Domů     Pečovatelská služba není ostuda
Pečovatelská služba není ostuda
15.2.2021

V určitém věku člověk zjistí, že nezvládá to, co dřív, a někdy mu ubyde sil natolik, že potřebuje pomoc. A když už rodina nezvládá, nebo žádná není? Ani tehdy není nic ztraceno. Zkuste pečovatelskou službu.

Možná jste se s ní zatím nesetkali, nebo si myslíte, že je na takovou akci času dost. Přitom už melete z posledního. Jen si představte třeba modelový příklad:

Staří nemocní rodiče bydlí v bytě ve třetím patře bez výtahu v krajském městě, dcera se provdala a bydlí s rodinou 150 km daleko. Dělá co může, aby rodičům ulehčila, jezdí každý víkend, ale přes týden je v práci, doma nestíhá a je unavená, neví, jak z toho ven.

Pečovatelskou službu sice navrhla. Ale rodiče domů nikoho cizího nechtějí. A vůbec, nikdo z jejich sousedů se také o nic neprosí. Špatný přístup? Možná jen nedostatek informací.

Nejste v tom sami

Pečovatelské služby využívají desetitisíce lidí. Jsou to právě ty služby, díky kterým mohou zůstat ve svém domácím prostředí. Tady si vzpomeňte na starou moudrost ostrém stromu, který se nemá přesazovat.

A ještě něco, než začnete pátrat po vhodné službě, zkuste se poptat po okolí, možná zjistíte, kdo ze sousedů pomoc využívá, což může trochu nahlodat nedůvěru rodičů i vaši, ale dozvíte se třeba jaké mají zkušenosti.

I na WC se madla pro vstávání hodí
I na WC se madla pro vstávání hodí

Kde hledat?

Informace o pečovatelských službách v blízkosti nejlépe získáte na městském či obecním úřadě, zkusit můžete i místní charitu (Nemusíte se bát, že podmínkou je nějaká víra. Charita je otevřená všem).

Na internetu je nejsnazší vyhledat si pečovatelskou službu podle regionu v Registru poskytovatelů sociálních služeb, který je dostupný na adrese https://iregistr.mpsv.cz/.

Jakmile zjistíte, jaké poskytovatele máte k dispozici, určitě věnujte dostatek času hledání informací o jejich nabídce služeb a ceníku. Ta se může v některých věcech lišit a jenom vy přece víte, co potřebujete.

Při výběru služby je důležité kupříkladu i to, zda si může klient zvolit, aby o něj pečovala vždy tatáž osoba nebo je-li možné využívat služeb i o víkendu a svátcích.

Co můžete objednat?

Paleta úkonů, které pečovatelská služba provádí, je opravdu široká. Mezi ty základní patří například dovážky jídla, pomoc s přípravou či podáváním, pomoc s osobní hygienou či pomoc při zajištění chodu domácnosti.

Poskytovatelé pečovatelské služby obvykle nabízejí i fakultativní služby, například dopravu k lékaři, žehlení a praní prádla či úpravu vlasů a nehtů. Ceny základních pečovatelských služeb se pohybují kolem 100 Kč za hodinu.

Jestli se o vás pokoušejí mrákoty, že to je moc, můžeme vás alespoň uklidnit v tom, že mnohdy jsou služby účtovány po čtvrt hodinách, takže za 10 minut pomoci pečovatelky určitě nezaplatíte stovku. Ale od toho je tu smlouva.

Z čeho můžete vybírat

Vybrali jsme pro vás vzorový formulář, který se může v maličkostech lišit, abyste měli představu, jaké služby jsou obvykle poskytovány.

Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu:

pomoc a podpora při podání jídla a pití 100 Kč/hodinu

pomoc při oblékání a svlékání včetně speciálních pomůcek 100 Kč/hodinu

pomoc při prostorové orientaci, samostatném pohybu ve vnitřním prostoru 100 Kč/hodinu

pomoc při přesunu na lůžko nebo vozík100 Kč/hodinu

Pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu:

pomoc při úkonech osobní hygieny 100 Kč/hodinu

pomoc při základní péči o vlasy a nehty 100 Kč/hodinu

pomoc při použití WC 100 Kč/hodinu

poskytnutí podmínek pro osobní hygienu ve středisku osobní hygieny 30 Kč/úkon

Poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy

zajištění stravy odpovídající věku, zásadám racionální výživy a potřebám dietního stravování 100 Kč/hodinu

dovoz nebo donáška jídla do domácnosti 20 Kč/úkon

dovoz nebo donáška jídla druhé osobě v téže domácnosti 5 Kč/úkon

pomoc při přípravě jídla a pití 100 Kč/hodinu

příprava a podání jídla a pití 100 Kč/hodinu

Pro lidi s horší pohyblivostí jsou prahy prokletím, natož pro ty na vozíku. Přitom pomoc je jednoduchá. Místo prahů dejte přechodové lišty. Vznikne-li pod dveřmi velká mezera nalepte pod ně těsnění.
Pro lidi s horší pohyblivostí jsou prahy prokletím, natož pro ty na vozíku. Přitom pomoc je jednoduchá. Místo prahů dejte přechodové lišty. Vznikne-li pod dveřmi velká mezera nalepte pod ně těsnění.

Pomoc při zajištění chodu domácnosti

běžný úklid a údržba domácnosti 110 Kč/hodinu, běžný úklid , likvidace odpadu 60 Kč/hodinu

mytí nádobí 60 Kč/hodinu

údržba domácích spotřebičů 100 Kč/hodinu

pomoc při zajištění velkého úklidu domácnosti, například

sezónního úklidu, úklidu po malování 100 Kč/hodinu

donáška vody 100 Kč/hodinu

topení v kamnech vč. donášky a přípravy topiva,

údržba topných zařízení 100 Kč/hodinu

pochůzky 100 Kč/hodinu

pochůzka lékárna 30 Kč/úkon

pochůzka výběr platby za poskytnutou péči v

domácnosti uživatele 10 Kč/úkon

velký nákup /nad 5 kg/ 80 Kč/úkon

střední nákup /1 kg až 5 kg/ 50 Kč/úkon

denní nákup /do l kg/20 Kč/úkon

nákup ošacení a nezbytného vybavení domácnosti 100 Kč/úkon

praní prádla 30 Kč/kg

žehlení prádla + jeho drobné opravy 30 Kč/kg

Pokud se vám z přehledu úkonů, které si můžete objednat, zamotala hlava, nezoufejte. Většina lidí potřebuje třeba jenom nakoupit nebo přinést oběd, postupně lze požadavky podle potřeby rozšířit, ale také jejich množství snížit, pokud se zdravotní stav zlepší.

Smlouva

Na přečtení smlouvy o poskytování pečovatelské služby si nechte dost času, nic neuspěchejte. Je nutné, aby v ní bylo co co nejpřesněji popsáno, jaké služby si klient od pečovatelské organizace žádá.

Nejčastější konflikty s pečovateli totiž vznikají právě kvůli vzájemnému neporozumění – pečovatel se řídí tím, co mu ukládá smlouva, zatímco klient může mít jiné představy, které ale nedokázal správně do smlouvy promítnout.

Smlouvu je tudíž vždy třeba opravdu pozorně a beze spěchu pročíst a podepsat ji jen tehdy, pokud se vším, co je v ní uvedeno, obě strany souhlasí.

I ve sprše je fajn si sednout
I ve sprše je fajn si sednout

Příspěvek na péči

Ten vám může pomoci zvládnout situaci při odebírání pečovatelské služby finančně. Nárok na něj má ten, kdo se při zvládání každodenních úkonů neobejde bez pomoci druhých, ať už vlastní rodiny, nebo profesionálních pečovatelů.

Jeho výše je stanovena dle stupně závislosti v rozmezí asi 800 až 12 000 Kč. Při stanovení stupně závislosti se pak posuzuje, jak žadatel o příspěvek zvládá deset disciplín:

mobilitu, orientaci, komunikaci, stravování, oblékání a obouvání, tělesnou hygienu, výkon fyziologické potřeby, péči o zdraví, osobní aktivity a péči o domácnost.

Kde žádat?

O příspěvek zažádáte na úřadech práce. V rámci probíhajícího řízení vás úředníci navštíví doma (Určitě se předem ohlásí). Je to nezbytné, aby se mohla stanovit výše příspěvku.

Peníze vám pak v rozhodnuté výši bude vyplácet úřad práce každý měsíc, za nějž příspěvek náleží, tedy za každý měsíc, kdy se o vás někdo stará.

Tady je nutné připomenout, že příjemcem příspěvku je vždycky osoba, která žádá, nikoliv její příbuzní, jak se mnozí domnívají. Pro názornost: O příspěvek na péči žádá nepohyblivá babička, nikoliv její syn či dcera!!!

Sedátko do vany pomůže všem
Sedátko do vany pomůže všem

Kontrola musí být

To, jak jsou služby vykonávány, si kontrolujte. Pečovatelka si nechává podepsat vše, co udělala. Pokud něco podle vašeho názoru neprovedla, nepodepisujte a obraťte se na vedoucí služby.

Zároveň ale i Úřad práce má právo vyžádat si doklady o tom, za co jste příspěvek utratili. V případě, že využíváte pečovatelskou službu, pečlivě si uschovejte všechny stvrzenky a faktury, které vám organizace za své služby vystaví.

Pomůcky, které ulehčí život

Přemýšleli jste někdy o bezpečnosti v bytě? Pokud ne začněte. Všechno se nemá nechávat na dobu, kdy je člověk nemohoucí. Je přece tolik pomůcek, které usnadní život i zatím docela vitálnímu seniorovi.

Začněte od podlahy

A to doslova. Jsou-li na zemi koberce a vy je tam prostě chcete, mají pod sebou alespoň protiskluzovou podložku, nebo jsou zespodu přilepeny páskou? Jestli ne, je čas to napravit. Z obyčejného zakopnutí může být velká nepříjemnost.

Prahy ano, nebo ne?

Koupelna, to je kapitola sama pro sebe. Tady uklouzl snad každý. Protiskluzová podlaha by měla být samozřejmostí. A co další pomůcky?

Tísňové tlačítko
Tísňové tlačítko

Pro ještě větší jistotu

Kromě mechanických pomůcek existují technická zařízení, které mohou pomoci v případě nouze. To se hodí zejména osamoceným seniorům, ale i invalidním spoluobčanům.

Nosí se jako náramek na ruce nebo jako přívěšek na krku. Pokud klient potřebuje pomoc, stiskne tlačítko na zařízení a jeho prostřednictvím mluví přímo s operátorem.

Ten vyhodnotí situaci a začne jednat podle předem dohodnutého postupu – buď rovnou přivolá sanitku, nebo zavolá kontaktní osobu (jakou si vyberete sami, nemusí to být nutně příbuzný).

Signalizační zařízení současně dokáže samo vyhodnotit situaci a rozpozná potíže člověka – například pád nebo jiné rizikové události i ve chvíli, kdy senior nemůže tlačítko použít.

Pokud by se například stalo, že by uživatel upadl a nebyl schopen si přivolat pomoc sám, operátor bude signalizačním zařízením upozorněn a pošle pomoc přímo na místo, kde se osoba aktuálně nachází.

Jednou týdně v domluvený čas také operátorka seniorům zkušebně zavolá, aby ověřila, že jejich náramky fungují. Případně se senioři ozvou sami.

Telefonní záchrana
Telefonní záchrana

O telefonech vhodných pro starší a pokročilé se vedou spory. Jedni tvrdí, že je nejlepší telefon určený přímo seniorům, jsou jiní, kteří prostě takový nechtějí, protože se za něj stydí.

Navíc co je pro jednoho jednoduché jak facka, pro druhého je rébus k nepochopení. Tady je to trochu babo raď. Ale obecně by měl mít telefon pro starší, ať už stolní nebo mobil, dostatečně velká tlačítka, dobře čitelné písmo a větší hlasitost.

Ideálně by měl mít velké tlačítko SOS, na které se dají zadat čísla záchranky, policie, člena rodiny.

A ještě jedna rada na závěr. Ať už budete pro své blízké vymýšlet cokoli, o čem se domníváte, že je jim ku prospěchu, buďte ohleduplní a ptejte se hlavně jich.

Je to někdy těžké se dohodnout, ale to, že člověk přichází stárnutím o některé dovednosti, neznamená, že je nesvéprávný hlupák. Jednou na tom budete stejně.

Text: Eva Hořánková, SeniorSafe.cz

Foto: PX FUEL

reklama
Související články
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
13.4.2024
Téměř každý z nás má v průběhu života zkušenosti s bolestí v zádech. S těmito potížemi navštěvujeme nejen praktické lékaře, ale i neurology, rehabilitační lékaře, ortopedy, revmatology či psychology, neboť do páteře se promítá i duševní bolest. Jak si uchovat zdravou páteř? Je několik věcí, jež by měl vědět každý, kdo si chce páteř uchovat zdravou přiměřeně svému věku. Být průtočným jezírkem V
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
21stoleti.cz
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně "kymácí". Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evrop
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
enigmaplus.cz
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
Na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století pobýval ve Slezsku alchymista, který byl opravdovou autoritou v otázce takzvaného kamene mudrců. Pokud se prý někdo přiblížil objevu tohoto alchymistického
To na nose nenosíme
nejsemsama.cz
To na nose nenosíme
Černé tečky v obličeji, zejména na nose, představují častý kosmetický problém. Jejich tvorbu ovlivňuje kosmetická péče a používání kosmetiky, která ucpává póry. Nač si dát pozor? Zbavit se jich není jednoduché, ale při správné péči a používání správné kosmetiky se vám může podařit je alespoň minimalizovat. Co pomůže? Základem je pravidelné a důkladné čištění pomocí micelárních vod, pěny a gelů.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Chtěla mi odloudit manžela
skutecnepribehy.cz
Chtěla mi odloudit manžela
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
historyplus.cz
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky. Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem.
Má Gottová v zahraničí milence?
nasehvezdy.cz
Má Gottová v zahraničí milence?
Vdova Ivana Gottová (48) před časem zainvestovala a momentálně se jí staví v pražské lokalitě Císařka luxusní vila. Původně se psalo, že by to měl být nový domov pro ni a její dcery Charlotte Ellu (
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
epochaplus.cz
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit! I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost.
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml