Receptů na nepečené cukroví je celá řada. Co letos zkusit „tak trochu“ jiné – netradiční, jednoduché a chuťově naprosto originální?
Alternativní nové recepty na drobné dezerty i na nepečené dorty se výborně hodí na doplnění svátečního stolu a dají se vytvořit i na poslední chvíli. Všechny uvedené druhy cukroví skladujte v lednici nebo v mrazáku.
Ze všeho nejdříve si dopředu připravte datlovou směs, vanilkový extrakt a čokoládu
Na datlovou směs potřebujete
1 šálek datlí a ¼ šálku vody
Datle rozmixujte s vodou na jemnou směs (datle by se měly spojit a vytvořit lepivou hmotu)
Na sladký vanilkový extrakt použijte
180 ml agáve sirupu a 15-20 vanilkových lusků
Všechny lusky rozřízněte napůl, polovinu podélně rozřízněte a nožíkem vyškrábněte dužinu. Tu spolu s druhou polovinou lusků dejte do nádobky, zalijte agávovým sirupem.
Přelijte do uzavíratelné sklenice, kde vanilkový extrakt skladujte v chladu a na tmavé místě. Vanilkové agáve doplňujeme tak, aby lusky byly neustále zalité sirupem. Udržujeme v chladu, uzavřené a na tmavém místě!
Na malou misku čokolády si připravte
3 lžíce kokosového oleje * 2 lžíce agáve * 2 vrchovaté lžíce kakaa * 1 lžíci karobu
Kokosový olej rozpusťte v nádobě vložené do teplé vody, přidejte agáve, kakao a karob, vše metličkou promíchejte, aby v čokoládě nezůstaly hrudky. Pak hmotu vlijte do formiček a vložte je do mrazničky, kde čokoládu i uchovávejte.
Tip Barbory: Pokud si čokoládu nalijete do formiček a ozdobíte goji, semínky nebo oříšky, máte další druh nepečeného cukroví a navíc výtečnou delikatesu!
CUKROVÍ
„Linecké“ s marmeládou
I u nepečené verze této vánoční klasiky je spojení jemného těsta s lehce kyselou marmeládou úžasné!
Na 10 – 15 kousků budete potřebovat:
1 šálek mandlové mouky * 1 lžíci sladkého vanilkového extraktu * půl lžičky skořice * špetku kardamomu * 2-3 lžíce datlové směsi
Marmeláda: 1 šálek ostružin (čerstvých nebo zmražených) * 2 lžíce chia semínek * asi 2 lžíce agáve
Postup
1. Na těsto smíchejte suché suroviny dohromady, přidejte datlovou směs a vanilkové agáve.
2. Vytvořte těsto, které vyválejte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte tvary.
3. Na marmeládu rozmixujte ostružiny ( pokud je třeba, doslaďte) a přidejte chia semínka. Nechte odpočinout, až se vytvoří roztíratelná hmota.
4. Polovinu vykrajovaného cukroví natřete marmeládou a přiložte druhou polovinou.
Tip Barbory: Mandlovou mouku si utvoříte jednoduše tím, že umixujete suché mandle.
Šalvějové hvězdičky s kokosovým cukrem
Jsou výborné a svou chutí skvěle oživí tác nepečeného cukroví.
Na 25 ks budete potřebovat:
1 šálek kešu oříšků (suchých) * 3 lžíce datlové směsi * 3 lístky šalvěje (nasekané) * kokosový cukr na posypání
Postup
1. Kešu rozmixujte na jemnou moučku, smíchejte s nasekanými kousky šalvěje a promíchejte.
2. Přidejte datlovou směs a vytvořte těsto. Pokud moc lepí, přidejte kešu. V opačném případě přidejte zase datlovou směs.
3. Vyválejte těsto mezi dvěma pečícími papíry a vykrájejte malé hvězdičky (nebo jiný tvar). Hvězdičky pak obalujte z jedné strany v kokosovém cukru.
Tip Barbory: Tyto hvězdičky si můžete udělat i s vánočním kořením (hřebíček, badyán, skořice…) a ozdobit čokoládou, kakaovým máslem nebo jinými sirupy, podle své fantazie.
Santovy slepované boty
Krásně vypadají a božsky chutnají!
Na 5 – 8 kousků budete potřebovat:
1 šálek mandlové mouky * půl šálku datlové směsi * 2 lžíce kakaa * 3 lžíce kokosu * 2/3 šálku kešu oříšků * 4 lžíce vody * 5 lžic agáve * 1 lžíce sladkého vanilkového extraktu * 3 lžíce rozpuštěného kakaového másla
Postup
1. Šálek mandlí nasekejte na jemnou mouku, smíchejte s ostatními suchými surovinami a pořádně promíchejte.
2. Pak do směsi přidejte datle a vytvořte těsto. To vyválejte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte botičky.
3. Polovinu botiček polejte čokoládou a nechte ztuhnout.
4. Karamel vytvoříte tak, že rozmixujete kešu na jemný prášek a smícháte s ostatními surovinami. Míchejte opravdu pečlivě, aby v krému nebyly hrudky. Pak krém dejte na 20 minut ztuhnout do lednice .
5. Polovinu botiček natřete krémem a slepte vždy jednu botičku s krémem s druhou botičkou politou čokoládou. Nakonec vše zasypte kokosem a dejte do mrazáku ztuhnout.
Tip Barbory: Aby se vám podařila hezky „tlustá“, rovná vrstva čokolády na těstě, po vykrojení botičky nechte vykrajovátko na těstě a dovnitř nalijte čokoládu (ve vyšší vrstvě), vše nechte ztuhnout v mrazáku.
Pak prstem opatrně vytlačte z formičky těsto i s vrstvou čokolády (budete ale potřebovat více formiček).
KULIČKY
Nechte se jimi okouzlit!
Kokosové
Na 40 kuliček potřebujete:
300 g datlové směsi * 160 g kokosu
Čoko-skořicové
Na 24 kuliček potřebujete:
100 g kešu oříšků * 100 g lískových oříšků* 2 lžíce kakaa * 2 lžíce kokosu * 1 lžičku skořice * 100 g datlí
Pistáciové
Na 16 kuliček budete potřebovat:
80 g dýňových semínek * 140 g pistácií * 70 g datlí * 2 lžičky skořice * čtvrt lžičky kardamomu
Postup je u všech kuliček stejný:
Vždy všechny suroviny rozmixujte na těsto a tvarujte z něj kuličky.
Karamelový dort
Suroviny:
Korpus (na formu o velikosti 19 cm): 60 g mandlí * 60 g kešu* 4 lžíce kokosového cukru * 1 lžička prášku mesquite
Krém: 200 g kešu oříšků * 50 g kakaového másla * asi 4 lžíce kokosového cukru * 100 ml vody * čtvrt lžičky vanilkového prášku
Zdobení: mandle v karamelu (mandle, agávový sirup a kokosový cukr) * kokosový cukr na posypání
Postup:
1. Na korpus mixujte všechny suroviny dohromady, až vznikne máslovitá konzistence.
2. Těsto vložte do formy vyložené pečicím papírem a vytvarujte lžicí.
3. Na krém rozpusťte ve vodní lázni kakaové máslo a s ostatními surovinami je rozmixujte do hladka (je-li příliš hustý, přidejte trochu vody)
4. Krém nalijte na korpus a nechte pár minut ztuhnout v lednici.
5. Mandle nasekejte nožem, polijte je agávovým sirupem a posypte kokosovým cukrem. Na ztuhlý dort nasype trochu kokosového cukru a ozdobte jej zkaramelizovanými mandlemi.
Připravila: Dana Pešková, Zdroj: publikace Živé Vánoce a Rawmania autorky Barbory Karchové, www.rawmania.cz, Foto: Barbora Karchová, Karolina Koukalová, Shutterstock