Pracuje-li slinivka břišní tak, jak má, ani o ní nevíte. Jen ale onemocní, už vysílá silné bolesti a ohrožuje na životě.
Zánět slinivky břišní neboli pankreatu je velmi závažný, a to pro pacienty v každém věku. Zvláště jeho akutní forma, tzv. akutní pankreatitida, je život ohrožující onemocnění.
Lidé přitom neumírají na zánik funkce slinivky, protože tu dokážou lékaři alespoň z části nahradit, ale na závažné komplikace spojené s tímto onemocněním.
Lékaři musejí zasáhnout velmi rychle, neboť jinak může dojít k selhání jednoho či více životně důležitých orgánů – nejčastěji ledvin, plic a kardiovaskulárního systému. Následkem pak může být trvalé poškození zdraví, či dokonce smrt.
Když je na vině žlučník
Akutní zánět slinivky často vyvolají žlučové kameny. Žlučovod a vývod slinivky se totiž spojují a společně ústí do dvanácterníku. Pokud se v tomto krátkém společném úseku zaklíní žlučový kamínek, brání nejen odtoku žluči, ale i pankreatických šťáv.
A zatímco zastavení žluči za překážkou život neohrožuje a může se projevit jen žlutým zabarvením kůže či spojivek, pozastavení pankreatických šťáv je velmi nebezpečné.
Co jsou to pankreatické šťávy
V každé buňce probíhá současně mnoho set různých chemických reakcí. Buňka tyto reakce ovládá pomocí enzymů. A pankreatické šťávy jsou trávicí enzymy. Vznikají ve slinivce, ale tady nejsou činné. Aktivují se až ve střevě, kde pomáhají trávit potravu.
„Tráví“ sebe samu
Když však začnou působit už ve slinivce (protože je vývod ze slinivky do dvanácterníku ucpaný žlučovým kamínkem), dochází k „trávení“ vlastní tkáně slinivky. To vyvolá akutní zánět. V tomto případě lékaři mnohdy sahají k agresivnější formě ošetření.
Provedou „odklínění“ ucpaného společného vývodu. Při tomto zákroku se pacientovi zavede ústy a dále přes jícen a žaludek až do dvanácterníku přístroj zvaný endoskop. Tím lékař prohlédne rizikové místo.
Pokud je vývod skutečně ucpaný, tak mírným naříznutím okolní tkáně tento vývod rozšíří a zaklíněný kamínek uvolní. Žluč a pankreatické šťávy pak mohou volně vytékat do střeva.
Zákrok není zrovna příjemný, ale v porovnání s operačním řešením je nejen šetrnější, ale většinou i úspěšnější. A především může zabránit rozvoji následných komplikací.
Další spouštěče
Vedle žlučových kamenů ohrožují slinivku i jiné faktory:
Alkohol – Vznik akutního zánětu slinivky může způsobit, pokud ho člověk nárazově požije příliš velké množství. Toto množství je samozřejmě pro každého individuální.
Poranění slinivky při úrazu břicha – K zánětu slinivky může dojít při tupých úrazech břicha. Je to například nehoda na kole, při níž člověk narazí břichem na řidítka.
Vysoká hladina tuků v krvi – Někdy může vést k zánětu slinivky břišní (samozřejmě, že ne u každého člověka), ale mechanismus dosud není příliš jasný.
Některé léky – Mohou to být kortikoidy, ale i jiné.
Příušnice – Virus způsobující příušnice napadá slinné žlázy, ale může napadnout i buňky slinivky břišní.
Žaludeční vředy – Dlouhodobě neléčený žaludeční vřed může prorůst stěnou žaludku do okolí. Anatomicky jsou slinivka a žaludek v těsném kontaktu, vřed může prorůst do slinivky a způsobit v ní akutní zánět.
Léčba
Pacient s akutním zánětem slinivky musí být hospitalizováni. Nesmí přijímat potravu ústy (to ostatně ani nechce), dostává léky proti bolesti a velké množství tekutin do žíly.
Výživa se mu buďto podává hadičkou zavedenou nosem až do tenkého střeva nebo jako speciální výživa přímo do žíly. Kdyby totiž člověk přijímal potravu ústy, způsobilo by to zvýšení tvorby trávících šťáv ve slinivce a zhoršení stavu nemocného.
V případě těžkého průběhu nastupují chirurgové, kteří provedou operaci slinivky a odstraňují její odumřelé části.
Jak se pozná?
Projevy akutního zánětu slinivky bývají dramatické. Klasickým příznakem je prudká bolest břicha v nadbřišku, nevolnost a zvracení. Takže akutní silná bolest břicha, zvláště u „žlučníkáře“ (ale nejen u něj!), může signalizovat toto onemocnění.
Zjistí-li se, že pacient má dlouhodobé problémy se žlučovými kameny nebo měl v nedávné době potíže s přemírou alkoholu, podezření to může zvýšit.
Spolehlivěji se lékař o akutní pankreatitidě dozví z krve, kdy jsou zvýšené hladiny některých trávicích enzymů slinivky (amyláza, lipáza). Pro zobrazení poměrů v oblasti slinivky lze použít ultrazvuk břicha nebo CT.
Víte, že
– akutní zánět slinivky se může vrátit, a že je proto třeba i u vyléčených pacientů na to myslet a zánět vždy podchytit včas?
– někdy zánět přechází do chronického stadia, funkce slinivky je trvale snížena a užívání léků a dodržování diety je naprostou nezbytností?
Chronická forma
Komplikací akutní pankreatitidy může být dlouhodobé zhoršování funkcí slinivky břišní způsobené pomalým odumíráním jejích buněk. Tělo tak začne mít nedostatek trávicích enzymů a přestane účinně trávit potravu.
To se projeví objemnými mastnými stolicemi plnými nenatráveného tuku a hubnutím. Dalším velmi častým příznakem je bolest, která je vázána na jídlo, a proto se nemocný bojí jíst. Tento stav se nazývá chronický zánět slinivky břišní.
V naprosté většině případů je na vině alkohol. Při zničení většiny buněk slinivky poklesne i tvorba inzulinu a vzniká stav podobný cukrovce 1. typu. Jaká je léčba?
* Především je zapotřebí stoprocentně vyloučit jakýkoli alkohol.
* Dále je nutné nasadit pankreatickou dietu a přísně ji dodržovat.
* Doporučuje se jíst častěji a v menším množství jídlo, které je dobře tepelně zpracováno.
* Nasadí se léky, které obsahují pankreatické enzymy.
Slinivka břišní neboli pankreas je žláza, která se nachází v našem břiše. Anatomicky má velmi úzký vztah k tenkému střevu a ke žlučovým cestám. Má dvě hlavní funkce.
Některé její buňky tvoří a do krve vypouštějí významné hormony jako například inzulin, které jsou důležité pro náš metabolismus. Nás však nyní bude zajímat spíše trávicí funkce pankreatu.
Většina buněk slinivky totiž vytváří šťávu bohatou na trávicí enzymy, které umožňují ve střevě trávit tuky, bílkoviny i cukry. Trávicí šťáva se ze slinivky dostává trubicovitým vývodem do tenkého střeva.
Ještě před vstupem do střeva se ovšem napojuje na žlučovod, a žluč s trávicími šťávami pankreatu tak vtékají do střeva společně. Pro trávení to má velký význam, protože trávicí enzymy ve slinivce se tvoří v neaktivní formě a aktivují se až po styku se žlučí.
Ukázka vhodných a nevhodných jídel při problémech se slinivkou
kategorie*nevhodná jídla – NE*vhodná jídla – ANO
příprava*obalování, smažení, velké množství tuku, fritéza, pánev*vařené, dušené, grilování bez tuku do měkka, případně umlít, rozmixovat
nápoje*alkohol, sycené limonády, káva*neperlivá voda, mátový a třezalkový čaj, ovocné šťávy
maso*tučná masa – husa, kachna, bůček, nakládaná masa v konzervě, vnitřnosti*libové maso – kuře, krůta, králík, libové hovězí, telecí a vepřové
uzeniny*tučné a kořeněné uzeniny*libové uzeniny – šunka vařená bez tuku, krůtí šunka a rolka, drůbeží párky
ryby*tučné a uzené – úhoř, kapr, makrela, sardinky v oleji, konzervy a rybí saláty*netučné druhy ryb – pstruh, losos, candát, okoun, filé z tresky, halibut, štika
tuky* vepřové sádlo, přepalované tuky, slanina, majonéza a tučné dresinky*máslo, rostlinné oleje
vejce*připravované s větším množstvím tuku, na slanině, natvrdo a žloutky*1 vejce do pokrmu denně
mléčné výrobky*tučné mléčné výrobky a mléko, smetana, tučné sýry nad 45 %*nízkotučné mléčné výrobky a mléko, např. nízkotučný tvaroh, jogurt, netučné druhy sýra do 45 %, kysaná mléka
přílohy*hranolky, opékané brambory, kynuté knedlíky, vše z droždí*bramborové kaše, brambory vařené ve slupce, rýže, těstoviny, noky
pečivo*tmavé celozrnné druhy pečiva, černý žitný chléb, čerstvé pečivo, čerstvý chléb, listové a linecké těsto*pšeničný, smíšený nebo žitný chléb
ovoce*rybíz, ostružiny, jahody, maliny, borůvky, hroznové víno, datle, meloun, ořechy*banány, jablka, třešně, višně, broskve, meruňky – bez pecek a bez slupky, mošty, pyré a rosoly
zelenina* syrová, zvláště luštěniny, kapusta, květák, paprika, okurka, rajčata (nebo jen bez slupky), brokolice, česnek, ředkvičky, houby a zelenina v octu a oleji*mrkev, hlávkový salát, sterilizovaná kukuřičná zrna, rajčata bez slupky
koření*pepř, pálivá paprika, masox, magi, sojová omáčka, worcester, ocet, instantní polévky, hořčice*petrželová nať, kopr, majoránka, kmín, bazalka, pomerančová a citronová kůra a šťáva, libeček, tymián
mražené pochutiny*kakaové, šlehačkové, smetanové, čokoládové, tvarohové zmrzliny*„vodové“ zmrzliny
Text: Dana Pešková, Konzultace: MUDr. Jiří Štefánek, Foto: PX FUEL, WIKIMEDIA COMMONS