Domů     Jiří Dvořák: „Dělám věci, které mě baví“
Jiří Dvořák: „Dělám věci, které mě baví“
18.11.2020

Práce má dost, vztah s přítelkyní klape a dcera mu roste do krásy.

Pochází z Modřic u Brna, kde prožil typické dětství kluka z vesnice – v létě fotbal, v zimě hokej. „Maminka pracovala jako šička a táta byl soustružník. Měl jsem ten správný dělnický původ, ale v ničem mi nepomohl.

Ven jsme nejezdili, protože jsme na to neměli, auto jsme neměli, na lyže jsme taky nejezdili.

První džíny jsem si koupil v patnácti, když jsem si na ně vydělal u sbíječky.“ Jiří to v dětství neměl jednoduché, jeho rodiče se poprvé rozvedli, ještě než šel do školy, pak se zase vzali a znovu rozvedli, když základní školu končil.

„Po jejich prvním rozvodu jsem byl u maminky, a když se pak rozvedli podruhé, to mi bylo čtrnáct, zůstal jsem s tátou. S maminkou jsme pak k sobě dlouho hledali cestu.“

Zamiloval se do vůně líčidel

Jako malý vždycky chtěl být pilot. Nebo policajt, ideálně kriminalista. Pak začal chodit do dětského souboru Pirko brněnského studia Čs. rozhlasu.

Ta zkratka znamenala Pionýrský rozhlasový kolektiv, byla to brněnská „verze“ pražského Dismanova rozhlasového souboru. Z té doby mu utkvěla vůně líčidel – líbila se mu tak, že si po představení nechtěl nechat smýt namalované pihy.

Nicméně o herecké kariéře po základce vůbec neuvažoval a šel na gymnázium. V dalších letech pak byl vedle studia středobodem jeho zájmu společenský tanec.

Chytl ho hned na první lekci v tanečních a s partnerkou potom několik dalších let trénovali, soutěžili a získávali ceny.

Od ochotníků do Šumperka

Shodou okolností a náhod právě v roce, kdy maturoval, vstoupilo do života Jiřího Dvořáka opravdové divadlo. Otcův kamarád ho přizval na zkoušku ochotnického souboru v Ořechově u Brna.

„Bylo mi osmnáct, moc jsem nad tím neuvažoval a řekl, že třeba jo…“ Když přišel poprvé na zkoušku, měl soubor tři týdny před premiérou. Narychlo mu v tom představení připsali roli.

„A po premiéře mě vedoucí souboru šokoval návrhem, abych šel hned po maturitě jako elév do divadla v Šumperku, kde měl zanedlouho něco režírovat.“ Rozmýšlel se, ale pak kývl. „Tatínek mi tehdy řekl úžasnou větu, kterou pak ještě několikrát v životě zopakoval:

‚Já ti to teď zakážu a ty mi to jednou budeš vyčítat.‘“ Do Šumperka, na nevábnou hereckou ubytovnu ho doprovodil a s těžkým srdcem ho tam zanechal.

„Až po letech se mi přiznal, že když tehdy odjížděl, zastavil za městem auto a brečel, že mě nechává v tak hrozném prostředí.“

Divadlo je základ

V Šumperku hrál rok a pak se přihlásil ke studiu herectví na JAMU. „Byli jsme dobrý ročník, vedla nás Jana Janovská a ta nám vštípila do paměti, že divadlo je základ.“ Už během studií hostoval Jiří Dvořák v brněnských divadlech, ve 4. ročníku byl na půl úvazku v Mahenově divadle (dnes jedna ze scén Národního divadla Brno) a tam také získal hned po absolutoriu první angažmá.

Po třech letech se přemístil do Divadla bratří Mrštíků, dnešního Městského divadla v Brně, a v roce 1999 dostal nabídku od tehdejší ředitelky pražského Divadla na Vinohradech Jiřiny Jiráskové a stal se na osmnáct let členem zdejšího souboru.

„Brnu vděčím hlavně za to, že jsem v Praze. Jestli jsem se někdy něco naučil, tak to bylo právě v Brně. Hrál jsem tam krásné, velké věci a potkal se s úžasnými lidmi. Vzpomínám na to rád a rád se do Brna vracím. Když přijedu a mám čas, zajdu i do Mahenky nebo k Mrštíkům.“

Dvě manželství, dva rozvody…

Ono životně důležité „ano“ říkal dvakrát. Poprvé se oženil krátce po škole s operní pěvkyní Yvetou Tannenbergerovou, ale manželství skončilo už po dvou letech. A pak se sblížil se svou kolegyní z Vinohradského divadla Barborou Munzarovou.

Vzali se v roce 2002 a mají spolu dceru Annu. Ani tohle manželství ale nevydrželo a po sedmi letech je ukončil rozvod.

„Vycházíme si s Bárou vzájemně vstříc. Když má někdo z nás práci, tak si to prohazujeme, je to někdy velmi dynamické. Ale Anča přepíná bez problémů.“

Táta na plný úvazek

„Když mám Andulku, jsem naplno tatínkem. Povídáme si, vaříme, jezdíme na kole a také na výlety, třeba za mojí maminkou, která bydlí na vesnici u Brna. Snažím se být dobrým otcem a zároveň být parťákem. Když jsme s Áňou spolu, bavíme se bez kliček.

Myslím, že je důležité, aby tak byla komunikace mezi rodičem a dítětem nastavená. Vzájemná důvěra, úcta, respekt. Když má ve vás dítě důvěru, autorita přijde automaticky.“ Už téměř osm let je Dvořákovou partnerkou právnička Jitka Randárová.

Je o spoustu let mladší, ale vztah evidentně funguje. Navíc si prý rozumí i s hercovou dcerou. „Od začátku si to sedlo jako pr… na hrnec. Jíťa má mladší sestru, i díky tomu to ani minutu neskřípalo.

Když mám představení nebo jinou práci, můžu spolu holky klidně nechat doma a nechybím jim.“

Od Stanleyho k Uriášovi

Americký voják Stanley v televizním filmu Vůně vanilky. Kriminalista Sumara ve Ztracené bráně, který platil své kolegyni v podání Ani Geislerové pokuty za sprostá slova. Lobbista Kříž ve druhé řadě Labyrintu.

Ale především čert Uriáš, sympatický pokušitel anděla Páně. To jsou role, v nichž znají Jiřího Dvořáka snad všichni „Báli jsme se, aby byl druhý díl Anděla Páně stejně dobrý, jako ten první. Jak říká Jirka Strach:

Nikdo nemá rád blbý dvojky.“ Výsledek předčil všechna a očekávání – na druhého Anděla přišlo na přelomu roku do kin 1 134 220diváků! „S Ivanem Trojanem se máme rádi, vždycky je s ním sranda, popovídáme si o věcech vážných i nevážných.

Ten, kdo smečuje, nebo kdo dává góly, abychom to dali do Ivanovy terminologie, musí dostat dobrou nahrávku. A mně nevadí přihrávat, když vím, že z toho bude gól.“ A s režisérem Jiřím Strachem spolupracuje už od již zmíněné Vůně vanilky.

„Jirka je neuvěřitelně laskavý. A není dogmatický. Když přijdou herci s lepším nápadem, než má on, tak pokorně sklopí ty své uši a přijme lepší variantu.

A právě tohle vytváří na place víceméně atmosféru klidu a pohody, která je navíc hodně tvůrčí,“ vysvětloval v jednom rozhovoru Jiří Dvořák a dodal: „On mně byl na svatbě za svědka, já jsem mu byl na svatbě za svědka.“

Snaží se přibržďovat

Připouští, že, co se práce týká, lehce přibržďuje. „Neberu všechno. Snažím se dělat věci, které mě baví a které mají smysl.“ Od ledna 2017 je na volné noze, ale stále se hlásí k Divadlu na Vinohradech.

Vloni na podzim měl zdravotní problémy, a tak omezil i divadelní aktivity. Navíc začal ztrácet „divadelní radost“, prý možná proto, že měl hodně textově velmi náročných rolí. „Uvidím, snad se někdy vrátí…“ Ani bez divadla se ale nudit nebude.

V létě začíná točit třídílný televizní dokument o československých legiích – v Rusku, na Ukrajině, v Itálii, ve Francii, na místech, kde se boje odehrávaly, a pokud možno i v době, kdy se odehrávaly. „Ti legionáři byli neuvěřitelní frajeři, na natáčení se moc těším!“

Jiří Dvořák ve zkratce

Narodil se 4. února 1967 v Brně

1988-1989 elévem v Severomoravském divadle v Šumperku

1989 absolvoval Janáčkovu akademii múzických umění

1989-1992 angažmá v Mahenově divadle (dnes scéna Národního divadla Brno)

1992-1999 členem souboru Divadla bratří Mrštíků (dnes Městské divadlo v Brně)

1999-2017 členem souboru pražského Divadla na Vinohradech

Nyní na volné noze

Filmy: např. Vůně vanilky (2001), Anděl Páně (2005), Operace Silver A (2007), Zemský ráj to napohled (2009), Šťastný smolař (2012), Osmy (2014), Anděl Páně 2 (2016)

Seriály: např. Ďáblova lest (2009), Ztracená brána (2012), Sanitka 2 (2013), V.I.P. vraždy (2016), Labyrint (2017)

Rodina: S bývalou manželkou Barborou Munzarovou (herečka, 45) má dceru Annu (14). Žije s přítelkyní Jitkou Randákovou (právnička, 29).

Co řekl o …:

… o setkávání se: „Jsou setkání, která, když máte štěstí, nastanou tak dvakrát třikrát za život. To pak máte pocit, že je ten člověk naproti vám vaší součástí, a je jedno, jestli s ním žijete, nebo je to přítel či kamarádka. Prostě někdo, s kým si nemusíte říkat vůbec nic.“

… o příležitostech: „Herectví je krásná práce, když dostanete dobrou příležitost. Znám spoustu nešťastných herců. Jsou výborní, ale třeba jen nebyli ve správný čas na správném místě.“

… o závisti: „Nikdy jsem nikomu nic nezáviděl. Maximálně cítím obdiv k tomu, kdo je opravdu dobrý. Když jsem daboval mladého Jacka Nicholsona, název filmu už si nepamatuju, tak on tam měl velký hysterický záchvat kvůli nějaké babě – a já jsem si jen říkal:

jak to dělá, kdy dýchá, jak to, že je tak pravdivý? Ale ani tam jsem necítil závist, protože jsem věděl, že na něj nemám.“

… o smíchu: „Hodně se smějte! Ve smíchu je spousta energie a úsměv nikdy nic nestojí.“

… o zkušenostech: „Až s odstupem jsem si uvědomil, že mi divoké rodinné vztahy z dětství poskytly spoustu námětů pro hereckou práci. Když herec vede jen poklidný život, není snadné v sobě najít a na jevišti předvést různé hlubiny, propady a osobní krize.“

reklama
Související články
17.4.2024
„Publikum by mi neodpustilo, kdybych jim nedopřál aspoň dva prezidenty, kteří jsou pro každého imitátora skutečnou lahůdkou – a to jsou samozřejmě Václav Klaus a Miloš Zeman. Ostatní politiky fakt nedělám, protože to je nevděčné. A navíc máme takovou spoustu jiných, krásných hlasů“, prozradil populární bavič a imitátor Petr Martinák, který byl hostem březnového talk-show Hovory W. Tomuto pořadu pa
1.4.2024
Eva Hrušková a Pavel Mészáros stvořili zajímavé ohlédnutí za 50 lety od narozenin Popelky. Je to neuvěřitelné, ale s touo stále krásnou herečkou se můžete setkávat na různých akcích. Třeba na představení HOVORY W v Radiocafé  na pražských Vinohradech. Asi nikdo z těch, kteří se účastnili natáčení Popelky tehdy netušil, že se ta černobílá televizní pohádka stane legendou. Vznikala v době, která
19.3.2024
Kluk od Bohumína. Herec Národního divadla. Hraje kupř. prince, který kvůli úkladům mladšího bratra ztratil paměť, v pohádce Korunní princ. Také slyšíte to jeho překvapené: „Dobrý den...?“Je bytostný optimista, říká o něm jeho žena. Hlavně je však spokojený táta… Na dětství vzpomíná rád. Narodil se sice v Bohumíně, ale po pár letech – a odchodu otce – se s maminkou přestěhovali k prarodičům na ven
6.3.2024
Hostem pravidelného talk-show HOVORY W moderátorské dvojice Jiří Werich Petrášek a Pavel Mészáros, který už více než dva roky baví publikum rozhlasové kavárny Radiocafé na Vinohradské třídě v Praze, byl letos hostem herec Národního divadla Jiří Štěpnička. Přestože pořad je plný humoru, dochází i na vážná témata. Štěpnička samozřejmě zavzpomínal i na své pohnuté dětství, kdy jeho maminka, pr
24.2.2024
Oblíbený herec Václav Vydra byl opět hostem zábavné talk show Hovory W, s níž už několik let baví své diváky jeho protagonisté Jiří Werich Petrášek a Pavel Mészáros, kteří svůj pořad nejen moderují, ale rádi si i zazpívají za pravidelného doprovodu klavíristy a skladatele Karla Štolby. „A za to Husovo osvobození tehdy mohli pánové Voskovec a Werich“, vzpomínal na svého slavného hereckého př
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Harry a Meghan se vrátí, ale…
nasehvezdy.cz
Harry a Meghan se vrátí, ale…
Usmířit se s královskou rodinou? To má Meghan Markle (42), manželka prince Harryho (39), už nějaký čas v plánu, klade si však podmínky. A ty musí královská rodina splnit do puntíku – naapříklad, aby
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
21stoleti.cz
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dale
Krtkovy řezy
tisicereceptu.cz
Krtkovy řezy
Drobivé těsto bude po upečení krásně křupavé. Tento koláč můžete připravit i do kulaté formy. Budete tak mít vyšší vrstvu těsta, ale chutnat bude stejně výtečně. Ingredience Na těsto 400 g hl
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
epochalnisvet.cz
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
Vedle skoku dalekého či vysokého existuje i skok hluboký, který je z nich kupodivu nejnáročnější a také nejriskantnější. Skáče se z vysokých budov, antén, útesů, dokonce i z hranice vesmíru, ale všechno to začne skoky z mostů.   Jejich tradice sahá minimálně do roku 1885 a koncem 19. století jsou nebezpečnou módou, se kterou úřady
Senná rýma je k poražení!
nejsemsama.cz
Senná rýma je k poražení!
Trápí vás kýchání, rýma, pálení očí a škrábání v krku? Cítíte se unavená? Příznaky senné rýmy vás mohou trápit i dlouhé týdny, ale můžete se jim bránit. Jak? Pokud jste se rozhodla bojovat proti sezonní alergii, máte velkou šanci zvládnout to bez antihistaminik. Zdánlivě banální rady vám život se sennou rýmou znatelně ulehčí. Zavřete pečlivě okna Sledujte pylové
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
enigmaplus.cz
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
Britská televizní a divadelní herečka Maureen Diane Lipman (*1946) si prohlíží svůj mobil. Objeví přitom zprávu od svého muže Jacka Rosenthala (1931–2004): „Náš chlapec si vede dobře.“ Výraz v jejím o
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
skutecnepribehy.cz
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
iluxus.cz
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je nejnovějším příspěvkem k urbanistickému rozvoji Hybernské ulice. Hosty láká na skv
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
historyplus.cz
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
Začátkem 19. století se v novoanglickém Nantucketu jeden plavčík doslechne o nalezení ostrova Pitcairn, na němž se usadili vzbouřenci z lodi Bounty. Netrvá dlouho, a onen mladík jménem Samuel Comstock začne dávat dohromady vlastní plány na ovládnutí jednoho z tichomořských ostrovů.   Poté, co mladý Samuel Comstock (1802–1824) okusí svou první plavbu přes oceán, ví,
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
epochaplus.cz
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá