí výzkum s průmyslem a pomůže nastartovat polovodičový ekosystém. Má ambici posílit nejen českou, ale i evropskou technologickou suverenitu.
Pouť Českého Anděla: Další ročník je za dveřmi
epochanacestach.cz
Pouť Českého Anděla: Další ročník je za dveřmi
Když se řekne pouť, mnoho lidí si nejspíš představí Matějskou pouť a její menší obdoby, konající se v různých městech po celé zemi. Takováto pouť, to jsou kolotoče, labutě, autodromy, střelnice, klobásy, cukrová vata, hlasitá změť vzájemně se překřikujícího hudebního doprovodu a k tomu dav bavících se lidí. Jiní si představí křesťanskou pouť s knězem
Bouchalo cestou do Brixenu šampaňské?
historyplus.cz
Bouchalo cestou do Brixenu šampaňské?
Brodí se sněhem, který leží na silnici na Vysočině. „Co mi to dali za starou špatnou bednu,“ rozčiluje se Franz Dedera. Jen co vyjeli, vůz museli opravovat. Teď si tu vykračuje pustinou s tím buřičem Havlíčkem. „No nic, aspoň se podívám domů,“ říká si komisař, rodák z Jindřichova Hradce. Sníh málem nevnímá. Karel Havlíček (1821–1856) má
Má Randová deprese kvůli nesplněným snům?
nasehvezdy.cz
Má Randová deprese kvůli nesplněným snům?
Chtěla milujícího chlapa, nedočkala se. Toužila po miminku, které nemá. Martina Randová (53) se však musela rozloučit i s dalšími sny, jež se jí nikdy nesplnily. Poslední dobou ji prý kolegové víd
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
tisicereceptu.cz
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
Nejlépe se pro tento recept hodí hříbky nebo lišky. Suroviny 4 lžíce másla 1 cibule 250 g čerstvých hub 200 ml smetany 2 lžíce hladké mouky 3 lžíce strouhaného parmazánu 500 g těstovin sů
Záhadný mrak nad Novým Mexikem: Prováděli zde Američané tajné jaderné zkoušky?
enigmaplus.cz
Záhadný mrak nad Novým Mexikem: Prováděli zde Američané tajné jaderné zkoušky?
V březnu 2014 zaznamenali meteorologické radary nad americkou raketovou střelnicí White Sands v Novém Mexiku zvláštní bouřkový mrak. Na první pohled připomínal atomový hřib. Testuje zde americká armád
Vyrostla na londýnském mostě celá čtvrť?
epochalnisvet.cz
Vyrostla na londýnském mostě celá čtvrť?
Oba břehy Temže v Londýně spojovala kdysi stavba, označovaná za jeden z divů světa. Most, který se stal samostatnou městskou čtvrtí a také místem odporné přehlídky popravených nešťastníků.   Most v samém centru Londýna postavili už Římané v roce 46 našeho letopočtu. Byl dřevěný a vydržel téměř 1000 let, než ho v roce 1013 nechal spálit král Ethelred II. (asi