Tatarský biftek. Také se vám při vyslovení těchto dvou slov sbíhají sliny? Připravit si ho můžete i bez masa.
Jen si to představte – krásně opečené topinky, čerstvé stroužky česneku a hutná voňavá hmota, do které si postupně vmícháváte pepř, sůl, papriku, syrový žloutek, čerstvou nakrájenou cibuli… A pak „pomazánku“ mažete na topinky a jíte.
Ano, tak nějak se servíruje „pravý“ tatarský biftek.
Trochu jiná „mňamka“
Jenže mnoho lidí, ač jim tento pokrm skvěle chutná, si ho vůbec nedá. Bojí se syrového masa, ze kterého se tatarák připravuje. Připravili jsme pro vás recepty, ve kterých je hovězí nahrazeno avokádem, tvarůžky, bramborami, cuketou a špekáčky.
1. Tvarůžkový
Suroviny
200 g olomouckých tvarůžků * 1 menší červená cibule * 2 lžíce olivového oleje * 2 lžíce světlého piva * 1 lžíce dijonské hořčice * 3 lžíce nasekané pažitky * koření: sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika, chilli
Příprava
1. Cibuli nakrájejte najemno, tvarůžky na drobné kostičky (nebo použijte krájecí kolečko na brambory).
2. Přidejte olej, pivo, hořčici, pažitku a podle chuti koření a zlehka zamíchejte.
3. Nechte pod ubrouskem ještě asi 10 minut odležet.
2. Avokádový (foto 276834176)
Suroviny
2 avokáda * šťáva z ½ citronu * 1 menší červená cibule * 2 lžíce sušených rajčat * 1 lžíce kaparů * čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, bazalka) * sůl a pepř
Příprava
1. Z rozpůleného avokáda vyjměte dužinu, pokrájejte ji na kostičky, vložte do mísy a zakápněte citronem.
2. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, na kousky nakrájená rajčata a kapary. Nakonec přidejte nasekané čerstvé bylinky, osolte a opepřete dle chuti (pozor na sůl, kapary jsou již slané).
3. K avokádovému „tataráčku“ se nejlépe hodí orestovaná křupavá bagetka. Můžete ji předem zlehka potřít slunečnicovým olejem a posypat mletým rozmarýnem.
3. Z cukety
Suroviny
1 větší cuketa * 2 červené cibule * sůl * olej na smažení * 3 stroužky česneku * 2 lžičky rajského protlaku * 1 lžíce dijonské hořčice * 2 lžičky sojové omáčky * 2 lžičky mleté papriky * špetka mletého muškátového oříšku * 1 lžička worcesteru * špetka chilli koření * pár kapek citronové šťávy * hrst čerstvé pažitky
Příprava
1. Na hrubším struhadle nastrouhejte cuketu (předem ji neloupejte, ale u starších vyberte jadřinec), osolte ji a nechte chvilku odstát.
2. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli (5–8 minut), pak přidejte najemno nasekaný česnek a další 2 minuty restujte.
3. Z cukety slijte vodu a dejte ji ke směsi, restujte dalších 5–7 minut (až bude cuketa měkká)
4. Nechte vychladnout, pak vložte ostatní suroviny. Promíchejte a nechte ještě asi 20 minut odpočinout v ledničce.
4. Z brambor
Suroviny
Asi tři větší brambory * 1 cibule * 3 stroužky česneku * 1 lžička hořčice * 1 lžíce worcesteru * 5 lžic kečupu (může být i ostrý) * koření: sůl, pepř, mletá sladká paprika, majoránka
Příprava
1. Brambory si předem uvařte, nejlépe ve slupce. Ale využít můžete i zbylé od oběda nebo večeře. Nechte úplně vystydnout.
2. Prolisujte je na drobné kostičky, nejlépe přes krájecí kolečko na bramborový salát.
3. Přidejte k nim všechny ostatní ingredience (česnek prolisujte, nebo nakrájejte na drobné kousky) a směs okořeňte.
4. Jen zlehka promíchejte, aby brambory zůstaly na kostičky a z „tataráku“ se nestala pomazánka.
5. Ze špekáčků
Suroviny
4 špekáčky * 1 větší cibule * 3 lžíce ostrého kečupu * 1 lžíce hořčice * 1 lžíce worcesteru * koření: sůl, pepř, drcený kmín, mletá paprika, chilli
Příprava
1. Špekáčky „oloupejte“ a nakrájejte na drobné kostičky (můžete je i umlít), cibuli nakrájejte také na kostičky. Promíchejte.
2. Přidejte postupně ostatní suroviny a dle chuti koření.
A tečka na závěr
Ať již připravíte ten svůj „tatarák“ z čehokoli, důležité také je, jak ho stolovníkům naservírujete. Zkuste hmotu napěchovat do větších formiček (aby šla dobře vyklopit, můžete formičky předem vymazat olejem) a překlopte „bábovičku“ na talíř.
Nahoru můžete ještě naaranžovat syrový žloutek. Pokud se to hodí, posypte tatarák nasekanou pažitkou nebo kolečky cibule. Jako přílohu podávejte osmažené a jen lehce osolené topinky a čerstvé stroužky česneku.
Text: Dana Pešková, Foto: restaurace-ostravarna-fifejdy.cz