Domů     Achillovka se lehce poškodí a těžce léčí
Achillovka se lehce poškodí a těžce léčí
8.9.2020

Zdaleka to není jen problém sportovců, Achillovu šlachu může poškodit jakékoli přetížení. Tím může být ochabující nožní klenba stejně jako vadné postavení nohou.

Účinnou prevencí poškození šlachy je nejen u sportovců kvalitní obuv s dobře profilovanou stélkou, která dodá oporu nožní klenbě.

Achillova šlacha nese obrovskou zátěž – při chůzi činí o pětinu více než váha těla. Proto ji příroda zkonstruovala mohutnou, je to největší šlacha v těle. Jenže její velikost současně přispívá k její zranitelnosti.

Na Achillovu šlachu se totiž při pohybu přenáší zatížení svalů v rozsáhlé oblasti nohy od kolene přes kotník až ke špičkám prstů chodidel. To představuje extrémní nároky na pružnost a odolnost šlachy. Při přetížení se pak mohou stát dvě věci.

V nejužším místě, které je nejzranitelnější a leží asi 5 cm nad patou, dojde k mikrotrhlinám. Nebo se v této partii začnou ukládat prozánětlivé látky a tekutina a šlacha oteče.

První pomocí je klid

Pokud není poškození rozsáhlé, pak se zpravidla ještě dají chorobné projevy bez následků odstranit a šlacha může nadále dobře sloužit. Ovšem to znamená dopřát noze klid bez pohybu, aby se tkáň mohla regenerovat.

Pokud odpočívat nebudete, je pravděpodobné, že se potíže začnou zhoršovat a pak už bude mnohem složitější bolesti odstranit.

Pomůže i změna obuvi

Často bývá příčinou přetížení šlachy bortící se nožní klenba, chybná mechanika chůze nebo úlevová pozice nohou například kvůli bolestem kloubů. Pak ovšem k odstranění potíží nestačí jen odpočinek, protože dráždění šlachy se při chůzi stále opakuje.

Proto je nezbytná ortopedická obuv nebo vložky k zajištění správného postavení nohou, aby se snížil tlak na šlachu.

Nahoře: zdravá Achillova šlachaVpravo: poranění s mikrotrhlinamiDole: přetržená šlachaVlevo: degenerativní změny
Nahoře: zdravá Achillova šlachaVpravo: poranění s mikrotrhlinamiDole: přetržená šlachaVlevo: degenerativní změny

Jak se postižení projevuje?

Hlavním signálem problémů s Achillovou šlachou je bolest, která může být tupá, rozptýlená i ostře pronikavá. Bez odpočinku nebo léčby se bolest stále stupňuje.

Velmi často se na postižené partii vytváří otok, může to být v oblasti přechodu šlachy na patu, ale i výše.

Šlacha a dolní část lýtka bývá ztuhlá, zvláště po ránu.

Typické bývají vrzavé a praskavé zvuky, vycházející ze šlachy.

Bolestivost omezuje chůzi, při větším postižení může být zasažen i kotník.

Někdo má k postižení větší sklon

To je dobré vědět a řešit potíže s Achillovou šlachou hned v zárodku.

Vyšší sklon k jejímu poškození mají lidé s nohama nestejné délky a také do tvaru O nebo X. Nepříznivý vliv mohou mít také revmatologická onemocnění a zhoršené prokrvení nohou, zejména i diabetiků.

Bolestivost zmírňuje led

V akutní fázi pomáhá mírnit bolest kromě léků také tření postižené partie ledem. Chlad současně podporuje prokrvení, což urychluje hojení šlachy. Led tiší bolest velmi rychle, má ale omezenou účinnost.

Po aplikaci chladu je proto vhodné nohu udržovat ve zvednuté poloze, což snižuje hromadění tekutiny a tím i bolestivost. Proto ústup potíží se v lehčích případech využívá také ošetření ultrazvukem a laserem.

Když léky nestačí

Pokud bolest neustupuje, může lékař na zmírnění bolestí použít obstřiky steroidy, které jsou vysoce účinné proti otokům. Jejich aplikace s sebou ovšem nese zvýšené riziko popraskání šlachy. Bezpečné naproti tomu je ošetření nemocné šlachy rázovou vlnou.

Jde o impulzy o vysoké energii, podobné laserovému záření. Rázová vlna má pozoruhodné schopnosti. Především intenzivně zvýší prokrvení postižené partie, což umožní lepší přísun kyslíku a současně lepší odvádění látek, které udržují zánět a bolest.

Kromě toho rázová vlna stimuluje produkci látek, které tělo využívá při uzdravovacích procesech, protože podporují obnovu tkání a růst nových buněk. To vše vede postupně k opravě poškozených částí šlachy a ústupu otoku.

Je však třeba trpělivosti a opakovaní ošetření, hojení trvá týdny, někdy měsíce. Bez ošetření by ovšem regenerace tkání trvala mnohem déle a hrozily by degenerativní změny šlachy.

Může být hůř

Při nedostatečném léčení se zánět může rozšířit a narušit strukturu šlachy degenerativními změnami. Tím dojde k mnohem rozsáhlejšímu poškození, kterému se odborně říká tendinóza a které se léčí mnohem obtížněji a zdlouhavěji než původní zánět či zranění.

Někdy je jedinou nadějí na zlepšení bolestí chirurgický zákrok. Proto je důležité návštěvu ortopeda neodkládat a poškození Achillovy šlachy řešit už v raném stadiu.

Protahovací cvičení prospívají

K potížím s Achillovou šlachou přispívá ochablé lýtkové svalstvo. Jeho posilování je proto účinnou prevencí i pomocí při rekonvalescenci šlachy. Cvičení by mělo zahrnout i svaly chodidla pro zlepšení stavu nožní klenby.

Vyzkoušejte: Postavte se špičkami nohou na vyvýšený stupínek tak, aby paty zůstávaly ve vzduchu. Pak se zvedněte krátce na špičky a nechte chodidla opět klesnout, a to co nejníže pro maximální protažení. Po krátké výdrži se vraťte do úvodní pozice.

Cvik opakujte 15x, a to nejlépe třikrát denně. Při pravidelném cvičení se postupně bolestivost v okolí šlachy sníží až o polovinu.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Předchozí článek
reklama
Související články
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř