Domů     Úspěšný (pra)rodič potřebuje fantazii
Úspěšný (pra)rodič potřebuje fantazii
1.10.2020

Máte pocit, že už jste při výchově svých potomků vyzkoušeli naprosto všechno, ale stále jsou situace, které nezvládáte? Máme pro vás pár triků, které vám pomohou klidně a radostně zvládat typické výchovné situace.

Děti se mají nechat křičet. Děti se nemají nechat křičet. Na děti by se v útlém věku ještě neměly klást žádné nároky, měli bychom je nechat si hrát. Na děti by se od chvíle, „kdy rozum berou“, měly klást nároky. Měli bychom nechat děti rozhodovat.

Děti bychom neměli nechat tolik rozhodovat, stresuje je to. A tak dále, a tak dále. Pouček o tom, jak potomky vychovávat, jsou tisíce.

Pokud děti máte, víte, jak snadno vás s nevinným výrazem dokážou vytočit a že pohlavek ani hrozba domácího vězení, zákaz televize či snížení kapesného nepomáhají.

Zkuste se s námi inspirovat skutečnými příběhy rodičů, jak dostat opovrhovače čištění zubů, odmítače zeleniny a všechny ostatní vzdorovače hravě pod kontrolu.

Rýži nechci

Děti paní Marie nejedí rýži, i když ji nikdy ani pořádně neochutnaly. Odmítají ji s argumentem pro dětskou logiku typickým: „Já tohle nechci!“ Marie přesto rýži uvaří a k ní maso a rajskou omáčku.

Ale místo toho, aby je lákala na dobrý oběd, tentokrát jednoduše zavolá: „Děti, máme mini-mini nudle!“ Oba radostně přiběhnou, koukají na rýži a pak pochybovačně řeknou: „To je ale rýže, ne?“ A pohotová maminka odpoví:

„Mini-mini nudle jsou obzvlášť malé dětské nudle z daleké země a podávají se se sladkou omáčkou.“ A ti dva, protože je jim teprve tři a pět let, se začnou cpát, jako by rýže byla od zítřka zakázaná.

Scéna u pokladny

Také vaše dítě ztropí scénu v supermarketu u pokladny, když mu nechcete koupit čokoládovou tyčinku? Brečí, křičí, nebo si dokonce lehne na zem a kope nohama? V tom případě udělejte totéž. Lehněte si vedle něj a křičte a kopejte nohama.

Ostatní lidé ve frontě to pochopí, asi se budou i smát a váš potomek se s největší pravděpodobností bude za vás stydět. Vstane a bude koukat, abyste z obchodu co nejrychleji odešli.

Necucej si ten palec!

Radka si už neví rady, jak odnaučit svého pětiletého syna cucat si palec. Výhrůžky ani sladkosti nezabírají. Tak vezme fix a nakreslí klukovi na bříško palce obličej a řekne: „Ten obličej nesmíš olizovat.

Je to škodlivé a navíc člověk nesmí slízat obličej jiného člověka. Tobě by se také nelíbilo, kdyby byl tvůj obličej pryč.“ A s touto lstí maminka uspěje. Kluk je obličejem na palci natolik fascinovaný, že si ho netroufne strčit do pusy.

Není to lepší, než všechny ty tinktury, které se mají natírat na nehet, aby si děti odvykly cucat palec?

Vlasy si mýt nebudu

Jakub stojí na prahu puberty, je mu 12. A nechce si mýt vlasy, chce je mít nepěstěné jako jeho oblíbený hrdina. A tak se jeho maminka jednou v noci tu a tam dotkne jeho kštice prsty od pudru s hvězdičkami. Ráno Jakub málem omdlí.

Uvěří matce, že to je z jejího ručníku, a tak jen bezmocně nadává, že vypadá jako holka. Takhle přece nemůže do školy! „Pomohlo by umýt si vlasy,“ odvětí matka sladce. A tak se také stalo. Na příště ale bude třeba vymyslet něco nového.

Bratrské dělení

„Dej to sem, to je moje! Ty sis s tím hrál včera, teď jsem na řadě já. Mami, von mi to nechce dát!“ Všichni rodiče, kteří mají dvě děti, znají ty strašlivé hádky o hračky, třeba o jedno autíčko, i když to druhé, jen jinak barevné, leží v koutě.

Poslouchat tyhle hlasité rozepře je o nervy. Existuje na to však jeden velmi účinný „lék“. Nejdřív dětem pohrozte, že pokud se budou hádat, rozseknete hračku na dva díly! Když nepřestanou, udělejte to. Nastane úžasné ticho a hádkám je na dlouho konec.

Honem do školy

Každé ráno se Pavel pokouší svou devítiletou dceru Johanu přimět ke svižnějšímu tempu, aby nepřišla pozdě do školy. Nic nepomáhá, a táta začne jednoho rána provádět všechny úkony ve stejném tempu jako ona. Johana znervózní a začne otce popohánět.

„Oblékni se a jedeme,“ nařizuje. Ale otec s klidem odvětí: „To se zvládne.“ Oblékne si župan, posadí se za volant a veze nervózní dceru do školy.

Před školou se pokusí vystoupit, ale dcera ho úpěnlivě prosí, aby jí nedělal ostudu, a slibuje, že od zítřka se nebude ráno loudat.

Já chci psa!

V životě každého dítěte jednou nastane období, kdy úpěnlivě žadoní, aby mu rodiče koupili psa. Pokud to ve vaší domácnosti není možné, upozorněte ho, že pes potřebuje místo, musí běhat, musí ho krmit a venčit atd.

Když slíbí, že to všechno bude dělat, vystavte ho testu. Řekněte mu: „Psa musíš krmit jako člověka a starat se o něj jako o člověka. Když to nedokážeš, nedokážeš se postarat ani o psa.

Dostaneš ho teprve tehdy, když mi ukážeš, že se dovedeš postarat o bratříčka (sestřičku). Můžete být klidní, o mladšího sourozence se to starší většinou dlouho postarat nedokáže. Nemáte-li menší dítě, musíte vymyslet jinou variantu.

Tip: 100 ne zcela legálních výchovných triků najdete ve vtipné knížce Připoutej se, nebo umře jednorožec, kterou vydalo nakladatelství Portál. Autoři shromáždili nejlepší výchovné triky normálních rodičů.

I když – je Angelika normální, když se vloupe do svého domu, aby naučila syna zamykat dveře? Ať už jsou jejich výchovné triky legální, nebo ne, důležité je jedno: fungovaly.

Text: Laura Skrčená, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
8.5.2024
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), 1 pár náušnicových puzet, 1 pár náušnicových zaráže
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
19.4.2024
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude mít tvar, jak bude velký i jaký mu určíte os
11.4.2024
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku s malými šuplíky * akrylové barvy * štěte
5.4.2024
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají se především čerstv
reklama
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Velký úklid knihovny
Nové knihy stále přibývají, knihovna praská ve švech a ani při sebelepší vůli už se v titulech nevyznáte? Jestli je to i váš problém, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Učili nás, že knihy se nevyhazují. A tak to neděláme. Ukládáme je, jak se dá. Často, když už máme knihovnu plnou, tak do druhé řady, […]
Křehká krása lisovaných květů
Lisované květy mají trochu jiné kouzlo než sušené. V 2D verzi se stávají spíš ilustrací. A toho se dá využít k tvoření líbezných osobních i bytových doplňků. Zdlouhavé lisování květin zatížených knihami se dá urychlit za využití mikrovlnky. Potřebujete k tomu dvě destičky z překližky v rozměrech odpovídající prostoru mikrovlnky. Na destičku položte tři archy […]
Vyzkoušeli jsme: Jak se čistí ekologicky?
Přichází jaro, a tak snad není nikdo, kdo by je nechtěl přivítat s krásně uklizeným bytem. Ale že takový úklid pro nikoho, až na malé výjimky, není velká zábava, je také pravda. I proto se snažíme volit takové prostředky, které budou co nejúčinnější a práci nám usnadní. To je samozřejmě dobře, ale ještě na jednu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
epochaplus.cz
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“ Nasednou do automobilu a
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané