Domů     Tajemství granátového jablka
Tajemství granátového jablka
3.3.2021

Kdyby Eva podala Adamovi v ráji tenhle rudý plod, mělo by to svůj význam. Je totiž symbolem plodnosti, ale nejen jí.

Granátové jablko si postupně nachází cestu i na náš stůl, ale mnohdy slouží jen jako dekorace, což je opravdu škoda. Obsahuje totiž spoustu minerálů a vitaminů a také tolik důležité oxidanty.

Co všechno dokáže?

Doplní živiny

1 šálek semínek granátového jablka poskytne tělu 30 % denní dávky vitaminu C, 36 % vitaminu K, 16 % vitaminu B9 a 12 % draslíku.

Snižuje tlak

Konzumujete-li pravidelně šťávu, sníží se vám krevní tlak během 2 týdnů na normální hodnotu.

Srdce

Redukuje cholesterol, a tak pomáhá cirkulaci krve. Snižuje riziko infarktu.

Zažívání

Příznivě ovlivňuje zažívací trakt – přináší úlevu při průjmech, střevních katarech, žaludečních vředech, nadýmání, poruchách trávení, zánětech žaludku a střev, při překyselení a žaludeční kýle.

Detox

Podporuje činnost jater, regeneruje krev, podporuje oběh tekutin v těle a tím i funkci ledvin. (Doporučuje se při zvýšené koncentraci kyseliny močové v krvi, obezitě, vysokém tlaku a ledvinových chorobách. Vždy je však třeba zvýšené opatrnosti a dohledu lékaře).

Záněty

Působí protizánětlivě a antisepticky, zejména při zánětech hltanu, lebečních dutin a chronických hnisavých zánětech ucha.

Péče o zuby

Šťáva pomáhá snížit zubní plak a chrání proti chorobám dutiny ústní.

Klouby a pohybové ústrojí

Blokuje enzymy, které přispívají k degeneraci chrupavky při artritidě.

Paměť

Pomáhá udržovat paměť v kondici a je prevencí proti Alzheimerově chorobě.

Diabetes

Toto ovoce mohou s výhodou jíst diabetici, protože nezvyšuje množství cukru v krvi.

Proč granátové?

Granátové jablko neboli marhaník je plod granátovníku (Punica granatum). Jde o keř nebo strom, který dosahuje výšky až 6 metrů a dožívá se až 200 let. Patří mezi starobylé rostliny, jež mořeplavci rozšířili přes Persii a Přední Asii do celého Středomoří.

Dnes se pěstuje v tropických a subtropických zemích. Uvnitř plodu pokrytého kožovitou slupkou je až 600 semen obalených rosolovitou vodnatou dužinou. Svým vzhledem připomínají semena korálky nebo granáty, odtud jeho název.

Jak nakupovat?

Granátové jablko musí mít pevnou slupku bez promáčklin a otlaků. Těmito místy mohou dovnitř ovoce proniknout plísně nebo hniloba. Nemělo by být ani seschlé. Slupka má být pevná, hladká, lesklá a při poklepu vydávat kovový zvuk.

Zralost se dá zjistit také podle barvy, to ale není úplně nejspolehlivější metoda. Například odrůdy pocházející ze Španělska nejsou na pohled příliš pěkné, ale to se neodráží na jejich kvalitě.

Jak je jíst?

Jeden z možných způsobů konzumace je granátové jablko rozkrojit a vybírat jednotlivá semínka lžičkou (pozor na tuhou světlou slupku, ta se nejí…).

Pokud se vám do vybírání malých granátů nechce, několikrát plod stiskněte, udělejte do něj dírku a vymačkanou šťávu vypijte třeba brčkem.

Další možností je, že jablko podélně rozkrojíte a jednu půlku si řeznou plochou vložíte do dlaně nebo spíš na prsty, aby mezerami mohla semínka vypadávat. Pod ruku dejte velkou mísu, vezměte si vařečku a silnými údery klepejte do tuhé slupky. S každým úderem se semínka budou uvolňovat a padat do mísy pod rukou.

V kuchyni

Jsou oblíbenou ozdobou ovocných a zmrzlinových pohárů, dortů, salátů, přidávají se také k drůbeži, rybám a grilovanému masu. Vaří se z nich i chutné marmelády.

Ze šťávy se připravuje řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Z jednoho kilogramu plodů lze získat přes půl litru šťávy. Při jejím zpracování je však třeba dávat pozor, protože skvrny se špatně odstraňují.

Jak šťávu získat?

Jablko mírně nahřejeme. Poválíme je na podložce za mírného tlaku. Nařízneme je u kalichu a vzniklým otvorem mačkáme šťávu přímo do sklenice.

Skladování

Granátová jablka se dají dobře a poměrně dlouho skladovat. Čerstvé plody uložte do chladničky, kde vydrží i několik týdnů. Mají silnou kožovitou slupku, která sice ztvrdne, ale jablko si přesto zachová chuť. Čím je slupka tenčí, tím je jablko sladší.

Náš tip

Dužinu můžete také zmrazit. Překrojíme plody, vytlačíme z nich šťávu a vyloupneme jadérka. Natlačíme do formiček na led. Po zmrazení jednotlivé porce dáme do mikrotenového sáčku. Můžeme udělat různé velikosti. Kousky z menších formiček se hodí do osvěžujících nápojů.

Víte, že…

z granátového jablka se využívají nejen plody, ale celá rostlina?

Z listů a ze slupek nezralých plodů se připravuje natrpklý, osvěžující čaj.

Z kořenů a kůry se získává barvivo, kterým se v Orientu barvily koberce.

Neobyčejně tvrdé žluté dřevo je oblíbené u truhlářů i stavitelů.

Recepty

Zapečené lilky

2 velké a dlouhé lilky, 80 ml olivového oleje, 1 a 1/2 lžičky lístků citronového tymiánu, 1 granátové jablko, 1 lžička směsi koření za´atar (jedná se o směs obsahující dobromysl syrskou, tymián, saturejku, sezamové semínko a někdy sůl a fenykl), vločková sůl, čerstvě namletý pepř, citronový tymián na ozdobu

Omáčka: 140 ml podmáslí, 100 g řeckého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, špetka soli, olivový olej na pokapání

1) Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky se stopkami rozpulte po délce (rozříznutá stopka se nejí, ale hezky vypadá). Ostrým nožíkem nařízněte řeznou plochu každé půlky lilku třemi nebo čtyřmi rovnoběžnými řezy, aniž porušíte slupku. Potom řezy zopakujte v úhlu 45 stupňů (vznikne kosočtvercový rastr).

2) Půlky lilku položte řeznou plochou nahoru na plech (můžete ho vyložit pečicím papírem) a potřete olivovým olejem. V potírání pokračujte, dokud dužina lilku všechen olej nevstřebá.

Lilky posypte tymiánem, osolte, opepřete, dejte do trouby a pečte 35–40 minut. Dužina by měla být měkká, chutná a zlatohnědá. Plech vyjměte z trouby a lilky nechte zcela vychladnout.

3) Zatímco se lilky pečou, připravte granátové jablko a omáčku. Granátové jablko rozpulte vodorovně. Jednu půlku podržte nad mísou řeznou plochou do dlaně a zadní stranou vařečky nebo válečkem na těsto poklepejte na slupku.

Pokračujte v poklepávání stále větší silou, dokud nezačnou semínka vypadávat do dlaně a mezi prsty klouzat do mísy. Odstraňte z nich všechny kousky bílé dužiny.

4) Suroviny na omáčku rozšlehejte v misce, ochutnejte, případně dochuťte a odložte do chladničky.

5) Před podáváním naneste omáčku na půlky lilku tak, aby stopky zůstaly volné. Posypte směsí koření za´atar a semínky granátového jablka a ozdobte snítkami citronového tymiánu. Nakonec vše pokapejte olivovým olejem.

Koktejl

1) Vyjměte dužinu z granátového jablíčka, dejte na stranu asi 15 zrníček, které pak využijete jako ozdobu, a zbytek rozmixujte, sceďte.

2) Šťávu dejte vychladnout do ledničky a těsně před podáváním dejte do vysoké sklenice 50 ml šťávy a dolijte 100 ml šampaňského.

Koktejl s granátovým jablkem ihned podávejte.

Kuskus

250 g instantního kuskusu, sůl, 1 červená cibule, ½ granátového jablka, 50 g piniových oříšků, 1 menší salátová okurka, 4 lžíce kvalitního olivového oleje, 1 lžička medu, 2–3 lžíce bílého balzamikového octa, 2 snítky máty, pepř, špetka mleté skořice

1) Kuskus zalijte 300 ml vroucí osolené vody a nechte odstát 5 minut. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte červenou cibuli, z půlky granátového jablka vyklepejte jádra, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Piniové oříšky nasucho opražte na pánvi.

2) Na pánvičce rozehřejte 2 lžíce oleje, osmažte cibuli, přimíchejte med, přilijte ocet, odstavte z vařiče a nechte částečně vychladnout.

3) Do kuskusu (pozor, všechna voda se musí vstřebat) dobře zamíchejte 2 lžíce oleje. Kuskus by se neměl lepit a měl by mít „vzdušnou“ strukturu.

Potom přimíchejte zbylé ingredience – zkaramelizovanou cibuli, nadrobno nasekanou mátu, opražené piniové oříšky, okurku a granátové jablko. Salát dochuťte solí, pepřem a špetkou skořice.

Zmrzlina

3 granátová jablka, 1 limetka, 175 g práškového cukru, 500 ml šlehačky

1) Do misky vymačkáme šťávu z dvou granátových jablek a limetky. Přidáme práškový cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Vmícháme šlehačku a vyšleháme.

2) Směs vložíme na 4 hodiny do mrazničky.

FOTO: PX FUEL

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř