Tělo má neuvěřitelnou schopnost si pamatovat. A to nejen, co jste dělali včera, ale i s jakým virem v minulosti bojovalo. Jak nebezpečný byl, jak se projevoval a co zafungovalo na jeho likvidaci.
Pokud tělo napadne běžný patogen (vir či bakterie), se kterým se vypořádalo v minulosti už nesčetněkrát, relativně snadno si poradí. Někdy je ale důležité imunitní paměť trochu osvěžit zinkem.
Člověk se silnou imunitou si s patogenem velice rychle poradí. Pro lidi se sníženou imunitou (onkologičtí pacienti, diabetici, kardiaci, s obezitou atd.), kterých je v České republice nemalý počet, může mít jakékoliv onemocnění dramatičtější průběh a následky.
Právě proto je důležité podporovat imunitu a imunitní paměť, aby tělo dokázalo rychle reagovat.
Zinek podporuje imunitní paměť
Reakce závisí na tom, kolik máte celkově imunitních buněk, mezi něž patří i buňky imunitní paměti. Tady se projeví, jestli máte trvalý dostatek některých vitaminů a minerálů, v tomto případě zinku.
Tento esenciální prvek je součástí několika set enzymů, které regulují metabolismus. A hlavně se zásadně podílí na fungování imunity tím, že podporuje množení, růst, tvorbu a také funkci buněk imunity. Jejich počet a funkčnost jsou při obraně organismu velmi důležité.
Zinek stráží naše tělní buňky
Jeho význam výrazně roste i při obraně tělních buněk. Pokud si organismus včas „nevzpomene“, vir se dostane až k jádru buňky, pronikne dovnitř a začne se množit. I tomu zamezuje dostatečné množství zinku, který obstoupí tělní buňky a chrání je.
„Jeho nedostatek vede ke snížení obranné kapacity imunitní soustavy. Zinek je nezbytný pro množení všech imunitních buněk, což je pro rychlou imunitní odpověď nezbytné,“ jmenuje nejdůležitější funkce zinku v těle prof.
RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové. Dodává, že zinek se také podílí na celistvosti kůže a sliznic.
Zinek najdete v živočišné stravě
A kde zinek najdete? Zdrojem zinku jsou živočišné potraviny, např. játra, červené maso, žloutek nebo tvrdé sýry. Mnozí lidé se těmto složkám z osobních i zdravotních důvodů vyhýbají. Přitom z živočišných zdrojů je nejlépe využitelný.
Přítomný je také v některých druzích zeleniny, ale jeho vstřebatelnost je výrazně nižší. „Dá se shrnout, že příjem zinku u většiny lidí je nedostatečný. Přitom je pro fungování našeho těla naprosto nezbytný. Zdrojem zinku mohou být doplňky stravy.
Nemusíme se obávat „předávkování“, protože nepotřebný zinek je průběžně z těla vylučován,“ upozorňuje profesor Jan Krejsek.